Fotograferen met filters in natuurfotografie is populair. Niet alleen om de sluitertijd te verlengen, maar ook juist om belichtingsproblemen op te lossen. Het NiSi 150mm systeem is geschikt voor speciale groothoekobjectieven. We zetten in deze alles op een rijtje in de keuzehulp NiSi 150mm filter systeem.

Wat is het NiSi 150mm filter systeem

150mm betekent simpelweg dat de inschuif filters 150mm breed zijn. De huidige versie van dit systeem wordt ook wel S6 genoemd.

De grijsfilters hebben het formaat van 150x150mm. De grijs verloopfilters hebben de afmeting van 150x170mm. Daarnaast zijn er ook nog een aantal ronde filters voor dit S6 systeem van NiSi beschikbaar. Het polarisatiefilter is wat ons betreft het belangrijkste ronde filter.

AAF6159 Betere Landschapsfoto

Voor welke camera’s en objectieven is het geschikt

Welke camera je gebruikt is minder van belang. Het gaat vooral om de objectieven. Het NiSi 150mm filter systeem is geschikt voor speciale groothoekobjectieven met een korte brandpuntafstand. Deze objectieven hebben een wijde beeldhoek. Daar heb je een extra brede filterhouder en filters voor nodig. Zo voorkom je vignettering. Het S6 systeem is geschikt voor de volgende objectieven:

 • Canon TS-E 17mm f4
 • Nikon 14-24mm f2.8
 • Sony 12-24mm f4
 • Sigma 14mm f1.8
 • Sigma 20mm f1.4
 • Sigma 14-24mm f2.8 voor Canon en Nikon
 • Sigma 14-24mm f2.8 voor Sony E en Leica L
 • Tamron 15-30mm f2.8
 • Fujinon XF 8-16mm f2.8
 • Custom S6 filterhouder voor objectief diameters van 105mm, 95mm en 82mm

Wat heb ik allemaal nodig

Je hebt een aantal onderdelen nodig om met het S6 filter systeem te kunnen fotograferen. We zetten eerst alles kort op een rijtje.

Alles op een rijtje

 • S6 filterhouder
 • S6 adapter
 • Filters

Dit is de korte versie. We gaan er verder op in.

De S6 adapter voor het 150mm filter systeem is heel belangrijk

De objectieven die we hierboven noemen, hebben allemaal een andere constructie. Voor het gebruik van filters gaat het vooral om de buitenkant van het objectief. Ze hebben niet allemaal dezelfde diameter en het frontelement van deze objectieven is niet even bol. En soms is een vaste zonnekap bevestigd. Om vignettering te voorkomen is voor ieder objectief een speciale adapter ontwikkeld. En die is heel belangrijk bij de keuze die je maakt.

Heb je de filterhouder kit met de juiste adapter geselecteerd, dan maakt het niet meer uit welke filters voor het NiSi 150mm filter systeem je gebruikt.

S6 adapter Gemakkelijk te plaatsen

De S6 adapter is eenvoudig te plaatsen. Je schuift de S6 adapterring over de kap van het objectief en spant deze aan. In de adapterring kun je een NiSi S6 circulair filter plaatsen. Denk dan aan het polarisatiefilter en UV-filter. Deze filters zijn specifiek voor het S6 systeem ontwikkeld. Op de adapterring zitten 2 wieltjes waarmee je het circulaire polarisatiefilter kunt draaien.

S6 adapter met flocking materiaal aan de binnenzijde

Flocking materiaal is een zeer mat, fluweelachtig materiaal dat vaak wordt gebruikt aan de binnenkant van zonnekappen van high end objectieven. Bij ultra groothoekobjectieven treden sneller flare en reflecties op. Dit materiaal helpt reflecties te voorkomen.

Altijd in combinatie met de S6 filter houder kit

De S6 adapter plaats je op het objectief. Aan de andere kant plaats je de S6 filterhouder kit. Deze filterhouder kit bestel je apart. In de S6 filterhouder kit kun je verschillende schuiffilters plaatsen. Denk dan aan grijsfilters en grijs verloopfilters.

Je hebt alleen een adapter nodig als:

 • Je er nog geen hebt
 • Én je over een S5 filterhouder van NiSi beschikt. Dit is het vorige model en is compatibel met de S6 adapter.

S6 filterhouder kit

Heb je nog geen S5 kit of S5 adapter, kies dan in één keer voor een S6 filterhouder kit.

De NiSi S6 filterhouder kit is compleet en bevat het volgende:

 • S6 filterhouder
 • S6 adapter, passend voor jouw objectief
 • Landscape CPL polarisatiefilter
 • Lensdop
 • S6 opbergtas voor de filterhouder kit

De filterhouder kit vul je vervolgens aan met de filters van je keuze. En voor de volledigheid: kies je voor een S6 filterhouder kit, dan hoef je geen losse S6 adapter voor je objectief te bestellen.

Wat is er nieuw in de NiSi S6 filterhouder kit ten opzichte van de vorige versie

 • Een verbeterde 8-hoekige S6 filterhouder zodat je gemakkelijk en snel de filters kunt vervangen
 • Geen lichtlekkage, zelfs niet zonder een polarisatiefilter of UV-filter in de S6 adapter
 • Een nieuwe schroef om de filterhouder op de adapter te bevestigen
 • Anti-reflectiemateriaal aan de binnenzijde van de adapterring
 • De S6 adapter is stabieler ten opzichte van de vorige versie

De filters van het nisi 150mm filter systeem

Hoeveel filters je gaat gebruiken bepaal je zelf. Voor de natuurfotograaf die graag landschappen en de kust fotografeert, is een polarisatiefilter en grijs verloop filter een must vinden we. Het polarisatiefilter zit al in de S6 filterhouder kit Kies voor een 2 stops hard verloopfilter, dat zul je het meeste gebruiken. Meer over het verloop lees je in het artikel ‘Keuzehulp voor NiSi grijs verloopfilter’.

Voor wat het egaal (ND) grijsfilter betreft, waarmee je de sluitertijd verlengt, is de keuze wat lastiger. Het ‘beste’ filter is afhankelijk van de hoeveelheid licht in je compositie en de sluitertijd die je wilt bereiken. Met het 6 stops grijsfilter ben je het meest flexibel. Meer over de verschillende grijsfilters lees je in het artikel ‘Keuzehulp voor NiSi grijsfilter’.

Filters in het NiSi 150mm filter systeem

Er zijn verschillende soorten filters beschikbaar:

 • Polarisatiefilter, dit filter wordt met de 150mm filter houder kit geleverd. Je kunt dit filter ook los bestellen. We schreven al eerder een review over het landscape polarisatiefilter van NiSi. Het filter was weliswaar geschikt voor het 100mm systeem. Maar het glas, de coating en de werking is precies hetzelfde.
 • Grijs verloopfilter met een hard, medium of zacht verloop. Afhankelijk van het type verloop varieert de sterkte van 1 tot 5 stops

Met deze 2 filters los je belangrijke belichtingsproblemen op. Daarover schreven we eerder het artikel ‘Keuzehulp filters in natuurfotografie’.

Grijsfilters om de sluitertijd te verlengen

 • Grijsfilter met een sterkte van 2, 3, 4, 5, 6, 10 en 15 stops, bedoeld om de sluitertijd te verlengen.
 • Reverse grad filter in 3 en 4 stops. Dit filter is geschikt bij zonsopkomsten en zonsondergangen als er weinig wolken op de horizon zijn
 • Natural Night filter. Met dit filter verwijder je de nare kleurzweem die kunstlicht in je foto’s kan brengen

Dit zijn allemaal inschuiffilters. Ze passen perfect in de S6 filterhouder. Heb je nog het vorige S5 model? Geen probleem. Ook daar passen de schuiffilters keurig netjes in.

Ronde filters voor het Nisi 150mm filter systeem

Voor het S6 systeem ontwikkelde NiSi enkele ronde filters. Deze filters passen direct in de adapter.

Zo zijn er verschillende polarisatiefilters beschikbaar. Voor de natuurfotograaf adviseren wij het landscape CPL filter.

Verder is er een 395 UV-filter. Dit filter absorbeert ultraviolet licht en vermindert de blauwachtige invloed van het daglicht. Naast de vermindering van ongewenste blauwe kleurzweem wordt er geen extra kleur of contrast gecreëerd en zijn er geen aanpassingen van de belichting nodig tijdens het gebruik van dit filter.

En als laatste zijn er een aantal ronde grijsfilters beschikbaar van 3, 6, 10 en 15 stops. Het 6 stops filter combineert de langere sluitertijd met een polarisatiefilter.

NiSi S6 circular filter IR ND 8 Betere Landschapsfoto
Voorbeeld van een rond 3 stop ND filter.

Filters van het Nisi 150mm filter systeem bestellen

Als je al weet welke filters je wilt bestellen, ga dan direct naar de webshop. Je komt het NiSi 150mm filter systeem vanzelf tegen.

Alle artikelen over NiSi lezen

We schreven al de nodige artikelen over NiSi. Meestal gingen die over het 100mm systeem maar de werking van de filters en het materiaal waarvan ze zijn gemaakt is hetzelfde. We zetten ze hier voor je op een rijtje.

Alles wat je over het fotograferen met lange sluitertijden en filters  wilt weten

In het e-book ‘Fotograferen met lange sluitertijden en filters’ leggen we in detail uit hoe filters werken, wanneer je ze gebruikt en hoe je de filters nauwkeurig plaatst. En nog belangrijker, aan de hand van verschillende voorbeelden krijg je duidelijke uitleg over het fotograferen met lange sluitertijden.

E Book Fotograferen Met Lange Sluitertijden 5 Betere Landschapsfoto

E-book Fotograferen met lange sluitertijden en filters in het kort

✅Meer dan 80 pagina’s over hoe je met filters mooie foto’s met lange sluitertijden maakt
✅Hoe filters belichtingsproblemen voor je oplossen, zelfs als je niet met lange sluitertijden fotografeert
✅Ontdek de toegevoegde waarde van lange sluitertijden in je foto’s
✅Ontdek hoe je foto’s met lange sluitertijden maakt
✅Ontdek de toegevoegde waarde van een lange sluitertijd aan de compositie en sfeer in je foto’s
✅Tientallen voorbeelden met inclusief gedetailleerde instellingen en gebruikte filters zodat je exact weet hoe wij onze foto’s maken
✅Heldere uitleg die werkt in de praktijk
✅Concreet inzicht in onze workflow
✅Kaart met sluitertijden
✅Stappenplan van set-up naar foto met lange sluitertijden

Filters testen en ontdekken hoe ze echt werken

Wil je de filters eerst testen? Dat kan in onze workshop ‘Kustfotografie met lange sluitertijden’. In deze workshop kun je filters van het 100mm systeem lenen. Je mag natuurlijk ook je eigen filters meenemen en de fijne kneepjes van het vak leren.

20191215 G8A0615 Betere Landschapsfoto

Heb je al meer ervaring in het fotograferen met filters? Kijk dan eens naar de volgende workshops.

AAF4826 Betere Landschapsfoto
AAF1728 Betere Landschapsfoto
Een foto gemaakt tijdens de workshop landschapsfotografie Hoge Venen in de herfst

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *