Annemieke keijzer

Workshopleider en cursusleider.

Als jong mens was Annemieke al gefascineerd door fotografie. Het maakproces van een foto – met de losse belichtingsmeter – was interessant en een bezoek aan de doka een belevenis. Het duurde daarna nog wel even voordat de passie voor het fotograferen van landschap en natuur echt ontstond: die kwam met de aanschaf van een Kodak Advantix met de ‘wide angle’ panorama lens: geweldig!

Altijd al een wandelaar, opende het alleen op pad gaan met haar camera op een nieuwe manier haar ogen voor landschap en natuur. Zij ging intenser kijken. En de verschillende seizoenen en weertypen waarderen. De Kodak werd vervangen door de eerste digitale spiegelreflexcamera. Fotografie had definitief een plek in haar leven veroverd.

Annemieke volgde een fotografie-opleiding aan de Fotovakschool en leerde digitaal bewerken. Zij sloot zich aan bij een fotoclub met maandelijkse inbreng en bespreking van foto’s. Daar heeft zij enorm veel geleerd over háár fotografie.

Iedereen zal het herkennen: er zijn van die markeringspunten waarop er een vonk overslaat. Bij Annemieke was dat het geval met één van haar eerste workshops: fotograferen met een bewuste beweging. Tot op dat moment was een bewogen foto een mislukte foto. De workshop betekende een nieuwe fase in haar fotografie: op weg naar meer abstractie in de beelden.

Gaandeweg is Annemieke de fotografie steeds meer als een medium gaan zien waarmee zij haar gedachten, gevoelens en ervaringen kan uitdrukken. En dan komt er een moment dat je ‘out-in-the-open’ gaat met je foto’s: de eerste website en de eerste expositie… heel spannend.

Fotograferen gaat ook over techniek en apparatuur. ‘Technische vaardigheden heb je nodig en kun je leren’, zegt Annemieke. En fotografie gaat ook over verbeeldingskracht. Daar horen vragen bij: wat wil je laten zien met je beelden? Wat is je doel en hoe wil je je onderwerp vastleggen om je doel te bereiken? Het gaat over compositie, licht en toon, elementen in je beeld, de keus voor een creatieve techniek, die de zeggingskracht van een foto bepalen. Ook dat zijn vaardigheden die je kunt leren. En daar helpt Annemieke je graag bij.

De beste tip die Annemieke ooit kreeg was dat je je afvraagt of de uitsnede van je foto overeenkomt met wat je wilt laten zien. Heel vaak schuilt de kracht van een beeld in enkele details. Dus: durf aan te snijden.

Foto’s van Annemieke

Workshops van annemieke

Landschapsfotografie Leersumseveld

Leersumseveld
creatief