De keuze voor een nieuw camera statief is lastig. Welk merk neem je? En nog belangrijker, aan welke eisen moet een voor jou goed statief voldoen? Als je er niet in de praktijk mee kunt werken, is die keuze lastig en je wilt een miskoop voorkomen. We hebben zelf een aantal camera statieven van Leofoto getest en in gebruik genomen. We zetten een aantal modellen voor je op een rijtje, zodat jij het Leofoto statief kunt kiezen dat perfect bij jou past.

Een statief in natuurfotografie

Zoals je weet maken wij vrijwel alle foto’s met behulp van een statief. Voor ons is een statief dan ook geen accessoire maar een hulpmiddel dat we hard nodig hebben voor onze fotografie. Een statief dat stabiliteit biedt is essentieel. Er zijn veel verschillende modellen verkrijgbaar en die zijn niet allemaal geschikt.

Leofoto EF-324C + LH-40 balhoofd

Onze ervaring met camera statieven

Vaak werken we met lange sluitertijden en als we dat niet doen hebben we graag onze handen vrij. Daarom werken wij al vanaf het begin met een statief. Je neemt weliswaar nog iets meer mee als je op pad gaat, maar dat weegt bij lange na niet op tegen de voordelen. De afgelopen jaren werkten we met verschillende merken en modellen camerastatieven. Uiteindelijk kwamen we uit bij een statief van Leofoto. Dat bevalt ons erg goed. Vanaf december 2019 zijn we ambassadeur en dealer van Leofoto.

Perfect statief voor kustfotografie

Wat vinden wij belangrijk bij de keuze van een statief

Er zijn een paar kenmerken die wij erg belangrijk vinden:

  • Stabiliteit
  • Draagvermogen
  • Flexibiliteit

Deze kenmerken staan bovenaan en we leggen ze eerst uit voordat we naar de verschillende modellen gaan.

Stabiliteit staat met afstand op nummer 1

Stabiliteit staat echt boven aan. Met stabiliteit bedoelen we dat het statief niet zomaar om waait en ook dat een foto met een lange sluitertijd in harde(re) wind zonder bewegingsonscherpte kan worden gemaakt.

Met een statief van Leofoto zit je dan goed. Er zijn modellen in aluminium en carbon beschikbaar. Wij werken alleen met carbon statieven. Deze zijn weliswaar iets duurder dan de aluminium statieven, maar een statief is nu eenmaal stabieler als het van carbon is gemaakt.

Deze keuzehulp voor Leofoto zet een aantal statieven op een rijtje

De statieven van Leofoto zijn zelfs van 10-laags carbon gemaakt. Dat zorgt voor een zeer grote stabiliteit terwijl het gewicht van het statief relatief laag blijft. Sta je in wind en water, dan is stabiliteit van groot belang.

Draagvermogen

Naast de stabiliteit is het draagvermogen van een statief een belangrijke graadmeter voor ons. De apparatuur die wij op een statief plaatsen, zal vrijwel nooit boven de 3 kilo uitkomen. Toch werken we niet met een statief dat maar een kilo of 3-4 kan dragen. Zo’n statief is veel te licht gebouwd, wat enorm ten koste van de stabiliteit gaat.

Je mag ervan uit gaan dat je statief minstens 4 keer zo veel gewicht moet kunnen dragen dan dat je er op plaatst.

De reden hiervoor is dat de diameter van de buizen moet toenemen om het gewicht te dragen. Die grotere diameter zorgt ook voor extra stabiliteit en trillingvrij fotograferen.

Flexibiliteit

Over flexibiliteit gesproken. Hiermee bedoelen we de gebruiksmogelijkheden van het statief van Leofoto. Denk dan bijvoorbeeld aan het volgende:

  • Heeft het statief een middenkolom?
  • Kunnen de poten plat zodat je juist heel laag kunt werken?
  • Hoe eenvoudig kun je de lengte en hoek van de statiefpoten verstellen?
  • Is het statief makkelijk mee te nemen?

We schreven eerder het artikel ‘Een goed camerastatief kopen’. Hierin hebben we een aantal tips opgenomen die je bij de keuze voor een statief helpen.

Een goed statief voor je camera is onmisbaar

Makkelijk mee te nemen

Voor veel fotografen is het gemak waarmee ze hun statief meenemen 1 van de belangrijkste factoren bij de aanschaf. Het gaat dan om het gewicht van het statief en de afmetingen als het statief is opgevouwen. Kleiner en lichter betekent dat je op stabiliteit en draagvermogen inlevert. Dat is niet erg, zolang je je er maar van bewust bent dat je dan een minder stabiel platform hebt om op te werken.

Statiefkop = balhoofd

Als het om een statiefkop gaat, werken wij altijd met een balhoofd. Dat doen we zonder uitzondering. Een balhoofd is eenvoudig in het gebruik. Met 1 knop kun je je camera positioneren, dat is wel zo handig. De statiefkoppen van Leofoto kun je 360 graden rond draaien en bij de meeste heb je ook de mogelijkheid om de camera 90 graden te kantelen. Je kunt dan eenvoudig in de portretstand fotograferen.

Ook bij de keuze voor het balhoofd spelen stabiliteit en draagvermogen de hoofdrol. Een balhoofd dat veel kilo’s kan dragen zal onder een hoek minder snel wegzakken. Vooral als je met lange sluitertijden fotografeert is dit noodzakelijk. Let dus op bij de keuze voor het balhoofd en kijk naar het draagvermogen en diameter van de bal.

Echt stevige balhoofden die je in zwaardere omstandigheden en met zwaardere apparatuur kunt gebruiken zijn de Leofoto NB-46 en Leofoto LH-55. Tenzij je met een heel groot tele objectief wildlife fotografeert en voor een gimbal kiest, is het balhoofd het meest flexibel.

Andere voordelen van een Leofoto statief

Statieven van Leofoto hebben nog een aantal andere voordelen, namelijk;

Twist-lock systeem

De poten van de statieven van Leofoto bestaan uit 3 of 4 uitschuifbare secties. Daarmee zijn de statieven in hoogte verstelbaar. Dat kan heel eenvoudig met de zogenaamde twist-lock draaivergrendeling. Nu gebruiken meerdere A-merken deze techniek, maar bij Leofoto ben je ervan verzekerd dat de secties stevig op hun plek blijven zitten en de poten niet zomaar inzakken.  

Met Arca-Swiss compatibel snelkoppelingsplaat

Je bevestigt je camera eenvoudig op het statief dankzij de Arca-Swiss compatibele snelkoppelingsplaat.

Accessoires

Als je een statief van Leofoto bestelt krijg je nét iets meer. Behalve een handige opbergtas krijg je meestal ook nog spikes, een multitool en inbussleutel. De accessoires kunnen per model verschillen. Rubberen dopjes zijn standaard.

Handig om te weten

Alle Leofoto statieven hebben een nummer dat uit 3 cijfers bestaat, bijvoorbeeld 284. Dit betekent dat de dikste sectie een buisdiameter van 28mm heeft en 1 poot uit 4 secties bestaat. Het LM-363C model heeft dus een dikste sectie van 36mm en 1 poot bestaat uit 3 secties.

Waar komt Leofoto vandaan

Leofoto is opgericht in 2014 en net als vrijwel alle andere A-merken die statieven produceren gevestigd in China. Het bedrijf levert hoogwaardige statieven van aluminium en carbon en statiefaccessoires zoals balhoofden, snelkoppelingen en L-plates. De fabrieken, testcentra en gemotiveerde medewerkers werken met aandacht en enthousiasme aan hun producten en staan hiervoor garant, waardoor Leofoto statieven en accessoires tot de absolute top behoren.

Dit is het logo van Leofoto

Een statief moet je helpen bij het maken van je foto’s

Toch worden statieven vaak als lastig ervaren. Het kost geld en je moet nog meer gewicht meesjouwen. Daar tegenover staat dat je je handen vrij hebt tijdens het fotograferen en dat je met lange sluitertijden kunt werken. Niet elk statief is overal even geschikt voor, daarom zijn er verschillende modellen.

Leofoto: een overzicht

We zetten een serie van 6 Leofoto statieven voor je op een rijtje. Waarom deze 6? Iedere natuurfotograaf heeft zo z’n eigen wensen en behoeften als het om een statief gaat. De ene fotograaf wil een lichtgewicht statief en neemt beperkingen rondom stabiliteit voor lief en de andere wil maximale stabiliteit of juist een handig macrostatief.

We beginnen met een lichter statief dat geschikt is voor lichtere camera’s in gunstige omstandigheden met weinig wind. En we eindigen met een killer die zelfs in windkracht 6 en meer in het water z’n mannetje staat. Daarna bespreken we nog twee macrostatieven.

Dit zijn ze:

Leofoto statief: EF-284CT met balhoofd XB-32

Dit is het lichtste statief dat wij voor natuurfotografie adviseren. De maximale werkhoogte is 166 centimeter, de minimale werkhoogte bedraagt slechts 21 centimeter. Het EF-284C statief heeft een draagvermogen van 10 kilogram en weegt zelf slechts 1,64 kilogram inclusief Leofoto XB-32 balhoofd.

De ingeklapte lengte is 46 centimeter, waardoor je het statief makkelijk mee kunt nemen. Waar je ook naartoe gaat! Meegeleverd bij dit statief worden het XB-32 balhoofd, een uitneembare middenkolom, macro-adapter, draagtas, multitool en een setje spikes.

Stabiliteit

Met een draagvermogen van 10 kilogram zullen de meeste fotografen goed uit de voeten kunnen. In gunstige omstandigheden kun je gerust met lange sluitertijden fotograferen. Zoek je wat ruiger weer op, dan zul je mogelijk bewegingsonscherpte in je foto’s terug zien. Verwacht dus niet dat je met dit statief in een stevige wind kunt fotograferen. Bij windkracht vier loop je al het risico dat je bewegingsonscherpte in je foto’s krijgt.

Het statief is geschikt voor de systeemcamera’s en lichtere spiegelreflexcamera’s.

Niet alleen natuurfotografie

Natuurlijk kijken wij vooral of een statief geschikt is voor natuurfotografie. Maar je kunt een statief voor meer doeleinden gebruiken. Dit Leofoto EF-284CT statief neem je gemakkelijk mee voor reisfotografie, een wandeling, straatfotografie of architectuurfotografie.

Leofoto XB-32 balhoofd met BPL-50 snelkoppelingsplaatje

Dit Leofoto EF-284CT statief wordt standaard geleverd met een Leofoto XB-32 balhoofd en BPL-50 snelkoppelingsplaatje dat Arca-Swiss compatible is. Je bestelt dus een complete kit waarmee je direct aan de slag kunt. Het balhoofd is 360 graden draaibaar en 90 graden te kantelen. De frictie is nauwkeurig instelbaar met een aparte frictieknop.

Leofoto statief: EF-324C met LH-40 balhoofd

Het Leofoto EF-324C statief heeft poten die uit 4 secties bestaan. Dit is een van de hogere statieven. De maximale werkhoogte bedraagt maar liefst 171 centimeter en 140 centimeter zonder de uitneembare middenkolom. De minimale werkhoogte is 17 centimeter, dit is inclusief het Leofoto LH-40 balhoofd. Het statief wordt geleverd met een uitneembare middenkolom. Dit statief is stabiel en zal in de meeste situaties voldoen, want de maximale draagkracht is 15 kilogram. Je kunt er gerust tot en met een stevige windkracht 4 mee fotograferen, welllicht zelfs iets meer.

Het statief is gemakkelijk mee te nemen. Je kunt er met gemak een full frame camera met zwaar tele objectief op monteren. De ingeklapte lengte is 57 centimeter en de combinatie weegt inclusief het balhoofd LH-40 maar 1,95 kilogram.

Stabiliteit

Dit Leofoto statief is erg geschikt voor natuurfotografie. In de range statieven die we in dit artikel presenteren is dit het meest allround statief. Het is niet het aller lichtste en niet het aller stabielste maar zal voor heel veel fotografen in bijna alle situaties voldoen.

We schreven eerder een review over het Leofoto EF-324C statief.

Geschikt voor natuurfotografie

Dit Leofoto EF-324C statief is zeer flexibel. Door de minimale werkhoogte van maar 17 centimeter is het geschikt voor macrofotografie en door het grote draagvermogen van 15 kilogram is het ook geschikt voor landschapsfotografie en kustfotografie.

Leofoto LH-40 balhoofd met QP-70 snelkoppelingsplaatje

Het Leofoto LH-40 balhoofd is een professioneel balhoofd. De diameter van de bal is maar liefst 40 millimeter en daardoor zal een full frame camera met zwaar tele objectief niet snel wegzakken tijdens het fotograferen met lange sluitertijden.

Dit is een veelzijdig balhoofd. Je kunt het 360 graden draaien en 90 graden kantelen. Dit Leofoto balhoofd heeft zelfs 2 inkepingen waardoor je snel tussen verschillende beeldhoeken kunt wisselen. Natuurlijk beschikt de LH-40 over een ingebouwde waterpas en kun je de frictiegevoeligheid instellen. Het QP-70 plaatje is Arca-Swiss compatible. Met een gewicht van 540 gram is het geen lichtgewicht, maar tegenover het iets hogere gewicht staat een goede bouwkwaliteit, die met flexibiliteit en duurzaamheid wordt gecombineerd.

Leofoto statief: Armour LN-324 CT met NB-46 balhoofd

Wil je een statief dat vergelijkbaar is met de Leofoto EF-324 maar nog iets stabieler en hoger is dan het voorgaande model? Dan is de Leofoto Armour 324 CT + NB-46 balhoofd iets voor jou. De maximale werkhoogte, zonder statiefkop, is 176cm, ingeklapt is het statief maar 52 centimeter lang. Daarmee past het ook in de meeste reiskoffers. De minimale werkhoogte is 24 centimeter.

Het maximale draaggewicht van dit statief is 20 kilogram terwijl het zelf, inclusief het Leofoto NB-46 balhoofd, maar 2,84 kilogram weegt. Daarmee is dit het zwaarste statief dat we in deze serie voorstellen. De statiefpoten kunnen je 180 graden omvouwen, wat het vervoer makkelijker maakt.

Uitneembare middenkolom

Dit statief wordt geleverd met een uitneembare middenkolom, waardoor je heel laag bij de grond kunt werken.

Stabiliteit: zeer geschikt voor natuurfotografie

Zoals je kon lezen is het maximale draaggewicht van dit statief 20 kilogram. Daarmee is het heel geschikt voor natuurfotografie. Met dit Leofoto statief kun je met gemak tot en met windkracht 5 fotograferen zonder dat je last hebt van bewegingsonscherpte.

NB-46 Balhoofd

Het Leofoto Armour LN-324CT carbonstatief wordt geleverd in combinatie met het NB-46 balhoofd.

Dit is een stevig balhoofd. Net zoals de andere balhoofden van Leofoto is het gemaakt van geanodiseerd aluminium. Ook heeft het een ingebouwde waterpas.

Natuurlijk kun je dit balhoofd 360 graden rond draaien en kun je het 90 graden kantelen.

Het balhoofd wordt geleverd met het NP-60 Arca-Swiss compatible snelkoppelingsplaatje.

Met 553 gram is ook dit Leofoto NB-46 balhoofd geen lichtgewicht. Dat is niet erg, omdat je bij dit statief met balhoofd kiest voor stabiliteit en draagvermogen. Het balhoofd beschikt over een aparte draaiknop waarmee je de frictie van de kogel, die een diameter van 46mm heeft, instelt.

Leofoto statief: Summit LM-363C met LH-55 balhoofd

Dit is het Leofoto Summit LM-363C statief waarmee wij zelf fotograferen. Het is een zware uitvoering en de diameter van de poten is maar liefst 36mm. Het statief inclusief balhoofd wegen 2,75 kilogram en zijn zeer stabiel. Dat hebben we in windkracht 6 in het water getest en waren aangenaam verrast.

Het draagvermogen is 35 kilogram en dat is meer voldoende om stabiliteit en trillingvrij fotograferen te garanderen. Dit statief is zeer geschikt voor de serieuze natuurfotograaf. We schreven eerder een review over dit stevige Leofoto statief.

De maximale werkhoogte is 135cm en ingevouwen is het statief 60 centimeter lang. Dat is zonder het balhoofd. Het gewicht van het statief zelf is maar 1,85 kilogram en inclusief het geadviseerde Leofoto LH-55 balhoofd weegt het statief net geen 2,75 kilogram. Het Leofotostatief wordt geleverd met uitneembare statiefplaat en half-bowl voor video van 75mm doorsnede, een draagtas, spikes en multitool.

Stabiliteit

Het maximale draagvermogen is 35 kilogram. Dat komt door de dikke secties van de statiefpoten met een diameter van 36, 32 en 28 millimeter. De statiefsecties zijn voorzien van het twist-lock systeem. Je kunt de poten met 1 hand inschuiven en uitschuiven.

Het statief heeft rubberen pootjes en er wordt een setje spikes meegeleverd zodat je het statief op elke ondergrond kunt gebruiken. Daarmee is het statief een echte must voor de professional die met zware apparatuur werkt.

Leofoto LH-55 balhoofd

Het Leofoto LH-55 balhoofd is zeer geschikt voor de natuurfotograaf die een zeer degelijk en professioneel balhoofd met een groot draagvermogen wilt. Het draagvermogen is maar liefst 25 kilogram. Zo’n groot gewicht zul je er niet op plaatsen maar het geeft wel aan dat je een full frame spiegelreflexcamera of middenformaat camera met een zwaar tele objectief onder elke hoek kunt plaatsen. Als je met lange sluitertijden fotografeert zul je geen last hebben van bewegingsonscherpte. Het Leofoto LH-55 balhoofd beschikt over een frictieknop en kan 360 graden rondraaien en 90 graden kantelen in de 2 inkepingen. Een waterpas en gradenschaal zijn zoals altijd inclusief.

Arca-Swiss compatible snelkoppelingsplaat QP-70

De Arca-Swiss compatible snelkoppelingsplaat is van professionele kwaliteit. Iedere camera met dit QP-70 plaatje is zeer snel te bevestigen met 1 schroef.

Leofoto statief: Ranger LS-253C macrostatief met LH-30 balhoofd

Dit Leofoto statief is niet te groot, lekker licht en je kunt laag bij de grond fotograferen. Wat ons betreft is de Leofoto Ranger LS-253C daarom geschikt voor macrofotografie. De carbon statiefpoten zijn relatief kort. Als je ze inschuift en vlak legt, heb je een stabiele basis zonder dat je een grote footprint in de natuur achter laat. De maximale werkhoogte is 69 centimeter. Let dus op als je een statief ook voor andere vormen van fotografie wil gebruiken. De werkhoogte van 69 centimeter is dan waarschijnlijk te laag. Opgevouwen is de lengte 39 centimeter en de minimale werkhoogte is 14 centimeter. Het maximale draagvermogen is 8 kilogram. Het Leofoto LS-253CM statief weegt iets meer dan 1 kilo.

Leofoto Ranger LS-253C

Macrofotografie

Dit statief kun je voor meer doeleinden dan alleen macrofotografie gebruiken. Wat ons betreft is dit statief zeer geschikt voor macrofotografie, gezien de geringe minimale en maximale hoogte. Je kunt er met gemak een full frame camera met macrolens of 70-200mm tele objectief op plaatsen. Het statief blijft stabiel.

Leofoto statief Ranger LS-253CM
Leofoto Ranger LS-253C

Het statief lijkt geschikt voor reisfotografie. Ben je er dan van bewust dat de maximale werkhoogte zo’n 69 centimeter is.

Leofoto statief voor macrofotografie
Leofoto Ranger LS-253C

Leofoto LH-30 balhoofd

Het Leofoto LS-253CM Ranger statief beschikt standaard over het Leofoto LH-30 balhoofd. Dit is een kleine krachtpatser. Het Arca-Swiss compatible BPL-50 snelkoppelingsplaatje wordt standaard meegeleverd. Ook dit balhoofd kun je 360 graden draaien en 90 graden kantelen. Het balhoofd heeft een draagvermogen van 12 kilogram. We schreven een review over dit statief.

Leofoto statief: Pocket Mini MT-01 met LH-25 balhoofd

Dit is echt een ministatief. De werkhoogte is 11 centimeter en het weegt maar 340 gram. De Leofoto Pocket Mini MT-01 past met gemak in je cameratas. Je klapt de pootjes uit en bevestigt je camera. We hebben dit model getest met een full frame camera mét 70-200mm objectief. Zolang de ondergrond enigszins stabiel is, is dat geen probleem. Zowel het statief als balhoofd zijn in camouflagekleuren uitgevoerd. Dit ministatief is ook heel leuk om cadeau te doen.

Compact Leofoto LH-25 balhoofd

Dit Leofoto LH-25 balhoofd wordt standaard meegeleverd, inclusief het Arca-Swiss compatible PU-25 snelkoppelingsplaatje.

Dit balhoofd kan 360 graden draaien en 90 graden kantelen. Maar let op, gezien de geringe werkhoogte raakt mogelijk je camera of objectief de grond als je onder een hoek wil werken. Dit balhoofd kan 10 kilo dragen.

Leofoto statief bestellen

We hebben de verschillende Leofoto statieven in onze webshop. Levering vindt in ongeveer 2 werkdagen plaats. Mocht een statief niet op voorraad zijn, dan kunnen wij dat razendsnel bij de importeur voor jou bestellen.

Geen verzendkosten

Bij aanschaf van een Leofoto statief betaal je geen verzendkosten.

Over Betere Landschapsfoto

Wij zijn Betere Landschapsfoto, hoe kunnen we jou helpen aan mooiere en betere fotografie

Wij zijn Frank en Yvonne en samen zijn wij Betere Landschapsfoto. Vol passie en enthousiasme begeleiden we beginnende tot gevorderde fotografen bij alles wat je kunt ontdekken over macrofotografie, landschapsfotografie of kustfotografie. We organiseren een breed scala aan workshops, unieke fotoreizen, cursussen, coachingstrajecten en inspirerende lezingen.

We trotseren sneeuwlandschappen om de mooiste grafische landschappen vast te leggen. Of staan aan de waterlijn met een zee vol woelige golven voor ons, om de dynamiek van het water te fotograferen. Maar je kan ons ook op een mooie lentedag liggend op de grond aantreffen tussen de vrolijke voorjaarsbloeiers.

Alle grote en kleine landschappen hebben een grote aantrekkingskracht op ons. Met de juiste techniek gaan we op zoek mooie plekken om sfeervolle beelden vast te leggen. En dat delen we graag met andere fotografen. Om ze verder te helpen in hun fotografie. Zien dat andere fotografen zich ontwikkelen met onze hulp, daar krijgen wij energie van!

Heb je nog vragen over onze workshops? Stel ze via deze pagina. Of download hier ons gratis e-book “Betere foto’s in 7 simpele stappen“.

Betere Landschapsfoto is officieel dealer van Leofoto, NiSi, Lensbaby en Mindshift.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *