Fotograferen met filters in natuurfotografie is populair. Niet alleen om de sluitertijd te verlengen, maar ook juist om belichtingsproblemen op te lossen. Het NiSi 100mm filtersysteem is geschikt voor objectieven met een diameter van 49m tot en met 95mm. We zetten in deze keuzehulp alles op een rijtje voor het NiSi 100mm filtersysteem.

Wat is het Nisi 100mm filtersysteem

100mm betekent simpelweg dat de inschuif filters 100mm breed zijn. Het 100mm filtersysteem bestaat uit 1 of meerdere adapterringen die je op je objectief schroeft. Daar past de filterhouder op waar je de filters in steekt.

NiSi heeft complete filter kits
Hier zie je de 100mm filterhouder met 2 filters

Voor welke camera’s en objectieven is het geschikt

Welke camera je gebruikt is minder van belang. Het gaat vooral om de objectieven. Want de diameter is de belangrijkste variabele die bepaalt of een filter past. Immers, is het filter te smal voor het objectief, dan kan het z’n werk niet goed doen. Het NiSi 100mm systeem is geschikt voor objectieven met een diameter van 49mm tot en met 95mm.

Filters in het NiSi 100mm filtersysteem

Er zijn verschillende soorten filters en dit zijn de belangrijkste:

  • Polarisatiefilter, dit filter wordt met de 100mm filterhouder geleverd. Je kunt dit filter los bestellen, maar het past alleen in de NiSi filterhouders. Voor natuurfotografen adviseren wij het Landscape CPL filter. We schreven er eerder een review over.
  • Grijs verloopfilter met een hard, medium of zacht verloop. Afhankelijk van het type verloop varieert de sterkte van 1 tot 5 stops.

Met deze 2 filters los je belangrijke belichtingsproblemen op. Daarover schreven we eerder het artikel ‘De belangrijkste filters voor landschapsfotografie’.

Verder is beschikbaar

Er zijn nog meer soorten filters beschikbaar:

  • Grijsfilter in de sterkte van 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 15 en 20 stops. Dit filter is specifiek bedoeld om de sluitertijd te verlengen.
  • Reversed grad filter in de sterkte 2, 3 en 4 stops. Dit filter is geschikt bij zonsopkomsten en zonsondergangen als er weinig wolken op de horizon zijn.
  • Natural Night filter. Met dit filter verwijder je de nare kleurzweem die kunstlicht in je foto’s kan brengen.

Wat heb ik allemaal nodig

Hoeveel filters je gaat gebruiken bepaal je zelf. Je kunt het NiSi 100mm filtersysteem zo uitgebreid maken als je wilt. Voor de natuurfotograaf die graag landschappen en de kust fotografeert, is een polarisatiefilter en grijs verloop filter een must vinden we. Kies voor een 2 stops hard verloop filter, dat zul je het meeste gebruiken. Meer over het verloop lees je in het artikel ‘Keuzehulp voor NiSi grijs verloopfilter’.

Voor wat het egaal (ND) grijsfilter betreft, waarmee je de sluitertijd verlengt, is de keuze wat lastiger. Het ‘beste’ filter is afhankelijk van de hoeveelheid licht in je compositie en de sluitertijd die je wilt bereiken. Met het 6 stop grijsfilter ben je het meest flexibel. Meer over de verschillende grijsfilters lees je in het artikel ‘Keuzehulp voor NiSi grijsfilter’.

Filters bestellen

We zijn niet alleen ambassadeur maar ook dealer van NiSi. Je kunt alle filters en toebehoren via ons bestellen. Als je al weet welke filters je wilt bestellen, ga dan direct naar de webshop.

Alles wat je over het fotograferen met lange sluitertijden en filters  wilt weten

In het e-book ‘Fotograferen met lange sluitertijden en filters’ leggen we in detail uit hoe filters werken, wanneer je ze gebruikt en hoe je de filters nauwkeurig plaatst. En nog belangrijker, aan de hand van verschillende voorbeelden krijg je duidelijke uitleg over het fotograferen met lange sluitertijden.

E-book Fotograferen met lange sluitertijden en filters in het kort

✅Meer dan 80 pagina’s over hoe je met filters mooie foto’s met lange sluitertijden maakt
✅Hoe filters belichtingsproblemen voor je oplossen, zelfs als je niet met lange sluitertijden fotografeert
✅Ontdek de toegevoegde waarde van lange sluitertijden in je foto’s
✅Ontdek hoe je foto’s met lange sluitertijden maakt
✅Ontdek de toegevoegde waarde van een lange sluitertijd aan de compositie en sfeer in je foto’s
✅Tientallen voorbeelden met inclusief gedetailleerde instellingen en gebruikte filters zodat je exact weet hoe wij onze foto’s maken
✅Heldere uitleg die werkt in de praktijk
✅Concreet inzicht in onze workflow
✅Kaart met sluitertijden
✅Stappenplan van set-up naar foto met lange sluitertijden

Filters testen en ontdekken hoe ze echt werken

Wil je de filters eerst testen? Dat kan in onze workshop ‘Kustfotografie met lange sluitertijden’. In deze workshop kun je filters van het NiSi 100mm filtersysteem lenen. Je mag natuurlijk ook je eigen filters meenemen en de fijne kneepjes van het vak leren.

Sterke invoerende lijnen brengen diepte in de foto

Over Betere Landschapsfoto

Wij zijn Betere Landschapsfoto, hoe kunnen we jou helpen aan mooiere en betere fotografie

Wij zijn Frank en Yvonne en samen zijn wij Betere Landschapsfoto. Vol passie en enthousiasme begeleiden we beginnende tot gevorderde fotografen bij alles wat je kunt ontdekken over macrofotografie, landschapsfotografie of kustfotografie. We organiseren een breed scala aan workshops, unieke fotoreizen, cursussen, coachingstrajecten en inspirerende lezingen.

We trotseren sneeuwlandschappen om de mooiste grafische landschappen vast te leggen. Of staan aan de waterlijn met een zee vol woelige golven voor ons, om de dynamiek van het water te fotograferen. Maar je kan ons ook op een mooie lentedag liggend op de grond aantreffen tussen de vrolijke voorjaarsbloeiers.

Alle grote en kleine landschappen hebben een grote aantrekkingskracht op ons. Met de juiste techniek gaan we op zoek mooie plekken om sfeervolle beelden vast te leggen. En dat delen we graag met andere fotografen. Om ze verder te helpen in hun fotografie. Zien dat andere fotografen zich ontwikkelen met onze hulp, daar krijgen wij energie van!

Betere Landschapsfoto is ambassadeur en officieel dealer van NiSi, Lensbaby, Leofoto en Mindshift.

Heb je nog vragen over dit artikel? Stel ze in de reacties zodat we je kunnen helpen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *