We trekken er regelmatig op uit. De afgelopen weken lag de focus voor een belangrijk deel op het maken van creatieve macrofoto’s van voorjaarsbloeiers. Want we vinden het leuk om tijdens het fotograferen creatieve technieken te gebruiken. In dit artikel zie je een impressie.

creatieve macrofoto’s van voorjaarsbloeiers

Tijdens het fotograferen gebruiken we verschillende technieken. Eén ding staat centraal: in de macrofotografie werken wij altijd met een kleine scherptediepte. Gewoon omdat we dat zo mooi vinden. We hopen dat je er een stukje inspiratie in vindt.

Soft focus

Soft focus macrofotografie is één van onze favoriete technieken om creatieve foto’s van voorjaarsbloeiers te maken. Vaak is de omgeving van een mooie bloem naar onze smaak te druk. Met soft focus brengen we meer rust aan in de foto. Hele scherpe details verdwijnen en de nadruk komt veel meer op het onderwerp zelf te liggen. Het kost je wat tijd om de techniek onder de knie te krijgen. De eerste foto’s zullen waarschijnlijk niet je beste zijn. Maar door oefening en ook analyse van de soft focus foto’s die je eerder maakte, zul je merken dat het een breed inzetbare techniek is die je niet alleen in de macrofotografie hoeft toe te passen.

Abstracte foto’s passen goed bij creatieve macrofotografie

Je kunt ook voor helemaal abstract kiezen. Dat kun je op verschillende manieren doen. Je kunt het onderwerp helemaal out of focus fotograferen of nog met een hele kleine scherptediepte. Deze techniek gaat een beetje in tegen wat je normaal doet. Meestal wil je juist scherpte in je foto’s vastleggen en het onderwerp herkenbaar in beeld brengen. In de praktijk merken we dat als fotografen voor abstractie gaan, ze moeten ‘omdenken’. Maar na wat oefening komen ze op creatief vlak helemaal los. Je hoeft echt niet je hele woonkamer met abstracte beelden vol te hangen, maar een uitstapje in de abstracte fotografie is best de moeite waard. Je zult creatieve -macro- foto’s maken.

Lensbaby

Creatieve macrofoto’s van voorjaarsbloeiers kun je ook met Lensbaby objectieven maken. Lensbaby heeft een aantal objectieven met verschillende creatieve effecten die met een stukje onscherpte worden gecombineerd. Die onscherpte is het grootste als je met een groot diafragma fotografeert. Kies je voor een kleiner diafragma, dan zal de scherpte en scherptediepte flink toenemen.

Dit voorjaar gingen we vaak met de Lensbaby Composer Pro II op pad. Als optic gebruikten we de Sweet 50mm met macroringen.

Andere artikelen over macrofotografie

We schrijven regelmatig artikelen over macrofotografie. Ook de volgende tips kunnen je helpen bij het maken van creatieve voorjaarsfoto’s:

Zelf de technieken onder de knie krijgen

Wil je ontdekken hoe je creatieve macrofoto’s van voorjaarsbloeiers maakt? Technieken zoals soft focus, volledig out of the box fotograferen met abstractie of eens met een Lensbaby fotograferen kan in onze workshops. De workshops zijn praktisch opgezet en we werken met maximaal 10 deelnemers. Er zijn dus maximaal 5 deelnemers per fotograaf. We kunnen fotografen met meer én minder ervaring in dezelfde workshop ontvangen.

In deze workshop ligt de nadruk op het maken van mooie en sfeervolle composities. Zo komt onder andere aan bod hoe je mooie lichtcirkels in je foto gebruikt.

Deze workshop staat in het teken van de soft focus techniek. Je kunt deelnemen als je camera over de functie meervoudige opnames of meervoudige belichting beschikt.

Een Lensbaby proeverij volg je in de Lensbaby workshop. Je kunt verschillende objectieven met verschillende effecten testen. Los van de test krijg je praktische tips en advies over hoe je de Lensbaby in natuurfotografie en macrofotografie in het bijzonder inzet. Er zijn objectieven voor de volgende lensvattingen: Nikon F, Canon EF, Sony E en Fuji X.

Natuurfotografie coaching: creatieve macrofotografie

En als een workshop te ver weg is of als je echt de creatieve diepte in wilt, kun je eens naar het coaching traject Creatieve macrofotografie kijken. In 3 modules in 18 uitdagende opdrachten krijg je meer inzicht en doe je veel praktijkervaring op. Je krijgt steeds 1-op-1 feedback op de foto’s die je maakt.

OVER BETERE LANDSCHAPSFOTO

Wij zijn Betere Landschapsfoto, hoe kunnen we jou helpen aan mooiere en betere fotografie

Wij zijn Frank en Yvonne en samen zijn wij Betere Landschapsfoto. Vol passie en enthousiasme begeleiden we beginnende tot gevorderde fotografen bij alles wat je kunt ontdekken over macrofotografie, landschapsfotografie of kustfotografie. We organiseren een breed scala aan workshops, unieke fotoreizen, cursussen, coachingstrajecten en inspirerende lezingen.

Alle grote en kleine landschappen hebben een grote aantrekkingskracht op ons. Met de juiste techniek gaan we op zoek mooie plekken om sfeervolle beelden vast te leggen. En dat delen we graag met andere fotografen. Om ze verder te helpen in hun fotografie. Zien dat andere fotografen zich ontwikkelen met onze hulp, daar krijgen wij energie van!

Betere Landschapsfoto is officieel dealer van Leofoto, NiSi, Lensbaby, Kenko en Mindshift.

Heb je nog vragen over dit artikel? Stel ze in de reacties zodat we je kunnen helpen.

Heb je nog vragen over onze workshops? Stel ze via deze pagina. Of download hier ons gratis e-book “Betere foto’s in 7 simpele stappen“.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *