Natuurfotografie coaching | Macrofotografie in de praktijk

Natuurfotografie coaching | Macrofotografie in de praktijk

 • starten wanneer jij wilt
 • 317,00
317,00

voor natuurfotografen die sterke composities met sfeer in hun foto’s willen

Je vindt macrofotografie erg leuk om te doen. Maar je maakt wel eens foto’s die mislukken. Meer dan je lief is. De techniek heb je aardig goed onder controle. Je weet hoe je je camera moet instellen. Maar toch ontbreekt er iets in de foto’s. Je beste foto’s zijn eerder toevalstreffers dan dat je bewust die ene mooie foto hebt gemaakt. Het is niet erg, het hoort erbij. Toch wil je meer foto’s met sterke composities en sfeer. Als je nu een stevige basis legt, kun je de volgende stappen in de macrofotografie zetten. Je zult vaker met betere foto’s thuis komen en je tot een betere macrofotograaf ontwikkelen. Klinkt dit goed? Dan is het praktische traject ‘Natuurfotografie coaching | Macrofotografie in de praktijk’ voor jou.

Voor wie is natuurfotografie coaching | macrofotografie in de praktijk geschikt

Voor iedere fotograaf die de technische aspecten van fotografie onder controle heeft. Belichten en scherpstellen heb je goed onder de knie. Een basiscompositie kun je ook maken. Maar hoe zorg je ervoor dat je een sterkere compositie maakt? En hoe zorg je ervoor dat je de sfeer die je zit in de foto laat terugkomen? Die uitdaging ga je in dit coaching traject aan. Je ontdekt aan de hand van praktische opdrachten hoe je:

✅ Een geschikt onderwerp vindt
✅ Een goed uitgangspunt om te fotograferen kiest
✅ Composities opbouwt
✅ Scherptediepte creatief inzet
✅ Meer sfeer in je foto’s brengt
✅ Het weer en aanwezige licht in je voordeel laat werken
✅ De technische aspecten van fotografie als hulpmiddel gebruikt bij het realiseren van je doelen in macrofotografie

Ervaring voordat je start

Hierover kunnen we kort zijn. Als je de volgende punten positief kunt beantwoorden, kun je zo starten:

 • Je fotografeert op de A(v)-stand of M-stand
 • Je weet hoe sluitertijd, diafragma en ISO-waarde samenhangen en weet hoe je dat moet instellen op je camera
 • Je hebt een spiegelreflexcamera of systeemcamera
 • Je hebt een macro objectief of in ieder geval een voorzetlens.

Het coaching traject is voor fotografen die de basis beheersen en hun volgende stappen in de macrofotografie willen zetten. Het mooie is dat deze methode onder alle omstandigheden werkt. De oefeningen passen de fotografen die wij hebben begeleid al jaren in de praktijk toe.

wat ontdek je in natuurfotografie coaching | macrofotografie in de praktijk

3 Maanden, 15 uitdagende opdrachten mét constructieve en persoonlijke feedback

Het traject Natuurfotografie coaching | Macrofotografie in de praktijk bestaat uit 3 modules met in totaal 18 opdrachten. Voor iedere opdracht neem je ongeveer 1 week de tijd. We adviseren om per week in ieder geval 3 uur aan de opdrachten te besteden.

Module I: Techniek op orde

In de 1e module start je met het finetunen van de techniek. Je krijgt onder andere oefeningen over onder andere belichting, scherpstellen en scherptediepte. Je ontdekt hoe je de techniek creatief kunt inzetten. In de opdrachten ben je vrij om je locatie en onderwerp uit te zoeken. Als je wilt, fotografeer je je favoriete onderwerp op je favoriete locatie. Of je gaat helemaal ‘out of the box’ en maakt voor jou vernieuwende foto’s. In de bonusopdracht krijg je de vrije hand om je beste macrofoto’s tot dan toe te maken.

Module II: Sterke composities

In de 2e module ga je op zoek naar geschikte onderwerpen, composities en je eigen rol en plek in het landschap. Je ontdekt hoe je diepte in je foto’s brengt en welke rol licht en schaduw spelen. Al met al weer een uitdagende module die je veel vrijheden geeft, maar ook voor een aantal uitdagingen stelt. Veel fotograferen en je foto’s met behulp van beeldanalyse beoordelen en verbeteren zal je verder helpen. Net als de feedback die je van ons krijgt.

Module III: Compositie en sfeer

In de vorige module ontdekte je het belang van een sterke compositie en de rol van het licht. Daar bouw je nu op verder. We werken toe naar de sfeer in de foto. Er zijn verschillende situaties, omstandigheden en gebeurtenissen die voor sfeer zorgen. Die verwerk je in de foto’s die je voor de verschillende opdrachten maakt. Je maakt weer 5 opdrachten en sluit af met een uitdagende bonusopdracht.

Na deze 3 modules heb je alle tools in handen om sterkere macrofoto’s te maken. De opdrachten zijn zo geformuleerd dat ze geschikt zijn voor fotografen die op de A(v)-stand en/of M-stand fotograferen en weten hoe sluitertijd, diafragma en ISO-waarde samenhangen. Of je met een spiegelreflexcamera of systeemcamera werkt, maakt niet uit.

In Natuurfotografie Coaching | Macrofotografie in de praktijk krijg je 18 opdrachten die je helpen bij het maken van sterkere macrofoto’s. Als je de techniek nog niet voldoende beheerst, kies dan eerst voor Natuurfotografie coaching | technische vaardigheden. Als je al meer ervaring met macrofotografie hebt, is creatieve Macrofotografie een goede optie. Wil je meer maatwerk en/of een uitgebreider coaching traject, kies dan voor Natuurfotografie coaching | Maatwerk.

Persoonlijke en constructieve feedback

Bij een coaching traject hoort persoonlijke en maatwerk feedback. Nadat je de opdrachten van een module hebt afgerond, stuur je de foto’s naar ons toe. We nemen de tijd voor de beoordeling, reken op ongeveer 1 week. Je krijgt constructieve feedback, tips en adviezen die bij jouw foto’s past. Je krijgt na module I en module II feedback per e-mail. Per keer bestaat de feedback uit 700-1000 woorden. Na module III krijg je de feedback via Skype (onze voorkeur) of telefoon. Dit gesprek, waarin jij natuurlijk ook nog je vragen kunt stellen, duurt 45-60 minuten.

inclusief e-book ‘fotograferen is een kunst’

Bij dit coaching traject ontvang je ons e-book ‘Fotograferen is een Kunst’, met meer dan 150 pagina’s met tips, advies, praktische voorbeelden en inspirerende foto’s. Het e-book ‘Fotograferen is een Kunst’ is het complete leerboek én naslagwerk over licht en belichting, scherpte en scherptediepte, ISO-waarde, compositie en sfeer. Dit e-book gebruik je tijdens ‘Natuurfotografie coaching | Macrofotografie in de praktijk’.

Het e-book lees je heel eenvoudig op je tablet, laptop of telefoon

Samenvatting natuurfotografie coaching | macrofotografie in de praktijk

 • 3 Modules
 • 15 Inspirerende en uitdagende opdrachten, 3 bonusopdrachten
 • Persoonlijke en constructieve feedback op je foto’s, 2 keer per e-mail en 1 keer via Skype of telefoon
 • Doorlooptijd ongeveer 4-5 maanden, afhankelijk van je tempo. Sneller of langzamer mag natuurlijk ook
 • Inclusief de e-book ‘Fotograferen is een Kunst’, ter waarde van 21,95 euro
 • Certificaat

Hoe werkt het

We gaan uit van een traject van 3 modules. Iedere module bestaat uit 5 opdrachten en 1 bonusopdracht. Met een doorlooptijd van ongeveer 1 week per opdracht kom je dus op ongeveer 4-5 maanden uit. Je mag er natuurlijk langer of korter over doen als dat je beter uit komt.

direct aan de slag

Nadat je de bestelling hebt geplaatst, kun je de 1e module met oefeningen en het e-book direct downloaden. Aan de hand van voorbeelden en duidelijke uitleg en met verwijzing naar de e-books ga je aan de slag.

Wat heb je nodig voor Natuurfotografie coaching | Macrofotografie

 • Camera
 • Een macro objectief of een voorzetlens, ook wel close up lens genoemd.
 • Een statief

cadeau

Je kunt het natuurfotografie coaching traject ook aan iemand anders cadeau doen. Reserveer een plek en geef aan dat je het coaching traject aan iemand anders cadeau wilt doen.

Vragen

Heb je nog vragen over het natuurfotografie coaching traject. Neem dan gerust eerst contact met ons op.

Wanneer kan ik starten

Je kunt starten wanneer je wilt. Nadat je je hebt ingeschreven, kun je direct de 1e module met opdrachten en het e-book downloaden. Je kunt direct aan de slag. De volgende modules ontvang je steeds met de feedback van de vorige module.

Heb ik ervaring nodig om mee te doen

We gaan ervan uit dat je bij de start van dit coaching traject de techniek beheerst. Dat betekent dat je weet hoe sluitertijd, diafragma en ISO-waarde samen hangen. Je kunt de variabelen op je camera aanpassen. Of je op de M-stand of A(v)-stand fotografeert, een spiegelreflexcamera of systeemcamera hebt, is niet belangrijk.

Voor wat macrofotografie betreft, hoef je nog niet veel ervaring te hebben. Dit traject Natuurfotografie coaching | Macrofotografie in de praktijk is geschikt voor startende en meer gevorderde fotografen die hun macrofotografie willen verbeteren.

Op welke locatie volg ik het coaching traject fotografie

Je volgt het traject vanuit thuis of iedere andere locatie die jij wilt. Sommige opdrachten kun je thuis maken. De meeste opdrachten maak je als natuurfotograaf buitenshuis. Dat kan bij jou in de buurt zijn, maar ook verder weg. Jij bepaalt waar en wanneer je gaat fotograferen.

Is het coaching traject fotografie geschikt voor mij

Het belangrijkste is dat je een passie voor macrofotografie hebt. Je doel is om je macrofoto’s te verbeteren.

Hoeveel tijd moet ik investeren

De modules zijn zo opgebouwd dat je in een noodtempo in een halve dag klaar kunt zijn. Maar dat zal geen betere fotograaf van je maken en is zonde van de investering die je in jezelf doet. Een exact aantal uren of keren fotograferen om je echt te ontwikkelen is lastig aan te geven. De ervaring van andere deelnemers is dat ze ongeveer 1 opdracht per week maken. Je kunt ervan uitgaan dat je ongeveer 3 uur per week aan dit coaching traject besteedt. Bij voorkeur kun je er vaker en/of langer op uit trekken. Je doet meer ervaring op en hebt zelf al vergelijkingsmateriaal.

Zoals met de meeste vormen van leren, hoe meer tijd je erin stopt, hoe meer ervaring je op doet en hoe meer je ervoor terugkrijgt.

Welke apparatuur heb ik nodig

Een spiegelreflex- of systeemcamera waarop je sluitertijd, diafragma, ISO-waarde en belichtingscompensatie kunt instellen. En een macro objectief. Heb je dat niet, dan kun je ook met een voorzetlens fotograferen. Een stabiel statief is erg handig. Een telefoon heb je ook nodig en eventueel een Skypeverbinding voor de feedback na de 3e module.

Moet ik meer apparatuur kopen als het programma start

Nee, wellicht stellen we bepaalde apparatuur voor, maar het blijft bij een advies. Het gaat voornamelijk om de mens achter de camera en niet alleen om de apparatuur. Meer apparatuur maakt geen betere fotograaf van jou.

Maakt het uit waar ik woon

Nee, zolang je op deze planeet woont, zit je goed. We kunnen je begeleiden in het Nederlands en Engels.

Hoe lang duurt het fotografie coaching traject

We gaan uit van een traject van 3 modules. Iedere module bestaat uit 5 opdrachten en 1 bonusopdracht. Met een doorlooptijd van ongeveer 1 week per opdracht kom je dus op ongeveer 4-5 maanden uit. Je mag er natuurlijk langer of korter over doen als dat je beter uit komt.

Krijg ik een certificaat

Ja. Nadat de 3e module is afgerond ontvang je een certificaat. En natuurlijk krijg je veel ervaring, tips, adviezen én mooie foto’s.

Schrijf je nu in voor Natuurfotografie coaching | Macrofotografie in de praktijk

317,00

Reacties van deelnemers

Door ervaring van andere en zelf zoeken via internet kwam ik bij Betere Landschapsfoto uit. Het was een erg gezellige en leerzame dag. In oktober heb ik de volgende workshop gepland staan bij Frank en Yvonne. Erg leuke mensen die hun vak verstaan. Ik kijk er weer erg naar uit.

Mirrian Kramer

Even vertellen dat ...

... ik hen echt wel een pluim wil geven.
Waarom ik voor hen koos? Waarschijnlijk deels intuïtief en deels om hun veelzijdig aanbod. Persoonlijk is hun aanbod voor mij erg aanvullend en grensverleggend.
Tijdens de workshop valt vooral de ontspannen sfeer en zeker hun deskundige behulpzaamheid op. Geen vraag is teveel:, integendeel: voor hen geldt "hoe meer vragen, hoe meer vreugd". Ze zijn bovendien open minded en bieden een steeds luisterend oor. Hun inleiding op de workshop is meer dan ok en verhelderend. Tips bij de vleet tijdens de workshop en ze creëren als het ware in korte tijd een band met hun deelnemers. Wat o.a. opvalt is hun aanvullende samenwerking: wat Frank niet vertelt, vult Yvonne wel aan en vice versa. Ze bieden inzicht en deskundigheid op ieders niveau en dat alles op een humorvolle en luchtige manier. Wat ze bieden en de manier waarop ze het bieden nodigen mij alleszins uit om nog meer workshops te volgen. Warm aanbevolen, zelfs bij heet weer. Bedankt en tot de volgende.

Lex Saelen

Bij toeval kwam ik op de website van beterelandschapsfoto.nl terecht. Na wat rondneuzen zag ik o.a. de workshop 'Kustfotografie met lange sluitertijden' en aangezien ik toch al bezig was om met lange sluitertijden te experimenteren, leek het me mooi en leerzaam om deze workshop te volgen. Nou, dat was inderdaad een leuke en leerzame dag. Niet alleen heb ik veel geleerd over fotograferen met lange sluitertijden, maar ook 2 leuke mensen leren kennen die gepassioneerd en graag over hun vak praten. Deze workshop kan ik sowieso warm aanbevelen, maar ik denk dat elke andere workshop die ze hebben aanbevelenswaardig is. De volgende workshop heb ik in ieder geval wel al geboekt.

Paul Verzantvoort

Workshop landschapsfotografie gevolgd in oisterwijk, ben zelf beginnend had geen idee wat er ging gebeuren.
Frank en Yvonne hebben mij met zeer goede uitleg op weg geholpen met instellingen scherpstellen diafragma histogrammen composities ,heeft mij geïnspireerd om van fotografie mijn hobby te maken

Kees Kristelijn

Fantastische Soft Focus Macro cursus

Een hele gezellige maar vooral leerzame cursus gehad in het arboretum Kalmthout. Geleerd hoe ik bloemen op een prachtige softe manier kan vastleggen en welke techniek en instellingen ik daarvoor moet gebruiken. Veel aanwijzingen en tips gehad van beide fotografen en dat was thuis te zien aan de vele mooie foto's die ik gedurende de dag gemaakt heb.
Tevens heel blij met het review op de drie foto's die ik op mocht sturen. Tips ga ik zeker gebruiken.

Jolanda

Een aanrader voor zij die fotografie op een hoger niveau willen brengen. Frank en Yvonne weten je naar een hoger level te krijgen! Vriendschap, kennis en plezier zijn de ingrediënten die geserveerd worden. Workshop, fotoreis, enz... je moet het zeker eens meemaken. Ik kijk al uit naar de volgende keer.

Ivan van Heule

Van elke workshop heb ik ontzettend genoten en ben met veel inspiratie en motivatie naar huis gegaan om nieuwe ideeën en projecten om te zetten.

Beatrice Hermanns

Vandaag de workshop Kustfotografie technische vaardigheden gevolgd. Een sterke aanrader voor iedereen die als beginner, maar ook als wat meer gevorderde fotograaf kennis wil vergaren. Kleine tips opgestoken die verrassend snel resultaat gaven in de foto's. Yvonne en Frank weten waarover ze praten.

Patrick Puype

Goede uitleg en sfeer tijdens de workshop. We konden allerlei lenzen uitproberen en ondertussen kregen we uitleg. Ook de feedback over mijn foto's was erg leerzaam. Ik ga zeker nog meer workshops doen!

Clarina van Winden

Het was een geweldig weekend! Leuke groep, fantastisch weer, mooie locaties maar bovenal zijn Frank en Yvonne hele fijne mensen! Veel geleerd. Dank daarvoor.

Elly Hoogenboom

Ik was super tevreden en vlug besliste ik om nog meer workshops te volgen. Elk jaar heb ik er een paar gevolgd. Steeds zeer tevreden. Ik zou aan iedereen die graag in de natuur of aan zee wil fotograferen de workshops van Betere Landschapsfoto aanraden.

Daniëlle Vanstraelen

Ik zou de workshops maar ook de reizen willen aanbevelen voor zowel beginnende als gevorderde fotografen. Zij hebben daar diverse workshops voor. Beginnende om de techniek te verbeteren en het leren zien van bijvoorbeeld de compositie. Voor gevorderde fotografen nét dat stuk meer om je fotografie op een nog hoger niveau te brengen.

Dré van Eekelen

Ondertussen heb ik met Yvonne en Frank een 10-tal workshops en 2 fotoreizen gedaan. Steeds ben ik met een voldaan gevoel huiswaarts gereden. Heb ik iets bijgeleerd? Ja zeker en vast, wat er mij toe aanzet om nog een paar workshops of een fotoreis bij hun te volgen.

Bert Illegems

Goede begeleiding, kleine groep. Leuk en leerrijk, met veel geduld en met liefde gebracht.

Armanda Steensels

Zeer goede en persoonlijk gerichte workshop. Doordat de groep deelnemers bewust klein gehouden wordt, nemen Yvonne en Frank écht de tijd om zoveel mogelijk je vragen te beantwoorden. Ik heb echt veel bijgeleerd en ga nu zeker aan de slag met de feedback die ik nadien op mijn foto’s ontvangen heb. Zeer tevreden!!!

Dominique Zwaenepoel

Coachingstraject afgerond gericht op het verder ontwikkelen van mijn fotografische stijl. De begeleiding en feedback was professioneel, persoonlijk en stimulerend. Stimulerend om verder te gaan, kritisch te blijven, te onderzoeken. In ruim een half jaar heb ik veel geleerd en een enorme stap gezet in mijn ontwikkeling.

Annemieke Keijzer

Het weekend is voorbij gevlogen en ik ben heel blij dat ik er bij was. 2 Top begeleiders, leuke groep, goed hotel en het weer zat volledig mee. Veel tips en begeleiding gekregen van Frank en Yvonne. Het weekend is voor mij meer dan geslaagd.

Christel Kemps

E-Book 'Fotograferen is een Kunst': Wat een prachtige uitgave zeg. Complimenten! Ik heb er even doorheen gekeken en wat mij meteen opviel en wat ik ook erg fijn vind, is de info bij de gemaakte foto's.

Els Beugelink

Prachtige fotoreis naar Lake District. Het ging mijn verwachtingen te boven. Ik heb ontzettend veel geleerd. Er werden veel goede adviezen gegeven en mijn foto's verbeterden met de dag. Een hele leuke groep, veel gelachen en enorm geboft met het weer. Complimenten aan Yvonne en Frank: HET WAS EEN SUPERREIS!!! Ik ga zeker nog een keer met jullie mee op fotoreis.

Riet Machielsen

Ik heb in de laatste twee jaren mogen deelnemen aan een paar workshops gegeven door Yvonne en Frank, o.a. Macrofotografie met tussenringen en Kustfotografie Beweging en dynamiek ICM. Elke keer opnieuw heb ik genoten van hun zorgvuldige voorbereiding, duidelijke theoretische uitleg en enthousiaste praktische begeleiding. Niet twijfelen, gewoon doen!

Carine Depret

Heel veel bijgeleerd en zeer nuttige informatie meegekregen. Zeker interessant en een aanrader voor iedereen die nieuwe technieken wil bijleren. Workshop gevolgd en een fotoreis gedaan, en is voor herhaling vatbaar.

Olga de Laedt

Ik waagde me aan mijn eerste fotoweekend: drie dagen ondergedompeld worden in de kustfotografie. Dit was in één woord top! Prima organisatie, de mooiste plekjes om te fotograferen, professionele begeleiding, een hele fijne groep.
Een volgende workshop én weekend staan op het programma, Ik kijk er al naar uit!

Sabine Wintgens

Afgelopen jaar met Betere Landschapsfoto mee geweest naar het Lake District. En wat een goede keus was dat! Yvonne & Frank zijn hele leuke mensen om mee op pad te gaan. Zij hebben veel foto-technische kennis die ze graag met je delen en overduidelijk veel kennis van het gebied waar we verbleven. De groep was ook erg fijn!

Bas Ruiter

De sfeer is bij alle drie workshops ontspannen en gezellig geweest. De grootte van de groepen was altijd goed, niet meer dan 10 personen, zodat iedereen voldoende aandacht krijgt.

Beatrice Hermanns

Fotograferen met Frank en Yvonne is leuk, leerzaam en gezellig. Ze nemen de tijd om dingen uit te leggen en iedereen wordt gelijkwaardig behandeld. Ik kijk enorm uit naar het volgende fotoweekend.

Hennie Zeij

Doordat ze met z’n tweeën zijn is er voldoende aandacht voor alle cursisten. Wat ik ook heel prettig vond was dat je foto’s kunt insturen voor feedback. Van die feedback leer je eigenlijk best veel. Ik kan deze workshops iedereen aanbevelen.

Ineke Dommers

Yvonne en Frank zijn een ontspannen koppel, die geduldig uitleggen wat de bedoeling is, en je ook goed helpen indien dat nodig is. Er heerst altijd een ontspannen sfeer tijdens de workshop, en er wordt ook zeker gelachen. Na een workshop ga je zeker naar huis met de nodige kennis en mooie foto’s, om zelf verder er mee aan de slag te gaan.

Jan van der Heijden

Jullie deskundige leiding met aandacht voor elke deelnemer werkt inspirerend. Ik kijk uit naar een volgende (al de vierde) workshop.

Hedda Rubben

Tips en ideeën geven zij in overvloed en alles op een hele gezellige prettige aangename wijze. Ja, van workshops van Betere Landschapsfoto krijg je inspiratie om je fotografie weer verder te verbeteren!

Marja Bax

Er is tijd genoeg om op de locatie rustig dingen uit te proberen en vragen te stellen aan Frank en/of Yvonne. Wil je een bepaald effect bereiken dan helpt één van hen je net zo lang tot je het ‘ziet’ en de foto hebt gemaakt die je wil maken.

Linda de Leur