Het fotograferen van de zee heeft een magische aantrekkingskracht op ons. De omstandigheden en locatie maken ons niet veel uit. We zijn altijd op zoek naar de mogelijkheden die de natuur ons op dat moment geeft. Je krijgt 9 tips voor het fotograferen van de zee.

In het vorige artikel – over de Opaalkust – keken we achter ons. De weersomstandigheden speelden daar een rol in. In dit artikel richten we ons weer helemaal op de kustlijn. We geven je 9 praktische tips. Deze keer blijven we in Nederland.

Tip 1: Fotografeer de lucht

We beginnen met de lucht. Tijdens het fotograferen van de zee zie je de lucht boven de horizon. Soms is de lucht grijs of egaal blauw. Dat vinden de meeste fotografen minder interessant merken we. Maar als er interessante wolken zijn, kun je die gerust meer aandacht in de foto geven.

Vergeet dan gerust de regel van derden of een andere compositieregel. Leg de horizon laag in de foto en benadruk de lucht.

AAG9356 Betere Landschapsfoto

Tip 2: Fotografeer reflecties

Als de lucht minder interessant is, kun je de aandacht op de <reflecties> richten. De horizon zal een stuk hoger in de foto komen te liggen. Je kunt ervoor kiezen om de reflectie sterk te verminderen. Dan kijk je als het ware onder het wateroppervlak.

Je kunt er ook voor kiezen om de reflectie minder sterk te verminderen. De patronen en kleuren in de lucht reflecteren dan in het water.

We hebben geen specifieke voorkeur voor één van beide. We kijken wat op een locatie het beste past en wat we dan het mooiste vinden. Het spelen met reflecties bied

Je hebt meer mogelijkheden als je een polarisatiefilter gebruikt.

AAA8306 Betere Landschapsfoto

Tip 3: Fotografeer de zonsopkomst

Ja, de zonsopkomst. Aan de Nederlandse kust staat de zon tijdens de zonsopkomst – schuin – achter je. Dat heeft enkele voordelen:

  • Contrasten zijn minder groot, omdat je niet tegen het licht in fotografeert
  • De kleuren in de lucht zijn vaak zacht, haast pastelachtig

Als je meestal de zonsondergang fotografeert, is dit vast een welkome afwisseling in je portfolio. Over het algemeen moet je wat vroeger uit de veren. Aan de andere kant is het ook nog lekker rustig op het strand.

Onze persoonlijke voorkeur gaat uit naar fotograferen van de zonsopkomst. Bijvoorbeeld tijdens het gouden uurtje.

Fotograferen aan zee tijdens de zonsopkomst

Tip 4: Less is more

Natuurfotografen maken vaak van een groothoekobjectief gebruik als ze een landschap fotograferen. Dat werkt goed als je bijvoorbeeld een onderwerp in de voorgrond hebt. Soms is het onderwerp verder weg. Of wil je een stukje van het landschap isoleren. Dan kies je eerder voor een tele objectief. Of je past bijvoorbeeld de high key techniek toe.

Met een lichte foto komen details en kleuren minder duidelijk over. En dat past perfect in de volgende foto. Met een gewone belichting was het beeld naar onze smaak te druk geworden.

AAH0782 Betere Landschapsfoto

Tip 5: Techniek op orde

We gaan verder met de tips voor het fotograferen van de zee. Zoals je wellicht al vaker hebt gelezen, vinden wij het belangrijk dat je als fotograaf de techniek op orde hebt. We geven je twee goede redenen:

  • Je hebt veel geld aan je apparatuur uitgegeven. Leer die dan ook kennen. Je hoeft echt niet alle functies te weten. Zorg er in ieder geval voor dat je weet hoe je het diafragma, ISO-waarde, sluitertijd en belichtingscompensatie instelt. Als je weet hoe deze elementen samenhangen, ben je al een heel eind
  • Als je de techniek beheerst, zul je je volledig op compositie en sfeer kunnen richten. Daar draait het uiteindelijk toch om

Tip 6 voor fotograferen aan zee: Leg de scherpte waar jij wilt

Bepaal zelf waar je in een landschap scherpstelt. Laat dat vooral niet aan je camera over. Ook bij het fotograferen van de zee is het belangrijk om zelf je scherpstelpunt te kiezen. Het klinkt misschien vreemd. Maar als je dichtbij, vaak zelfs op de waterlijn scherpstelt, heeft je foto een grote scherptediepte. De meeste fotografen vinden dat mooi.

Tip 7 voor fotograferen aan zee: Voorkom bewegingsonscherpte

En voorkom bewegingsonscherpte. Als je statief zelf niet stabiel is en niet stabiel staat, heb je een grote kans dat je foto’s – ondanks dat je verder zorgvuldig werkt – niet scherp zijn.

Tip 8 voor fotograferen aan zee: Voorkom uitgebeten hooglichten

Uitgebeten hooglichten vertalen zich in puur witte delen in een foto. Puur wit kan goed werken bij sommige high key foto’s. Maar over het algemeen leiden uitgebeten hooglichten in een landschapsfoto alleen maar af. Je oog wordt immers naar het licht getrokken. Controleer dus altijd je histogram. Als je foto te licht – of te donker – is, pas je de belichtingscompensatie aan.

Tip 9: Bepaal zelf de sluitertijd

Bij het fotograferen van de zee bepaal je zelf de sluitertijd. Laat dat vooral niet alleen aan de hoeveelheid omgevingslicht en de gebruikte filters over.

Kijk juist naar wat de natuur je geeft en stem daar de sluitertijd op af. Soms past een korte sluitertijd goed. En soms is een lange sluitertijd beter. Indien nodig verwijder je filters of plaats je juist een sterker filter. En pas je ISO-waarde en diafragma aan. Je kunt enorm veel variëren.

Fotograferen aan zee tijdens een workshop

Conclusie fotograferen aan zee

Ogenschijnlijk is het fotograferen van de zee eenvoudig. De 9 tips spreken voor zich. De uitdaging zit erin om ze tegelijkertijd toe te passen. Te bepalen welke aanpassingen je in je instellingen moet doen. En of je de compositie nog wilt aanpassen.

Voor iedere fotograaf zullen de uitkomsten – dus de foto’s – anders zijn. En dat is maar goed ook. Anders zouden we allemaal dezelfde foto’s maken.

Ga gerust lekker aan de kust fotograferen. Noteer de tips en gebruik ze als een checklist. Misschien vallen de resultaten in het begin tegen. Maar hoe denk je dat wij begonnen zijn? In het begin viel het echt niet mee. Maar door te oefenen en op een gezonde manier kritisch naar je foto’s te kijken, kom je vanzelf al snel verder.

Thuis aan de slag

Wil je snel thuis aan de slag? Dat kan, zelfs als je niet aan de kust woont. Met de e-books ‘Fotograferen is een Kunst’ en ‘Fotograferen met lange sluitertijden en filters’ krijg je al snel inzicht over hoe jij je volgende shoot aan de kust kunt aanpakken.

workshops

Krijg nieuwe inspiratie in de praktijk en kom naar 1 van onze praktische workshops. Je krijgt 1-op-1 begeleiding en er zijn maximaal 6 deelnemers per begeleidende fotograaf. Voor de workshop krijg je een gids met praktische informatie in het thema van de workshop. En tijdens de workshop krijg je tips, feedback op je foto’s en maken we samen dé foto. Zo krijgt je écht de aandacht die je verdient.

Yvonne en Frank hebben samen al ruim 24 jaar praktijkervaring in het geven van workshops en trainingen in natuurfotografie. We maken er altijd een leuke en leerzame workshop van. Bovendien krijg je na de workshop nog eens 2 uitdagende opdrachten in het thema van de workshop.

Samengevat:

✅ Persoonlijke 1-op-1 begeleiding op locatie
✅ Veel praktische tips en adviezen tijdens de workshop
✅ Feedback op je foto’s tijdens de workshop
✅ Samen dé foto maken
✅ Gratis koffie of thee bij aankomst
✅ Een handige gids in het thema van de workshop
✅Twee uitdagende opdrachten voor na de workshop

Landschap

AAD2982 Betere Landschapsfoto

Macro

Workshop Macrofotografie Creatieve Technieken 4 Betere Landschapsfoto

Of bekijk hier de workshops die al in de loop van de komende weken plaatsvinden.

e book betere fotos in 7 stappen 1 Betere Landschapsfoto

OVER BETERE LANDSCHAPSFOTO

Wij zijn Betere Landschapsfoto, hoe kunnen we jou helpen aan mooiere en betere fotografie

Wij zijn Frank en Yvonne en samen zijn wij Betere Landschapsfoto. Met passie en enthousiasme bieden wij begeleiding aan zowel beginnende als gevorderde fotografen, waarbij we alles verkennen wat er te ontdekken valt op het gebied van macrofotografie, landschapsfotografie en kustfotografie.

We organiseren een breed scala aan workshops, cursussen, coachingstrajecten en inspirerende lezingen in Nederland, België en Noord-Frankrijk.

Zowel grote als kleine landschappen oefenen een sterke aantrekkingskracht op ons uit. Met de juiste – creatieve – technieken zoeken we naar prachtige locaties om sfeervolle beelden vast te leggen. We delen graag onze kennis en ervaring met jou om je te ondersteunen in je fotografische reis. Het geeft ons energie om jou als natuurfotograaf te zien groeien met onze begeleiding.

Heb je nog vragen over dit artikel? Stel ze in de reacties zodat we je kunnen helpen.

Heb je nog vragen over onze workshops? Stel ze via deze pagina.

Download hier ons gratis e-book “Betere foto’s in 9 simpele stappen“.

Of schrijf je hier in voor onze tweewekelijkse mail met tips, inspiratie en aanbiedingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *