Creatief fotograferen is erg populair. Creativiteit kun je op veel verschillende manieren in je foto’s leggen. Zo worden verschillende vintage objectieven op dit moment veel gebruikt, en wij fotograferen graag met Lensbaby. Fotograferen met Lensbaby is creatief en uitdagend. We geven je 3 praktische en direct toepasbare tips en nog meer.

Creatief fotograferen

Lensbaby geeft je ongekende mogelijkheden. Als je er eenmaal aan begint en je het virus te pakken krijgt, begin je aan een creatieve Lensbaby-reis. Er zijn verschillende Lensbaby objectieven. Als je wilt weten welke objectieven er zijn, kijk dan eens naar het artikel ‘Creatieve foto’s met Lensbaby‘.

Handmatig scherptellen

Creatieve effecten maak je in camera

Nu zul je denken dat je een creatief effect ook in een programma zoals Photoshop kunt maken. In Photoshop kun je hele gave dingen doen, dat is waar. Maar je bent ook fotograaf. En wat is er leuker om een effect ‘in camera’ te maken. Je kunt met verschillende focuspunten en sweet spots werken en ook nog eens met verschillende diafragma’s. Natuurlijk heb je de vrijheid om je compositie aan te passen. Je kunt heerlijk experimenteren. Daar haal je veel meer voldoening uit en je zult originelere beelden maken.

Voordat je creatieve foto’s maakt waar je echt blij van wordt, zul je moeten oefenen. Belichten, scherpstellen en uitvinden wat jij mooi vindt kan een uitdaging zijn. Je zult er even aan moeten wennen maar de creatieve mogelijkheden zijn ongekend. We geven je een aantal concrete en praktische tips.

Een voorbeeldfoto gemaakt met de Lensbaby Composer Pro II

Hoe stel je je camera in

Lensbabies werken alleen in de programmastanden A/Av (diafragmavoorkeuze) of M (handmatig). Je kunt het makkelijk uitproberen. Correct belichten en de scherpte leggen waar jij die wilt, is een uitdaging. Net zoals het bepalen hoe sterk je het effect in je foto’s wilt laten zien.

Het is echt niet zo dat je opnieuw leert fotograferen, maar er zijn een paar tips en adviezen die het werken met Lensbaby makkelijker en sneller maken.

Tip 1: Correct belichten met Lensbaby

De objectieven geven geen data door en dat maakt het voor de camera lastig om de sluitertijd te berekenen. Ga daarom als volgt te werk:

  • Stel je camera in op M of A/Av
  • Stel de ISO-waarde in op de basiswaarde van je camera. Meestal is dit ISO 100
  • Stel het gewenste diafragma op het objectief in

Fotografeer je met volledig handmatige instellingen, bedenk dan welke sluitertijd je nodig hebt en maak de foto. Daarna bekijk je het resultaat en pas je de belichting naar wens aan. Fotografeer je op diafragma voorkeuze, laat dan de camera voor de eerste foto de sluitertijd bepalen. Pas deze vervolgens naar wens aan door belichtingscompensatie toe te passen.

Tip 2: Lensbaby werkt met selectieve focus

Selectieve focus is een techniek waarbij een deel van het beeld scherp is en een deel niet. Het scherpe deel in de foto wordt gebruikt om bepaalde elementen in de compositie te benadrukken. Over het algemeen zal dat het hoofdonderwerp in de foto zijn. Bij Lensbaby heet het scherpe deel in de foto sweet spot.

De Lensbaby Twist 60, Sweet 35, Sweet 50, Double Glass, Creative Aperture, Single en Plastic geven je een ronde sweet spot in het midden en een vervaagd gebied aan de randen. De Edge 50 and Edge 80 geven je een rechthoekige, streepvormige focus met daar buiten een vervaagd gebied.

Tip 3: Handmatig scherpstellen

Een Lensbaby objectief stel je handmatig scherp, altijd. Dat komt omdat de objectieven niet alle data doorgeven. Dan kan scherpstellen een uitdaging zijn. Zelfs een camera met focus peaking is niet altijd je redding omdat het diafragma heel groot kan zijn, net als het onscherpe deel in de foto. Er is dan te weinig contrast en detail om op scherp te stellen. Handmatig scherpstellen is dus noodzakelijk.

Hoe stel je scherp, hoe stel je de sweet spot in

Met Lensbaby objectieven stel je handmatig scherp. Dat doe je door aan de scherpstelring op het objectief te draaien, het objectief een andere richting in te draaien en eventueel je standpunt te veranderen.

Circular Fisheye, Composer Pro II, Composer Pro en Composer hebben een focus ring waarmee je de sweet spot bepaalt. Het Circular Fisheye objectief heeft ook een hyperfocale schaal die je helpt bij het scherp stellen.

1 Betere Landschapsfoto

Zo ziet de Composer Pro II met Edge 35 er uit.

De Spark and Muse stel je anders scherp. Dat doe je door, let op, in de lens te knijpen en te duwen. En het werkt!

Het Control Freak objectief kun je scherp stellen door te knijpen en dan de focus rods te gebruiken.

Naast het draaien of knijpen kun je sommige objectieven op een nog andere manier scherp stellen. Dat doe je door de tilt-functie te gebruiken. Dat kan bij de Composer Pro II en Composer Pro, Spark, Muse of Control Freak.

Eerder schreven we een artikel over de mogelijkheden die Lensbaby je biedt. Kijk er eens naar, we hopen dat je inspiratie op doet.

Heb controle over de sterkte van het effect

Controle heb je dus meestal via het diafragma. Het diafragma stel je op het objectief in door aan de diafragmaring te draaien. Bij sommige objectieven moet je dus knijpen of duwen.

Als je met een groot diafragma werkt is het effect sterk. Werk je met een kleiner diafragma, dan is het effect minder sterk.

Diafragmaring Betere Landschapsfoto

De diafragmaring op het Velvet 85 objectief.

Hieronder zie je een voorbeeld.

AAD7114 Betere Landschapsfoto

Deze foto is gemaakt met het Lensbaby Burnside 35mm objectief met een groot diafragma van f2.8. Je ziet dat het midden van het beeld, rondom de steen, scherp is. Dit is de zogenaamde sweet spot. Naar de randen toe zie je de vervaging toenemen.

Waarom krijg ik niets scherp in beeld

Soms lukt het je niet om iets scherp in beeld te krijgen. Als je nog geen of minder ervaring met deze creatieve objectieven hebt, kunnen we ons dat goed voorstellen. Maar we geven je de oplossing voor enkele bekende problemen:

  • Stel het diopter goed af. Hoe je dat doet lees je in ‘Scherpstellen door de zoeker van je camera‘.
  • Als je de lens een klein beetje draait (bij de Composer Pro II), verleg je het perspectief een flink stuk. Daardoor lijkt niets scherp. Begin daarom met het objectief in de ‘rechtdoor’ stand zonder het te draaien. Stel je diafragma in op f4 of f5.6. Dit geeft je een behoorlijk grote sweet spot en je kunt vrij eenvoudig zien waar de focus ligt. Daarna kun je verder finetunen en de scherpte en sterkte van het effect bepalen.
  • Stel niet te dichtbij scherp. Afhankelijk van het objectief is de minimale scherpstelafstand 18 centimeter tot 43 centimeter. Het Circular Fisheye objectief stel je vanaf 1 centimeter scherp.

Populaire objectieven

Lensbaby heeft verschillende objectieven en in een aantal gevallen kun je zelfs de lens vervangen zodat je met hetzelfde objectief verschillende effecten kunt maken. We leiden je kort door de meest populaire objectieven.

Edge 50 of Edge 80

Werk je echter met de Edge 50 of Edge 80, dan kun je met het diafragma de breedte van het focusgebied bepalen. Met een groot diafragma heb je een smal gebied, met een klein diafragma een groter gebied. Dat is logisch, want bij een groot diafragma is het effect sterk.

Composer Pro Met Edge 50 Betere Landschapsfoto

Lensbaby Velvet 56

De Velvet 56 is zeer geschikt als macro objectief en ook als landschaps objectief. Met het diafrafgma bepaal je de mate van zachtheid. Een groot diafragma geeft je een mooie, zachte glow en kleinere diafragma’s zorgen voor scherpere beelden met een subtiele zachtheid en werveling aan de randen.

velvet56 both standing 1599 1 Betere Landschapsfoto

De Velvet is ook in een 28mm en 85mm variant beschikbaar.

Workshop waarin de Lensbaby objectieven centraal staan

Wil je meer weten over deze creatieve objectieven en in de praktijk ontdekken hoe je creatieve foto’s met Lensbaby maakt? Dan hebben we interessante workshops voor jou waarin je veel nieuwe dingen ontdekt. De workshop is praktisch opgezet en we werken met maximaal 10 deelnemers. Er zijn dus maximaal 5 deelnemers per fotograaf. We hebben verschillende Lensbaby objectieven voor Nikon F, Fuji X, Sony E, Canon EF en Micro 4/3 beschikbaar die je tijdens de workshop kunt lenen en testen.

De volgende objectieven zijn beschikbaar:

Nikon F: Velvet 56, Composer Pro II
Nikon Z: Composer Pro II
Canon EF: Velvet 85, Composer Pro II
Sony E: Composer Pro II
Fuji X: Composer Pro II 

Voor alle Composer Pro II zijn de volgende optics te leen: Edge 35, Sweet 50, Sweet 80, Soft focus II 50, Double Glass II 50.

High en low key

20210526 G8A5965 klein Betere Landschapsfoto

abstractie

AAD2687 Betere Landschapsfoto

Creatieve bokeh

Workshop Macrofotografie Creatieve Technieken 12 Betere Landschapsfoto

Je kunt de Lensbaby objectieven ook in de masterclass macrofotografie lenen.

Wil je andere creatieve workshops in de landschapsfotografie, macrofotografie of kustfotografie volgen? Kijk dan eens naar onze eendaagse workshops.

Lensbaby bestellen

Wil je een Lensbaby bestellen en weet je al welke je wil hebben? Kijk dan eens in onze webshop. Behalve voor de objectieven kun je ook terecht voor de losse optics en het OMNI creative system. Als je nog vragen hebt, neem dat contact met ons op. We zullen je zo goed mogelijk proberen te helpen.

e book betere fotos in 7 stappen 1 Betere Landschapsfoto

OVER BETERE LANDSCHAPSFOTO

Wij zijn Betere Landschapsfoto, hoe kunnen we jou helpen aan mooiere en betere fotografie

Wij zijn Frank en Yvonne en samen zijn wij Betere Landschapsfoto. Vol passie en enthousiasme begeleiden we beginnende tot gevorderde fotografen bij alles wat je kunt ontdekken over macrofotografie, landschapsfotografie of kustfotografie. We organiseren een breed scala aan workshops, cursussen, coachingstrajecten en inspirerende lezingen.

Alle grote en kleine landschappen hebben een grote aantrekkingskracht op ons. Met de juiste techniek gaan we op zoek mooie plekken om sfeervolle beelden vast te leggen. En dat delen we graag met andere fotografen. Om ze verder te helpen in hun fotografie. Zien dat andere fotografen zich ontwikkelen met onze hulp, daar krijgen wij energie van!

Betere Landschapsfoto is officieel dealer van Leofoto, NiSi, Lensbaby, Kenko en Think Tank.

Heb je nog vragen over dit artikel? Stel ze in de reacties zodat we je kunnen helpen.

Heb je nog vragen over onze workshops? Stel ze via deze pagina. Of download hier ons gratis e-book “Betere foto’s in 9 simpele stappen“.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *