De keuze voor een nieuw camera statief is lastig. Welk merk neem je? Welk model is geschikt voor jou? En nog belangrijker, aan welke eisen moet een voor jou goed statief voldoen? Als je er niet in de praktijk mee kunt werken, zul je het statief niet gebruiken. De keuze kan lastig zijn en je wilt een miskoop voorkomen. We hebben zelf een aantal camera statieven van Leofoto getest en in gebruik. We zetten een aantal modellen in de keuzehulp bij Leofoto statieven voor je op een rijtje, zodat jij het statief kunt kiezen dat perfect bij jou past.

Inhoudsopgave hide

Keuzehulp bij leofoto statieven: Een statief voor natuurfotografie

Zoals je weet, maken wij vrijwel alle foto’s met behulp van een statief. Voor ons is een statief dan ook geen accessoire maar een hulpmiddel dat we hard nodig hebben voor onze fotografie. Een statief dat stabiliteit biedt en gemakkelijk is te gebruiken is essentieel. Er zijn veel verschillende modellen verkrijgbaar en die zijn niet allemaal geschikt.

Leofoto EF-324C + LH-40 balhoofd

Onze ervaring met camera statieven

Vaak werken we met lange sluitertijden. Als we dat niet doen hebben we graag onze handen vrij en willen we bewegingsonscherpte in de foto’s voorkomen. Daarom werken wij al vanaf het begin met een statief. Je neemt weliswaar nog iets meer mee als je op pad gaat, maar dat weegt bij lange na niet op tegen de voordelen. De afgelopen jaren werkten we met verschillende merken en modellen camera statieven. Uiteindelijk kwamen we uit bij de statieven van Leofoto. Dat bevalt ons erg goed. Vanaf 2019 zijn we ambassadeur en dealer van Leofoto.

Een perfect statief voor kustfotografie: Leofoto Summit LM-363C met LH-55 balhoofd

Wat vinden wij belangrijk bij de keuze van een statief

Er zijn een paar kenmerken die wij erg belangrijk vinden. En die kom je steeds tegen in de keuzehulp voor Leofoto statieven:

 • Stabiliteit
 • Draagvermogen
 • Flexibiliteit

Deze kenmerken staan bovenaan aan ons lijstje en we leggen ze eerst uit voordat we naar de verschillende modellen gaan.

Stabiliteit staat met afstand op nummer 1

Stabiliteit staat echt boven aan. Met stabiliteit bedoelen we dat het statief niet zomaar om waait en ook dat een foto met een lange sluitertijd in harde(re) wind zonder bewegingsonscherpte kan worden gemaakt.

Met een statief van Leofoto zit je dan goed. Er zijn modellen in aluminium en carbon beschikbaar. Wij werken alleen met carbon statieven en stellen ook alleen maar carbon statieven aan je voor. Deze zijn weliswaar iets duurder dan de aluminium statieven, maar een statief is nu eenmaal stabieler en lichter als het van carbon is gemaakt.

Deze keuzehulp voor Leofoto zet een aantal statieven op een rijtje

De statieven van Leofoto zijn zelfs van 10-laags carbon gemaakt. Dat zorgt voor een zeer grote stabiliteit terwijl het gewicht van het statief relatief laag blijft. Sta je in wind en water, dan is stabiliteit van groot belang.

Draagvermogen

Naast de stabiliteit is het draagvermogen van een statief een belangrijke graadmeter voor ons. De apparatuur die wij op een statief plaatsen, zal vrijwel nooit boven de 3 kilo uitkomen. Toch werken we niet met een statief dat maar een kilo of 3-4 kan dragen. Zo’n statief is veel te licht gebouwd, wat enorm ten koste van de stabiliteit gaat. Eerlijk gezegd, als natuurfotograaf heb je daar weinig tot niets aan.

De reden hiervoor is dat de diameter van de buizen moet toenemen om het gewicht te dragen. Die grotere diameter zorgt ook voor extra stabiliteit en trillingvrij fotograferen.

De windkracht waarin je fotografeert is heel belangrijk voor de stabiliteit

In weer en wind is de stabiliteit van je statief heel belangrijk. Aan de Nederlandse kust is de gemiddelde windkracht over de afgelopen 30 jaar gerekend, op de grens van windkracht 4/5. Met andere woorden: het waait behoorlijk aan de kust en dat is dus geen uitzondering. In het binnenland zal het minder waaien. Stem daar ook de stabiliteit van je statief op af. Of je nu met langere sluitertijden fotografeert of niet.

Flexibiliteit

Met flexibiliteit bedoelen we de gebruiksmogelijkheden van het statief van Leofoto. Denk dan bijvoorbeeld aan het volgende:

 • Heeft het statief een middenkolom?
 • Kunnen de poten plat zodat je juist heel laag kunt werken?
 • Hoe eenvoudig kun je de lengte en hoek van de statiefpoten verstellen?
 • Is het statief makkelijk mee te nemen?

Het zijn belangrijke kenmerken in de keuzehulp voor Leofoto statieven. We schreven eerder het artikel ‘Een goed camerastatief kopen’. Hierin hebben we een aantal tips opgenomen die je bij de keuze voor een statief helpen.

Een goed statief voor je camera is onmisbaar

Makkelijk mee te nemen

Voor veel fotografen is het gemak waarmee ze hun statief meenemen 1 van de belangrijkste factoren bij de aanschaf. Het gaat dan om het gewicht van het statief en de afmetingen als het statief is opgevouwen. Kleiner en lichter betekent dat je op stabiliteit en draagvermogen inlevert. Dat is niet erg, zolang je je er maar van bewust bent dat je dan een minder stabiel platform hebt om op te werken.

Statiefkop = balhoofd

Als het om een statiefkop gaat, werken wij altijd met een balhoofd. Dat doen we zonder uitzondering. Een balhoofd is eenvoudig in het gebruik. Met 1 knop kun je je camera positioneren, dat is wel zo handig. De statiefkoppen van Leofoto kun je 360 graden rond draaien en bij de meeste heb je ook de mogelijkheid om de camera 90 graden te kantelen. Je kunt dan eenvoudig in de portretstand fotograferen.

Ook bij de keuze voor het balhoofd spelen stabiliteit en draagvermogen de hoofdrol. Een balhoofd dat veel kilo’s kan dragen zal onder een hoek minder snel wegzakken. Vooral als je met lange sluitertijden of meer wind fotografeert, is dit noodzakelijk. Let dus op bij de keuze voor het balhoofd en kijk naar het draagvermogen en de diameter van de bal.

Echt stevige balhoofden die je in zwaardere omstandigheden en met zwaardere apparatuur kunt gebruiken zijn de Leofoto LH-40 en Leofoto LH-55. Tenzij je met een heel groot tele objectief wildlife fotografeert en voor een gimbal kiest, is het balhoofd het meest flexibel. Als je een geared balhoofd wilt, kun je eens naar de LH-40GR kijken.

Andere voordelen van een Leofoto statief

Statieven van Leofoto hebben nog een aantal andere voordelen, namelijk;

Twist-lock systeem

De poten van de statieven van Leofoto bestaan uit 3 of 4 uitschuifbare secties. Daarmee zijn de statieven in hoogte verstelbaar. Dat kan heel eenvoudig met de zogenaamde twist-lock draaivergrendeling. Nu gebruiken meerdere A-merken deze techniek, maar bij Leofoto ben je ervan verzekerd dat de secties stevig op hun plek blijven zitten en de poten niet zomaar inzakken.  

Met Arca-Swiss compatibel snelkoppelingsplaat

Je bevestigt je camera eenvoudig op het statief dankzij de Arca-Swiss compatibele snelkoppelingsplaat.

Accessoires

Als je een statief van Leofoto bestelt krijg je nét iets meer. Behalve een handige opbergtas krijg je meestal ook nog spikes, een multitool en inbussleutel. De accessoires kunnen per model verschillen. Rubberen dopjes zijn standaard.

Handig om te weten

Alle Leofoto statieven hebben een nummer dat uit 3 cijfers bestaat, bijvoorbeeld 323. Dit betekent dat de dikste sectie een buisdiameter van 32mm heeft en 1 poot uit 3 secties bestaat. Het LM-363C model heeft dus een dikste sectie van 36mm en 1 poot bestaat uit 3 secties.

Waar komt Leofoto vandaan

Leofoto is opgericht in 2014 en net als vrijwel alle andere A-merken die statieven produceren gevestigd in China. Het bedrijf levert hoogwaardige statieven van aluminium en carbon en statiefaccessoires zoals balhoofden, snelkoppelingen en L-plates. De fabrieken, testcentra en gemotiveerde medewerkers werken met aandacht en enthousiasme aan hun producten en staan hiervoor garant, waardoor Leofoto statieven en accessoires tot de absolute top behoren.

Dit is het logo van Leofoto

Een statief moet je helpen bij het maken van je foto’s

Toch worden statieven vaak als lastig ervaren. Het kost geld en je moet nog meer gewicht meesjouwen. Daar tegenover staat dat je je handen vrij hebt tijdens het fotograferen en dat je met lange sluitertijden kunt werken. Niet elk statief is overal even geschikt voor, daarom zijn er verschillende modellen.

Keuzehulp bij Leofoto statieven: een overzicht

We zetten in de keuzehulp voor Leofoto statieven een kleine serie van 4 statieven voor je op een rijtje. Waarom deze 4? Iedere natuurfotograaf heeft zo z’n eigen wensen en behoeften als het om een statief gaat. De ene fotograaf wil een lichtgewicht statief en neemt beperkingen rondom stabiliteit voor lief en de andere wil maximale stabiliteit of juist een handig macrostatief. Met deze 4 statieven laten we je een serie zien die al deze behoeftes en wensen afdekt.

We beginnen met een lichter statief dat geschikt is voor lichtere camera’s in gunstige omstandigheden met weinig wind. En we eindigen met een killer die zelfs in windkracht 6 en meer in het water z’n mannetje staat. Daarna bespreken we nog 1 macrostatief.

Dit zijn ze:

Keuzehulp bij Leofoto statieven: EF-324C met LH-40 balhoofd

Het Leofoto EF-324C statief heeft poten die uit 4 secties bestaan. Dit is één van de hogere statieven. De maximale werkhoogte bedraagt maar liefst 171 centimeter en 140 centimeter zonder de uitneembare middenkolom. De minimale werkhoogte is 17 centimeter, dit is inclusief het Leofoto LH-40 balhoofd. Het statief wordt geleverd met een uitneembare middenkolom. Dit statief is stabiel en zal in de meeste situaties voldoen, want de maximale draagkracht is 15 kilogram. Je kunt er gerust tot en met een stevige windkracht 4 mee fotograferen, welllicht zelfs iets meer.

Het statief is gemakkelijk mee te nemen. Je kunt er met gemak een full frame camera met zwaar tele objectief op monteren. De ingeklapte lengte is 57 centimeter en de combinatie weegt inclusief het balhoofd LH-40 maar 1,95 kilogram.

Stabiliteit

Dit Leofoto statief is erg geschikt voor natuurfotografie. In de range statieven die we in dit artikel presenteren is dit het meest allround statief. Het zal voor heel veel fotografen in de meeste situaties voldoen. Dit statief kun je gebruiken tot en met windkracht 4/5. We schreven eerder een review over het Leofoto EF-324C statief.

Geschikt voor natuurfotografie

Dit Leofoto EF-324C statief is zeer flexibel. Door de minimale werkhoogte van maar 17 centimeter is het geschikt voor macrofotografie en door het grote draagvermogen van 15 kilogram is het ook geschikt voor landschapsfotografie en kustfotografie.

Leofoto LH-40 balhoofd met QP-70 snelkoppelingsplaatje

Het Leofoto LH-40 balhoofd is een professioneel balhoofd. De diameter van de bal is maar liefst 40 millimeter en daardoor zal een full frame camera met zwaar tele objectief niet wegzakken tijdens het fotograferen met lange sluitertijden.

Dit is een veelzijdig balhoofd. Je kunt het 360 graden draaien en 90 graden kantelen. Het Leofoto balhoofd heeft zelfs 2 inkepingen waardoor je snel tussen verschillende beeldhoeken kunt wisselen. Natuurlijk beschikt de LH-40 over een ingebouwde waterpas en kun je de frictiegevoeligheid instellen. Het QP-70 plaatje is Arca-Swiss compatible. Met een gewicht van 540 gram is het geen lichtgewicht, maar tegenover het iets hogere gewicht staat een goede bouwkwaliteit, die met flexibiliteit en duurzaamheid wordt gecombineerd.

Uitneembare middenkolom

Dit statief wordt geleverd met een uitneembare middenkolom, waardoor je heel laag bij de grond kunt werken.

De belangrijkste kenmerken op een rijtje

 • Gewicht: 1870 gram inclusief balhoofd
 • Middenkolom: losse opschroefbare buis
 • Maximaal draaggewicht: 15kg
 • Aantal secties: 4
 • Diameter dikte buis: 32mm
 • Maximale hoogte: 140cm zonder middelkolom, 171cm met middenkolom, beide inclusief balhoofd gemeten
 • Minimale hoogte: 17cm
 • Opgevouwen lengte: 58cm
 • Waterpas
 • Arca Swiss Compatible
 • Geschikt voor natuurfotografie, geen zwaar weer, windkracht 4/5
 • Architectuur
 • Macrofotografie
 • Full frame met zware telelens, systeemcamera met zware telelens
 • T/m windkracht 4 getest door ons zelf
 • Water met stroming
 • Balhoofd inclusief: LH-40
 • Inclusief draagtas, multitool, imbussleutel en spikes

Keuzehulp bij Leofoto statieven: LS-323C met LH-40 Balhoofd

Het draagvermogen is 20 kilogram en dat is meer dan voldoende om stabiliteit en trillingvrij fotograferen te garanderen. Dit statief is zeer geschikt voor de serieuze natuurfotograaf.

De maximale werkhoogte is 160cm en ingevouwen is het statief 73 centimeter lang. Dat is inclusief het balhoofd. Het gewicht van het statief inclusief balhoofd is maar 1,96 kilogram. Het Leofoto statief wordt geleverd met een draagtas, spikes en multitool. Een middenzuil kan worden bijbesteld.

Stabiliteit

Het maximale draagvermogen is 20 kilogram. Dat komt door de dikke secties van de statiefpoten en dat de poten uit 3 in plaats van 4 secties bestaan. De statiefsecties zijn net als de andere Leofoto statieven voorzien van het twist-lock systeem. Je kunt de poten met 1 hand inschuiven en uitschuiven. Dit statief is geschikt tot en met windkracht 5/6 en te gebruiken stromend water.

LH-40 Balhoofd

Dit statief kan mét en zonder het Leofoto LH-40 balhoofd worden geleverd. Dit is hetzelfde balhoofd als dat voor het EF-324C statief wordt gebruikt.

Belangrijkste verschil met het EF-324C statief

Het belangrijkste uiterlijke verschil is het aantal secties waar de statiefpoten uit bestaan. Bij het EF-324C statief bestaan die uit 4 secties. Bij het LS-323C statief uit 3 secties. Dit laatste statief is iets hoger.

Daarbij komt dat het Leofoto LS-323C statief maar liefst 20 kilogram kan dragen. Het EF-324C statief draagt maximaal 15 kilogram. Dat gewicht zal er niet snel op worden geplaatst. Maar het geeft aan dat dit een uiterst stabiel statief is.

De belangrijkste kenmerken op een rijtje

 • Type: LS-324C + LH-40 balhoofd
 • Gewicht: 1960 gram inclusief balhoofd
 • Maximaal draaggewicht: 20kg
 • Aantal secties: 3
 • Diameter dikte buis: 32mm
 • Maximale hoogte: 160cm
 • Minimale hoogte: 18cm
 • Opgevouwen lengte: 73cm
 • Waterpas
 • Arca Swiss Compatible
 • Geschikt voor natuurfotografie, tot en met windkracht 5/6
 • Architectuur
 • Macrofotografie
 • Full frame met zware telelens, systeemcamera met zware telelens
 • Water met stroming
 • Balhoofd inclusief: LH-40 (dit statief kun je ook zonder balhoofd bestellen)
 • Inclusief draagtas, multitool, imbussleutel en spikes

Keuzehulp bij Leofoto statieven: Summit LM-363C met LH-55 balhoofd

Dit is het Leofoto Summit LM-363C statief waarmee wij zelf fotograferen. Het is een zware uitvoering en de diameter van de poten is maar liefst 36mm. Het statief inclusief balhoofd wegen 2,75 kilogram en zijn zeer stabiel. Dat hebben we in windkracht 6-8 én in het water getest en waren aangenaam verrast.

Het draagvermogen is 35 kilogram en dat is meer dan voldoende om stabiliteit en trillingvrij fotograferen te garanderen. Dit statief is zeer geschikt voor de serieuze natuurfotograaf. We schreven eerder een review over dit stevige en stabiele Leofoto statief.

De maximale werkhoogte is 135cm en ingevouwen is het statief 60 centimeter lang. Dat is zonder het balhoofd. Het gewicht van het statief zelf is maar 1,85 kilogram en inclusief het geadviseerde Leofoto LH-55 balhoofd weegt het statief net geen 2,75 kilogram. Het Leofoto statief wordt geleverd met uitneembare statiefplaat en half-bowl voor video van 75mm doorsnede, een draagtas, spikes en multitool.

Stabiliteit

Het maximale draagvermogen is 35 kilogram. Dat komt door de dikke secties van de statiefpoten met een diameter van 36, 32 en 28 millimeter. De statiefsecties zijn voorzien van het twist-lock systeem. Je kunt de poten met 1 hand inschuiven en uitschuiven.

Het statief heeft rubberen pootjes en er wordt een setje spikes meegeleverd zodat je het statief op elke ondergrond kunt gebruiken. Daarmee is het statief een echte must voor de natuurfotograaf die met zware apparatuur werkt.

Leofoto LH-55 balhoofd

Het Leofoto LH-55 balhoofd is zeer geschikt voor de natuurfotograaf die een zeer degelijk en professioneel balhoofd met een groot draagvermogen wilt. Het draagvermogen is maar liefst 25 kilogram. Zo’n groot gewicht zul je er niet op plaatsen maar het geeft wel aan dat je een full frame spiegelreflexcamera of middenformaat camera met een zwaar tele objectief onder elke hoek kunt plaatsen. Als je met lange sluitertijden fotografeert zul je geen last hebben van bewegingsonscherpte. Het Leofoto LH-55 balhoofd beschikt over een frictieknop en kan 360 graden ronddraaien en 90 graden kantelen in de 2 inkepingen. Een waterpas en gradenschaal zijn zoals altijd inclusief.

Arca-Swiss compatible snelkoppelingsplaat QP-70

De Arca-Swiss compatible snelkoppelingsplaat is van professionele kwaliteit. Iedere camera met dit QP-70 plaatje is zeer snel te bevestigen met 1 schroef.

De belangrijkste kenmerken op een rijtje

 • Gewicht: 2720 gram inclusief balhoofd
 • Middenkolom: nee
 • Maximaal draaggewicht: 35 kg
 • Aantal secties: 3
 • Diameter dikte buis: 36mm
 • Maximale hoogte: 135 cm zonder balhoofd, 145 cm met balhoofd
 • Minimale hoogte: 9,5 cm zonder balhoofd
 • Opgevouwen lengte: 60 cm zonder balhoofd
 • Waterpas
 • Arca Swiss Compatible
 • Geschikt voor zwaar weer natuurfotografie, windkracht 6 en meer (door ons zelf getest)
 • Full frame met zware telelens, systeemcamera met zware telelens
 • Water met stroming
 • Balhoofd inclusief: LH-55 (dit statief kun je ook zonder balhoofd bestellen)
 • Inclusief draagtas, multitool, spikes en bowl adapter

Keuzehulp bij Leofoto statieven: Ranger LS-253C macrostatief met LH-30 balhoofd

Dit Leofoto statief is niet te groot, lekker licht en je kunt laag bij de grond fotograferen. Wat ons betreft is de Leofoto Ranger LS-253C daarom geschikt voor macrofotografie. De carbon statiefpoten zijn relatief kort. Als je ze inschuift en vlak legt, heb je een stabiele basis zonder dat je een grote footprint in de natuur achter laat. De maximale werkhoogte is 69 centimeter. Let dus op als je een statief ook voor andere vormen van fotografie wil gebruiken. De werkhoogte van 69 centimeter is dan waarschijnlijk te laag. Opgevouwen is de lengte 39 centimeter en de minimale werkhoogte is 14 centimeter. Het maximale draagvermogen is 8 kilogram. Het Leofoto LS-253CM statief weegt iets meer dan 1 kilo.

Leofoto Ranger LS-253C

Macrofotografie

Dit statief kun je voor meer doeleinden dan alleen macrofotografie gebruiken. Wat ons betreft is dit statief zeer geschikt voor macrofotografie, gezien de geringe minimale en maximale hoogte. Je kunt er met gemak een full frame camera met macrolens of 70-200mm tele objectief op plaatsen. Het statief blijft stabiel.

Leofoto statief Ranger LS-253CM
Leofoto Ranger LS-253C

Het statief lijkt geschikt voor reisfotografie. Ben je er dan van bewust dat de maximale werkhoogte zo’n 69 centimeter is.

Leofoto statief voor macrofotografie
Leofoto Ranger LS-253C

Leofoto LH-30 balhoofd

Het Leofoto LS-253CM Ranger statief beschikt standaard over het Leofoto LH-30 balhoofd. Dit is een kleine krachtpatser. Het Arca-Swiss compatible BPL-50 snelkoppelingsplaatje wordt standaard meegeleverd. Ook dit balhoofd kun je 360 graden draaien en 90 graden kantelen. Het balhoofd heeft een draagvermogen van 12 kilogram. We schreven een review over dit statief.

De belangrijkste kenmerken op een rijtje

 • Gewicht: 1030 gram inclusief balhoofd
 • Middenkolom: nee
 • Maximaal draaggewicht: 13kg
 • Aantal secties: 3
 • Diameter dikte buis: 25mm
 • Maximale hoogte: 69cm met balhoofd
 • Minimale Hoogte: 14cm
 • Opgevouwen lengte: 39cm
 • Waterpas: Ja
 • Arca Swiss Compatible
 • Geschikt voor macrofotografie
 • Full frame of systeemcamera met macro objectief of telelens
 • Klein reisstatief gezien hoogte
 • Balhoofd Inclusief LH-30
 • Inclusief draagtas, multitool en imbussleutel

We schreven ook een keuzehulp voor verschillende balhoofden van Leofoto.

Leofoto statief bestellen

We hebben de verschillende Leofoto statieven in onze webshop. Levering vindt in ongeveer 2 werkdagen plaats. Mocht een statief niet op voorraad zijn, dan kunnen wij dat razendsnel bij de importeur voor jou bestellen.

Geen verzendkosten

Bij aanschaf van een Leofoto statief betaal je geen verzendkosten.

OVER BETERE LANDSCHAPSFOTO

Wij zijn Betere Landschapsfoto, hoe kunnen we jou helpen aan mooiere en betere fotografie

Wij zijn Frank en Yvonne en samen zijn wij Betere Landschapsfoto. Vol passie en enthousiasme begeleiden we beginnende tot gevorderde fotografen bij alles wat je kunt ontdekken over macrofotografie, landschapsfotografie of kustfotografie. We organiseren een breed scala aan workshops, unieke fotoreizen, cursussen, coachingstrajecten en inspirerende lezingen.

Alle grote en kleine landschappen hebben een grote aantrekkingskracht op ons. Met de juiste techniek gaan we op zoek mooie plekken om sfeervolle beelden vast te leggen. En dat delen we graag met andere fotografen. Om ze verder te helpen in hun fotografie. Zien dat andere fotografen zich ontwikkelen met onze hulp, daar krijgen wij energie van!

Betere Landschapsfoto is officieel dealer van Leofoto, NiSi, Lensbaby, Kenko en Mindshift.

Heb je nog vragen over dit artikel? Stel ze in de reacties zodat we je kunnen helpen.

Heb je nog vragen over onze workshops? Stel ze via deze pagina. Of download hier ons gratis e-book “Betere foto’s in 7 simpele stappen“.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *