Q & A

 

Naar welke landen gaan jullie?

Op dit moment bieden we reizen aan in Nederland, België, Frankrijk, Luxemburg, Engeland en Schotland.

 

Waarom blijven jullie zo dicht bij Nederland?

Omdat er in eigen land en de ons omringende landen enorm veel mooie natuur is. Wij kiezen er voor om niet al te ver te reizen. De reistijd is beperkt, des te meer tijd voor de fotografie. Én het is beter voor het milieu.

 

Naar welk soort hotels gaan jullie?

Wij kiezen voor minimaal drie-sterren hotels met voldoende kamers zodat iedereen van een eigen kamer en badkamer gebruik kan maken. Het zijn goed verzorgde accomodaties. Ook nemen we reviews en aanbevelingen van anderen mee in onze keuze voor hotelaccomodatie. Evenals de vriendelijkheid en de flexibiliteit van het hotelpersoneel.

 

Wat is het verschil tussen een workshop, een fotoreis en een exclusieve fotoreis?

Een workshop is een ééndaagse intensieve bijeenkomst. In een dag nemen we je mee in een bepaalde techniek en/of op een bepaalde locatie. We zijn er 100% voor jou. Een fotoreis is een meerdaagse bijeenkomst. Vooral de lengte en het grote aantal locaties maakt een reis intensief. Er zijn meerdere fotobesprekingen en op iedere locatie krijg je adviezen. Net als tijdens een workshop krijg je ook een-op-een begeleiding. 'Exclusieve' fotoreizen zijn reizen met een maximale groepsgrootte van zes deelnemers onder begeleiding van twee professionele fotografen. Vaak zijn de maaltijden ook inbegrepen evenals het vervoer ter plaatse.

 

Ik fotografeer nog niet zo lang, kan ik mee op fotoreis?

De vraag is vooral wat je doel is en wat je verwachtingen zijn. Bij iedere reis geven we aan wat het benodigde basisniveau is. Of je tijdens een reis meer of minder leert dan tijdens één of meerdere workshops is alleen achteraf te bepalen. Bedenk wel dat een fotoreis een andere opzet heeft dan een workshop.

 

Ik heb al veel ervaring, kan ik mee op fotoreis?

Dat hangt af van je doel en verwachtingen. Van beginnend tot gevorderd fotograaf, je bent van harte welkom! We stemmen de een-op-een begeleiding op jou af. Door de begeleiding van twee professionele fotografen is er veel ruimte voor individuele begeleiding.

 

Welk niveau fotografen gaat mee op fotoreis?

Dat is heel verschillend. Sommige deelnemers zullen nog niet zo lang fotograferen, anderen al 40 jaar. In de praktijk zegt dat niet zo veel. Tijdens een reis zijn er, afhankelijk van welke reis het betreft, drie, vier of vijf deelnemers per fotograaf. Dat is vrijwel uniek. Er is dus altijd voldoende tijd om jou op jouw niveau te begeleiden.

 

Hoe weet ik of ik fit genoeg ben voor een fotoreis?

Fotoreizen zijn intensief. We fotograferen vaak met zonsopkomst en zonsondergang. Tussendoor bezoeken we nog een andere locatie. In het buitenland is het terrein niet zo vlak als thuis. Vaak lopen we door heuvelachtig terrein over onverharde en soms gladde paden. Daarbij draag je je fototas en statief. In iedere reis komt het voor dat je op één of enkele locaties een paar kilometer loopt. Een goede basisconditie is wel het uitgangspunt. Uiteindelijk maak je de inschatting zelf.

 

Is het mogelijk om met iemand anders een kamer te delen?

Op onze reizen maak je gebruik van je eigen kamer. Veel deelnemers vragen er om. En wij vinden het van toegevoegde waarde dat we standaard alleengebruik van een kamer in onze reizen aanbieden. De kamer kun je delen met iemand anders die ook op de fotoreis mee gaat. Dat kan je partner of een (foto)vriend of vriendin zijn. Je zorgt er zelf voor dat je iemand hebt met wie je de kamer kunt delen.

 

Kan ik met iemand anders meerijden?

Als we zeker weten dat de reis door gaat laten we je dat zo snel mogelijk weten. Als we weten dat je met iemand wil meerijden of wellicht iemand wil meenemen, nemen wij met de andere deelnemers contact op. Als er interesse is brengen we jullie met elkaar in contact. Bij de fotoreizen in Engeland en Schotland rijden we samen in een minibus.

 

Kan ik met jullie meerijden?

Helaas kan dat niet op reizen die met eigen vervoer worden uitgevoerd. Dan is onze auto ook ons rijdende kantoor. Als het lokale vervoer in de reis is inbegrepen, kun je natuurlijk wel meerijden. Dan maken we gewoon heel erg lange dagen.

 

Wat betekent vervoer per minibus of grote auto?

Bij sommige reizen, op dit moment de reizen in Engeland en Schotland, regelen wij het vervoer. We zijn in totaal met 5-8 personen. Afhankelijk van de grootte van de groep reizen we met een grote auto of minibus.

 

Kan een niet-fotograferende partner mee op fotoreis?

Dat mag. De vraag is of een niet-fotograferende partner er veel plezier aan zal beleven. De hele reis staat in het teken van fotografie.

 

Wat betaalt een niet-fotograferende partner?

Precies hetzelfde bedrag als een fotograferende deelnemer.

 

Waaruit bestaat het lunchpakket?

Het lunchpakket wordt samengesteld door de accommodatie waar we verblijven. Het kan voorkomen dat het niet helemaal naar jouw smaak is. Meestal is er wel een supermarkt in de buurt waar je een aanvulling kunt halen.

 

Moet ik overal aan meedoen?

Dat hoeft niet. Maar in de praktijk komt het erop neer dat als je ergens niet aan meedoet je mogelijk de aansluiting met de groep verliest. Met eigen vervoer heb je iets meer vrijheid. Maar zowel de groep als wij stelt het op prijs dat je overal bij bent. Afhankelijk van welke reis je boekt, is er vrije tijd in het programma ingepland.