De Kalmthoutse Heide biedt talloze mogelijkheden voor natuurfotografen. Naast de heide zelf zijn er verschillende andere onderwerpen vast te leggen. Ontdek hoe deze foto van één van de vennen in het gebied tot stand is gekomen.
Locatie
De Kalmthoutse Heide is een uitgestrekt natuurgebied in de provincie Antwerpen, bekend om zijn diverse landschappen van heide, vennen, en bossen. Het gebied beslaat circa 6.000 hectare en biedt een uniek ecosysteem met zeldzame flora en fauna. De Kalmthoutse Heide is van groot ecologisch belang en dient als een beschermd Natura 2000-gebied. Het is ook een populaire bestemming voor wandelaars en natuurliefhebbers, met goed onderhouden paden en diverse observatiepunten.
Er zijn verschillende ingangen tot het gebied. Bij de meeste ligt een grote parkeerplaats. Gedurende het jaar bezoeken we verschillende delen van de Kalmthoutse heide. In de zomer kiezen we er vaak voor om vanaf De Vroente het gebied in te gaan.
Omstandigheden
De foto in dit blog is gemaakt op een warme zomeravond, toen de heide net begon te bloeien. Hoewel de heide nog niet in volle bloei stond, besloten we de vertrouwde paden opnieuw te verkennen en later terug te keren voor nieuwe foto’s van de bloeiende heide.
In de afgelopen periode is er veel regen gevallen, waardoor delen van de Kalmthoutse Heide zijn overstroomd. Sommige paden zijn nog steeds moeilijk begaanbaar. De overstromingen hebben echter ook voordelen: de vennen zijn groter dan normaal en lijken deze zomer niet droog te vallen. Op plekken waar we de afgelopen 8 à 9 jaar geen water hebben gezien, staat nu weer water.
Van visie tot beeld
We besloten het water centraal te stellen in de foto. Vanuit die gedachte ontstond de eenvoudige visie op hoe de foto eruit zou kunnen zien. De foto zou de weidsheid van de Kalmthoutse heide laten zien. Met daarin centraal een ven.
Er waren maar weinig wolken in de lucht en het dreigde zelfs helemaal te betrekken. Enige haast was geboden want de wolken wilden we in de foto opnemen. En tegelijkertijd zou de zon buiten beeld blijven.
Door de wijde beeldhoek – 108 graden – zou ook een groot deel van de lucht in het beeld worden opgenomen. Omdat de zon rechts stond, is de lucht daar goudgeel gekleurd. Aan de linkerzijde – daar waar de nacht vandaan komt – kleurt de lucht blauw.
Verder besloten we de reflectie van de lucht in de voorgrond op te nemen.
De voorgrond is meestal belangrijk bij een groothoek opname
Bij het fotograferen met een groothoekobjectief speelt de voorgrond vaak een cruciale rol. De nabijheid van de voorgrond kan het onderwerp versterken en diepte aan de foto toevoegen.
In dit geval werden we echter beperkt door de regels van het gebied, die voorschrijven dat we op de paden moesten blijven. Hierdoor was onze bewegingsvrijheid beperkt, wat invloed had op de compositie van de foto. Ondanks deze beperking hebben we geprobeerd de voorgrond optimaal te benutten om een interessante en evenwichtige opname te maken.
Op tijd weer weg – beter voor de natuur
We waren vertrokken voor de zonsondergang. Landschappen met bossen op de achtergrond zijn vaak minder interessant rond zonsopkomst en zonsondergang, omdat de zon achter de bomen verdwijnt. Dit creëert sterke contrasten en diepe schaduwen. Bovendien is het beter voor de fauna in het gebied, die ook haar rust nodig heeft.
De foto
Gebruikte apparatuur
- Camera: Nikon Z7
- Objectief: Nikkor 24-70mm F2.8
- Statief: Leofoto Summit LM-363C
- Filters: NiSi
Instellingen bij de foto
- Sluitertijd: 1/10e seconde
- Diafragma: f10
- ISO-waarde: iso 64
Aanpassingen in Lightroom
De aanpassingen in Lightroom bleven beperkt. De achtergrond is iets lichter gemaakt en de kleur in de lucht is iets afgezwakt. Hiervoor maakten we eerst maskers, alvorens de aanpassingen te doen.
Conclusie
Grenspark De Zoom-Kalmthoutse Heide biedt een rijke variëteit aan fotografische mogelijkheden, van uitgestrekte heidevelden tot verfrissende vennen. Tijdens onze verkenning hebben we onze visie en aanpak aangepast aan de omstandigheden ter plaatse.
Het ‘gebrek’ aan een vastomlijnd plan gaf ons de vrijheid om ter plekke creatief te reageren op wat we tegenkwamen, wat resulteerde in een unieke foto die de dynamiek van dit prachtige natuurgebied weerspiegelt.
Meer lezen over fotograferen op de Kalmthoutse heide
Wil je meer lezen over het fotograferen op de Kalmthoutse heide? Bekijk dan de volgende blogs:
workshops
Krijg nieuwe inspiratie in de praktijk en kom naar 1 van onze praktische workshops. Je krijgt 1-op-1 begeleiding en er zijn maximaal 6 deelnemers per begeleidende fotograaf. Voor de workshop krijg je een gids met praktische informatie in het thema van de workshop. En tijdens de workshop krijg je tips, feedback op je foto’s en maken we samen dé foto. Zo krijgt je écht de aandacht die je verdient.
Yvonne en Frank hebben samen al ruim 24 jaar praktijkervaring in het geven van workshops en trainingen in natuurfotografie. We maken er altijd een leuke en leerzame workshop van. Bovendien krijg je na de workshop nog eens 2 uitdagende opdrachten in het thema van de workshop.
Samengevat:
✅ Persoonlijke 1-op-1 begeleiding op locatie
✅ Veel praktische tips en adviezen tijdens de workshop
✅ Feedback op je foto’s tijdens de workshop
✅ Samen dé foto maken
✅ Gratis koffie of thee bij aankomst
✅ Een handige gids in het thema van de workshop
✅Twee uitdagende opdrachten voor na de workshop
Landschap
Kust
Macro
Of bekijk hier de workshops die al in de loop van de komende weken plaatsvinden.
OVER BETERE LANDSCHAPSFOTO
Wij zijn Frank en Yvonne en samen zijn wij Betere Landschapsfoto. Met passie en enthousiasme bieden wij begeleiding aan zowel beginnende als gevorderde fotografen, waarbij we alles verkennen wat er te ontdekken valt op het gebied van macrofotografie, landschapsfotografie en kustfotografie.
We organiseren een breed scala aan workshops, cursussen, coachingstrajecten en inspirerende lezingen in Nederland, België en Noord-Frankrijk.
Zowel grote als kleine landschappen oefenen een sterke aantrekkingskracht op ons uit. Met de juiste – creatieve – technieken zoeken we naar prachtige locaties om sfeervolle beelden vast te leggen. We delen graag onze kennis en ervaring met jou om je te ondersteunen in je fotografische reis. Het geeft ons energie om jou als natuurfotograaf te zien groeien met onze begeleiding.
Heb je nog vragen over dit artikel? Stel ze in de reacties zodat we je kunnen helpen.
Heb je nog vragen over onze workshops? Stel ze via deze pagina.
Download hier ons gratis e-book “Betere foto’s in 9 simpele stappen“.
Of schrijf je hier in voor onze tweewekelijkse mail met tips, inspiratie en aanbiedingen.
Geef een reactie