Het vastleggen van een prachtige zonsondergang is iets dat veel natuurfotografen graag doen. Toch vallen de resultaten wel eens tegen. Daar heb niet alleen jij last van. Het overkomt iedere fotograaf, ons ook. Zeker bij tegenlicht is het contrast zeer groot en bij weinig licht is het weer lastig om scherp te stellen. Laat staan dat je je dan volledig op een aansprekende compositie en sfeer kunt richten. We geven je 12 tips die je kunt toepassen bij het fotograferen van de zonsondergang.

We starten met de tips voor het fotograferen van de zonsondergang.

Fotograferen Van De Zonsondergang Windmolenpark Betere Landschapsfoto
Een mooie zonsondergang.

Tip 1: Voorbereiding voor het fotograferen van de zonsondergang

Een stukje voorbereiding is belangrijk voor het fotograferen van de zonsondergang. Hoever je daar mee wilt gaan bepaal je zelf. Het weer speelt een belangrijke rol. We zeggen altijd dat alle omstandigheden geschikt zijn, maar willen toch weten welk weer en licht we kunnen verwachten. Om je een voorbeeld te geven: in het binnenland kan het overdag 25 graden zijn. Aan de kust koelt het richting zonsondergang snel af en met een windje van zee voelt het rond zonsondergang als een graadje of 10. Een muts en sjaal zijn dan geen overbodige luxe. Zeker niet omdat je veel stil staat.

Ook kan er ter plaatse meer of minder bewolking zijn dan voorspeld.

Naast het weer bekijken we ook bijvoorbeeld waar we kunnen parkeren en hoe laat we ter plaatse willen zijn. Neem ruim een uur de tijd voordat de zon onder gaat. Dan heb je ter plaatse mooi de tijd om een geschikte plek te vinden. Ken je de locatie al? Bekijk dan eens de foto’s die je daar eerder maakte. Bekijk de composities en met welke instellingen en filters je fotografeerde. Het brengt je vast op een nieuw creatief idee of verbeterpunt.

Een mooie zonsondergang in Boxtel
Je kunt niet alles plannen, soms heb je geluk.

Tip 2:  Let op je belichting

Tijdens het fotograferen van de zonsondergang sta je voor een grote uitdaging. En dat is de belichting. Zeker als je in de richting van de zon fotografeert, of de zon in beeld neemt. Je kunt er behoorlijk last van hebben. Het directe zonlicht is fel, het contrast is te groot. Het dynamisch bereik van je camera is te klein om alle tonen, kleuren en details vast te leggen. Er zijn een paar oplossingen.

Tip 3: Fotografeer met filters

Filters zijn er niet alleen om met lange sluitertijden te fotograferen. Ze helpen je ook om het contrast te verkleinen. Denk dan aan het polarisatiefilter dat ook reflecties vermindert en het grijs verloopfilter. Het grijs verloopfilter is juist speciaal gemaakt om het contrast te verkleinen.

Fotograferen van de zonsondergang zonder filters

Je kunt ook zonder filters fotograferen. Daar is niets mis mee. Je fotografeert weliswaar met een groot contrast, maar dat kun je in je voordeel laten werken.  

Tip 4: Fotograferen van de zonsondergang: silhouetten

De meest voor de hand liggende oplossing is als je bewust een silhouet fotografeert. Kies voor bewust dichtgelopen schaduwen, maar zorg er ook voor dat het landschap nog herkenbaar is.

Een silhouet kan heel mooi zijn

Tip 5: Fotograferen van de zonsondergang: bracketing

Een andere manier is bracketing. Je camera maakt dan van dezelfde compositie verschillende opnames met verschillende belichtingen. Je kunt deze belichtingen in camera laten samenvoegen of dit achteraf in een programma zoals Lightroom doen. Bracketing werkt, maar je lost een technisch probleem achteraf op. Het heeft onze voorkeur om in het veld een foto te maken die zo dicht mogelijk bij het gewenste eindresultaat ligt. Filters blijven de beste optie vinden we.

Tip 6: Fotograferen van de zonsondergang: ben creatief!

En nog belangrijker: ben creatief. Je kunt ook de andere kant op fotograferen. Kijk maar eens naar het resultaat hieronder. Deze foto’s zijn vanaf hetzelfde standpunt gemaakt. Foto links: als je tegen de zon in fotografeert zal het contrast groter zijn, zelfs als je een grijs verloopfilter gebruikt. De foto rechts is met het licht mee gefotografeerd. Het contrast is kleiner, de kleuren in de voorgrond spreken meer. Vergeet niet dat je een stevig statief gebruikt. Vaak waait het flink aan de kust. Als je sluitertijd wat langer is, is een statief erg handig.

Tip 7: Let op de witbalans bij het fotograferen van de zonsondergang

Let ook nog even op de witbalans. Een automatische witbalans heeft vrijwel nooit de voorkeur. Stel de witbalans handmatig in.

Tip 8: Stel op de juiste plaats scherp

Tijdens het fotograferen van de zonsondergang is het belangrijk dat je op de juiste plaats scherp stelt. Meestal stel je vrij dichtbij scherp, tenzij je onderwerp ver weg ligt. Vergeet in ieder geval de ‘regel’ dat je op ongeveer 1/3e afstand in het landschap scherp stelt. Alle ins and outs over scherpstellen in landschapsfotografie hebben we al eerder op een rijtje gezet.

En wil je alles nóg uitgebreider nalezen. Kies dan voor het e-book ‘Fotograferen is een Kunst’. In dit e-book komen techniek, compositie en sfeer samen. Je krijgt tientallen tips, adviezen, voorbeelden en inspirerende foto’s.

Het e-book lees je heel eenvoudig op je tablet, laptop of telefoon

Tip 9: Lensflare

Feitelijk is lensflare de weergave van ongewenste zonnestralen in je objectief. En dat zie je terug in je foto. Lensflare kan in alle kleuren van de regenboog en verschillende vormen voorkomen.

Meestal probeer je lensflare te voorkomen. Maar lensflare kan ook in je voordeel werken, het kan extra sfeer aan je foto’s toevoegen. Zorg er ook in dit geval voor dat je de lensflare ‘live’ mee fotografeert en niet achteraf toevoegt. Dat valt meestal wel op.

Lensflare kun je voorkomen door het zonlicht met je hand of een stuk karton af te schermen. Let er op dat je hand of het karton niet in beeld komt.

Tip 10: Ben blij met wolken tijdens het fotograferen van de zonsondergang

Bij een zonsondergang verwacht je met zonlicht te fotograferen. Of dat direct of indirect zonlicht is, maakt niet uit. Er zit altijd waterdamp in de lucht en vaak zullen er wolken zijn. Wij worden daar meestal blij van. Vooral hoog hangende, bijna witte of licht gekleurde bewolking kan voor een extra dimensie in je foto’s zorgen.

Neem de lucht en wolken bewust mee in je foto. Kijk naar vormen en kleuren en laat dat meewegen in hoe je de compositie opbouwt. Met wolken en beweging in het water voeg je dynamiek toe.

AAG1400 Betere Landschapsfoto
Laat de wolken in je voordeel werken.

Tip 11: Nabewerking mag niet ontbreken

Alle tips ten spijt, je zult altijd wel iets in de nabewerking moeten doen. Vaak doen we nog niets aan het contrast en werken we ongewenste lensflare weg. Sommige foto’s vragen meer werk. Over hoe je dat aanpakt kun je het artikel ‘Verbeteren van foto’s in Lightroom’ eens lezen.

Tip 12: Geef niet te snel op bij het fotograferen van de zonsondergang

En als je pech hebt, komt de weersvoorspelling niet uit en krijg je de zon niet eens te zien.

Of het was de hele dag mooi weer en vlak voor de zonsondergang trek er zo’n grijze band over de horizon je compositie binnen. Dat gebeurt regelmatig weten we. Je kunt teleurgesteld naar huis gaan, of de natuur nemen zoals die op dat moment is en je creativiteit aan het werk zetten. De ene keer zal dat beter lukken dan de andere, maar geniet lekker tijdens het fotograferen. Wij hebben altijd een leuke tijd en soms ook nog hele gave foto’s. Daar zijn we blij mee.

workshops

Krijg nieuwe inspiratie in de praktijk en kom naar 1 van onze praktische workshops. Je krijgt 1-op-1 begeleiding en er zijn maximaal 6 deelnemers per begeleidende fotograaf. Voor de workshop krijg je een gids met praktische informatie in het thema van de workshop. En tijdens de workshop krijg je tips, feedback op je foto’s en maken we samen dé foto. Zo krijgt je écht de aandacht die je verdient.

Yvonne en Frank hebben samen al ruim 24 jaar praktijkervaring in het geven van workshops en trainingen in natuurfotografie. We maken er altijd een leuke en leerzame workshop van. Bovendien krijg je na de workshop nog eens 2 uitdagende opdrachten in het thema van de workshop.

Samengevat:

✅ Persoonlijke 1-op-1 begeleiding op locatie
✅ Veel praktische tips en adviezen tijdens de workshop
✅ Feedback op je foto’s tijdens de workshop
✅ Samen dé foto maken
✅ Gratis koffie of thee bij aankomst
✅ Een handige gids in het thema van de workshop
✅Twee uitdagende opdrachten voor na de workshop

Of bekijk hier de workshops die al in de loop van de komende weken plaatsvinden.

e book betere fotos in 7 stappen 1 Betere Landschapsfoto

OVER BETERE LANDSCHAPSFOTO

Wij zijn Betere Landschapsfoto, hoe kunnen we jou helpen aan mooiere en betere fotografie

Wij zijn Frank en Yvonne en samen zijn wij Betere Landschapsfoto. Met passie en enthousiasme bieden wij begeleiding aan zowel beginnende als gevorderde fotografen, waarbij we alles verkennen wat er te ontdekken valt op het gebied van macrofotografie, landschapsfotografie en kustfotografie.

We organiseren een breed scala aan workshops, cursussen, coachingstrajecten en inspirerende lezingen in Nederland, België en Noord-Frankrijk.

Zowel grote als kleine landschappen oefenen een sterke aantrekkingskracht op ons uit. Met de juiste – creatieve – technieken zoeken we naar prachtige locaties om sfeervolle beelden vast te leggen. We delen graag onze kennis en ervaring met jou om je te ondersteunen in je fotografische reis. Het geeft ons energie om jou als natuurfotograaf te zien groeien met onze begeleiding.

Heb je nog vragen over dit artikel? Stel ze in de reacties zodat we je kunnen helpen.

Heb je nog vragen over onze workshops? Stel ze via deze pagina.

Download hier ons gratis e-book “Betere foto’s in 9 simpele stappen“.

Of schrijf je hier in voor onze tweewekelijkse mail met tips, inspiratie en aanbiedingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *