Natuurfotografie coaching | Technische vaardigheden

Natuurfotografie coaching | Technische vaardigheden

 • starten wanneer jij wilt
 • 257,00
257,00

voor natuurfotografen die hun techniek écht op orde willen brengen

Je hebt aandacht voor de compositie en sfeer. Maar met de technische instellingen lukt het niet goed. Je foto’s zijn te licht of te donker. Of ze zijn niet scherp op de plek waar jij dat wilt, of de scherptediepte past niet bij het beeld. Dat is niet erg, het hoort erbij. Maar je foto is niet meer mooi om naar te kijken. Als je de techniek beheerst, kun je je juist helemaal op compositie en sfeer richten. Je kunt dan verschillende technieken gebruiken om creatieve foto’s te maken. Klinkt dit goed? Dan is Natuurfotografie coaching | Technische vaardigheden voor jou.

Voorbeelden voor natuurfotografie coaching | technische vaardigheden
Licht, sluitertijd, scherpte, scherptediepte en ISO: beheers de techniek

voor wie is natuurfotografie coaching | Technische vaardigheden geschikt

Voor iedere fotograaf die de technische aspecten van natuurfotografie naar zijn of haar hand wil zetten. Licht en belichting, scherpte en scherptediepte zullen geen geheimen meer voor je hebben. En in de tussentijd werk je aan sterkere composities. Je ontdekt aan de hand van praktische opdrachten hoe je:

✅ Altijd goed belichte foto’s maakt met natuurlijk licht
✅ Met sluitertijden fotografeert die bij jouw foto’s en smaak passen
✅ Uitgebeten hooglichten en/of dichtgelopen schaduwen kunt vermijden
✅ Altijd scherpe foto’s maakt
✅ De scherpte in de foto legt waar jij wilt
✅ Sluitertijd, diafragma en ISO-waarde optimaal combineert
✅ Je composities verbetert

Ervaring voordat je start

Hierover kunnen we kort zijn. Als je de volgende punten positief kunt beantwoorden, kun je zo starten:

 • Je hebt een spiegelreflexcamera of systeemcamera
 • Je fotografeert op de A(v)-stand op M-stand
 • Je hoeft nog niet veel ervaring te hebben. Die ervaring doe je juist op in dit coaching traject.

Het coaching traject is voor fotografen die de techniek echt onder controle willen krijgen en hun volgende stappen in de natuurfotografie willen zetten. Het mooie is dat deze methode onder alle omstandigheden werkt. De oefeningen passen de fotografen die wij hebben begeleid al jaren in de praktijk toe. Het traject is geschikt voor de startende en meer gevorderde fotograaf.

Zoutelande Workshop Kustfotografie Beterelandschapsfoto 1 Beterelandschapsfoto

wat ontdek je in natuurfotografie coaching | technische vaardigheden

3 Modules met uitdagende opdrachten

Het traject Natuurfotografie coaching | Technische vaardigheden bestaat uit 3 modules met in totaal 18 opdrachten. Voor iedere opdracht neem je ongeveer 1 week de tijd. We adviseren om per week in ieder geval 3 uur aan de opdrachten te besteden.

Module I: Licht en belichting

In de 1e module start je met licht en belichting. Je ontdekt welke soorten licht er zijn en hoe je ze in je foto’s kunt gebruiken. We besteden aandacht aan het technisch goed belichten van een foto. Want het aanwezige licht bepaalt voor een belangrijk deel wat je technische instellingen zijn. Je krijgt onder andere oefeningen over belichting, het histogram, voorkomen van uitgebeten hooglichten, expose to the right en het bepalen van de voor jouw ideale sluitertijd.

Module II: Scherpte en scherptediepte

In de 2e module ontdek je hoe en waar je scherp stelt. Je komt er al snel achter dat je jezelf steeds dezelfde vragen stelt: waar stel ik scherp, welk diafragma gebruik ik en wat is het effect in de foto? Met een paar eenvoudige technieken kun jij er voor zorgen dat je foto’s altijd scherp zijn waar jij dat wilt. Ook besteden we aandacht aan de ISO-waarde. Je krijgt onder andere oefeningen over het voorkomen van bewegingsonscherpte, scherpstellen, scherptediepte en de hyperfocale afstand.

Module III: Zet de techniek naar je hand

Nu je de basiselementen beheerst, ga je ze combineren. Je ontdekt hoe je de techniek naar je hand zet en steeds met technische goede foto’s thuis komt. Dat doe je aan de hand van een aantal uitdagende opdrachten waarin je sluitertijd, diafragma en ISO-waarde combineert.

In Natuurfotografie Coaching | Technische vaardigheden krijg je 18 opdrachten die je helpen de puntjes technisch gezien op de i te zetten. Als je de techniek voldoende beheerst, kun je ook voor Natuurfotografie coaching |Compositie en sfeer kiezen. En als je meer maatwerk en/of een uitgebreider coaching traject wilt, kies dan voor Natuurfotografie coaching | Maatwerk.

Persoonlijke en constructieve feedback bij natuurfotografie coaching | Technische vaardigheden

Bij een coaching traject hoort persoonlijke en maatwerk feedback. Nadat je de opdrachten van een module hebt afgerond, stuur je de foto’s naar ons toe. We nemen de tijd voor de beoordeling, reken op ongeveer 1 week. Je krijgt constructieve feedback, tips en adviezen die bij jouw foto’s past. Je krijgt na module I en module II feedback per e-mail. Per keer bestaat de feedback uit 700-1000 woorden. Na module III krijg je de feedback via Skype (onze voorkeur) of telefoon. Dit gesprek, waarin jij natuurlijk ook nog je vragen kunt stellen, duurt 45-60 minuten.

inclusief e-book ‘fotograferen is een kunst’

Bij dit coaching traject ontvang je ons e-book ‘Fotograferen is een Kunst’, met meer dan 150 pagina’s met tips, advies, praktische voorbeelden en inspirerende foto’s. Het e-book ‘Fotograferen is een Kunst’ is het complete leerboek én naslagwerk over licht en belichting, scherpte en scherptediepte, ISO-waarde, compositie en sfeer. Dit e-book gebruik je tijdens ‘Natuurfotografie coaching | Technische vaardigheden’.

Het e-book lees je heel eenvoudig op je tablet, laptop of telefoon

Samenvatting natuurfotografie coaching | technische vaardigheden

 • 3 Modules
 • 15 Inspirerende en uitdagende opdrachten, 3 bonusopdrachten
 • Persoonlijke en constructieve feedback op je foto’s, 2 keer per e-mail en 1 keer via Skype of telefoon
 • Doorlooptijd ongeveer 4-5 maanden, afhankelijk van je tempo. Sneller of langzamer mag natuurlijk ook
 • Inclusief het e-book ‘Fotograferen is een Kunst’, ter waarde van 21,95 euro
 • Certificaat

Hoe werkt het

We gaan uit van een traject van 3 modules. Iedere module bestaat uit 5 opdrachten en 1 bonusopdracht. Met een doorlooptijd van ongeveer 1 week per opdracht kom je dus op ongeveer 4-5 maanden uit. Je mag er natuurlijk langer of korter over doen als dat je beter uit komt.

direct aan de slag

Nadat je de bestelling hebt geplaatst, kun je de 1e module met oefeningen en het e-book direct downloaden. Aan de hand van voorbeelden en duidelijke uitleg en met verwijzing naar de e-books ga je aan de slag.

Wat heb je nodig voor Natuurfotografie coaching | Technische vaardigheden

 • Camera
 • Minimaal 1 objectief met een bereik van 24-200mm, meerdere objectieven die dit bereik overbruggen kan natuurlijk ook.
 • Bij voorkeur een statief

cadeau

Je kunt het natuurfotografie coaching traject ook aan iemand anders cadeau doen. Reserveer een plek en geef aan dat je het coaching traject aan iemand anders cadeau wilt doen.

Vragen

Heb je nog vragen over het natuurfotografie coaching traject? Neem dan gerust eerst contact met ons op.

Wanneer kan ik starten

Je kunt starten wanneer je wilt. Nadat je je hebt ingeschreven, kun je direct de 1e module met opdrachten en e-book downloaden. De volgende modules ontvang je steeds met de feedback van de voorgaande module.

Heb ik ervaring nodig om mee te doen

Je hoeft nog niet veel ervaring met fotografie te hebben. Dit traject Natuurfotografie coaching | Technische vaardigheden is geschikt voor startende en wat meer gevorderde fotografen. Je wilt je de techniek eigen maken zodat je daarna je aandacht aan de compositie en sfeer kunt geven. Of je op de M-stand of A(v)-stand fotografeert, een spiegelreflexcamera of systeemcamera hebt, is niet belangrijk.

Op welke locatie volg ik het coaching traject fotografie

Je volgt het traject vanuit thuis of iedere andere locatie die jij wilt. Sommige opdrachten kun je thuis maken. De meeste opdrachten maak je als natuurfotograaf buitenshuis. Dat kan bij jou in de buurt zijn, maar ook verder weg. Jij bepaalt waar en wanneer je gaat fotograferen.

Is het coaching traject fotografie geschikt voor mij

Het belangrijkste is dat je een passie voor natuurfotografie hebt. Zolang je hart bij natuurfotografie ligt, zit je goed bij ons. Je doel is om tijdens het fotograferen de techniek naar je hand te zetten.

Hoeveel tijd moet ik investeren

De modules zijn zo opgebouwd dat je in een noodtempo in een halve dag klaar kunt zijn. Maar dat zal geen betere fotograaf van je maken en is zonde van de investering die je in jezelf doet. Een exact aantal uren of keren fotograferen om je echt te ontwikkelen is lastig aan te geven. De ervaring van andere deelnemers is dat ze ongeveer 1 opdracht per week maken. Je kunt ervan uitgaan dat je ongeveer 3 uur per week aan dit coaching traject besteedt. Bij voorkeur kun je er vaker en/of langer op uit trekken. Je doet meer ervaring op en hebt zelf al vergelijkingsmateriaal.

Zoals met de meeste vormen van leren, hoe meer tijd je erin stopt, hoe meer ervaring je op doet en hoe meer je ervoor terugkrijgt.

Welke apparatuur heb ik nodig

Een spiegelreflex- of systeemcamera waarop je sluitertijd, diafragma, ISO-waarde en belichtingscompensatie kunt instellen. En objectieven dat een bereik van 24 tot minimaal 200mm afdekken. Een stabiel statief is erg handig. Een telefoon heb je ook nodig en eventueel een Skypeverbinding voor de feedback na de 3e module.

Moet ik meer apparatuur kopen als het programma start

Nee, wellicht stellen we bepaalde apparatuur voor, maar het blijft bij een advies. Het gaat voornamelijk om de mens achter de camera en niet alleen om de apparatuur. Meer apparatuur maakt geen betere fotograaf van jou.

Maakt het uit waar ik woon

Nee, zolang je op deze planeet woont, zit je goed. We kunnen je begeleiden in het Nederlands en Engels.

Hoe lang duurt het fotografie coaching traject

We gaan uit van een traject van 3 modules. Iedere module bestaat uit 5 opdrachten en 1 bonusopdracht. Met een doorlooptijd van ongeveer 1 week per opdracht kom je dus op ongeveer 4-5 maanden uit. Je mag er natuurlijk langer of korter over doen als dat je beter uit komt.

Krijg ik een certificaat

Ja. Nadat de 3e module is afgerond ontvang je een certificaat. En natuurlijk krijg je veel ervaring, tips, adviezen én mooie foto’s.

Schrijf je nu in voor Natuurfotografie coaching | Technische vaardigheden

257,00

Reacties van deelnemers

Wat heb ik genoten tijdens de cursus natuurfotografie aan de Zeeuwse kust. Na al een paar keer gekeken te hebben op de mooie site van “betere landschapsfotografie” uiteindelijk de stoute schoenen aangetrokken en gemaild om wat extra info. Al snel kreeg ik een positief, enthousiast antwoord en mede daardoor heb... lees meer

Claudia Gruben

Door ervaring van andere en zelf zoeken via internet kwam ik bij Betere Landschapsfoto uit. Het was een erg gezellige en leerzame dag. In oktober heb ik de volgende workshop gepland staan bij Frank en Yvonne. Erg leuke mensen die hun vak verstaan. Ik kijk er weer erg naar uit.

Mirrian Kramer

Even vertellen dat ... ... ik hen echt wel een pluim wil geven. Waarom ik voor hen koos? Waarschijnlijk deels intuïtief en deels om hun veelzijdig aanbod. Persoonlijk is hun aanbod voor mij erg aanvullend en grensverleggend. Tijdens de workshop valt vooral de ontspannen sfeer en zeker hun deskundige behulpzaamheid... lees meer

Lex Saelen

Bij toeval kwam ik op de website van beterelandschapsfoto.nl terecht. Na wat rondneuzen zag ik o.a. de workshop 'Kustfotografie met lange sluitertijden' en aangezien ik toch al bezig was om met lange sluitertijden te experimenteren, leek het me mooi en leerzaam om deze workshop te volgen. Nou, dat was inderdaad... lees meer

Paul Verzantvoort

Workshop landschapsfotografie gevolgd in oisterwijk, ben zelf beginnend had geen idee wat er ging gebeuren. Frank en Yvonne hebben mij met zeer goede uitleg op weg geholpen met instellingen scherpstellen diafragma histogrammen composities ,heeft mij geïnspireerd om van fotografie mijn hobby te maken

Kees Kristelijn

Fantastische Soft Focus Macro cursus Een hele gezellige maar vooral leerzame cursus gehad in het arboretum Kalmthout. Geleerd hoe ik bloemen op een prachtige softe manier kan vastleggen en welke techniek en instellingen ik daarvoor moet gebruiken. Veel aanwijzingen en tips gehad van beide fotografen en dat was thuis te... lees meer

Jolanda

Een aanrader voor zij die fotografie op een hoger niveau willen brengen. Frank en Yvonne weten je naar een hoger level te krijgen! Vriendschap, kennis en plezier zijn de ingrediënten die geserveerd worden. Workshop, fotoreis, enz... je moet het zeker eens meemaken. Ik kijk al uit naar de volgende keer.

Ivan van Heule

Van elke workshop heb ik ontzettend genoten en ben met veel inspiratie en motivatie naar huis gegaan om nieuwe ideeën en projecten om te zetten.

Beatrice Hermanns

Vandaag de workshop Kustfotografie technische vaardigheden gevolgd. Een sterke aanrader voor iedereen die als beginner, maar ook als wat meer gevorderde fotograaf kennis wil vergaren. Kleine tips opgestoken die verrassend snel resultaat gaven in de foto's. Yvonne en Frank weten waarover ze praten.

Patrick Puype

Goede uitleg en sfeer tijdens de workshop. We konden allerlei lenzen uitproberen en ondertussen kregen we uitleg. Ook de feedback over mijn foto's was erg leerzaam. Ik ga zeker nog meer workshops doen!

Clarina van Winden

Het was een geweldig weekend! Leuke groep, fantastisch weer, mooie locaties maar bovenal zijn Frank en Yvonne hele fijne mensen! Veel geleerd. Dank daarvoor.

Elly Hoogenboom

Ik was super tevreden en vlug besliste ik om nog meer workshops te volgen. Elk jaar heb ik er een paar gevolgd. Steeds zeer tevreden. Ik zou aan iedereen die graag in de natuur of aan zee wil fotograferen de workshops van Betere Landschapsfoto aanraden.

Daniëlle Vanstraelen

Ik zou de workshops maar ook de reizen willen aanbevelen voor zowel beginnende als gevorderde fotografen. Zij hebben daar diverse workshops voor. Beginnende om de techniek te verbeteren en het leren zien van bijvoorbeeld de compositie. Voor gevorderde fotografen nét dat stuk meer om je fotografie op een nog hoger... lees meer

Dré van Eekelen

Ondertussen heb ik met Yvonne en Frank een 10-tal workshops en 2 fotoreizen gedaan. Steeds ben ik met een voldaan gevoel huiswaarts gereden. Heb ik iets bijgeleerd? Ja zeker en vast, wat er mij toe aanzet om nog een paar workshops of een fotoreis bij hun te volgen.

Bert Illegems

Goede begeleiding, kleine groep. Leuk en leerrijk, met veel geduld en met liefde gebracht.

Armanda Steensels

Zeer goede en persoonlijk gerichte workshop. Doordat de groep deelnemers bewust klein gehouden wordt, nemen Yvonne en Frank écht de tijd om zoveel mogelijk je vragen te beantwoorden. Ik heb echt veel bijgeleerd en ga nu zeker aan de slag met de feedback die ik nadien op mijn foto’s ontvangen... lees meer

Dominique Zwaenepoel

Coachingstraject afgerond gericht op het verder ontwikkelen van mijn fotografische stijl. De begeleiding en feedback was professioneel, persoonlijk en stimulerend. Stimulerend om verder te gaan, kritisch te blijven, te onderzoeken. In ruim een half jaar heb ik veel geleerd en een enorme stap gezet in mijn ontwikkeling.

Annemieke Keijzer

Het weekend is voorbij gevlogen en ik ben heel blij dat ik er bij was. 2 Top begeleiders, leuke groep, goed hotel en het weer zat volledig mee. Veel tips en begeleiding gekregen van Frank en Yvonne. Het weekend is voor mij meer dan geslaagd.

Christel Kemps

E-Book 'Fotograferen is een Kunst': Wat een prachtige uitgave zeg. Complimenten! Ik heb er even doorheen gekeken en wat mij meteen opviel en wat ik ook erg fijn vind, is de info bij de gemaakte foto's.

Els Beugelink

Prachtige fotoreis naar Lake District. Het ging mijn verwachtingen te boven. Ik heb ontzettend veel geleerd. Er werden veel goede adviezen gegeven en mijn foto's verbeterden met de dag. Een hele leuke groep, veel gelachen en enorm geboft met het weer. Complimenten aan Yvonne en Frank: HET WAS EEN SUPERREIS!!!... lees meer

Riet Machielsen

Ik heb in de laatste twee jaren mogen deelnemen aan een paar workshops gegeven door Yvonne en Frank, o.a. Macrofotografie met tussenringen en Kustfotografie Beweging en dynamiek ICM. Elke keer opnieuw heb ik genoten van hun zorgvuldige voorbereiding, duidelijke theoretische uitleg en enthousiaste praktische begeleiding. Niet twijfelen, gewoon doen!

Carine Depret

Heel veel bijgeleerd en zeer nuttige informatie meegekregen. Zeker interessant en een aanrader voor iedereen die nieuwe technieken wil bijleren. Workshop gevolgd en een fotoreis gedaan, en is voor herhaling vatbaar.

Olga de Laedt

Ik waagde me aan mijn eerste fotoweekend: drie dagen ondergedompeld worden in de kustfotografie. Dit was in één woord top! Prima organisatie, de mooiste plekjes om te fotograferen, professionele begeleiding, een hele fijne groep. Een volgende workshop én weekend staan op het programma, Ik kijk er al naar uit!

Sabine Wintgens

Afgelopen jaar met Betere Landschapsfoto mee geweest naar het Lake District. En wat een goede keus was dat! Yvonne & Frank zijn hele leuke mensen om mee op pad te gaan. Zij hebben veel foto-technische kennis die ze graag met je delen en overduidelijk veel kennis van het gebied waar... lees meer

Bas Ruiter

De sfeer is bij alle drie workshops ontspannen en gezellig geweest. De grootte van de groepen was altijd goed, niet meer dan 10 personen, zodat iedereen voldoende aandacht krijgt.

Beatrice Hermanns

Fotograferen met Frank en Yvonne is leuk, leerzaam en gezellig. Ze nemen de tijd om dingen uit te leggen en iedereen wordt gelijkwaardig behandeld. Ik kijk enorm uit naar het volgende fotoweekend.

Hennie Zeij

Doordat ze met z’n tweeën zijn is er voldoende aandacht voor alle cursisten. Wat ik ook heel prettig vond was dat je foto’s kunt insturen voor feedback. Van die feedback leer je eigenlijk best veel. Ik kan deze workshops iedereen aanbevelen.

Ineke Dommers

Yvonne en Frank zijn een ontspannen koppel, die geduldig uitleggen wat de bedoeling is, en je ook goed helpen indien dat nodig is. Er heerst altijd een ontspannen sfeer tijdens de workshop, en er wordt ook zeker gelachen. Na een workshop ga je zeker naar huis met de nodige kennis... lees meer

Jan van der Heijden

Jullie deskundige leiding met aandacht voor elke deelnemer werkt inspirerend. Ik kijk uit naar een volgende (al de vierde) workshop.

Hedda Rubben

Tips en ideeën geven zij in overvloed en alles op een hele gezellige prettige aangename wijze. Ja, van workshops van Betere Landschapsfoto krijg je inspiratie om je fotografie weer verder te verbeteren!

Marja Bax

Er is tijd genoeg om op de locatie rustig dingen uit te proberen en vragen te stellen aan Frank en/of Yvonne. Wil je een bepaald effect bereiken dan helpt één van hen je net zo lang tot je het ‘ziet’ en de foto hebt gemaakt die je wil maken.

Linda de Leur