Een stabiel statief is belangrijk. Een kwalitatief goed balhoofd hoort daar gewoon bij. Frictie, draagvermogen en gebruiksgemak staan centraal. De keuze voor een Leofoto balhoofd uit de LH-serie is daarmee snel gemaakt. We zetten de kenmerken op een rijtje en helpen je met de keuze voor een Leofoto balhoofd.

Waarom een balhoofd

Er zijn vele soorten statiefkoppen. Denk aan bijvoorbeeld een gimbal, 3-wegkop, pistoolgripkop, panoramakop, videokop, enz. En vergeet het balhoofd niet.

Als het om een statiefkop gaat, werken wij altijd met een balhoofd. Dat doen we zonder uitzondering. Eerlijk gezegd ook omdat we niet meer nodig hebben. Een balhoofd is eenvoudig in het gebruik. Met 1 knop kun je je camera positioneren. Dat is wel zo handig. Met een balhoofd kun je de camera 360 graden rond draaien en bij de meeste balhoofden heb je ook de mogelijkheid om de camera 90 graden te kantelen.

Belangrijk

Bij de keuze voor een balhoofd spelen stabiliteit en draagvermogen de hoofdrol. Een balhoofd dat veel kilo’s kan dragen zal onder een hoek minder snel wegzakken. Vooral als je met lange sluitertijden en/of zwaardere apparatuur fotografeert, is dit noodzakelijk.

Prachtige close-up van het Balhoofd van de Leofoto LH-40 statief

Keuzehulp Leofoto balhoofd

De keuze voor een nieuwe statiefkop kan lastig zijn. Welk merk neem je? En nog belangrijker, aan welke eisen moet een voor jou goede statiefkop voldoen? Als je er niet in de praktijk mee kunt werken, is het weggegooid geld. Dat maakt een keuze lastig. Je wilt een miskoop voorkomen. We hebben zelf een aantal balhoofden van Leofoto getest en daarna vast in gebruik genomen. In deze keuzehulp stellen wij ze aan je voor.

Onze ervaring met balhoofden en Leofoto

Vanaf het moment dat we fotograferen, hebben we altijd met een statief gewerkt. Verschillende merken en modellen kwamen voorbij. Dat geldt ook voor de statiefkoppen. Voor ons is het heel belangrijk dat een statiefkop blijft doen wat de fabrikant belooft. Dus verwacht je stabiliteit. Keer op keer. Ook als er bijvoorbeeld een keer zand in komt. Alles wat we probeerden voldeed niet echt. Het ene merk roest, het andere behoudt de frictie niet of ‘slaat vast’. Bij een Leofoto balhoofd hebben we daar – zelfs na jaren – geen last van.

Wat vinden wij belangrijk bij de keuze van een balhoofd

Er zijn een paar kenmerken die wij erg belangrijk vinden bij de keuze van een balhoofd:

 • Frictie
 • Draagvermogen
 • Gebruiksgemak

Deze kenmerken staan bovenaan aan ons wensenlijstje en we leggen ze eerst uit voordat we naar de verschillende modellen gaan.

Frictie staat met afstand op nummer 1

Frictie staat bovenaan. Het zal immers zelden voorkomen dat je je camera met objectief perfect recht boven de bal positioneert. In die situatie is je camera en objectief in balans en hoeft de frictie om de positie vast te houden niet groot te zijn.

Fotografeer je onder een hoek of fotografeer je met langere sluitertijden, dan wordt het een heel ander verhaal. Frictie wordt dan heel belangrijk. Immers, je camera mag tijdens het fotograferen niet van positie veranderen. Door een slim design zal een balhoofd van Leofoto zijn frictie behouden. En perfecte frictie betekent geen bewegingsonscherpte.

Draagvermogen

Draagvermogen is een belangrijke graadmeter. De apparatuur die wij op een statief plaatsen, zal vrijwel nooit boven de 3 kilo uitkomen. Toch werken we niet met een balhoofd dat maar een kilo of 3-4 kan dragen. Dat is veel te licht gebouwd, wat enorm ten koste van de frictie en stabiliteit gaat. Je mag ervan uit gaan dat je balhoofd minstens 4 keer zo veel gewicht moet kunnen dragen dan dat je er op plaatst. De reden hiervoor is dat de diameter van de bal toeneemt. Dit komt de frictie ten goede. Het draagvermogen zegt dus niet alleen iets over het gewicht dat je op het balhoofd kunt plaatsen, maar ook over de frictie.

Gebruiksgemak

Ook is het gebruiksgemak van een balhoofd belangrijk. De balhoofden van Leofoto kun je met 1 knop bedienen. Dat is wel zo handig. Door in de ene hand je camera vast te houden en met de andere hand de knop los te draaien, kun je de camera in iedere gewenste positie draaien.

Waar komt Leofoto vandaan

Leofoto is opgericht in 2014 en net als vrijwel alle andere A-merken die statieven produceren gevestigd in China. Het bedrijf levert hoogwaardige statieven van carbon en statiefaccessoires zoals balhoofden, snelkoppelingen en L-plates. De fabrieken, testcentra en gemotiveerde medewerkers werken met aandacht en enthousiasme aan hun producten en staan hiervoor garant, waardoor Leofoto statieven en accessoires tot de absolute top behoren.

leofoto LOGO 2 Betere Landschapsfoto

Leofoto: een overzicht

We zetten een aantal Leofoto balhoofden uit de LH-serie voor je op een rijtje. We beginnen met een lichter balhoofd dat geschikt is voor lichtere camera’s in gunstige omstandigheden met weinig wind. Denk aan bijvoorbeeld macrofotografie en reisfotografie. En we eindigen met een killer die zelfs in windkracht 6 en meer z’n mannetje staat.

Leofoto LH-30 balhoofd met BPL-50 snelkoppelingsplaatje

Het Leofoto LH-30 balhoofd is de op één na kleinste in de Leofoto LH-balhoofd serie. Met 80mm hoogte is deze kop perfect voor wie op zoek is naar een zo licht en compact mogelijk balhoofd, dat toch een flinke draagcapaciteit nodig heeft. Ondanks de compactheid en het lichte gewicht van 308 gram, heeft de LH-30 een draagcapaciteit van 15 kilogram. Je kunt het balhoofd 360 graden draaien en 90 graden kantelen. Deze combinatie van het lichte gewicht en degelijkheid is te danken aan het geanodiseerde aluminium waar de kop van is gemaakt. Dit balhoofd past op de lichtere Leofoto Ranger statieven. Als uitgangspunt kun je een pootdiameter van 28mm nemen.

Leofoto LH 30 Balhoofd Betere Landschapsfoto

Kenmerken

 • Geschikt voor: alle spiegelreflex en systeemcamera’s
 • Garantie: 10 jaar
 • Kleur: zwart
 • Materiaal: aluminium

Afmetingen

 • Hoogte: 80mm
 • Breedte: 47mm
 • Lengte: 30mm
 • Gewicht: 308 gram
 • Kop basis diameter: 47mm
 • Baldiameter: 30mm
 • Draagcapaciteit: 15 kilogram
 • Inclusief snelkoppelingsplaat BPL-50
 • Inclusief waterpas

Leofoto LH-40 balhoofd met QP-70 snelkoppelingsplaatje: je all-round balhoofd

Het Leofoto LH-40 balhoofd is een professioneel balhoofd. De diameter van de bal is maar liefst 40 millimeter. Daardoor zal een full frame camera met zwaar tele objectief niet snel wegzakken tijdens het fotograferen met lange sluitertijden.

Dit is een veelzijdig balhoofd. Je kunt het ook weer 360 graden draaien en 90 graden kantelen. Dit Leofoto balhoofd heeft zelfs 2 inkepingen waardoor je snel tussen verschillende beeldhoeken kunt wisselen. Natuurlijk beschikt de LH-40 over een ingebouwde waterpas en kun je de frictiegevoeligheid instellen. Het QP-70 plaatje is Arca Swiss compatible. Met een gewicht van 540 gram is het geen lichtgewicht, maar tegenover het iets hogere gewicht staat een goede bouwkwaliteit, die met flexibiliteit en duurzaamheid wordt gecombineerd.

Het balhoofd is geschikt voor natuurfotografie. Als je er 1 moet kiezen, kies dan voor het Leofoto LH-40 balhoofd. Dit balhoofd past op de zwaardere Leofoto Ranger statieven. Als uitgangspunt kun je een pootdiameter van 32mm en meer nemen.

Dit is het Leofoto LH-40 balhoofd

Kenmerken

 • Geschikt voor: alle spiegelreflex en systeemcamera’s
 • Garantie: 10 jaar
 • Kleur: zwart
 • Materiaal: aluminium

Afmetingen

 • Hoogte: 90mm
 • Breedte: 57m
 • Lengte: 40mm
 • Gewicht: 496 gram
 • Kop basis diameter: 57mm
 • Baldiameter: 40mm
 • Kop hoogte: 87mm
 • Draagcapaciteit: 20 kilogram
 • Inclusief snelkoppelingsplaat QP-70
 • Inclusief waterpas

Leofoto LH-40GR balhoofd met geared panning klem

Dit Leofoto LH-40GR balhoofd heeft dezelfde basis als het LH-40 balhoofd. Maar er is 1 belangrijk verschil: het is voorzien van een geared panning klem. Daarmee heb je nog meer mogelijkheden om je camera vlak te positioneren.

Het praktisch vormgegeven Leofoto LH-40GR balhoofd met geared panning klem is erg geschikt voor het fotograferen van architectuur, landschappen, producten en panorama’s waarbij je de compositie met precisie wilt samenstellen.

Het LH-40GR balhoofd bestaat uit 2 delen die beide 360 graden kunnen draaien. Het gedeelte onder de bal kun je draaien maar ook de draaischijf van de klem zelf kan helemaal worden rondgedraaid. Wat bijzonder is aan dit balhoofd is dat je de plaatsing van de camera in 2 richtingen met 10 graden kunt corrigeren nadat de kop is vastgezet en de camera is gepositioneerd. Hierdoor kun je de compositie nog nauwkeuriger afstemmen.

De kogel van balhoofd heeft een diameter van 40 mm en hij wordt geleverd met het NP-60 snelkoppelingsplaatje. Samen met het snelkoppelingsplaatje weegt het balhoofd 740 gram en heeft een draagcapaciteit van 20 kilo. Dit balhoofd past op de Leofoto Ranger en Summit statieven. Als uitgangspunt kun je een pootdiameter van 28mm tot en met 36mm nemen.

DSC5983 Betere Landschapsfoto

Kenmerken

 • Geschikt voor: alle spiegelreflex en systeemcamera’s
 • Garantie: 10 jaar
 • Kleur: zwart

Afmetingen

 • Materiaal: aluminium
 • Gewicht: 740 gram
 • Kop basis diameter: 57mm
 • Baldiameter: 40mm
 • Draagcapaciteit: 20 kilogram
 • Inclusief snelkoppelingsplaat NP-60
 • Inclusief waterpas

Leofoto LH-55 balhoofd met QP-70 snelkoppelingsplaatje

Het Leofoto LH-55 balhoofd is zeer geschikt voor de natuurfotograaf die een zeer degelijk en professioneel balhoofd met een groot draagvermogen wilt. Het draagvermogen is maar liefst 25 kilogram. Zo’n groot gewicht zul je er niet op plaatsen, maar het geeft wel aan dat je een full frame spiegelreflexcamera of middenformaat camera met een zwaar tele objectief onder elke hoek, zonder bewegingsonscherpte, kunt plaatsen. Het Leofoto LH-55 balhoofd beschikt over een frictieknop en kan 360 graden rondraaien en 90 graden kantelen in de 2 inkepingen. Een waterpas en gradenschaal zijn zoals altijd inclusief. Dit balhoofd past op de Leofoto Summit statieven. Als uitgangspunt kun je een pootdiameter van 36mm en meer nemen.

IMG 5582 Betere Landschapsfoto

Kenmerken

 • Geschikt voor: alle spiegelreflex en systeemcamera’s
 • Garantie: 10 jaar
 • Kleur: zwart
 • Materiaal: aluminium

Afmetingen

 • Hoogte: 102mm
 • Breedte: 68mm
 • Lengte: 55mm
 • Gewicht: 812 gram
 • Kop basis diameter: 72mm
 • Baldiameter: 55mm
 • Kop hoogte: 98mm
 • Draagcapaciteit: 25 kilogram
 • Inclusief snelkoppelingsplaat QP-70
 • Inclusief waterpas

Een balhoofd is niet altijd de beste keuze

Een balhoofd is niet altijd de beste keuze. Voor bijvoorbeeld vogelfotografie of panoramafotografie zijn andere opties beter. Bekijk hier de andere statiefkoppen van Leofoto.

Leofoto balhoofd: alle voordelen op een rijtje

We zetten alle voordelen van een Leofoto balhoofd op een rijtje:

 • Grote stabiliteit, ook een full frame camera met groot tele objectief blijft onder elke gewenste hoek staan
 • Frictie blijft behouden door een slimme constructie
 • Zeer grote draagkracht
 • Handig in gebruik
 • Arca Swiss compatible
 • Gemakkelijk schoon te maken
 • Voorzien van waterpas

Reviews Leofoto

We schreven eerder enkele reviews over Leofoto statieven en balhoofden:

Bekijk ook de keuzehulp voor Leofoto statieven en de keuzehulp ‘Een goed camera statief kopen‘. Hierin staan 10 criteria die je helpen bij het kiezen van een statief dat bij jou past.

Leofoto statief kopen

Je kunt de verschillende Leofoto balhoofden en statieven bij ons kopen. Verzending vindt in ongeveer 2 werkdagen plaats. Mocht een balhoofd of statief niet op voorraad zijn, dan kunnen wij dat razendsnel bij de importeur voor jou bestellen.

Leofoto balhoofden en overige statiefkoppen

leofoto statieven en andere producten

e book betere fotos in 7 stappen 1 Betere Landschapsfoto

OVER BETERE LANDSCHAPSFOTO

Wij zijn Betere Landschapsfoto, hoe kunnen we jou helpen aan mooiere en betere fotografie

Wij zijn Frank en Yvonne en samen zijn wij Betere Landschapsfoto. Vol passie en enthousiasme begeleiden we beginnende tot gevorderde fotografen bij alles wat je kunt ontdekken over macrofotografie, landschapsfotografie of kustfotografie. We organiseren een breed scala aan workshops, cursussen, coachingstrajecten en inspirerende lezingen.

Alle grote en kleine landschappen hebben een grote aantrekkingskracht op ons. Met de juiste techniek gaan we op zoek mooie plekken om sfeervolle beelden vast te leggen. En dat delen we graag met andere fotografen. Om ze verder te helpen in hun fotografie. Zien dat andere fotografen zich ontwikkelen met onze hulp, daar krijgen wij energie van!

Betere Landschapsfoto is officieel dealer van Leofoto, NiSi, Lensbaby, Kenko en Think Tank.

Heb je nog vragen over dit artikel? Stel ze in de reacties zodat we je kunnen helpen.

Heb je nog vragen over onze workshops? Stel ze via deze pagina. Of download hier ons gratis e-book “Betere foto’s in 9 simpele stappen“.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *