Het maken van een aantrekkelijke compositie is een uitdaging. Aan de ene kant is er veel in een landschap te zien. En aan de andere kant vraag je je wel eens af welke onderwerpen goed in een foto werken. We geven je 5 compositietips voor natuurfotografie. De kust is in dit artikel het centrale thema.

We starten snel met de 5 Composities tips voor natuurfotografie.

Compositietips voor natuurfotografie Tip 1: Techniek op orde

Graag maken we allemaal mooie foto’s. De compositie en sfeer maken daar een belangrijk onderdeel van uit. Je zorgt er natuurlijk ook voor dat je foto technisch in orde is. Het is echt zonde als je foto’s niet goed zijn belicht. Of als je foto’s niet scherp zijn waar jij wilt. Het klinkt zo eenvoudig, maar vaak gaat het nog mis. Zet daarom eerst op technisch vlak de puntjes op de i. Dan kun je de cameratechniek naar wens instellen en gebruiken om creatieve en sfeervolle foto’s te maken.

Aan de kust sta ja vaak voor grote uitdagingen. Het contrast is groot en het water en wolken zijn in beweging. Toch is het relatief eenvoudig om controle over je techniek en dus ook het resultaat te krijgen.

AAG5075 Betere Landschapsfoto

Kijk eens naar de volgende artikelen: ze zullen je op weg helpen:

Compositietips voor natuurfotografie: Start met basiscomposities

Volgens ons is de compositie het lastigste onderdeel van natuurfotografie. Het landschap voor je biedt je veel mogelijkheden. Dat is ook zo als je aan de vlakke Nederlandse kustlijn staat. Er is genoeg te zien en te fotograferen. De belangrijkste tip is misschien wel dat je goed kijkt. En niet anders. Goed kijken levert je veel mogelijke onderwerpen en composities op.

Tip 2: Begin Eenvoudig met de ‘regel’ van derden

De regel van derden zien we graag als een uitgangspunt. Je verdeelt het beeldvlak met 2 horizontale en 2 verticale lijnen in gelijke delen. Als je het onderwerp op een snijpunt plaatst, heb je in de basis een sterke compositie.

Maar de natuur bestaat meestal niet uit rechte lijnen. Je compositie dus ook niet. Daarom kun je deze ‘regel’ gerust als uitgangspunt nemen. Maar kijk goed naar wat de natuur je geeft en pas je compositie aan je eigen wensen en smaak aan.

Tip 3: Onderwerp op de voorgrond

We gaan verder met de compositietips voor natuurfotografie. Naast een vlakverdeling wil je graag diepte in je foto’s laten zien. Het is best een uitdaging om een driedimensionaal beeld dat jij ziet te vertalen naar een tweedimensionale foto. Door een onderwerp op de voorgrond te plaatsen, breng je al meer diepte in een foto.

Prive Masterclass Kustfotografie Met Lange Sluitertijden 2 Betere Landschapsfoto
Een onderwerp op de voorgrond.

Tip 4: Invoerende lijnen

Een invoerende lijn is een eenvoudig voorbeeld om meer diepte in je foto’s te laten zien. Maar overdrijf het niet. Een subtiele hint kan al genoeg zijn.

Als je meer wilt lezen over hoe je diepte in je kustfoto’s brengt, lees dan eens het artikel ‘Invoerende lijnen in kustfotografie’. Voor meer sfeer en dynamiek kun je ‘De juiste sluitertijd voor kustfotografie’ eens lezen.

Compositietips voor natuurfotografie Tip 5: Nabewerking is vaak nodig

Niet iedereen zal het met ons eens zijn, maar alle foto’s kunnen in de nabewerking worden ontwikkeld, hoe klein en subtiel de aanpassingen misschien ook zijn. Het loont echt de moeite om je in programma’s zoals Lightroom te verdiepen. Met wat ervaring en vooral inzicht, kun je een foto al snel tot op een hoog niveau ontwikkelen.

Als centrale thema hebben we de kust gekozen. Natuurlijk kun je de 5 compositietips voor natuurfotografie ook in een landschap zonder – veel – water gebruiken.

Conclusie: Veel ervaring opdoen

Ondanks alle tips en adviezen zit er maar één ding op. Ga vooral zelf aan de slag en ga fotograferen. Laat je niet ‘misleiden’ door het weer en licht. Ga lekker op pad, geniet en vind die ene compositie. Ga er eens tien minuten of een kwartier mee aan de slag. In de loop van de tijd ga je vanzelf meer mogelijkheden zien. En je zult sneller tot een resultaat komen. Een resultaat dat een sterke compositie laat zien. Én een resultaat dat technisch goed is, want ook die ervaring zul je opdoen.

Workshop

We organiseren verschillende workshops waarin de compositietips voor natuurfotografie centraal staan. Je geeft je fotografie in korte tijd een boost door eens met ons op pad te gaan. De groep bestaat uit maximaal 10 personen. Je krijgt begeleiding van 2 ervaren, fulltime fotografen. Er zijn dus maximaal 5 deelnemers per fotograaf. Yvonne en Frank hebben zeer ruime ervaring in kustfotografie.

Wil je eerst je techniek op orde brengen? Kies dan voor ‘Kustfotografie Technische vaardigheden’.

Beterelandschapsfoto kust wkrkshop 2 Betere Landschapsfoto

Of wil je meteen door en ga je voor sterke en sfeervolle composities? Kies dan voor ‘Kustfotografie Compositie en sfeer’.

20191223 G8A0654 Betere Landschapsfoto

Een workshop die techniek en compositie combineert is High key fotografie aan de kust. Deze workshop volg je beter als je de techniek al beheerst.

Belichtingscompensatie van + 1 2/3e stop

En voor een echte uitdaging ga je mee naar de Opaalkust in Noord-Frankrijk. Dat kan in een 1-daagse workshop maar ook in een 3-daagse workshop.

We fotograferen het fort tijdens de fotoreis naar de Opaalkust
e book betere fotos in 7 stappen 1 Betere Landschapsfoto

OVER BETERE LANDSCHAPSFOTO

Wij zijn Betere Landschapsfoto, hoe kunnen we jou helpen aan mooiere en betere fotografie

Wij zijn Frank en Yvonne en samen zijn wij Betere Landschapsfoto. Vol passie en enthousiasme begeleiden we beginnende tot gevorderde fotografen bij alles wat je kunt ontdekken over macrofotografie, landschapsfotografie of kustfotografie. We organiseren een breed scala aan workshops, cursussen, coachingstrajecten en inspirerende lezingen.

Alle grote en kleine landschappen hebben een grote aantrekkingskracht op ons. Met de juiste techniek gaan we op zoek mooie plekken om sfeervolle beelden vast te leggen. En dat delen we graag met andere fotografen. Om ze verder te helpen in hun fotografie. Zien dat andere fotografen zich ontwikkelen met onze hulp, daar krijgen wij energie van!

Betere Landschapsfoto is officieel dealer van Leofoto, NiSi, Lensbaby, Kenko en Think Tank.

Heb je nog vragen over dit artikel? Stel ze in de reacties zodat we je kunnen helpen.

Heb je nog vragen over onze workshops? Stel ze via deze pagina. Of download hier ons gratis e-book “Betere foto’s in 9 simpele stappen“.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *