Inmiddels fotograferen we alweer heel wat jaren. We trekken er regelmatig op uit om nieuwe gebieden te ontdekken en om te fotograferen. En dit jaar bestaat Betere Landschapsfoto alweer 5 jaar. Voordat we dat moment zelf vergeten, zetten we in dit artikel de 10 beste locaties voor natuurfotografie op een rijtje.

De 10 beste locaties voor natuurfotografie

Als je op veel verschillende locaties fotografeert, is het best lastig om tot een top 10 te komen. Aan de andere kant kan het ook heel snel gaan. Er zijn hele fotogenieke locaties. Maar ook fotolocaties waar we goede herinneringen aan hebben en steeds graag terug komen.

We fotograferen graag dicht bij huis

We hadden hier ook (Zuid)-Amerika, half Afrika en Azië kunnen opnemen. Stuk voor stuk supergave gebieden waar je als natuurfotograaf naar hartenlust kunt fotograferen.

DSC5233 Betere Landschapsfoto

Maar we fotograferen nu eenmaal liever dicht bij huis. Daarom hebben we 10 locaties die je vanuit Nederland en België in een paar uur kunt bereiken.

We starten met de 10 beste locaties voor natuurfotografie. Dat doen we in willekeurige volgorde.

Westkapelle

Westkapelle ligt op Walcheren. Wat ons betreft is het strand hier het meest afwisselende in Nederland. Je hebt er palenrijen, een steiger, zandstranden, stenen, asfalt en afwisselende weersomstandigheden. Omdat een strand op het zuiden en een ander op het westen ligt, kun je het licht en windrichting in je voordeel gebruiken.

DSC8396 Betere Landschapsfoto

Cadzand-Bad

In het Zuidwesten van Nederland ligt Cadzand-Bad. Het strand ligt tegen natuurgebied het Zwin en de Belgische grens aan. Het strand ligt op het zuidwesten en kent veel afwisseling. Zeker als je het Zwin erbij betrekt. Naast het fotograferen belanden we er meestal wel in een van de strandpaviljoens. Dat hoort er voor ons toch bij.

AAF5507 1024x682 2 Betere Landschapsfoto

Opaalkust

De Opaalkust klinkt zo ver weg, maar is relatief dichtbij huis. Vanaf de Nederlandse grens rijd je er in 2,5 uur naar toe en vanaf de Belgische grens in zo’n 3 kwartier. Het noordelijke deel van de Opaalkust is bijzonder fotogeniek. Er zijn afwisselende stranden met veel mogelijkheden. Je hebt er zandstranden met palenrijen die een beetje Nederlands aandoen. Maar ook stranden met grote stenen en rotsen. Ga je nog een uur verder dan kom je in de badplaatsen aan de Opaalkust. Ook hier kunnen we ons goed vermaken.

De kustlijn aan de Franse Opaalkust is zeer afwisselend

North Yorkshire

North Yorkshire is gemakkelijk te bereiken. Met het vliegtuig van Amsterdam naar Newcastle is het maar een korte vlucht. Je bent er in 1 uur. Nog beter en leuker is, als je met de ferry van IJmuiden naar Newcastle gaat. Je kunt al lekker onthaasten en de Engelse kust zie je al een uur voor aankomst aan de horizon verschijnen.

Zowel aan de kust als in het binnenland heb je veel plaatsen om te fotograferen. De afwisseling van leuke dorpjes, de Yorkshire Dales en ruige kustlijn bieden je meer locaties dan je in één trip aankunt. Zelf kiezen we hier altijd voor de afwisseling. Een heel bekende plek om te fotograferen is Dunstanburgh Castle. Deze ruïne bereik je na een mooie wandeling door weilanden langs de kust. Ga je ’s ochtends vroeg in het najaar of winter, dan heb je het strand bijna voor je alleen. Let wel even op de gladde stenen. Ze kunnen verraderlijk zijn.

Fotoreis Northumberland Beterelandschapsfoto Castle Betere Landschapsfoto

Oisterwijkse bossen en Vennen

Lekker dicht bij huis vinden we de Oisterwijkse bossen en vennen. Wat ons betreft zijn ze het hele jaar door fotogeniek. In de hete zomers van de laatste jaren vallen de meeste vennen gelukkig niet droog. En omdat er ook veel dennenbomen staan is de omgeving het hele jaar door groen.

Fotoreis Noord Brabant Beterelandschapsfoto Mist Cursus Betere Landschapsfoto

Zuid-Limburg

Er wordt wel eens gezegd dat Zuid-Limburg het enige stukje buitenland in Nederland is. Het hoort er echt wel bij. Maar de sfeer is anders. Meer relaxt en écht bourgondisch. Combineer dat met de rollende heuvels en vergezichten en je hebt een unieke combinatie. Naast een aantal vaste fotogenieke plekken, hebben we er ook enkele vaste terrassen. De Limburgse vlaai laten we ons dan ook goed smaken.

Prachtige foto gemaakt in de zomer met bomen in de bloei en een mooie karakteristieke woning

Hoge Venen

We gaan verder met de 10 beste locaties voor natuurfotografie. Op maar 2 uur rijden van huis, liggen de Hoge Venen. Wat ons betreft is dit gebied ook het hele jaar door aantrekkelijk. Zomer, winter, herfst en lente. We komen er graag. Maar de herfst en winter zijn voor ons dé jaargetijden om hier te fotograferen. We kennen er inmiddels tientallen plekken die de moeite meer dan waard zijn.

Beterelandschapsfoto Workshop Fotoreis Hoge Venen Betere Landschapsfoto
Een foto gemaakt tijdens de workshop landschapsfotografie Hoge Venen in de winter.

Kalmthoutse heide

Op een kwartier rijden ligt de Kalmthoutse heide. Een prachtig gebied dat we dan ook regelmatig bezoeken. Met name in de zomer als de heide in bloei staat komen we er graag. Je kunt het gebied van verschillende kanten in. Maak je keuze en blijf op de paden. Dat vindt de natuur ook fijn.

DSC6014 Betere Landschapsfoto

Een paar kilometer verder ligt Arboretum Kalmthout. Het arboretum is het hele jaar fotogeniek. En ook de liefhebbers van bloemen kunnen er hun hart ophalen. Met een beetje geluk bloeit er het hele jaar door wel iets.

AAH0509 Betere Landschapsfoto

Lake District

We kijken nog naar 2 andere gebieden. Ze liggen verder weg, maar als je vliegt of vaart, valt het aantal autokilometers reuze mee.

Dit gebied ligt in het Noordwesten van Engeland, dicht bij de Schotse grens. Het staat bekend om de vele meren en de vele honderden kleine tarns. Ze zijn een lust voor het oog. Je hebt er watervallen, eeuwenoude stenen bruggetjes. Er zijn glooiende groene heuvels met muurtjes van natuursteen. Pittoreske dorpjes waar de schapen loslopen en met varens begroeide bergen zie je overal om je heen. Het is een geweldig afwisselend landschap! Het Lake District heeft schilders en schrijvers door de eeuwen heen geïnspireerd. Laat je nu als fotograaf inspireren.

Toerisme wordt in het Lake district met hoofdletters geschreven. Maar als je de drukke hot spots links laat liggen en buiten de Engelse schoolvakanties op pad gaat, valt het reuze mee.

Geniet van de rust en gemoedelijke sfeer, de vriendelijke mensen en het respect voor de natuur dat er heerst. Je zult ogen en tijd te kort komen. Echt een gebied waar je je levenswerk van kunt maken, om het fotografisch vast te leggen. De afgelopen jaren bezochten we zelf meer dan 100 plekken. Een van onze favoriete plaatsen is Wast Water.

Wastwater Lake District England Betere Landschapsfoto

Cornwall

Cornwall in het zuidwesten van Engeland is wereldberoemd om zijn spectaculaire landschappen. Die variëren van ruige rotskusten tot zandstranden, van hoge kliffen tot riviertjes en watervallen. En dan ben je er nog niet. Je hebt er dorpjes om in te lijsten, historische haventjes en inhammen die verborgen liggen. Kies je de verkeerde plek uit, dan zie je alleen maar toeristen. Ga je goed voorbereid, dan kun je het prachtige landschap in alle rust fotograferen.

AAG1400 Betere Landschapsfoto

Met ons fotograferen op één van de 10 beste locaties voor natuurfotografie

Wil jij je fotografie verbeteren? De winter is een goede periode om een paar flinke stappen te zetten. De workshops zijn praktisch opgezet en we werken met maximaal 10 deelnemers. Er zijn dus maximaal 5 deelnemers per fotograaf. We kunnen fotografen met meer én minder ervaring in dezelfde workshop ontvangen. Bekijk onze workshops eens. Misschien zit er een bij die je interessant vindt. Inschrijven kan direct op de website.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *