keuze-advies voor camera filters in de landschapsfotografie

Je hebt flink in je camera en misschien wel meerdere objectieven geïnvesteerd. Toch merk je dat je nog te kort komt op technisch vlak. Vaak zijn de lichtomstandigheden zodanig dat je camera hulp nodig heeft. Hulp van filters voor landschapsfotografie. Een goede camera en goede objectieven verdienen een kwalitatief goede filterset. Daarmee voorkom je kwaliteitsverlies. Om te voorkomen dat je onnodig geld uitgeeft, helpen wij jou met een praktisch koopadvies voor filters voor in de landschapsfotografie.

Waarom je met filters wilt fotograferen

Als je aan het fotograferen met filters denkt, komt waarschijnlijk eerst het fotograferen met lange sluitertijden in je op. Dat is een goede gedachte en het is ook erg gaaf om te doen. Maar wist je dat het fotograferen met filters ook een paar problemen voor je oplost? Problemen denk je. Welke dan? Wat dacht je van hinderlijke reflecties of een uitgebeten lucht en hele donkere voorgrond.

De oplossing

Een kleiner contrast zorgt ervoor dat je beter gebruik maakt van het dynamisch bereik van je camera. En je kunt meer kleur en detail weergeven. De filters van NiSi helpen je daarbij. Als je filters als probleemoplossers bekijkt, kun je opeens heel veel situaties bedenken waarin je filters kunt gebruiken. NiSi filters heeft voor deze situaties hele goede oplossingen.

Voor die verschillende situaties heb je maar een paar filters nodig. In dit artikel leggen we uit hoe het werkt.

Links een foto zonder filters, rechts een foto met een grijs verloopfilter. Je ziet duidelijk het verschil. In de rechter foto zie je meer details in de lucht en in de stenen in het water. Het grijs verloopfilter heeft het contrast als het ware verkleind, waardoor licht dat op de sensor viel keurig netjes ‘in het dynamisch bereik paste’.

Kies voor kwaliteit als je filters koopt

Er zijn veel verschillende aanbieders van filters. Inmiddels werken wij al sinds 2010 met filters. Daarbij werkten we met verschillende A-merken. Nu zijn we niet alleen NiSi gebruiker, maar ook ambassadeur en dealer. Je begrijpt dat wij NiSi adviseren.

Ook als je een ander merk wilt kopen, zul je veel informatie uit dit artikel halen. Maar we willen wel één ding. En dat is dat je jezelf een plezier doet en filters van goede kwaliteit gaat gebruiken. Dat betekent dat je met een goedkoop filtersetje ook goedkope resultaten neerzet. Deze filters zijn vaak krasgevoelig, geven een kleurzweem en verminderen details. En de filterhouders zijn ook van een niet al te beste kwaliteit. Daarmee doe je je camera en objectieven, en dus je fotografie, geen recht. We hebben een paar tips met zaken waar je op moet letten als je filters bestelt.

Aankooptips voor camera filters in de landschapsfotografie

 • Werk met filters van glas. Die hebben meestal minder kleurzweem en zijn minder krasgevoelig. Sommige merken houden details en kleur tegen. Probeer ook dat nog te voorkomen bij je aankoop
 • En bestel een filterhouder aan die naast je polarisatiefilter minstens twee andere filters kan houden en weinig of geen vignettering op je groothoek objectief geeft. Als je dan ook nog voor een filterhouder gaat waarin je de filters dicht bij elkaar kunt plaatsen, heb je weinig last van lichtlekkage

Als je hier op let zit je in de basis goed.

NiSi filterhouder V6 7 Betere Landschapsfoto

Filters voor landschapsfotografie Wat heb je nodig – onze aanbeveling

Met alleen filters ben je er niet. Je hebt een set nodig met daar in het volgende:

 • Filterhouder voor de filters
 • Adapterring, zodat je filterhouder op je objectieven past
 • Polarisatiefilter dat reflecties vermindert
 • 6 Stops grijs filter, verlengt de sluitertijd
 • 2 Stops hard verloop grijsverloopfilter, voorkomt uitgebeten hooglichten.

Het polarisatiefilter, 6 stops grijsfilter en 2 stops hard verloop grijsfilter heb je minimaal nodig zodat je in de meeste situaties mooie foto’s kunt maken. Je kunt dan reflecties verminderen, uitgebeten hooglichten voorkomen en met lange sluitertijden fotograferen. Deze filters gebruiken wij voor de meeste landschapsfoto’s die wij maken.

Aanvulling

Aangevuld met een 10 stops grijsfilter en eventueel een 3 stops medium verloop grijsfilter heb je een hele fijne en complete set waarmee je vrijwel al je foto’s kunt maken. Alle andere filters zijn finetuning, al kunnen je ze goed van pas komen. Maar stel je zelf altijd de vraag of je een filter gaat gebruiken en of het de investering waard is.

We leiden je door de losse onderdelen heen. Als je nog niet met filters werkt klinkt het misschien lastig. Je zult zien dat het allemaal wel meevalt. Verderop in het artikel lees je over een aantal interessante kits die NiSi al voor jou heeft samengesteld.

1. Filterhouder

De filterhouder gebruik je altijd omdat je daar de filters in plaatst. Dat geldt voor het polarisatiefilter maar ook voor het grijsverloopfilter en grijsfilter. Over de filterhouder schreven we eerder een review.

De filters zijn eenvoudig te plaatsen

2. Adapterring

Een adapterring gebruik je om de filterhouder aan je objectief te bevestigen. NiSi levert bij verschillende filterkits al adapterringen. Dus als je objectieven met zo’n diameter hebt, hoef je geen losse adapterringen bij te bestellen.

Dit zijn enkele adapterringen van NiSi.

3. Polarisatiefilter

Om reflecties te verminderen kies je voor een polarisatiefilter. Je gebruikt dit niet alleen om reflecties in bijvoorbeeld een rivier of zee te verminderen. Het effect speelt ook een belangrijke rol als je bijvoorbeeld in de regen in een bos fotografeert. Zelfs op droge zonnige dagen kan met name het landscape polarisatiefilter de anders fletse kleuren goed tot z’n recht laten komen.

Let wel op dat ieder filtermerk met een eigen model filterhouder werkt waarin ook het polarisatiefilter van het eigen merk moet worden geplaatst. Het mooie is dat dit polarisatiefilter al in de NiSi kits zit. Je zult merken dat je dit filter vaak gebruikt.

In de linker foto is geen polarisatiefilter gebruikt, in de rechter wel.

4. Welke Filters gebruik je…

Vaak krijgen we de vraag van fotografen of ze een 6 stops of 10 stops filter moeten aanschaffen. Voor als je het nog niet weet, met een 6 stops filter verleng je de sluitertijd met 6 stops. En met een 10 stops filters dus met 10 stops. Zo kun je met het 6 stops filter een sluitertijd van 1/60e seconde verlengen tot 2  seconden. Met een 10 stops filter kom je dan zelfs tot afgerond een halve minuut.

Wat belangrijk is, is dat je vooraf bedenkt met welke sluitertijd je zou willen fotograferen. Maar wat je vooraf bij het bestellen van de filters nog niet weet is hoeveel licht er is en hoeveel licht van het landschap reflecteert. Een donker landschap op een zwaar bewolkte dag geeft je nu eenmaal een andere sluitertijd dan een licht landschap op een zonnige dag. Eerder schreven we een review over de filters.

Lange sluitertijd in Normandië

Op een zonnige dag als deze heb je een sterker grijsfilter nodig om de sluitertijd te verlengen.

6 stops grijsfilter en 10 stops grijsfilter

Daarom zijn er grijsfilters van verschillende sterktes, vaak van 2 stops tot 20 stops. Gebaseerd op onze jarenlange ervaring adviseren wij een 6 stops filter en een 10 stops filter. Daarmee kun je 95% van je foto’s met lange sluitertijden maken.

Voorbeeld van een foto zonder en met grijsfilter.

2 stops hard verloop grijsfilter en 3 stops medium verloop grijsfilter

Om het contrast binnen de perken te houden en uitgebeten hooglichten in de lucht te voorkomen, adviseren we het 2 stops hard verloop grijsfilter. Ook dit is in 80% van de gevallen meer dan voldoende sterk. Het hard verloopfilter plaats je gerust voor voorwerpen die boven de horizon uitsteken. Achteraf in de nabewerking kun je dit eenvoudig corrigeren. Een 2e filter dat je heel goed kunt gebruiken is het drie stops medium verloop grijsfilter. Dit filter is iets sterker en heeft een geleidelijker verloop. Met deze filters samen kun je meer dan 95% van de je toekomstige foto’s maken.

Alles wat je over het fotograferen met lange sluitertijden en filters  wilt weten

In het e-book ‘Fotograferen met lange sluitertijden en filters’ leggen we in detail uit hoe filters werken, wanneer je ze gebruikt en hoe je de filters nauwkeurig plaatst. En nog belangrijker, aan de hand van verschillende voorbeelden krijg je duidelijke uitleg over het fotograferen met lange sluitertijden.

E Book Fotograferen Met Lange Sluitertijden 5 Betere Landschapsfoto

E-book Fotograferen met lange sluitertijden en filters in het kort

✅Meer dan 80 pagina’s over hoe je met filters mooie foto’s met lange sluitertijden maakt
✅Hoe filters belichtingsproblemen voor je oplossen, zelfs als je niet met lange sluitertijden fotografeert
✅Ontdek de toegevoegde waarde van lange sluitertijden in je foto’s
✅Ontdek hoe je foto’s met lange sluitertijden maakt
✅Ontdek de toegevoegde waarde van een lange sluitertijd aan de compositie en sfeer in je foto’s
✅Tientallen voorbeelden met inclusief gedetailleerde instellingen en gebruikte filters zodat je exact weet hoe wij onze foto’s maken
✅Heldere uitleg die werkt in de praktijk
✅Concreet inzicht in onze workflow
✅Kaart met sluitertijden
✅Stappenplan van set-up naar foto met lange sluitertijden

Filterkit: lekker makkelijk

Je kunt alle filters en onderdelen vaak los bestellen. Als je al filters hebt die je nog niet wilt vervangen is dit slim. Wil je een nieuwe filter kit of heb je er nog geen, dan is het slim om in een keer een filter kit te bestellen omdat je dan alles in 1 keer in huis hebt.

NiSi filter kits

Afhankelijk van wat je wil en je budget maak je een keuze voor een completere kit of losse filters. NiSi heeft verschillende kant en klare filterkits. Als je nog niet precies weet wat je moet kiezen, lees dan eerst de keuzehulp door. Dit is vooral ook van belang omdat er verschillende systemen zijn. Welk systeem je nodig hebt wordt bepaald door de objectieven die je gebruikt tijdens het fotograferen. In dit artikel lees je meer over welk systeem het beste bij jouw objectieven past. We hebben het M75, 100mm en 150mm systeem beschikbaar.

favoriete NiSi filter kits – onze aanbeveling

In overleg met NiSi hebben we onze eigen filterkits samengesteld. Deze Betere Landschapsfoto Filter Kits bestaan uit de professionale NiSi filters en filterhouder. In de kits zitten de filters waarmee wij onze foto’s maken. De filters in deze kits zijn gunstiger geprijsd ten opzichte van de losse filters en filter houder.

Betere landschapsfoto Filterkit – Start

Wij hebben deze filter kit speciaal voor jou samengesteld. In deze filterkit van NiSi zitten de essentiële filters die jou helpen bij oplossen van belichtingsproblemen met reflecties en een groot contrast.

Deze NiSi filter kit bestaat uit:

 • 1 V6 filterhouder
 • 1 Polarisatiefilter Landscape
 • 1 GND4 (0.6) 2 stop hard verloop grijsfilter

Verder krijg je 4 adapterringen voor objectieven met een diameter van 67, 72, 77 en 82mm.

Betere landschapsfoto filterkit – creatief

Ten opzichte van de Betere Landschapsfoto Start kit krijg je een 6 stops ND filter waarmee je de sluitertijd kunt verlengen. Verder krijg je een Mindshift Filter Hive opbergtas . Hierin kun je je filters en filterhouder bewaren. Deze opbergtas is groot genoeg om in de toekomst nog meer filters in te bewaren. Eventueel neem je er extra geheugenkaartjes of een accu in mee.

Deze NiSi filter kit bestaat uit:

 • 1 V6 filterhouder
 • 1 Polarisatiefilter Landscape
 • 1 GND4 (0.6) 2 stop hard verloop grijsfilter
 • 1 GND64 (1.8) 6 stops grijsfilter
 • 1 Mindshift Filter Hive, hierin passen de filters en de filterhouder.

Verder krijg je 4 adapterringen voor objectieven met een diameter van 67, 72, 77 en 82mm.

Betere landschapsfoto filterkit – Compleet

In deze filterkit van NiSi zitten alle essentiële filters die jou helpen bij het maken van betere én mooiere foto’s. Met deze filters maken wij zelf vrijwel alle foto’s.

Ten opzichte van de Betere Landschapsfoto Creatief kit krijg je een 10 stops ND filter waarmee je de sluitertijd kunt verlengen. Natuurlijk zitten de andere filters en de Mindshift Filter Hive tas er gewoon bij.

Deze NiSi filter kit bestaat uit:

 • 1 V6 filterhouder
 • 1 Polarisatiefilter Landscape
 • 1 GND4 (0.6) 2 stop hard verloop grijsfilter
 • 1 GND64 (1.8) 6 stops grijsfilter
 • 1 GND1000 (3.0) 10 stops grijsfilter
 • 1 Mindshift Filter Hive, hierin passen de filters en de filterhouder

Verder krijg je 4 adapterringen voor objectieven met een diameter van 67, 72, 77 en 82mm.

Als je geen hele filter Kit wilt bestellen of al filters hebt

Natuurlijk kun je ook losse filters bestellen. Kijk hiervoor in de webshop.

ontdek alles over het fotograferen met filters

Wij hebben praktische workshops voor jou. Je kunt de NiSi filters testen en we hebben maar liefst 6 filterkits van NiSi ter beschikking. Je ontdekt precies hoe de filters werken en wat je er op technisch en creatief gebied mee kunt doen. We werken met maximaal 10 deelnemers. Er zijn dus maximaal 5 deelnemers per fotograaf. We vinden het leuk als je met mooie foto’s naar huis gaat, maar vinden het nog belangrijker dat je ervaring opdoet zodat je zelf op een ander moment de techniek weer kunt toepassen. We kunnen fotografen met meer én minder ervaring in dezelfde workshop ontvangen.

hoe maak je foto's met lange sluitertijden

Je kunt ook voor een van de andere workshops aan de kust kiezen. Deze workshops richten zich niet specifiek op het gebruik van de filters omdat de workshops een ander thema hebben. Maar je kunt nog steeds een NiSi filterkit testen en we geven je een goed advies.

Heb je al meer ervaring en wil je een keer niet aan de kust fotograferen? Kom dan eens naar de workshop ‘Landschapsfotografie Hoge Venen in de herfst’.

AAA9619 Betere Landschapsfoto

Mochten de data van een groepsworkshop niet in je agenda passen, kijk dan eens naar de privéworkshops.

e book betere fotos in 7 stappen 1 Betere Landschapsfoto

OVER BETERE LANDSCHAPSFOTO

Wij zijn Betere Landschapsfoto, hoe kunnen we jou helpen aan mooiere en betere fotografie

Wij zijn Frank en Yvonne en samen zijn wij Betere Landschapsfoto. Vol passie en enthousiasme begeleiden we beginnende tot gevorderde fotografen bij alles wat je kunt ontdekken over macrofotografie, landschapsfotografie of kustfotografie. We organiseren een breed scala aan workshops, cursussen, coachingstrajecten en inspirerende lezingen.

Alle grote en kleine landschappen hebben een grote aantrekkingskracht op ons. Met de juiste techniek gaan we op zoek mooie plekken om sfeervolle beelden vast te leggen. En dat delen we graag met andere fotografen. Om ze verder te helpen in hun fotografie. Zien dat andere fotografen zich ontwikkelen met onze hulp, daar krijgen wij energie van!

Betere Landschapsfoto is officieel dealer van Leofoto, NiSi, Lensbaby, Kenko en Think Tank.

Heb je nog vragen over dit artikel? Stel ze in de reacties zodat we je kunnen helpen.

Heb je nog vragen over onze workshops? Stel ze via deze pagina. Of download hier ons gratis e-book “Betere foto’s in 9 simpele stappen“.

2 Comments for “De belangrijkste filters voor landschapsfotografie

 1. Ik heb een olympus systeem camera en zit te denken aan het nisi m75 systeem of het lee Seven5 systeem. Kunnen jullie een advies geven?

  • Wij adviseren NiSi, niet alleen omdat we dealer en ambassadeur zijn. Maar ook omdat we voorheen onder andere met Lee en andere merken hebben gewerkt.
   Het NiSi M75 systeem is ook via ons verkrijgbaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *