We krijgen regelmatig de vraag wanneer je camerafilters voor natuurfotografie gebruikt. Het antwoord is eenvoudig. Ontdek het hier.
Meer dan alleen voor lange sluitertijden
Camerafilters gebruik je niet alleen om met lange sluitertijden te kunnen fotograferen. Camerafilters lossen ook belichtingsproblemen voor je op. Denk maar eens aan grote contrasten die je in een landschap tegen komt en bijvoorbeeld vervelende reflecties.

Camerafilters voor natuurfotografie
In dit artikel gaan we in op de drie meest gebruikte camerafilters voor natuurfotografie, namelijk het:
- Polarisatiefilter
- Grijs verloopfilter
- Grijsfilter
We kijken kort naar de werking van de filters en hoe je de filters het beste combineert.
Camerafilters voor natuurfotografie: het polarisatiefilter
Met het polarisatiefilter verminder je reflecties in bijvoorbeeld water. Denk daarbij aan rivieren, beken en ook de zee. Meestal stellen we het polarisatiefilter zo af dat we onder in beeld de sterkste werking hebben. Dat helpt ons bij het zichtbaar maken van details en laten zien van diepte.


Camerafilters voor natuurfotografie: het grijs verloopfilter
Het grijsverloopfilter heb je nodig als het contrast tussen de voorgrond en de lucht te groot is. Met onze eigen ogen kunnen we een contrast vaak overbruggen. Maar met het – beperkte – dynamisch bereik van de hedendaagse camera’s kan dat niet. Je hebt dan snel last van uitgebeten hooglichten en of dichtgelopen schaduwen.
Met het grijsverloopfilter verklein je het contrast en maak je beter gebruik van het dynamisch bereik van je camera. Voor het gebruik van een grijs verloopfilter heb je een systeem met een filterhouder nodig omdat je – afhankelijk van je compositie – het verloop van het grijs verloopfilter op de horizon moet kunnen plaatsen.


Camerafilters voor natuurfotografie: het grijsfilter
Dit is het meest bekende camerafilter. Met het grijsfilter verleng je de sluitertijd. Afhankelijk van de hoeveelheid licht buiten, je diafragma, de ISO-waarde én de sterkte van het door jou gekozen grijsfilter wordt de sluitertijd bepaald.

Filters combineren
In de praktijk zul je deze drie filters vaak combineren. Immers, de belichtingsproblemen doen zich vaak gelijktijdig voor. En je zult ook nog met een lange sluitertijd willen combineren. Er zijn fotografen die zeggen dat 3 laagjes glas voor je objectief voor een kwaliteitsverlies zorgen. Denk dan aan bijvoorbeeld een nare kleurzweem en verlies van details. Met kwalitatief goede filters heb je vrijwel geen last van die problemen.
Bestel in ieder geval glazen filters. Die zijn kwalitatief altijd beter dan filters van kunststof. Zelf fotograferen wij met filters van NiSi. Die zijn ook ten opzichte van andere merken zeer goed. En de filterhouder is gebruiksvriendelijk.
Bepalen welk camerafilter je nodig hebt
Hoe bepaal je nu welk filter je nodig hebt? Dat is heel eenvoudig. Beantwoord de volgende vragen voor jezelf. Is het antwoord ja, dan gebruik je het filter.
- Zie ik schitteringen in het oppervlak dat ik ga fotograferen?
Als een oppervlak schittert, en je wilt schittering verminderen, dan gebruik je het circulair polarisatiefilter.
- Is het dynamisch bereik van de camera te klein omdat het contrast tussen de voorgrond en lucht te groot is?
Gebruik dan een grijs verloopfilter. Stem de sterkte van het grijs verloopfilter zo goed mogelijk op het contrastverschil af.
- Wil je de sluitertijd verlengen?
Dan gebruik je het grijsfilter. Stem de sterkte van het grijsfilter zo goed mogelijk af op de lengte van de sluitertijd die je wilt bereiken.
En weet je het niet zeker of je een bepaald filter nodig hebt? Maak dan een foto zonder het filter en één met. De vragen zijn eenvoudig. Als je wat meer ervaring hebt, zul je al snel inzicht hebben in welke filters je gaat gebruiken.
E-book ‘Fotograferen met lange sluitertijden en filters’
Wil je alles ontdekken over het fotograferen met camerafilters? ‘Fotograferen met lange sluitertijden en filters’ is dan echt voor jou. We leggen precies uit hoe je camerafilters voor natuurfotografie gebruikt.
Het e-book is meer dan 80 pagina’s dik. Je ontdekt precies hoe de filters werken en hoe je ze nauwkeurig afstelt. Je krijgt tientallen praktische voorbeelden, inclusief gedetailleerde instellingen, filtergebruik en foto’s zodat je exact weet hoe wij onze foto’s maken. Verder krijg je:
- Heldere uitleg die werkt in de praktijk
- Concreet inzicht in onze workflow
- Kaart met sluitertijden
- Stappenplan van set-up naar foto met lange sluitertijden
Bestel je het e-book dan kun je direct starten met lezen.
Welke sterkte kies je: keuzehulp bij camerafilters voor natuurfotografie
Welke sterke je kiest is afhankelijk van de situatie ter plaatse en wat jij mooi vindt. Als er buiten minder licht is, zal de sluitertijd al vanzelf toenemen. En de ene fotograaf vindt meer dynamiek in bijvoorbeeld water en wolken mooi. Terwijl een andere fotograaf juist van een vlak wateroppervlak houdt.
Je kunt dus niet zomaar zeggen dat je één specifieke sterkte nodig hebt. Toch is dat wat vaak gebeurt. Onlangs zagen we in de workshops dat deelnemers met filters naar de workshop kwamen die totaal ongeschikt waren voor wat de deelnemer zelf wilde.
Ook wij hebben de wijsheid niet in pacht. Maar we proberen je met onze keuzehulpen zo goed mogelijk te helpen:
- Keuzehulp filtersysteem
- Keuzehulp grijs verloopfilter
- Keuzehulp grijsfilter
- Keuzehulp polarisatiefilter
En in ons fotografieblog kom je nog veel meer artikelen over het fotograferen met filters en lange sluitertijden tegen.
Workshops met camerafilters voor natuurfotografie
Je kunt met ons in de praktijk ervaren hoe het is om met lange sluitertijden en filters te fotograferen. We hebben voor maximaal 10 deelnemers 6 professionele NiSi kits met camerafilters en filterhouder te leen.
De groep bestaat uit maximaal 10 personen. Er zijn dus maximaal 5 deelnemers per fotograaf. Je krijgt 1-op-1 begeleiding op jouw niveau van 2 ervaren, fulltime professionele fotografen.
Yvonne en Frank hebben samen al ruim 20 jaar ervaring in het geven van workshops en trainingen in fotografie. Verwacht tijdens de workshops veel tips en adviezen, waardoor jij meer inzichten in en ervaring krijgt met nachtfotografie. Natuurlijk is er ruimte om vragen te stellen. En als je wilt, gaan we samen op zoek naar de foto die jij graag wilt maken.
Heb je al meer ervaring en wil je de puntjes op de i zetten? En ontdekken hoe je de beweging van water en wolken inzet voor meer dynamiek in je foto’s? Kies dan voor de ‘Masterclass kustfotografie met lange sluitertijden.
Kust

Bos en ven

Masterclass

OVER BETERE LANDSCHAPSFOTO

Wij zijn Frank en Yvonne en samen zijn wij Betere Landschapsfoto. Vol passie en enthousiasme begeleiden we beginnende tot gevorderde fotografen bij alles wat je kunt ontdekken over macrofotografie, landschapsfotografie of kustfotografie. We organiseren een breed scala aan workshops, cursussen, coachingstrajecten en inspirerende lezingen.
Alle grote en kleine landschappen hebben een grote aantrekkingskracht op ons. Met de juiste techniek gaan we op zoek mooie plekken om sfeervolle beelden vast te leggen. En dat delen we graag met andere fotografen. Om ze verder te helpen in hun fotografie. Zien dat andere fotografen zich ontwikkelen met onze hulp, daar krijgen wij energie van!
Betere Landschapsfoto is officieel dealer van Leofoto, NiSi, Lensbaby, Kenko en Think Tank.
Heb je nog vragen over dit artikel? Stel ze in de reacties zodat we je kunnen helpen.
Heb je nog vragen over onze workshops? Stel ze via deze pagina. Of download hier ons gratis e-book “Betere foto’s in 9 simpele stappen“.
Geef een reactie