Creatieve foto’s maak je met Lensbaby. Lensbaby maakt verschillende objectieven waarmee je een mooi creatief effect kunt bereiken. Ontdek welk objectief je voor welk effect kunt gebruiken.

Lensbaby maakt verschillende objectieven

Je kunt de objectieven van Lensbaby in twee groepen verdelen. Aan de ene kant heb je de zogenaamde stand alone objectieven zoals Velvet, Trio, Sol, Twist en Obscura. Aan de andere kant heb je objectieven met verwisselbare lenzen zoals de Composer Pro II, Sweet Optic, Edge Optic, Soft Focus II optic, Double Glass II optic en Creative Bokeh.

Een creatieve foto maak je in het veld, niet achter de computer

Creatieve effecten kun je op verschillende manieren maken:

  • Tijdens het fotograferen, al dan niet met ondersteuning van speciale objectieven en accessoires.
  • Achter de computer.
Creatieve foto's met Lensbaby: Burnside 35 in het vroege voorjaar

Voor beide is wat te zeggen, het is maar net waar je voorkeur ligt. Achter de computer kun je echt supergave dingen maken. Als natuurfotografen kiezen wij toch voor het eerste. Creatieve effecten maken wij altijd, zonder uitzondering, buiten in de natuur.

Creatieve foto’s met lensbaby

De creatieve foto’s die je met Lensbaby maakt, kun je niet in de nabewerking met de computer maken. Wij vinden dat je de effecten die met Lensbaby maakt wel kunt benaderen, maar de mooie vloeiende overgangen is toch echt iets wat ‘in camera’ ontstaat.

En het is veel leuker om in het veld de perfecte foto te maken. Je hebt dan ook de creatieve vrijheid om verschillende standpunten te proberen. Dat effect kun je in ieder geval niet thuis namaken. We leiden je door de verschillende mogelijkheden heen.

Creatieve foto’s met lensbaby: Verschillende Lensbabies

Er zijn verschillende objectieven van Lensbaby en ze hebben allemaal een ander effect. Vervolgens zijn bij een aantal objectieven ook nog eens de lenzen verwisselbaar. Dat biedt je enorm veel mogelijkheden. We nemen ze met je door. Zo leer je de effecten al een beetje kennen.

Sweet spot

Maar eerst iets over de sweet spot. Daar zul je veel over lezen. Alle Lensbaby objectieven hebben een zogenaamde sweet spot. Dit is het deel van het beeld dat scherp wordt weergegeven. Je kunt dus met deze objectieven zelf bepalen welk deel van het beeld scherp is. Iedere Lensbaby heeft een andere sweet spot.

Wil je precies weten hoe het werkt. Kijk dan naar dit artikel ‘Fotograferen met Lensbaby‘.

Creatieve foto’s met Lensbaby: De objectieven

We geven je een overzicht van alle Lensbaby objectieven die er op dit moment zijn.

Sol 45 en 22

Sol is een goed objectief als je met creatieve fotografie met Lensbaby start of opnieuw wilt ontdekken wat je creatieve mogelijkheden ‘in camera’ zijn. Je werkt met een haarscherpe ronde sweet spot, omgeven met een mooie blur en bokeh.

Je kiest welk deel van de compositie je wilt benadrukken en buigt het objectief in die richting. Met de bladen die voor de lens zitten bepaal je de mate van blur en bokeh. Met de voorste ring draai je het hoofdonderwerp in je foto in focus.

De Sol is verkrijgbaar als 45mm en 22mm objectief.

Dit is de Lensbaby Sol. Een creatieve lens waarmee je verschillende effecten maakt.

Velvet 85mm

Nog een favoriet voor creatieve foto’s. Dit Velvet 85mm objectief wordt vaak als portretlens gebruikt, maar er zijn meer gebruiksmogelijkheden. Het objectief is uitermate geschikt voor macrofotografie en landschapsfotografie. Voor werk aan de kust vinden we dit objectief iets minder geschikt.

Als je met een groot diafragma werkt, maak je impressionistische beelden met een fluwelen gloed. Werk je met een kleiner diafragma, dan maak je scherpe(re) foto’s die er uit zien als filmbeelden. Deze lens heeft een boterzacht bokeh en is echt gaaf om mee te werken.

Lensbaby Velvet 85 Betere Landschapsfoto

Velvet 56mm

En nog een favoriet, de Velvet 56mm, al wijkt deze niet zo veel af van de Velvet 85mm. Als Frank een favoriet moet kiezen om creatieve foto’s met Lensbaby te maken, dan staat dit objectief bovenaan. Ook dit objectief is heel geschikt voor macrofotografie, landschapsfotografie en straatfotografie. Als je met een groot diafragma werkt ontstaat een bijzondere gloed. Bij kleinere diafragma’s wordt het centrum van de lens scherp en vervaagt de scherpte naarmate je de rand van het beeld nadert. Met dit objectief heb je een grotere beeldhoek dan met de Velvet 85mm. Deze 56mm benadert het alom geliefde 50mm objectief.

velvet 28mm

Inmiddels is ook een Lensbaby Velvet 28mm beschikbaar. Dit objectief is minder geschikt voor macrofotografie, maar je kunt het heel goed gebruiken voor andere vormen van natuurfotografie, architectuurfotografie of bijvoorbeeld portretfotografie. Het fluweel zachte effect, onscherpte en kleurtinten geven de foto’s een bijzondere bijna filmachtige kwaliteit. Met een klein diafragma leveren de 12 diafragmabladen van de Velvet 28 detailrijke en scherpe foto’s met een zeer fraaie achtergrond onscherpte.

Twist 60

Het Twist 60 objectief geeft je aan de randen een twisty bokeh en subtiel vignet. Deze lens is gebaseerd op een ontwerp uit 1840 van Joseph Petzval. Wat vooral opvalt als je met dit objectief fotografeert is dat de voorgrond echt los komt van de achtergrond. De Twist 60 is gemaakt van metaal en de lens kan niet draaien. Deze lens is alleen geschikt voor full frame camera’s.

Lensbaby Twist 60 Betere Landschapsfoto

Trio 28

Gemak en creativiteit in 1 lens met de Lensbaby Trio 28. Dit objectief is gemak en creativiteit in 1 want het is een 3-in-1 objectief. Dit objectief is geschikt voor spiegelloze camera’s en werkt heel eenvoudig. Je draait aan de schijf en kiest voor een van de populaire creatieve effecten: Twist, Velvet of Sweet. Dit objectief is alleen voor spiegelloze camera’s beschikbaar.

Obscura 50mm

Een Lensbaby Obscura is geschikt voor fotografen die minder keuzes willen hebben én er een uitdaging in zien om zichzelf creatief te ontwikkelen. De Obscura is een mengeling van licht, donker met een unieke flare en beeld’objecten’ die je met een standaard lens niet kunt realiseren. Je gaat terug naar het begin van de fotografie. De Obscura objectieven hebben 3 effecten:

  • Pinhole
  • Pinhole sieve
  • Zone plate
Lensbaby Obscura 50mm Fixed Body 1 Betere Landschapsfoto

Pinhole

Een pinhole is technisch gezien geen lens. Het is een zo rond mogelijk gaatje in een heel dun materiaal. Meestal is dat materiaal een metaal. 

Pinhole Sieve

Een pinhole sieve is een veld vol met pinholes. Het pinhole in het midden is het grootste. De pinholes daar omheen worden steeds kleiner. Aan de rand zitten de kleinste pinholes.

Zone Plate

Een zone plate is een serie van heldere ronde ringen rondom een gaatje dat precies in het midden zit. Elke ring is gelijk aan de oppervlakte van het pinhole dat precies in het midden zit. De zones, dus de ringen, worden steeds smaller als ze verder weg van het centrum van de zone liggen.

Circular Fisheye

Het circular fisheye objectief heeft een ongelofelijk grote beeldhoek van 185 graden. Dat is veel meer dan het menselijk oog kan zien. Je gebruikt dit objectief voor vervormde beelden met een flare. Scherpstellen kan vanaf minder dan een centimeter tot oneindig. Dit objectief is geschikt voor APS-C sensoren. Je kunt er op een full frame camera mee werken maar het objectief geeft dan een kleinere cirkel als resultaat.

Composer Pro II met Edge 35

De Composer Pro objectieven zijn ook populair. Mede omdat je de lenzen kunt vervangen en er andere creatieve effecten in je foto’s mee maakt.

Met de Composer Pro Egde 35 heb je als het ware een haarscherpe slice die door objecten heen loopt. Dit scherpe deel loopt zowel door de voorgrond als achtergrond. Je trekt het oog van de kijker naar het scherpe deel toe. Buiten dit scherpe gebied heb je een mooi vervaagd gebied. Dit is echt een unieke lens waarmee je de focus op een heel selectief gebied kunt leggen. Door de iets grotere beeldhoek kun je iets meer van je verhaal in de foto kwijt.

Composer Pro II met Edge 50

De Edge 50 werkt net zo als de Edge 35 alleen is de brandpuntafstand iets langer. Door de Composer te draaien voeg je een ‘vloeibaar’ effect toe. Door dit effect, gecombineerd met de sweet spot die je kiest lijkt het alsof je extra diepte in de foto brengt. Dit werkt in de landschapsfotografie en ook in de macrofotografie.

Creatieve mogelijkheden met Lensbaby heb je te over als je voor de Composer Pro kiest

composer pro II met edge 80

De Egde 80 heeft een nog langere brandpuntafstand. Deze versie is ook geschikt voor macrofotografie, zeker in combinatie met de macroconverters.

Composer Pro II met Sweet 35

Met de Composer Pro Sweet 35 is je sweet spot een cirkel, daar waar het bij de Edge meer rechthoekig is. Je plaatst de sweet spot precies waar je de focus wilt hebben. Dat kan in de portretfotografie op het oog zijn maar bijvoorbeeld ook op een bepaalde plek in een landschap. Voor ons is dit objectief heel geschikt om creatieve foto’s te maken.

Creatieve foto's met Lensbaby: je hebt enorm veel mogelijkheden

Composer Pro II met Sweet 50

Deze variant geeft je een sweet spot met een brandpuntafstand van 50mm. Het lijkt wel alsof je beweging en intensiteit in je foto’s legt. Je brengt emotie in je foto. Dit objectief is heel geschikt voor portretfotografie maar ook voor alledaagse foto’s.

composer pro II met Sweet 80

Met de Sweet 80 beschikt je over een nog langere brandpuntafstand. Wij gebruiken deze variant graag in de macrofotografie.

Creative Bokeh Optic

Dit is een haast eenvoudig Lensbaby 50mm objectief dat je veel controle over de scherptediepte geeft. Je kunt maar liefst negen magnetische disks in het objectief plaatsen voor verschillende vormen van bokeh. Het bokeh neemt de vorm van de disk aan.

Lensbaby Creative Bokeh Optic Betere Landschapsfoto

OMNI Creatief Filter Systeem

OMNI is een simpel en innovatief alternatief voor de situaties waarin je door voorwerpen fotografeert die je in je hand vast houdt. Tijdens onze workshops heb je vast al eens van ons gehoord dat je ‘door de begroeiing’ heen kunt fotograferen. Dit werkt hetzelfde maar dan met met prisma’s en kristallen. OMNI is een creatief hulpmiddel dat je gebruikt met je bestaande objectieven en je de mogelijkheid geeft om ‘in camera’ steeds het resultaat te herhalen. Met voorwerpen die je met de hand vast houdt lukt dat niet.

Het mooie is dat je dit systeem ook zonder Lensbaby objectieven kunt gebruiken. Het gaat hier puur om verschillende creatieve effecten. Wat ons betreft gebruik je dit systeem het beste als er meerdere lichtbronnen zijn.

Lensbaby bestellen

Wil je een Lensbaby bestellen en weet je al welke je wilt hebben? Kijk dan eens in onze webshop. Behalve voor de objectieven kun je ook terecht voor de losse optics en het OMNI creative system. Als je nog vragen hebt neem dan contact met ons op. We zullen je zo goed mogelijk helpen.

Zelf creatieve foto’s met lensbaby maken

Wil je meer weten over deze creatieve objectieven en in de praktijk ontdekken hoe je creatieve foto’s met Lensbaby maakt? Dan hebben we een interessante workshop voor jou waarin je veel nieuwe dingen ontdekt. De workshop is praktisch opgezet en we werken met maximaal 10 deelnemers. Er zijn dus maximaal 5 deelnemers per fotograaf. We hebben verschillende Lensbaby objectieven voor Nikon F, Fuji X, Sony E, Canon EF en Micro 4/3 beschikbaar die je tijdens de workshop kunt lenen.

De volgende objectieven zijn beschikbaar:

Nikon F: Velvet 56, Composer Pro II
Nikon Z: Composer Pro II
Canon EF: Velvet 85, Composer Pro II
Sony E: Composer Pro II
Fuji X: Composer Pro II 

Voor alle Composer Pro II zijn de volgende optics te leen: Edge 35, Sweet 50, Sweet 80, Soft focus II 50, Double Glass II 50.

High en low key

20210526 G8A5965 klein Betere Landschapsfoto

abstractie

AAD2687 Betere Landschapsfoto

Creatieve bokeh

Workshop Macrofotografie Creatieve Technieken 12 Betere Landschapsfoto

Je kunt de Lensbaby objectieven ook in de masterclass macrofotografie lenen.

Wil je andere creatieve workshops in de landschapsfotografie, macrofotografie of kustfotografie volgen? Kijk dan eens naar onze eendaagse fotografie workshops.

e book betere fotos in 7 stappen 1 Betere Landschapsfoto

OVER BETERE LANDSCHAPSFOTO

Wij zijn Betere Landschapsfoto, hoe kunnen we jou helpen aan mooiere en betere fotografie

Wij zijn Frank en Yvonne en samen zijn wij Betere Landschapsfoto. Vol passie en enthousiasme begeleiden we beginnende tot gevorderde fotografen bij alles wat je kunt ontdekken over macrofotografie, landschapsfotografie of kustfotografie. We organiseren een breed scala aan workshops, cursussen, coachingstrajecten en inspirerende lezingen.

Alle grote en kleine landschappen hebben een grote aantrekkingskracht op ons. Met de juiste techniek gaan we op zoek mooie plekken om sfeervolle beelden vast te leggen. En dat delen we graag met andere fotografen. Om ze verder te helpen in hun fotografie. Zien dat andere fotografen zich ontwikkelen met onze hulp, daar krijgen wij energie van!

Betere Landschapsfoto is officieel dealer van Leofoto, NiSi, Lensbaby, Kenko en Think Tank.

Heb je nog vragen over dit artikel? Stel ze in de reacties zodat we je kunnen helpen.

Heb je nog vragen over onze workshops? Stel ze via deze pagina. Of download hier ons gratis e-book “Betere foto’s in 9 simpele stappen“.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *