Een goed camera statief, hoe kies ik dat? Die vraag wordt ons iedere week minstens 1 keer gesteld. Want ben je niet tevreden over je statief, dan heb je een dure miskoop gedaan en dat is zonde. We geven je tips die je helpen bij het maken van de juiste keuze. En je krijgt een checklist van ons waarmee je zelf de beste keuze kunt maken voor jouw camerastatief.

Het ideale camera statief bestaat niet, of toch wel?

Ideaal bestaat niet, al wordt het vaak zo door de fabrikanten gepresenteerd. We fotograferen al vanaf het begin met statieven en het perfecte camera statief zat er nog niet bij. Er is altijd wel iets nieuws te wensen. Inmiddels probeerden we verschillende modellen van verschillende fabrikanten. Ze hebben allemaal hun voor- en nadelen.

Er zijn een aantal dingen waar je rekening mee wilt houden bij de aanschaf van een goed statief. Eerst beschrijven we wat wij belangrijk vinden. Daarna krijg je een checklist met 10 vragen die je voor jezelf kunt beantwoorden. Ze helpen je in je zoektocht naar jouw ideale camera statief.

Een goed statief voor natuurfotografie geeft een stabiele basis

Kies voor kwaliteit

De afgelopen jaren werd één ding snel duidelijk. Je kunt nog zo veel of weinig eisen hebben, een camera statief hoort van goede kwaliteit te zijn. En die kwaliteit kunnen we voor de natuurfotograaf in 3 regels opsommen:

 1. Het statief moet stabiel staan in wind en water
 2. Het statief moet een groot gewicht kunnen dragen
 3. Het statief moet je de mogelijkheid geven om hoog én laag te werken

De eerste 2 criteria zijn heel belangrijk. Ze helpen je bij het voorkomen van bewegingsonscherpte.

Praktijkervaring

Met een camera statief bedoelen we de poten en ook de statiefkop. Je hebt nu eenmaal beide nodig.

In het begin keken we vooral naar gewicht en prijs. Want een statief wordt vaak als een accessoire gezien die je niet per se nodig hebt. Al snel werd duidelijk dat het gekozen statief letterlijk en figuurlijk te licht was, onze foto’s vertoonden bewegingsonscherpte. Soms zakten de poten in of zat er speling in de statiefkop. En dat is vervelend.

Voor de meer serieuze landschapsfotograaf en kustfotograaf is een stevig en stabiel statief een must. De zoektocht ging voort en gedurende de jaren kwamen er verschillende statieven op de markt die beter aan onze eisen voldeden.

Een goed camera statief is geen accessoire, het is noodzaak

Je hebt een dure hobby: een camera, objectieven, extra accu’s, een fototas, vaak ook nog filters…je hebt het allemaal nodig. En een statief hoort er bij. Het wordt nogal eens als lastig ervaren, maar eigenlijk zijn er (bijna) alleen maar voordelen.

Voordelen van een camera statief

Handen vrij

Ja, je moet het statief meenemen en dat betekent extra gewicht. Maar verlies de voordelen niet uit het oog. Naast het voordeel dat bewegingsonscherpte in je foto kunt voorkomen en je met een langere sluitertijd kunt fotograferen, heb je je handen vrij. Je hoeft niets meer te dragen. Je hebt 2 handen vrij om mee te werken. Veel moderne statieven hebben tegenwoordig een haak waar je je tas aan kunt hangen, dat is ook weer goed voor de stabiliteit.

Een goed camera statief is niet onhandig

Dus zo onhandig is het statief niet. Neem je het een paar keer mee als je gaat fotograferen en je zult merken hoeveel voordeel je hebt. Als je weet hoe je de poten uitschuift, ze kunt uitklappen en hoe je statiefkop werkt ben je er. Oefening baart kunst.

Stabiliteit is het toverwoord voor een goed camera statief

Als je een statief niet zo vaak gebruikt, vraag je je af waarom je er 1 wilt en waarvoor je het gaat gebruiken. Stabiliteit is het toverwoord. Een stabiel statief blijft ook in wind en water staan en zal als resultaat vrijwel trillingvrij zijn. Dit komt je foto’s met langere sluitertijden ten goede en je kunt in donkere omstandigheden nog steeds een foto zonder bewegingsonscherpte maken.

Voor deze foto is een te licht statief gebruikt

Een foto met bewegingsonscherpte. Het statief was niet stabiel bij slechts windkracht 4. Je verliest details in je beeld en in dit geval is zelfs een ‘hoofdpijnfoto’ ontstaan.

Alle voordelen van een goed camera statief op een rijtje

We zetten alle voordelen nog eens op een rijtje.

 • Een statief is stabiel
 • Je hebt je handen vrij
 • Je zult composities zorgvuldiger samenstellen
 • Ideaal voor handmatig scherpstellen
 • Je voorkomt bewegingsonscherpte
 • Je kunt fotograferen met lange sluitertijden
 • En ook met weinig licht
 • En je kunt je camera op een positie waar je zelf niet kunt staan plaatsen

Dat zijn best veel voordelen. Bij de aanschaf zijn er een aantal dingen om op te letten, we geven je een aantal overwegingen.

Carbon of aluminium statief

Kies voor een carbon statief. Dat is vrijwel altijd stabieler. Het materiaal is stevig en absorbeert trillingen makkelijker dan aluminium. Ook voelt het minder koud aan tijdens het dragen.

Aan een goed statief van carbon hangt een prijskaartje en het is ook vaak iets zwaarder dan de meeste statieven die je in een winkel ziet. Carbon is natuurlijk lichter dan bijvoorbeeld aluminium. Wat we bedoelen is dat je beter een wat zwaarder carbon statief kiest, omdat dat je meer stabiliteit biedt dan een lichtgewicht carbon statief. Ons oudste carbon statief is inmiddels een jaar of 10 oud en het functioneert nog steeds goed.

Middenkolom of niet

Hierover lopen de meningen uiteen. Met een middenkolom ben je nog flexibeler. Je kunt je camera in nog meer posities bewegen. En je kunt een grotere hoogte bereiken. Een nadeel is dat de middenkolom je statief minder stabiel en zwaarder maakt. Gaat het je puur om de hoogte, dan is een middenkolom niet nodig. Kies dan voor een statief met langere poten want dat is stabieler. Je kunt ook nog voor een variant kiezen waarbij je de middenkolom kunt verwijderen, dat levert extra stabiliteit op.

De statiefkop

Ze zijn er in alle soorten en maten. Bij aanschaf van een statief is de statiefkop zeker zo belangrijk. Vaak wordt een statief met een zogenaamde 3-wegkop geleverd. Je hebt 3 hendels waarmee je de positie van je camera kunt aanpassen. 3 Hendels zijn wel eens lastig, zeker als je het statief niet zo vaak gebruikt.

Een variant hierop is het geared head. Deze kop kun je zeer nauwkeurig afstellen. Omdat je dit ook weer met 3 hendels doet vraagt het enige gewenning. Frank heeft in z’n leven drie geared heads van verschillende fabrikanten in gebruik gehad. Ze gingen relatief snel kapot waardoor ze minder nauwkeurig aan te passen waren.

Een gimbal, ook wel schommelkop genoemd, is heel geschikt als je met een zware telelens werkt. Je kunt er gemakkelijk bewegende onderwerpen zoals vogels, andere dieren en voertuigen mee volgen.

Onze favoriet is het balhoofd. Met 1 knop kun je je camera op het statief bewegen. Je kunt zo’n balhoofd alle kanten op bewegen. Een vaak gehoorde klacht is dat je het balhoofd niet nauwkeurig kunt afstellen. Enige ervaring neemt dit nadeel weg. Een balhoofd kun je heel nauwkeurig afstellen. Vaak beschikt het balhoofd ook nog over een zogenaamde frictieknop. Daarmee kun je heel nauwkeurig instellen hoe soepel of stroef je de camera kunt verstellen.

Fotograferen met een statief aan de Opaalkust

Onderhoud van je statief

Vergeet niet dat je statief regelmatig onderhoud nodig heeft. Vooral als je veel aan zee fotografeert, kan zout een lastige factor zijn. Spray of direct zeewater zijn niet goed voor je statief. Zet je statief na het fotograferen in de douche of bad en spoel het goed met water af.

Checklist voor een goed camera statief

Ok, dat was genoeg achtergrondinformatie. Nu ben je zover om je keuze te maken. We geven je een checklist met een aantal vragen. Door de vragen voor jezelf te beantwoorden kom je vanzelf tot 1 of enkele statieven die je zou willen aanschaffen. Bij iedere vraag leggen wij je uit wat we ermee bedoelen.

Eerst terug naar de verkorte checklist voor een goed camera statief:

 1. Welk soort fotografie beoefen je?
 2. Veel of weinig secties?
 3. Wat is het maximale gewicht dat jij wilt dragen?
 4. Wat is het maximale gewicht dat het statief moet dragen?
 5. Hoe hoog moet je statief zijn?
 6. Hoe laag moet je kunnen werken?
 7. Neem je het statief mee in het vliegtuig?
 8. Wordt het statief vies?
 9. Wil je een gemakkelijke statiefkop?
 10. Is prijs belangrijker dan kwaliteit?
Starten in natuurfotografie doe je met een goed statief

Welk soort fotografie beoefen je

We gaan ervan uit dat je net als ons natuurfotograaf bent. Stabiliteit is belangrijk en 1 van de belangrijkste factoren bij de aanschaf van een statief. Wind en water hebben invloed op de stabiliteit. En het statief moet stabiel op de ondergrond kunnen staan.

Veel of weinig secties

Een statief met 4 of 5 secties per poot is kleiner en gemakkelijker mee te nemen. Meer secties betekent dat het statief minder stabiel is, omdat er meer koppelingen nodig zijn die de secties verbinden. En de diameter van de secties wordt steeds kleiner, ook de dunnere pootjes komen je statief niet ten goede. De vele koppelingen tussen de secties maken je statief vaak al zwaarder dan een statief met minder secties. Je maakt al een belangrijke keuze: kies je voor stabiliteit of voor ‘meeneemgemak’.

Wat is het maximale gewicht dat jij wilt dragen

Deze vraag ligt in het verlengde van de vorige. Je neemt al zo veel mee. En als je wat grotere afstanden aflegt, wil je niet ook nog eens een zwaar statief meedragen. We adviseerden je al om voor carbon te kiezen. Daarmee kun je het totale gewicht van het statief en statiefkop iets verminderen. In de praktijk worden vaak lichtgewicht statieven gekozen die als ‘stabiel’ worden verkocht. Informeer je hier goed over.

Wat is het maximale gewicht dat het statief moet dragen

Je statief zal enkele kilo’s gewicht moeten kunnen dragen. Ga altijd uit van je camera in combinatie met je zwaarste objectief. Dat gewicht mag je met nog eens drie of zelfs vier vermenigvuldigen. Je komt dan op een maximaal gewicht dat je statief moet kunnen dragen.

Fabrikanten gaan graag uit van lichtgewicht statieven die 3 of 4 kilo kunnen dragen. Als je binnen fotografeert en een statief wilt gebruiken, is dat wellicht voldoende. Maar wil je als natuurfotograaf aan de slag, dan zul je toch echt een steviger en stabieler statief moeten hebben om weer en wind te trotseren. Ga gerust uit van een draagkracht van 15 kilo of meer.

Hoe hoog moet je statief zijn

Een goede vuistregel is dat je in de zoeker van je camera kunt kijken als je statief helemaal is uitgeschoven. Een hoogte tussen de 140cm en 170cm zal voor de meeste fotografen goed zijn. Bij voorkeur werk je met een statief zonder middenkolom.

Hoe laag moet je kunnen werken met een goed camera statief

Dat is met name afhankelijk van wat je fotografeert. Beoefen je ook macrofotografie, dan wil je laag bij de grond kunnen werken.  We gaan ervan uit dat je maar 1 statief wilt. Kies in dit geval voor een statief waarvan je de poten helemaal horizontaal kunt klappen. Inclusief statiefkop zal je minimale werkhoogte ongeveer 20cm bedragen. Wil je nog lager? Ga lekker liggen en fotografeer uit de hand.

Neem je het statief mee in het vliegtuig

Afmetingen zijn belangrijk. We adviseren dat de poten niet te veel secties hebben, dus 3 of maximaal 4. Je komt dan al snel uit op een lengte van 55 centimeter of meer. Dat zal op de 1 of andere manier in je koffer of tas moeten passen. Houd daar rekening mee.

Door de statiefkop te verwijderen wordt de totale lengte nog iets korter. Ons advies is om je statief als ruimbagage in je koffer of tas te doen. Het statief als handbagage meenemen mag vaak niet en als losse ruimbagage is niet aan te raden in verband met beschadigingen.

Hier kun je trouwens veel gewicht besparen. Veel koffers wegen al gauw een kilo of 4-5. Je houdt dan niet zo veel gewicht voor je echte bagage over. Als we al eens vliegen, kiezen we voor een grote duffle. Met een gewicht van nog een 2 kilogram, plus statief, komen we op het lege gewicht van veel koffers uit. Én de inhoud van de duffles is maar liefst 140 liter. Ruimte genoeg dus.

Gebruik je het statief in modder, zand, zout water en andere ‘vuile’ omstandigheden?

Fotografeer je landschappen, de kust en/of macro, dan zal je antwoord op deze vraag ‘ja’ zijn. Het betekent dat je iets aan onderhoud zult moeten doen. Het statief met water afspoelen is vaak al voldoende. Als je een statief met zogenaamde twistlocks hebt, kun je het statief ook gemakkelijk uit elkaar halen om schoon te maken.

Wil je een gemakkelijke statiefkop?

Kies voor een balhoofd. Het balhoofd kun je met 1 knop los en vast draaien. Met 1 hand bedien je de knop en met de andere draai je je camera in de gewenste positie.

Aan de Opaalkust heb je zeker een goed statief nodig

Prijs boven stabiliteit

Natuurlijk speelt de aanschafprijs een belangrijke rol. Als je maar weinig van het statief gebruik maakt, zul je niet snel genegen zijn om honderden euro’s uit te geven. Heb je het statief vaker nodig, dan wil je niet teleurgesteld raken door de ontbrekende stabiliteit en onhandige knoppen aan de statiefkop.

Ga voor jezelf je op zoek naar de ideale combinatie. En vraag eens aan andere fotografen waarmee zij fotograferen en of ze tevreden zijn.

Kun je dan echt geen advies voor een goed camera statief geven

Dat kan wel. Realiseer je dat de keuze van een goed camera statief heel persoonlijk is omdat je eigen eisen de doorslag geven. Onze statieven wegen inclusief statiefkop 2,5 tot 3 kilo en zijn gemaakt van carbon. De poten bestaan uit 3 secties en de statieven hebben geen middenkolom. De kop is een eenvoudig balhoofd met een frictiekoppeling. Het voordeel is dat we kunnen instellen hoe soepel of stroef de kop kan worden versteld. Het draaggewicht ligt boven de 15 kilo. Je begrijpt vast dat we voor stabiliteit hebben gekozen. Zelf werken we met de statieven van Leofoto. Zelf werken we veel met het LM-363C statief en EF-324C statief. In de macrofotografie gebruiken we het Ranger LS-253CM statief. Je komt ze ook allemaal in onze webshop tegen.

En wil je nog meer advies? Lees dan de keuzehulp over Leofoto statieven en balhoofden.

Workshops waarbij je een stevig statief nodig hebt

We organiseren workshops met verschillende thema’s aan de kust. De workshops zijn praktisch opgezet en we werken met maximaal 10 deelnemers. Er zijn maximaal 5 deelnemers per fotograaf, waardoor wij je goed kunnen begeleiden. We kunnen fotografen met meer én minder ervaring in dezelfde workshop ontvangen.

Hier werkt het polarisatiefilter maximaal

In deze workshop werk je met het strand, de zee, palenrijen en lucht. De locatie bij Westkapelle is hiervoor zeer geschikt. Met een beetje geluk waait het er flink en zijn de golven wat hoger.

Aan de Opaalkust heb je een goed statief nodig

Wil je meer? En jezelf en je statief eens echt op de proef stellen? Kies dan als gevorderde fotograaf voor een workshop aan de Franse Opaalkust. Water, stenen en wind dagen je uit.

Als meer beginnende fotograaf kies je voor de workshop waarin je de technische vaardigheden leert beheersen, zodat je een stevige basis legt én ontdek je wat een statief voor je kan doen.

OVER BETERE LANDSCHAPSFOTO

Wij zijn Betere Landschapsfoto, hoe kunnen we jou helpen aan mooiere en betere fotografie

Wij zijn Frank en Yvonne en samen zijn wij Betere Landschapsfoto. Vol passie en enthousiasme begeleiden we beginnende tot gevorderde fotografen bij alles wat je kunt ontdekken over macrofotografie, landschapsfotografie of kustfotografie. We organiseren een breed scala aan workshops, unieke fotoreizen, cursussen, coachingstrajecten en inspirerende lezingen.

Alle grote en kleine landschappen hebben een grote aantrekkingskracht op ons. Met de juiste techniek gaan we op zoek mooie plekken om sfeervolle beelden vast te leggen. En dat delen we graag met andere fotografen. Om ze verder te helpen in hun fotografie. Zien dat andere fotografen zich ontwikkelen met onze hulp, daar krijgen wij energie van!

Betere Landschapsfoto is officieel dealer van Leofoto, NiSi, Lensbaby, Kenko en Mindshift.

Heb je nog vragen over dit artikel? Stel ze in de reacties zodat we je kunnen helpen.

Heb je nog vragen over onze workshops? Stel ze via deze pagina. Of download hier ons gratis e-book “Betere foto’s in 7 simpele stappen“.

3 Comments for “Keuzehulp: een goed camera statief kopen

 1. Hallo Yvonne en Frank, ik heb een profiteren statief met een balhoofd. Maar mijn probleem zit in het volgende. Het snelkoppelingsplaatje komt heel gauw lis van de kamera te zitten. Ook vastzetten met een inbussleutel helpt niet echt.
  Wat kan ik hier aan doen?

  Graag je advies.

  M vr gr
  Frank de Jongh

  P.s mijn foto van de kunstfotografie te Westkapelle had bij de fotoclub Breda de eerste plaats. Deze was geschoten onder de steiger bij de KNRM.

  • Hoi Hans,

   Allereerst gefeliciteerd met je eerste plaats.
   Het is lastig aan te geven wat je moet doen om het plaatje echt goed te bevestigen. Vastdraaien met een imbussleutel zou ook ons advies zijn. Al zul je het af en toe nog eens moeten aandraaien. Het kan ook aan het plaatje zelf liggen. Sommige plaatjes bestaan alleen uit metaal en andere hebben ook nog een rubberen laagje dat voor meer stroefheid zorgt. Wellicht dat dat kan helpen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *