Lensbaby, je hebt er vast al eens over gehoord. Dit Amerikaanse merk maakt verschillende objectieven met allemaal verschillende creatieve effecten. Er zijn veel verschillende mogelijkheden. Welk objectief past het beste bij jou? In de ‘Keuzehulp Lensbaby objectieven’ zetten we de Lensbaby objectieven met hun effecten en mogelijkheden op een rijtje.

Lensbaby maakt verschillende objectieven

Lensbaby maakt verschillende objectieven waarmee je een mooi creatief effect kunt bereiken. Met sommige objectieven maak je 1 creatief effect, met andere zelfs 2 of meer. Als je nog niet met Lensbaby objectieven hebt gewerkt, is het best lastig om de verschillende effecten uit elkaar te houden.

Super mooie foto van palen en de zee met een hele mooie blauwe tint
Lensbaby Burnside 35mm. Diafragma f5.6, effect slider op maximum.

Als je foto’s ziet die met een Lensbaby objectief zijn gemaakt, zie je vaak beelden uit de portretfotografie, straatfotografie en in mindere mate macrofotografie. Daar zijn ze supergeschikt voor. Maar je kunt Lensbaby objectieven veel breder inzetten. Ze zijn supergeschikt voor natuurfotografie in het algemeen.

Met voorbeeldfoto’s zetten we in deze keuzehulp voor Lensbaby objectieven de belangrijkste Lensbaby objectieven op een rijtje. Maar voordat we dat doen zijn er nog een paar andere dingen die je over Lensbaby moet weten.

Niet perfect, wel super creatief

Met Lensbaby objectieven zul je niet snel een superscherp beeld maken. Daar is een Lensbaby ook niet voor bedoeld. Lensbaby objectieven zijn wel super creatief. Met veel onscherpte en het verleggen van het perspectief kun je steeds weer andere foto’s maken. Je laat vrij eenvoudig beelden zien die je met het blote oog niet ziet.

Sweet spot, alvast enkele voorbeelden

Lensbaby objectieven hebben een zogenaamde sweet spot. Dat is het gedeelte van het beeld dat scherp wordt weergegeven. Door het diafragma aan te passen en/of je objectief te draaien, verleg je de sweet spot. Ook verandert de grootte en vorm van de sweet spot.  Het scherpe deel is zeker niet altijd het middelste deel van de foto. Dat vormt een extra leuke uitdaging en biedt ongekende creatieve mogelijkheden.

We geven je 2 voorbeelden. Beide voorbeelden zijn gemaakt met de Lensbaby Composer Pro II met Sweet 50mm. In het bovenste voorbeeld is het frontelement gedraaid. Je ziet dat de scherpte wordt verlegd.

Keuzehulp Lensbaby Objectieven Draaien Frontelement Betere Landschapsfoto
In dit voorbeeld is het frontelement van de Lensbaby Composer Pro II met Sweet 50mm gedraaid.

In het voorbeeld hieronder is het scherpstelpunt verplaatst. Door het frontelement te draaien, het scherpstelpunt te verplaatsen en het diafragma aan te passen, kun je oneindig veel combinaties maken.

Keuzehulp Lensbaby Objectieven Verplaatsen Scherpstelpunt Betere Landschapsfoto
Hier is met dezelfde lens het scherpstelpunt verlegd. In de linker foto zie je een cirkel ontstaan, in de rechter foto is een deel van de mossen op de boomstronk scherp in beeld.

Waarom Lensbaby objectieven

De creativiteit van Lensbaby objectieven is dat je je onderwerp heel anders ziet dan met het blote oog. Iedere foto die je maakt, leidt weer tot nieuwe inzichten en volgende creatieve foto’s. We nemen altijd wel 1 of meerdere Lensbaby objectieven mee als we gaan fotograferen. Dat biedt ons afwisseling en houdt ons scherp. Door niet steeds hetzelfde te doen, dagen we onszelf uit om steeds naar nieuwe mogelijkheden op zoek te gaan.

Een creatief effect maak je in het veld, niet achter de computer

Vaak wordt gezegd dat je de creatieve effecten die je met Lensbaby maakt in de nabewerking in bijvoorbeeld Photoshop kunt maken.

De effecten die je met Lensbaby maakt, kun je niet in de nabewerking met de computer maken. Wij vinden dat je de effecten die je met Lensbaby maakt wel kunt benaderen, maar de mooie vloeiende overgangen is toch echt iets wat ‘in camera’ ontstaat.

Het is veel leuker om in het veld de perfecte foto te maken. Je hebt dan ook de creatieve vrijheid om verschillende standpunten te proberen. Je kunt de compositie zoeken waarbij het effect het beste in je foto uitkomt. Dat effect kun je in ieder geval niet thuis namaken.

Lensbaby objectieven zijn geschikt voor natuurfotografie

Misschien denk je dat Lensbaby objectieven vooral geschikt zijn voor straatfotografie of portretfotografie. Daar zijn ze heel goed voor te gebruiken. Maar wij gebruiken ze ook in de macrofotografie, landschapsfotografie, kustfotografie en architectuurfotografie. Wij vinden dat een objectief je niet mag beperken. Natuurlijk is een bepaald objectief meer geschikt voor natuurfotografie dan een ander, maar laat je vooral niet tegen houden. Experimenteren hoort nu eenmaal bij fotografie. Je camera en objectieven zijn hulpmiddelen die je gebruikt om jouw visie op beeld weer te geven.

De Lensbaby objectieven kennen bijna geen beperkingen en creatief gezien zijn die er al helemaal niet. We geven je hieronder drie willekeurige voorbeelden:

De belangrijkste kenmerken van Lensbaby objectieven

We zetten de belangrijkste kenmerken in deze keuzehulp nog eens op een rijtje. Lensbaby is:

 • Oneindig creatief
 • Bij 1 objectief kun je zelfs de lens, optic genoemd, verwisselen voor verschillende resultaten
 • Lensbaby objectieven stel je handmatig scherp
 • Heeft het OMNI creatief filter systeem voor nog meer creatieve effecten
 • Lensbaby objectieven zijn geschikt voor de meeste camera’s

Keuzehulp Lensbaby objectieven: een overzicht

Lensbaby objectieven met vaste lens

Je kunt de objectieven van Lensbaby in twee groepen onderverdelen. Aan de ene kant heb je de zogenaamde ‘stand alone’ objectieven zoals de Burnside 35mm en de Velvet 28mm, Velvet 56mm en Velvet 85mm, Twist 60mm, Trio 28mm, Sol 22mm en 45mm, Spark 2.0 en Obscura 16mm en 50mm. Bij deze objectieven kun je de lens niet wisselen. Ieder Lensbaby objectief heeft 1 of 2 effecten. De sterkte van die effecten kun je variëren. Dat doe je door het diafragma aan te passen en je scherpstelpunt te verleggen.

Voorbeeld van de Lensbaby Velvet 85mm

Lensbaby objectieven met verwisselbare lens

Aan de andere kant heb je objectieven met verwisselbare lenzen. In het ‘objectiefhuis’ Lensbaby Composer Pro II passen verschillende lenzen. Die lenzen worden door Lensbaby Optics genoemd. Een aantal voorbeelden zijn: Sweet 35mm, 50mm en 80mm, Edge Optic 35mm, 50mm en 80mm, Creative Bokeh, Twist en Fisheye. Je kunt dus in 1 Lensbaby Composer Pro II verschillende lenzen plaatsen. De sterkte van het effect pas je aan door het diafragma te veranderen. Zo heb je steeds een ander effect. En dan ben je er nog niet. Je kunt het frontelement van het objectief draaien. Daardoor verleg je het scherptevlak ten opzichte van je sensor en krijg je vervreemdende effecten. Wij vinden het echt superleuk om hiermee te experimenteren.

Ook in de Lensbaby Spark 2.0 passen verschillende optics.

Er is veel te kiezen. Dat is best lastig als je de effecten nog niet kent en dus ook niet weet of je een effect mooi vindt. Want daar gaat het per slot van rekening om. We laten je zo een aantal voorbeelden zien.

Composer Pro II Met Sweet 35 Betere Landschapsfoto
Dit zijn de huidige Lensbaby Optics

In ieder geval zijn de Lensbaby objectieven met verschillende lensvattingen voor veel cameramerken beschikbaar: Canon EF, Canon RF, Nikon F, Nikon Z, Sony E, Fuji X, Micro 4/3 en Samsung NX. Kijk altijd even na of een objectief ook voor jouw camera geschikt is. Je vindt het terug in onze webshop door bij de gewenste lens te kijken of de lensvatting die jij hebt in het rijtje staat. Als je er niet uitkomt kun je altijd even mailen.

Optics swap collections

Lensbaby heeft ook een aantal zogenaamde Optic Swap Collections. In deze kits zit een Lensbaby composer Pro met tussen de 2 en 4 optics.

Lensbaby Optic Swap Kit Creative Lenses Betere Landschapsfoto

Ontdek welk objectief je voor welk effect kunt gebruiken

We beginnen met de vaste Lensbaby objectieven. Eerst nog even een kort overzicht:

Keuzehulp Lensbaby Objectieven Overzicht Vast Betere Landschapsfoto
Klik op het overzicht om het in een groter formaat te bekijken
Keuzehulp Lensbaby Objectieven Overzicht Composer Pro II Betere Landschapsfoto
Klik op het overzicht om een groter formaat te bekijken

Keuzehulp lensbaby objectieven: Vaste lenzen

Lensbaby beschikt over een aantal objectieven met vast lenzen:

 • Burnside 35mm
 • Velvet 56mm
 • Velvet 85mm
 • Twist 60mm
 • Spark 2.0 met Sweet 50mm
 • Trio 28mm
 • Sol 22mm
 • Sol 45mm
 • Obscura 16mm pancake
 • Obscura 50mm

Meer over Lensbaby Velvet 56mm en Velvet 85mm

De Velvet 56 is zeer geschikt als macro-objectief en ook als landschapsobjectief. Met het diafragma bepaal je de mate van zachtheid. Een groot diafragma geeft je een mooie, zachte glow en kleinere diafragma’s zorgen voor scherpere beelden met een subtiele zachtheid en werveling aan de randen.

Het Velvet objectief is ook in een 85mm uitvoering beschikbaar en wordt vaak als portretlens gebruikt. Als je met een groot diafragma werkt, maak je impressionistische beelden met een fluwelen gloed. Werk je met een kleiner diafragma, dan maak je scherpe(re) foto’s die er uit zien als filmbeelden. Deze lens heeft een boterzacht bokeh en is echt gaaf om mee te werken.

Maar er zijn veel meer gebruiksmogelijkheden. Het objectief is uitermate geschikt voor macrofotografie en landschapsfotografie. Voor werk aan de kust vinden we dit objectief iets minder geschikt. Daarvoor zou je weer de Velvet 28mm kunnen gebruiken.

DSC5557 Betere Landschapsfoto

Meer over Lensbaby Twist

Het Twist 60 objectief geeft je aan de randen een twisty bokeh en subtiel vignet. Deze lens is gebaseerd op een ontwerp uit 1840 van Joseph Petzval. Wat vooral opvalt als je met dit objectief fotografeert, is dat de voorgrond echt loskomt van de achtergrond. De Twist 60 is gemaakt van metaal en de lens kan niet draaien. Het objectief is alleen geschikt voor full frame camera’s.

Lensbaby Twist 60 Betere Landschapsfoto

Meer over Lensbaby Trio

Gemak en creativiteit in 1 lens met de Lensbaby Trio 28. Dit objectief is gemak en creativiteit in 1 want het is een 3-in-1 objectief. Het Lensbaby Trio objectief is geschikt voor spiegelloze camera’s en werkt heel eenvoudig. Je draait aan de schijf en kiest voor 1 van de populaire creatieve effecten: Twist, Velvet of Sweet.

Lensbaby Trio 28 Betere Landschapsfoto

Meer over Lensbaby Sol 22mm en 45mm

Sol is een goed objectief als je met creatieve fotografie met Lensbaby start of opnieuw wilt ontdekken wat je creatieve mogelijkheden ‘in camera’ zijn. Je werkt met een haarscherpe ronde sweet spot, omgeven met een mooie blur en bokeh. Je camera bepaalt of je voor het 22mm of 45mm objectief kiest. In de webshop kies je je cameramerk en je komt automatisch bij het objectief met de juiste brandpuntafstand uit.

De Lensbaby Sol 22 of Sol 45 is een objectief met creatieve mogelijkheden

Je kiest welk deel van de compositie je wilt benadrukken en buigt het objectief in die richting. Met de bladen die voor de lens zitten bepaal je de mate van blur en bokeh. Met de voorste ring draai je het hoofdonderwerp in je foto in focus.

Meer over de Lensbaby Obscura

De Lensbaby Obscura is technisch gezien geen lens. Het is een ervaring die zijn oorsprong vindt in het begin van de fotografie. Een Lensbaby Obscura is geschikt voor fotografen die minder keuzes willen hebben én er een uitdaging in zien om zichzelf creatief te ontwikkelen. De Obscura is een mengeling van licht, donker met een unieke flare en beeld’objecten’ die je met een standaard lens niet kunt realiseren.

De Lensbaby Obscura is beschikbaar in 2 versies:

 • Een 50mm stand alone lens voor spiegelreflexcamera’s
 • Een 16mm stand alone lens voor spiegelloze camera’s

Er is ook nog een Obscura 50mm optic beschikbaar.

Bijzonder genoeg werkt de Lensbaby Obscura met kleine diafragma’s. Terwijl je de effecten van de andere lensbaby objectieven juist het beste met een groot diafragma ziet.

Lensbaby Obscura 50mm Fixed Body 1 Betere Landschapsfoto

Keuzehulp lensbaby objectieven: Verwisselbare lenzen

Meer over de Lensbaby Composer Pro II

Het Composer Pro II objectief is populair. Mede omdat je de lenzen kunt vervangen en er andere creatieve effecten in je foto’s mee maakt. Er passen maar liefst 7 verschillende Optics in de Composer Pro.

Dit systeem geef je veel verschillende mogelijkheden. De ene lens legt de focus meer op bokeh, terwijl een andere je een tilt-shift miniatuurlook geeft of een mooie ronde sweet spot. We nemen ze allemaal door.

Technisch gezien is de Composer Pro II een behuizing waarvan je een deel kunt draaien. Daarmee verleg je het scherptevlak ten opzichte van de sensor van je camera. Je hebt maar 1 Composer Pro II nodig.

Een voorbeeldfoto gemaakt met de Lensbaby Composer Pro II

Meestal wordt de Composer Pro II met een Edge of Sweet optic geleverd. De andere optics kun je los bestellen. Daar is geen extra Composer Pro II voor nodig.

Composer Pro II met de volgende mogelijkheden:

Meer over Lensbaby Composer Pro II met Edge 35 en 50mm

Met de Composer Pro Egde 35 heb je als het ware een haarscherpe slice die door objecten heen loopt. Dit scherpe deel loopt zowel door de voorgrond als achtergrond. Je trekt het oog van de kijker naar het scherpe deel toe. Buiten dit scherpe gebied heb je een mooi vervaagd gebied. Dit is echt een unieke lens waarmee je de focus op een heel selectief gebied kunt leggen. Door de iets grotere beeldhoek kun je iets meer van je verhaal in de foto kwijt.

De Edge 50 werkt net zoals de Edge 35 alleen is de brandpuntafstand iets langer. Zelf werken we met de Edge 50 en dan meestal in de landschapsfotografie.

Meer over Lensbaby Composer Pro II met Sweet 35 en 50mm

Met de Composer Pro Sweet 35 is je sweet spot een cirkel, daar waar het bij de Edge meer rechthoekig is. Je plaatst de sweet spot precies waar je de focus wilt hebben. Dat kan in de portretfotografie op het oog zijn maar bijvoorbeeld ook op een bepaalde plek in een landschap. Voor ons is dit objectief heel geschikt om creatieve foto’s te maken.

Gemaakt met de Lensbaby Composer Pro II
Lensbaby Composer Pro II met Edge 50mm aan het werk in het Engelse Lake District

Meer over Lensbaby composer Pro II met Creative bokeh

Dit is een haast eenvoudig Lensbaby 50mm objectief dat je veel controle over de scherptediepte geeft. Je kunt maar liefst negen magnetische disks in het objectief plaatsen voor verschillende vormen van bokeh. Het bokeh neemt de vorm van de disk aan.

Lensbaby Creative Bokeh Optic Betere Landschapsfoto

OMNI Creatief Filter Systeem

OMNI is een simpel en innovatief alternatief voor de situaties waarin je door voorwerpen heen fotografeert die je in je hand vasthoudt. Tijdens onze workshops heb je vast al eens van ons gehoord dat je ‘door de begroeiing’ heen kunt fotograferen. Dit werkt hetzelfde maar dan met prisma’s en kristallen. OMNI is een creatief hulpmiddel dat je gebruikt met je bestaande objectieven en je de mogelijkheid geeft om ‘in camera’ steeds het resultaat te herhalen. Met voorwerpen die je met de hand vasthoudt lukt dat niet.

Het mooie is dat je dit systeem ook zonder Lensbaby objectieven kunt gebruiken. Het gaat hier puur om verschillende creatieve effecten. Wat ons betreft gebruik je dit systeem het beste als er meerdere lichtbronnen zijn.

Een meervoudigie belichting met Lensbaby
Gemaakt met de Lensbaby Velvet 56mm in combinatie met 1 van de kristallen uit het OMNI filter systeem

We schreven eerder een artikel over Lensbaby. Als je meer wilt weten over hoe je met de objectieven fotografeert en nog meer creatieve voorbeelden wilt zien, zit je hier goed. In het artikel ’Fotograferen met Lensbaby’ ontdek je hoe belicht en scherp stelt.

Workshop waarin je Lensbaby kunt testen

Wil je meer weten en in de praktijk ontdekken hoe je creatieve foto’s met Lensbaby maakt? In enkele workshops kun je Lensbaby objectieven lenen en testen. De workshops zijn praktisch opgezet en we werken met maximaal 10 deelnemers. Er zijn dus maximaal 5 deelnemers per fotograaf.

De volgende objectieven zijn beschikbaar:

Nikon F: Velvet 56, Burnside 35, Composer Pro II
Nikon Z: Composer Pro II
Canon EF: Velvet 85, Burnside 35, Composer Pro II
Sony E: Composer Pro II
Fuji X: Composer Pro II 

Voor alle Composer Pro II zijn de volgende optics te leen: Edge 35, Sweet 50, Sweet 80, Soft focus II 50, Double Glass II 50.

High en low key

20210526 G8A5965 klein Betere Landschapsfoto

abstractie

AAD2687 Betere Landschapsfoto

Herfst

Workshop Macrofotografie In De Herfst 8 Betere Landschapsfoto

Je kunt de Lensbaby objectieven ook in de masterclass macrofotografie lenen.

Of kijk hier voor alle workshops.

Lensbaby objectief bestellen

We hebben de verschillende Lensbaby objectieven in onze webshop.

e book betere fotos in 7 stappen 1 Betere Landschapsfoto

OVER BETERE LANDSCHAPSFOTO

Wij zijn Betere Landschapsfoto, hoe kunnen we jou helpen aan mooiere en betere fotografie

Wij zijn Frank en Yvonne en samen zijn wij Betere Landschapsfoto. Vol passie en enthousiasme begeleiden we beginnende tot gevorderde fotografen bij alles wat je kunt ontdekken over macrofotografie, landschapsfotografie of kustfotografie. We organiseren een breed scala aan workshops, cursussen, coachingstrajecten en inspirerende lezingen.

Alle grote en kleine landschappen hebben een grote aantrekkingskracht op ons. Met de juiste techniek gaan we op zoek mooie plekken om sfeervolle beelden vast te leggen. En dat delen we graag met andere fotografen. Om ze verder te helpen in hun fotografie. Zien dat andere fotografen zich ontwikkelen met onze hulp, daar krijgen wij energie van!

Betere Landschapsfoto is officieel dealer van Leofoto, NiSi, Lensbaby, Kenko en Think Tank.

Heb je nog vragen over dit artikel? Stel ze in de reacties zodat we je kunnen helpen.

Heb je nog vragen over onze workshops? Stel ze via deze pagina. Of download hier ons gratis e-book “Betere foto’s in 9 simpele stappen“.

10 Comments for “Keuzehulp Lensbaby objectieven

 1. Goedemiddag, ben in bezit van Sony A7 camera.
  Kan ik de lensbaby zo op de camera draaien? Ook die kleintjes?
  Mij lijkt het wel wat om zo’n lens te hebben.
  Ik fotografeer van alles.
  Vraag me af wat voor mij geschikt zou zijn.
  Misschien kunt u me advies geven.
  Alvast bedankt.

  • Goedemiddag Atie,

   Voor De Sony E-mount zijn de Lensbaby objectieven ook beschikbaar. Het gaat dus vooral om de lensvatting. Welke Lensbaby geschikt is, is niet zomaar te zeggen. De effecten zijn heel verschillend zoals je in het artikel kunt lezen. Onze voorbeelden maken we in de natuurfotografie maar een lens is natuurlijk altijd veel breder inzetbaar. Ons beste advies: volg onze workshop Natuurfotografie met Lensbaby. We hebben verschillende objectieven voor Sony beschikbaar die je kunt testen en waarover je uitleg krijgt. Je kunt dan zelf ontdekken welke Lensbaby het beste bij jou past.

 2. Ik heb een lensbaby composer pro (dus niet II), maar een oude versie met een edge 80. Ik wil er iets bijkopen om ook dichterbij foto’s te maken met de mooie lensbaby onscherpte. Ik denk aan de sweetspot 35 of 50. Passen deze opzetstukken altijd op de composer pro, of heb ik versie II nodig?

  • Hoi Kirstin,
   Je kunt de optics/opzetstukken ook in de ‘oude’ composer pro gebruiken. Maar de huidige optics zijn zwaarder, mogelijk dat je composer net niet sterk genoeg is het objectief op de gewenste plek te houden.

 3. Ik zou graag een Lensbaby velvet kopen voor op mijn Sony A7R. Mijn belangrijkste doel is om hiermee portretten te maken met die typische zachte velvet uitstraling. Ik twijfel tussen de 56 en de 85 mm. Welke van de twee raden jullie hiervoor aan?

  • Hallo Dicky,

   Zelf fotograferen we het meeste met de Velvet 56mm. Maar we zijn natuurfotograaf en geen portretfotograaf. We denken dat de 85mm het beste past. Voor het velvet effect maakt het niet veel uit, maar het is wat ‘makkelijker’ om de nadruk op het model te leggen omdat je minder van de omgeving in beeld opneemt.

 4. Is het ook mogelijk om op een mft camera een mooi effect te krijgen met bijvoorbeeld een lensbaby sweet.
  Ik vind macro fotografie leuk, wat raden jullie mij dan aan, sweet, edge en welke brandpunt afstand.
  Alvast bedankt,
  Gerard

  • De Lensbaby Composer PRO II is ook voor MFT beschikbaar. Een mooi effect is mogelijk, maar jij bepaalt wat mooi is, niet de lens. Onze persoonlijke voorkeur voor macrofotografie gaat uit naar de Sweet 80 in combinatie met de macro converters. Die staan bij de objectieven onder de accessoires.

 5. Hallo. IK heb ene vraag.

  Ik bezit de composer pro (dus ook niet de II)
  Ik vraag me af of de lens geschikt is voor FULLFRAME camera’s.
  Ik heb nu een crop (Canon eos serie) maar overweeg een fullframe.

  Vr groet A Jansen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *