Vraag en Antwoord

Naar welke landen gaan jullie?

Op dit moment bieden we reizen aan in Nederland, België, Frankrijk, Luxemburg, Engeland en Schotland.

 

Waarom blijven jullie zo dicht bij Nederland?

Omdat er in eigen land en de ons omringende landen enorm veel mooie natuur is. Wij kiezen er voor om niet al te ver te reizen. De reistijd is beperkt, des te meer tijd voor de fotografie. Én het is beter voor het milieu.

 

Naar welk soort hotels gaan jullie?

Wij kiezen voor goede middenklasse hotels met voldoende kamers zodat iedereen van een eigen kamer en badkamer gebruik kan maken. Het zijn goed verzorgde accomodaties. De kamers zijn schoon, het ontbijt is goed, evenals de lunch. Ook nemen we reviews en aanbevelingen van anderen mee in onze keuze voor een hotelaccomodatie. Evenals de vriendelijkheid en de flexibiliteit van het hotelpersoneel. We willen je meer aanbieden dan alleen een dak boven je hoofd. Je gaat op vakantie om te fotograferen. Een goed hotel en lekker eten draagt nu eenmaal bij aan de beleving vinden wij.

 

Waarom kiezen jullie niet voor sterrenhotels?

Omdat er in Europa geen eenduidige classificatie is. En omdat een hotel vaak voor het gevoel beter is dan een ster doet vermoeden. We geven je twee voorbeelden:

  • Als de receptie niet 24 uur per dag bezet is én het personeel geen drie talen spreekt krijgt het hotel geen extra ster.
  • Eén van de hotels heeft een authentieke ingang, geheel passend bij de stijl van het gebouw en de straat. De ingang voldoet niet aan 'de eisen' en het hotel krijgt geen extra ster.

Een ster zegt dus relatief weinig over de kwaliteit van een hotel.

 

Waarom werken jullie met alleengebruik van kamers?

In de praktijk merken we dat deelnemers vaak alleen gebruik willen maken van een kamer met badkamer. We maken dan ook alleen gebruik van een hotel als er voor alle deelnemers een eigen kamer beschikbaar is. De prijs die je op de website ziet is dus wat hoger dan die je bij veel anderen ziet. Onze prijzen voor de fotoreizen inclusief veel reisonderdelen, zoals boekingskosten, STO-garantie, lokale (verblijfsbelastingen), kamer met eigen badkamer, ontbijt en lunch. Bekijk dus goed wat wel en niet inclusief is.

 

Wat is het verschil tussen een workshop, een fotoreis en een exclusieve fotoreis?

Een workshop is een ééndaagse intensieve bijeenkomst. In een dag nemen we je mee in een bepaalde techniek en/of op een bepaalde locatie. We zijn er 100% voor jou. Een fotoreis is een meerdaagse bijeenkomst. Vooral de lengte en het grote aantal locaties maakt een reis intensief. Er zijn meerdere fotobesprekingen en op iedere locatie krijg je adviezen. Net als tijdens een workshop krijg je ook een-op-een begeleiding. 'Exclusieve' fotoreizen zijn reizen met een maximale groepsgrootte van zes deelnemers onder begeleiding van twee professionele fotografen. Vaak zijn de maaltijden ook inbegrepen evenals het vervoer ter plaatse.

 

Ik fotografeer nog niet zo lang, kan ik mee op fotoreis?

De vraag is vooral wat je doel is en wat je verwachtingen zijn. Bij iedere reis geven we aan wat het benodigde basisniveau is. Of je tijdens een reis meer of minder leert dan tijdens één of meerdere workshops is alleen achteraf te bepalen. Bedenk wel dat een fotoreis een andere opzet heeft dan een workshop. De praktijk laat zien dat je tijdens een fotoreis in korte tijd veel fotografeert en veel leert.

 

Ik heb al veel ervaring, kan ik mee op fotoreis?

Dat hangt af van je doel en verwachtingen. Van beginnend tot gevorderd fotograaf, je bent van harte welkom! We stemmen de een-op-een begeleiding op jou af. Door de begeleiding van twee professionele fotografen is er veel ruimte voor individuele begeleiding.

 

Welk niveau fotografen gaat mee op fotoreis?

Dat is heel verschillend. Sommige deelnemers zullen nog niet zo lang fotograferen, anderen al 40 jaar. In de praktijk zegt dat niet zo veel. Tijdens een reis zijn er, afhankelijk van welke reis het betreft, drie, vier of vijf deelnemers per fotograaf. Dat is vrijwel uniek. Er is dus altijd voldoende tijd om jou op jouw niveau te begeleiden.

 

Hoe weet ik of ik fit genoeg ben voor een fotoreis?

Fotoreizen zijn intensief. We fotograferen vaak met zonsopkomst en zonsondergang. Tussendoor bezoeken we nog een andere locatie. In het buitenland is het terrein niet zo vlak als thuis. Vaak lopen we door heuvelachtig terrein over onverharde en soms gladde paden. Daarbij draag je je fototas en statief. In iedere reis komt het voor dat je op één of enkele locaties een paar kilometer loopt. Een goede basisconditie is wel het uitgangspunt. Uiteindelijk maak je de inschatting zelf. We doen ons best om de toegankelijkheid zo goed mogelijk te beschrijven. Als je zelf twijfelt, neemt dan vooraf contact met ons op. Dat voorkomt teleurstellingen tijdens de reis.

 

Is het mogelijk om met iemand anders een kamer te delen?

Op onze reizen maak je gebruik van je eigen kamer. Veel deelnemers vragen er om. En wij vinden het van toegevoegde waarde dat we standaard alleengebruik van een kamer in onze reizen aanbieden. De kamer kun je delen met iemand anders die ook op de fotoreis mee gaat. Dat kan je partner of een (foto)vriend of vriendin zijn. Je zorgt er zelf voor dat je iemand hebt met wie je de kamer kunt delen. Je ontvangt dan net als je partner een korting op de prijs van de fotoreis.

 

Kan ik met iemand anders meerijden?

Als we zeker weten dat de reis door gaat laten we je dat zo snel mogelijk weten. Als we weten dat je met iemand wil meerijden of wellicht iemand wil meenemen, nemen wij met de andere deelnemers contact op. Als er interesse is brengen we jullie met elkaar in contact. Bij de fotoreizen in Engeland en Schotland rijden we samen in een minibus.

 

Kan ik met jullie meerijden?

Helaas kan dat niet op reizen die met eigen vervoer worden uitgevoerd. Dan is onze auto ook ons rijdende kantoor. Als het lokale vervoer in de reis is inbegrepen, kun je natuurlijk wel meerijden.

 

Wat betekent vervoer per minibus of grote auto?

Bij sommige reizen regelen wij het vervoer. We zijn in totaal met 5-8 personen. Afhankelijk van de grootte van de groep reizen we met een grote auto of minibus.

 

Wat is het verschil tussen een eendaagse workshop en een (begeleide) fototour?

Een eendaagse workshop vindt, zoals de naam al aangeeft, op één dag plaats. Er is geen overnachting inbegrepen. Deze workshop staat meestal in het teken van één thema, techniek of locatie. Deze workshop duurt een aantal uren. Datum , locatie en inhoud van de workshop staan vast.

 

Een begeleide fototour is een meerdaagse reis met minimaal één overnachting. Begeleiding vindt door de fotografen van Beterelandschapsfoto plaats. Natuurlijk staat de datum ook vast. Het hotel waar we verblijven ook. Wat de te bezoeken locaties betreft zijn we flexibel. Bijvoorbeeld weer en getij zijn van invloed. Misschien wordt een locatie die hoog op jouw verlanglijstje staat dus niet bezocht. Verder wijkt de begeleiding tijdens een reis af. Graag begeleiden we jou en leren we je nieuwe technieken en hoe je een locatie het beste in beeld brengt. De intensiteit zal echter lager zijn dan tijdens een workshop. Dat komt doordat de dagen tijdens een begeleide fototour veel langer zijn dan tijdens een workshop. Én de fototour duurt een aantal dagen.

 

Kan een niet-fotograferende partner mee op fotoreis?

Dat kan zeker. De vraag is of een niet-fotograferende partner er veel plezier aan zal beleven. De hele reis staat in het teken van fotografie. De reis wordt niet aangepast aan het schema van de niet fotograferende partner.

 

Wat betaalt een niet-fotograferende partner?

Precies hetzelfde bedrag als een fotograferende deelnemer. De reden is dat we de groepen niet te groot maken en de niet fotograferende partner een plaats in neemt van een fotograaf. Of die partner verder deel neemt aan de activiteiten in de reis is niet van belang. We gaan er van uit dat een niet fotograferende partner 's ochtends aan het ontbijt en 's avonds aan het diner deelneemt.

 

Waaruit bestaat het lunchpakket?

Het lunchpakket wordt samengesteld door de accommodatie waar we verblijven. Het kan voorkomen dat het niet helemaal naar jouw smaak is. Meestal is er wel een supermarkt in de buurt waar je een aanvulling kunt kopen.

 

Moet ik overal aan meedoen?

Dat hoeft niet maar we gaan er wel van uit. Je neemt immers deel aan een groepsreis. In de praktijk komt het erop neer dat als je ergens niet aan meedoet je mogelijk de aansluiting met de groep verliest. Met eigen vervoer heb je iets meer vrijheid. Maar zowel de groep als wij stelt het op prijs dat je overal bij bent. Afhankelijk van welke reis je boekt, is er vrije tijd in het programma ingepland.

 

Fotograferen jullie altijd de zonsopkomst en zonsondergang?

Natuurlijk houden wij daar rekening mee. Afhankelijk van het weer en de locatie wijken we daar van af. Je kunt bijvoorbeeld op een prachtige locatie zijn waar de zon al anderhalf uur voor zonsondergang achter de bergen verdwijnt. De vraag is dan hoe prachtig die locatie dan nog is.