keuze-advies voor camera filters in de landschapsfotografie

Je hebt flink in je camera en misschien wel meerdere objectieven geïnvesteerd. Daar komen nu filters bij en dat kost je nog eens geld. Een goede camera en goede objectieven verdienen nu eenmaal een kwalitatieve goede set met filters. Om te voorkomen dat je onnodig geld uitgeeft, helpen wij jou met een praktisch koopadvies voor filters voor in de landschapsfotografie en kustfotografie. In dit artikel leggen wij uit wat je nodig hebt, en of de aanschaf van een complete filterkit een goed idee is.

Waarom je met filters wil fotograferen

Als je aan het fotograferen met filters denkt, komt waarschijnlijk eerst het fotograferen met lange sluitertijden in je op. Dat is een goede gedachte en is ook erg gaaf om te doen. Maar wist je dat het fotograferen met filters ook een paar problemen voor je oplost? Problemen denk je. Welke dan? Wat dacht je van hinderlijke reflecties of een uitgebeten lucht en hele donkere voorgrond. Dat los je heel eenvoudig op met filters. Als je het zo bekijkt, kun je opeens heel veel situaties bedenken waarin je filters kunt gebruiken. NiSi filters heeft voor deze situaties hele goede oplossingen.

Veel verschillende situaties betekent niet dat je heel veel filters nodig hebt. Met vijf filters heb jij een hele stevige basis voor vrijwel al jouw foto’s die je in de toekomst met filters zult maken. In dit advies leggen we uit hoe het werkt.

Op de linker foto is zonder een grijs verloopfilter gewerkt. En in de rechter foto met een NiSi 2 stop hard verloop grijsfilter. Je ziet duidelijk het verschil. In de rechter foto zie je meer details in de lucht en in de stenen in het water. Het grijsverloopfilter heeft het contrast als het ware verkleind waardoor licht dat op de sensor viel keurig netjes in het dynamisch bereik paste.

Kies voor kwaliteit als je filters koopt

Er zijn veel verschillende aanbieders van filters. Inmiddels werken wij al sinds 2010 met filters. Daarbij werkten we met verschillende A-merken. Nu zijn we niet alleen NiSi gebruiker, maar ook ambassadeur en dealer. Je begrijpt dat wij NiSi adviseren.

Ook als je een ander merk wil kopen zul je veel informatie uit dit artikel halen. Maar we willen wel één ding. En dat is dat je jezelf een plezier doet en filters van goede kwaliteit gaat gebruiken. Dat betekent dat je met een goedkoop filtersetje ook goedkope resultaten neerzet. Deze filters zijn vaak krasgevoelig, geven een kleurzweem en de filterhouders zijn van een niet al te beste kwaliteit. Daarmee doe je je camera en objectieven geen recht. We hebben een paar tips met zaken waar je op moet letten als je filters bestelt.

Aankooptips voor camera filters in de landschapsfotografie

 • Werk met filters van glas. Die hebben meestal minder kleurzweem en zijn minder krasgevoelig. Sommige merken houden details en kleur tegen. Probeer ook dat nog te voorkomen bij je aankoop
 • En schaf een filterhouder aan die naast je polarisatiefilter minstens twee andere filters kan houden en weinig of geen vignettering op je groothoekobjectief geeft. Als je dan ook nog voor een filterhouder gaat waarin je de filters dicht bij elkaar kunt plaatsen, heb je weinig last van lichtlekkage

Als je hier op let zit je in de basis goed.

Filters voor landschapsfotografie Wat heb je nodig – onze aanbeveling

Met alleen filters ben je er niet. Je hebt een set nodig met daar in het volgende:

 • Filterhouder
 • Adapterring
 • Polarisatiefilter vermindert reflecties
 • 6 Stops grijs filter, verlengt de sluitertijd
 • 2 Stops hard verloop grijsverloopfilter, voorkomt uitgebeten hooglichten.

Het polarisatiefilter, 6 stops grijsfilter en 2 stops hard verloop grijsfilter heb je minimaal nodig zodat je in de meeste situaties mooie foto’s kunt maken. Je kunt dan reflecties verminderen, uitgebeten hooglichten voorkomen en met lange sluitertijden fotograferen.

Aanvulling

Aangevuld met een 10 stops grijsfilter en eventueel een 3 stops medium verloop filter heb je een hele fijne en complete set waarmee je vrijwel al je foto’s kunt maken.

Alle andere filters zijn finetuning al kunnen je ze goed van pas komen. Maar stel je zelf altijd de vraag of je een filter gaat gebruiken en of het de investering waard is.

We leiden je door de losse onderdelen heen. Als je nog niet met filters werkt klinkt het misschien lastig. Je zult zien dat het allemaal wel meevalt. Verderop in het artikel lees je over een aantal interessante kits die NiSi al voor jou heeft samengesteld.

1. Filterhouder

De filterhouder gebruik je altijd omdat je daar de filters in plaatst. Dat geldt voor het polarisatiefilter maar ook voor het grijsverloopfilter en grijsfilter. Over de filterhouder schreven we eerder een review.

De filters zijn eenvoudig te plaatsen

2. Adapterring

Een adapterring gebruik je om de filterhouder aan je objectief te bevestigen. Standaard levert NiSi al vier adapterringen in de maten 82, 77, 72 en 67mm. Dus als je objectieven met deze diameter hebt, hoef je geen losse adapterringen bij te bestellen.

Dit zijn enkele adapterringen van NiSi.

3. Polarisatiefilter

Om reflecties te verminderen kies je voor een polarisatiefilter. Je gebruikt dit niet alleen om reflecties in bijvoorbeeld een rivier of zee te verminderen. Het effect speelt ook een belangrijke rol als je bijvoorbeeld in de regen in een bos fotografeert. Zelfs op droge zonnige dagen kan met name het landscape polarisatiefilter de anders fletse kleuren goed tot z’n recht laten komen.

Let wel op dat ieder filtermerk met een eigen model filterhouder werkt waarin ook het polarisatiefilter van het eigen merk moet worden geplaatst.

Het mooie is dat dit polarisatiefilter al in de NiSi kits zit. Je zult merken dat je dit filter vaak gebruikt.

In de linker foto is geen polarisatiefilter gebruikt, in de rechter wel.

4. Welke Filters gebruik je…

Vaak krijgen we de vraag van fotografen of ze een zes stops of tien stops filter moeten aanschaffen. Voor als je het nog niet weet, met een zes stops filter verleng je de sluitertijd met zes stops. En met een 10 stops filters dus met 10 stops. Zo kun je met het zes stops filter een sluitertijd van 1/60e seconde verlengen tot 2  seconden. Met een tien stops filter kom je dan zelfs tot afgerond een halve minuut.

Wat belangrijk is, is dat je vooraf bedenkt met welke sluitertijd je zou willen fotograferen. Maar wat je vooraf bij het bestellen van de filters nog niet weet is hoeveel licht er is en hoe veel licht van het landschap reflecteert. Een donker landschap op een zwaar bewolkte dag geeft je nu eenmaal een andere sluitertijd dan een licht landschap op een zonnige dag. Eerder schreven we een review over de filters.

Lange sluitertijd in Normandië

Op een zonnige dag als deze heb je een sterker grijsfilter nodig om de sluitertijd te verlengen.

6 stops filter en 10 stops grijsfilter

Daarom zijn er filters van verschillende sterktes, vaak van 2 stops tot 20 stops. Gebaseerd op onze jarenlange ervaring adviseren wij een 6 stops filter en een 10 stops filter. Daarmee kun je 95% van de foto’s met lange sluitertijden maken.

Voorbeeld van een foto zonder en met grijsverloopfilter.

2 stops hard verloop grijsfilter en 3 stops medium verloop grijsfilter

Om het contrast binnen de perken te houden en uitgebeten hooglichten in de lucht te voorkomen adviseren we het 2 stops hard verloop grijsfilter. Ook dit is in 80% van de gevallen meer dan voldoende sterk. Het hard verloopfilter plaats je gerust voor voorwerpen die boven de horizon uitsteken. Achteraf in de nabewerking kun je dit eenvoudig corrigeren. Een tweede filter dat je heel goed kunt gebruiken is het drie stops medium verloop grijsfilter. Dit filter is iets sterker en heeft een geleidelijker verloop. Met deze filters samen kun je meer dan 95% van de je toekomstige foto’s maken.

Filterkit: lekker makkelijk

Je kunt alle filters en onderdelen vaak los bestellen. Als je al filters hebt die je nog niet wil vervangen is dit slim. Wil je een nieuwe filter kit of heb je er nog geen, dan is het slim om in een keer een filter kit te bestellen omdat je dan alles in 1 keer in huis hebt.

NiSi filter kits

Afhankelijk van wat je wil en je budget maak je een keuze voor een completere kit of losse filters. NiSi heeft verschillende kant en klare filterkit. En we hebben onze eigen favorieten met verschillende NiSi filters samengesteld. Ze staan allemaal in onze webshop.

Overzicht van de NiSi Filter kits V6

Hieronder lees je wat de inhoud van de filter kits is.

NiSi starter kit

Het mooie is dat NiSi een aantal filter kits heeft waarin de basis is opgenomen. Ze beschikken allemaal over het volgende:

 •  NiSi V6 filterhouder
 • 4 Adapterringen in de maten 82, 77, 72 en 67mm
 • Polarisatiefilter. In deze kit zit het standaard polarisatiefilter
 • 10 Stops grijsfilter
 • 3 Stops grijsverloopfilter
 • V6 Lens cap voor op het polarisatiefilter
 • Handige opbergtas voor de filter Kit
 • Blower en poetsdoekje om de filters schoon te maken
NiSi starter kit kopen?

NiSi Starterkit Plus

De inhoud van de NiSi starterkit wordt aangevuld met:

 • 6 Stops grijsfilter
 • 3 Stops Reversed grad grijsverloopfilter
 • Het polarisatiefilter is van het type landscape polarizer
NiSi starter Kit plus grijsverloopfilters

Vul deze Kit aan met het 2 stops grijs verloopfilter en je hebt de perfecte set, zelfs alle filters die wij aanbevelen. In de webshop kun je deze kit met het filter aanvullen.

NiSi Advanced Kit

De inhoud van de NiSi Starterkit Plus wordt aangevuld met:

 • 3 Stops grijsfilter
 • Natural Night filter
NiSi 3 stops grijsfilter

Het mooie van deze set is dat je er een minder sterk grijsfilter bij krijgt. Dit filter kun je heel goed gebruiken als je met minder lange sluitertijden wil werken. Het Natural Night filter zorgt er voor dat je in het donker de kleurzweem van geel en oranje kunstlicht uitfiltert. Het resultaat is een natuurgetrouwere foto.

NiSi professional kit

De inhoud van de NiSi Advanced Kit wordt aangevuld met:

 • 3 Stops zacht grijsverloopfilter
 • 15 stops grijsfilter
NiSi proffesional grijsverloop filter kit

Deze set is het meest compleet. Vooral met het 15 stops filter kun je bij veel licht toch met lange sluitertijden van enkele minuten werken.

favoriete NiSi filter kits – onze aanbeveling

In overleg met NiSi hebben we onze eigen filterkits samengesteld. Deze Betere Landschapsfoto Filter Kits bestaan uit de professionale NiSi filters en filterhouder.

Betere landschapsfoto Filterkit – Start

Wij hebben deze filter kit speciaal voor jou samengesteld. In deze filterkit van NiSi zitten de essentiële filters die jou helpen bij oplossen van belichtingsproblemen met reflecties en een groot contrast.

Deze NiSi filter kit bestaat uit:

 • 1 V6 filterhouder
 • 1 Polarisatiefilter Landscape
 • 1 GND4 (0.6) 2 stop hard verloop grijsfilter

Verder krijg je 4 adapterringen voor objectieven met een diameter van 67, 72, 77 en 82mm.

Betere landschapsfoto filterkit – creatief

Ten opzichte van de Betere Landschapsfoto Start kit krijg je een 6 stops ND filter waarmee je de sluitertijd kunt verlengen. Verder krijg je een Mindshift Filter Hive opbergtas . Hierin kun je je filters en filterhouder bewaren. Deze opbergtas is groot genoeg om in de toekomst nog meer filters in te bewaren. Eventueel neem je er extra geheugenkaartjes of een accu in mee.

Deze NiSi filter kit bestaat uit:

 • 1 V6 filterhouder
 • 1 Polarisatiefilter Landscape
 • 1 GND4 (0.6) 2 stop hard verloop grijsfilter
 • 1 GND64 (1.8) 6 stops grijsfilter
 • 1 Mindshift Filter Hive, hierin passen de filters en de filterhouder.

Verder krijg je 4 adapterringen voor objectieven met een diameter van 67, 72, 77 en 82mm.

Betere landschapsfoto filterkit – Compleet

In deze filterkit van NiSi zitten alle essentiële filters die jou helpen bij het maken van betere én mooiere foto’s. Met deze filters maken wij zelf vrijwel alle foto’s.

Ten opzichte van de Betere Landschapsfoto Creatief kit krijg je een 10 stops ND filter waarmee je de sluitertijd kunt verlengen. Natuurlijk zitten de andere filters en de Mindshift Filter Hive tas er gewoon bij.

Deze NiSi filter kit bestaat uit:

 • 1 V6 filterhouder
 • 1 Polarisatiefilter Landscape
 • 1 GND4 (0.6) 2 stop hard verloop grijsfilter
 • 1 GND64 (1.8) 6 stops grijsfilter
 • 1 GND1000 (3.0) 10 stops grijsfilter
 • 1 Mindshift Filter Hive, hierin passen de filters en de filterhouder

Verder krijg je 4 adapterringen voor objectieven met een diameter van 67, 72, 77 en 82mm.

Als je geen hele filter Kit wilt bestellen of al filters hebt

Natuurlijk kun je ook losse filters bestellen. Je kunt bijvoorbeeld een NiSi V6 filterhouder met landscape polarisatiefilter bestellen en aanvullen met de filters die jij wilt hebben. Kijk hiervoor ook in de webshop.

Gratis verzending

Bij aankopen van 50 euro of meer betaal je geen verzendkosten. Dat geldt voor alle producten die je bij ons bestelt.

Verzending

We doen ons best om jouw bestelling zo snel mogelijk te laten afleveren op het door jou gewenste adres. We doen ons best om op werkdagen binnen 24 uur de gewenste artikelen naar jou te verzenden. Levering is afhankelijk van de snelheid van PostNL.

Artikel niet op voorraad

Als een artikel niet op voorraad is, laten wij je dat zo snel mogelijk weten. We vertellen je dan ook wanneer het artikel wel wordt geleverd. Alle NiSi artikelen in onze shop kunnen worden nabesteld. We doen dat rechtstreeks bij de importeur.

ontdek alles over het fotograferen met filters

Wij hebben praktische workshops voor jou. Je kunt de NiSi filters testen en we hebben maar liefst vijf filterkits van NiSi ter beschikking. Je ontdekt precies hoe de filters werken en wat je er op technisch en creatief gebied mee kunt doen.

Gefotogorafeerd met filters

Kustfotografie met lange sluitertijden

Je kunt ook voor een van de andere workshops aan de kust kiezen. Deze workshops richten zich niet specifiek op het gebruik van de filters omdat de workshops een ander thema hebben. Maar je kunt nog steeds een NiSi filterkit testen en we geven je een goed advies.

Naar de workshops kustfotografie

korting op een privéworkshop

Als je een Starterkit Plus, Advanced KIT of Professional KIT bij ons bestelt, hebben we een heel mooi aanbod voor jou. In een privéworkshop van maar liefst vijf uur aan de Zeeuwse kust ontdek je alle geheimen van de NiSi filters. Dit is een 1-op-1 workshop en we nemen je mee in de wereld van het fotograferen met filters. Aan het einde van de workshop weet je precies hoe je de filters gebruikt en wat de technische en creatieve mogelijkheden zijn. Je kunt de privéworkshop tot een half jaar na aankoop van de filters boeken, ook als de workshop pas na dat half jaar plaats vindt. Je doet mee voor een bedrag van 269 euro en ontvangt dus 100 euro korting op de privéworkshop. Meer informatie over een privéworkshop staat hier.

Neem contact op voor de mogelijkheden.

Wil je meer weten over het fotograferen met lange sluitertijden? Daarover schreven we onlangs een artikel voor onze website.

Wij zijn Betere Landschapsfoto, hoe kunnen we jou helpen aan mooiere en betere fotografie

Wij zijn Frank en Yvonne en samen zijn wij Betere Landschapsfoto. Als fulltime professioneel fotografen hebben we zeer ruime ervaring in landschapsfotografie, kustfotografie en macrofotografie. We organiseren workshops, cursussen, fotoreizen, coachingstrajecten en lezingen.

Heb je nog vragen over dit artikel? Stel ze in de reacties zodat we je kunnen helpen.

2 Comments for “De belangrijkste filters voor landschapsfotografie

 1. Ik heb een olympus systeem camera en zit te denken aan het nisi m75 systeem of het lee Seven5 systeem. Kunnen jullie een advies geven?

  • Wij adviseren NiSi, niet alleen omdat we dealer en ambassadeur zijn. Maar ook omdat we voorheen onder andere met Lee en andere merken hebben gewerkt.
   Het NiSi M75 systeem is ook via ons verkrijgbaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *