Er zijn enorm veel soorten filters en dus ook grijs verloopfilters voor natuurfotografie te koop. En iedereen vertelt je iets anders. Voordat je het weet schaf je het verkeerde filter aan en heb je je geld weggegooid. Kun jij door de bomen het bos nog zien? Ontdek in deze ‘Keuzehulp voor Nisi grijs verloopfilter’ welk grijs verloopfilter het beste bij je past.
Wat doet het grijs verloopfilter ook alweer
Bij het fotograferen met filters denken we in eerste instantie aan het fotograferen met lange sluitertijden. De lange sluitertijd maak je vooral met een egaal grijsfilter, ook wel ND-filter genoemd. Het grijs verloopfilter is misschien minder populair, maar minstens zo belangrijk. Met een grijs verloopfilter los je een belichtingsprobleem op waarvan je misschien niet eens wist dat je het had. In dit artikel leggen we uit hoe het werkt en welk grijs verloopfilter je vaak kunt gebruiken.

Keuzehulp voor NiSi grijs verloopfilter
Grijs verloopfilter verkleint het contrast
Het grijs verloopfilter helpt je bij het verkleinen van het contrast. Waarschijnlijk herken je de volgende situatie. Je staat ergens in een mooi landschap en de voorgrond is een stuk donkerder dan de lucht. Hiervoor hoeft het niet eens zo’n mooi weer te zijn. Zelfs op een bewolkte dag, voor zonsopkomst of na zonsondergang doet deze situatie zich voor.
Als je zonder grijs verloop filter wilt fotograferen én uitgebeten hooglichten wilt voorkomen, zul je waarschijnlijk je belichting moeten aanpassen. De donkere delen in de foto worden dan nog donkerder. Het histogram zit voornamelijk aan de linker zijde. Je kunt de donkere delen in de nabewerking lichter maken, maar zult al snel ruis toevoegen. Kijk hieronder maar eens naar de rechter foto, die is zonder grijsverloopfilter gemaakt.
Door met een grijsverloop filter te fotograferen, dek je de lichte delen in de lucht af. De camera ‘compenseert’ en je histogram schuift verder op naar rechts. De donkere delen worden automatisch lichter weergegeven. Dat betekent dat je al direct meer kleur en details ziet. Én het betekent dat je meer data in je bestand hebt om te bewerken, zonder dat er sprake is van zichtbaar kwaliteitsverlies. Dit klinkt technisch maar het effect van her grijsverloopfilter is duidelijk in de rechter foto. Deze foto is met een 2 stops grijsverloopfilter gemaakt. Je ziet dat de lucht in beide foto’s even helder is en dat de voorgrond in de rechter foto lichter is. Er zijn veel meer details zichtbaar. De foto’s in dit artikel zijn onbewerkt zodat je het effect van de verschillende grijsverloopfilters goed kunt zien.
Zonder grijs verloopfilter. Donkere voorgrond. Met 2 stops grijs verloopfilter. Lichtere voorgrond.
keuzehulp voor nisi grijs verloopfilter: Welke soorten zijn er
We gaan verder met de ‘Keuzehulp voor NiSi grijs verloop filter’. Grijs verloopfilters zijn er in verschillende soorten. Maar voor alle merken en types heb je een filterhouder nodig. Grijs verloopfilters zijn niet in de vorm van een rond schroeffilter verkrijgbaar. De reden hiervoor is dat je vooraf nooit precies weet op welke hoogte je de horizon in de foto wilt plaatsen en hoe het schroefdraad op je objectief is gedraaid. Daar is geen ‘vast’ filter op te maken. Een grijs verloopfilter is dus altijd een inschuiffilter. Er zal vast ergens een fabrikant zijn die het met een rond filter met vaste horizon gaat proberen, maar laat niet door je filters bepalen waar je de horizon moet plaatsen.

keuzehulp voor nisi grijs verloopfilter: Welke sterktes zijn er
De grijs verloopfilters zijn in verschillende sterktes beschikbaar. Als we naar de NiSi filters kijken, loopt de sterkte op van 2 stops tot maar liefst 5 stops.
Naast het grijs verloop filter heb je bijvoorbeeld ook nog polarisatiefilters die reflecties verminderen en de grijsfilters waarmee je de sluitertijd verlengt. We hebben de filters en verschillende systemen naast elkaar gezet in de ‘Keuzehulp filters voor natuurfotografie’.
keuzehulp voor nisi grijs verloop filter: Verschil in verloop
Grijs verloopfilters zijn er dus in verschillende sterktes én met verschillende soorten verloop. En dat is zeker zo belangrijk. Je hebt filters met een:
- Zacht verloop
- Medium verloop
- Hard verloop
Het verschil kunnen we je het beste aan de hand van de filters/foto’s laten zien. Het verschil zit vooral in de voorgrond. Want hoe zachter het verloop, hoe donkerder de voorgrond. Met een zachter verloop is de overgang geleidelijker, maar het contrast blijft groter. En dat is precies wat je probeert te voorkomen.
Wij kiezen in vrijwel alle gevallen voor een filter met een hard verloop en soms voor een filter met een medium verloop. Filters met een zacht verloop hebben (voor ons) in de praktijk weinig toegevoegde waarde, omdat het effect op de donkere voorgrond en dus het contrast minimaal is. Als we al een grijs filter met zacht verloop gebruiken, is dat voor een creatief effect in de foto.
Verloop afstemmen op het landschap of niet
Toch zijn deze verschillende soorten verloop er niet voor niets. Het ene landschap is het andere niet en de horizon kun je naar wens op een andere plaats in de compositie opnemen. Een kustlandschap met een vlakke horizon, is iets anders dan een bergachtig landschap waar onder andere de bergen boven de horizon uitsteken. Voor beide situaties zou je een ander verloop kunnen gebruiken. Toch doen we dat niet. We werken vrijwel altijd met een 2 stop hard verloop grijsfilter. Wij leggen je precies uit waarom:
- Als je een filter met een hard verloop plaatst, kun je door de zoeker van je camera beter zien welk deel van de foto wordt afgedekt.
- Zorg ervoor dat je het filter zo ver laat zakken dat het deel van de lucht dat op de laagste plek in je foto zit wordt afgedekt. Dat heb je nodig om het contrast te verkleinen. Met een zachter verloop los je het belichtingsprobleem in mindere mate op.
In de praktijk dek je waarschijnlijk een stukje van de voorgrond, een berg, kerkje of bos af. Dit corrigeer je achteraf in Lightroom of Photoshop door met een gegradueerd filter te werken en de schaduwen lichter te maken.

Keuzehulp voor NiSi grijs verloopfilters: Welke sterkte kies je?
Het is niet te doen om voor iedere situatie het perfecte grijsverloopfilter mee te nemen. De filters nemen dan te veel ruimte in en bovendien is het niet te betalen. Wij werken in de praktijk bijna altijd met 1 grijs verloopfilter, het 2 stop hard verloop grijsfilter. We hebben wel meer grijs verloopfilters, maar die gebruiken we veel minder. Met het 2 stop hard verloop grijsfilter kun je in de meeste situaties goed uit de voeten.
Speciaal grijs verloop filter: reverse grad filter
Naast de gewone grijs verloopfilters is er ook nog een zogenaamd reverse grad filter. Deze filters zijn vlak boven de horizon het donkerste gecoat. Naar boven toe wordt de coating weer lichter. Daarmee zijn ze ideaal om het felle, directe zonlicht dat vlak boven de horizon zichtbaar is, te verminderen. Kijk maar eens naar het onderstaande voorbeeld. De linker foto is met een 2 stop hard verloopfilter gemaakt en de rechter met een 2 stop reversed grad filter.
Meer weten over het fotograferen met filters
We schreven eerder al verschillende artikelen over het fotograferen met filters. In het artikel ‘De belangrijkste filters voor landschapsfotografie’ lees je wat je allemaal nodig hebt om met filters te fotograferen. We schreven verschillende reviews over de ‘NiSi filters’ en de ‘NiSi filterhouder’.
Alles wat je over het fotograferen met lange sluitertijden en filters wilt weten
In het e-book ‘Fotograferen met lange sluitertijden en filters’ leggen we in detail uit hoe filters werken, wanneer je ze gebruikt en hoe je de filters nauwkeurig plaatst. En nog belangrijker, aan de hand van verschillende voorbeelden krijg je duidelijke uitleg over het fotograferen met lange sluitertijden.
E-book Fotograferen met lange sluitertijden en filters in het kort
✅Meer dan 80 pagina’s over hoe je met filters mooie foto’s met lange sluitertijden maakt
✅Hoe filters belichtingsproblemen voor je oplossen, zelfs als je niet met lange sluitertijden fotografeert
✅Ontdek hoe je foto’s met lange sluitertijden maakt
✅Tientallen voorbeelden met inclusief gedetailleerde instellingen en gebruikte filters zodat je exact weet hoe wij onze foto’s maken
✅Heldere uitleg die werkt in de praktijk en concreet inzicht in onze workflow
✅Stappenplan van set-up naar foto met lange sluitertijden

Onze ervaring met filters
Vanaf 2010 werken we met filters. Sinds toen hebben we zelf met 3 verschillende A-merken gewerkt. We fotograferen altijd met filters omdat ons dat enorm helpt in de fotografie, op zowel technisch als creatief gebied. We kiezen altijd voor kwalitatief goed materiaal. Dat geldt niet alleen voor de filters maar ook toebehoren zoals filterhouder en dergelijke. Sinds 2019 zijn we ambassadeur en dealer van NiSi.
Keuzehulp voor Nisi grijs verloopfilter: bestellen
Wil je een NiSi grijs verloopfilter bestellen? Als je al weet welk formaat en welke sterkte je wilt hebben, ga je hieronder verder. Neem anders eerst de keuzehulp voor het juiste filtersysteem door.
Complete kit bestellen
Wil je een complete filter kit? We hebben verschillende filter kits van NiSi voor je beschikbaar in de webshop. En we hebben in samenwerking met de importeur enkele filters van NiSi voor je gecombineerd om het bestellen makkelijker te maken.
Betere Landschapsfoto filter kit – Start
Wij hebben deze filter kit speciaal voor jou samengesteld. In deze filterkit van NiSi zitten de essentiële filters die jou helpen bij oplossen van belichtingsproblemen met reflecties en een groot contrast. Deze NiSi filter kit bestaat uit:
- 1 V6 filterhouder
- 1 Polarisatiefilter Landscape
- 1 GND4 (0.6) 2 stop hard verloop grijsfilter
- Verder krijg je: 4 adapterringen voor objectieven met een diameter van 67, 72, 77 en 82mm
Betere Landschapsfoto filter kit – Creatief
In deze filterkit van NiSi zitten alle essentiële filters die jou helpen bij het maken van betere én mooiere foto’s. Ten opzichte van de Betere Landschapsfoto Start kit krijg je een 6 stops ND filter waarmee je de sluitertijd kunt verlengen. Verder krijg je een Mindshift Filter Hive opbergtas. Hierin kun je je filters en filterhouder bewaren. Deze opbergtas is groot genoeg om in de toekomst nog meer filters in te bewaren. Eventueel neem je er extra geheugenkaartjes of een accu in mee.
Deze NiSi filter kit bestaat uit:
- 1 V6 filterhouder
- 1 Polarisatiefilter Landscape
- 1 GND4 (0.6) 2 stop hard verloop grijsfilter
- 1 GND64 (1.8) 6 stops grijsfilter
- 1 Mindshift Filter Hive, hierin passen de filters en de filterhouder
- Verder krijg je: 4 adapterringen voor objectieven met een diameter van 67, 72, 77 en 82mm
Betere Landschapsfoto filter kit – Compleet
In deze filterkit van NiSi zitten alle essentiële filters die wij zelf gebruiken. Ten opzichte van de Betere Landschapsfoto Creatief kit krijg je een 10 stops ND filter waarmee je de sluitertijd kunt verlengen. Natuurlijk zitten de andere filters en de Mindshift Filter Hive tas er gewoon bij.
Deze NiSi filter kit bestaat uit:
- 1 V6 filterhouder
- 1 Polarisatiefilter Landscape
- 1 GND4 (0.6) 2 stop hard verloop grijsfilter
- 1 GND64 (1.8) 6 stops grijsfilter
- 1 GND1000 (3.0) 10 stops grijsfilter
- 1 Mindshift Filter Hive, hierin passen de filters en de filterhouder
- Verder krijg je: 4 adapterringen voor objectieven met een diameter van 67, 72, 77 en 82mm
Geen verzendkosten
Als je een filter of filter kit bij ons bestelt, betaal je voor verzending in Nederland en België geen verzendkosten.
Ontdekken hoe je met filters fotografeert
Wil je eerst ontdekken hoe je met filters fotografeert? Belichtingsproblemen oplossen én met lange sluitertijden fotograferen? Kom dan naar de workshop ‘Kustfotografie fotograferen met lange sluitertijden’. Onze workshops zijn praktisch opgezet en we werken met maximaal 10 deelnemers. Er zijn dus maximaal 5 deelnemers per fotograaf. We kunnen fotografen met meer én minder ervaring in dezelfde workshop ontvangen. We hebben professionele filters die je tijdens de workshop kunt lenen.

Heb je al ervaring in het fotograferen met filters? En wil je de puntjes op de i zetten? Kom dan naar de Masterclass.

3 Maanden coaching
Je vindt natuurfotografie erg leuk om te doen. En foto’s die met lange sluitertijden zijn gemaakt, vind je mooi om te bekijken. Meestal zijn daarvoor filters gebruikt. Maar welke filters heb je nodig? In welke situaties gebruik je ze? En welke invloed hebben ze op de technische instellingen en sfeer in je foto’s? In dit natuurfotografie coaching traject leg je een stevige basis. Je ontdekt hoe je filters gebruikt en hoe je de filters inzet om spannende foto’s met lange sluitertijden te maken.

OVER BETERE LANDSCHAPSFOTO

Wij zijn Frank en Yvonne en samen zijn wij Betere Landschapsfoto. Vol passie en enthousiasme begeleiden we beginnende tot gevorderde fotografen bij alles wat je kunt ontdekken over macrofotografie, landschapsfotografie of kustfotografie. We organiseren een breed scala aan workshops, cursussen, coachingstrajecten en inspirerende lezingen.
Alle grote en kleine landschappen hebben een grote aantrekkingskracht op ons. Met de juiste techniek gaan we op zoek mooie plekken om sfeervolle beelden vast te leggen. En dat delen we graag met andere fotografen. Om ze verder te helpen in hun fotografie. Zien dat andere fotografen zich ontwikkelen met onze hulp, daar krijgen wij energie van!
Betere Landschapsfoto is officieel dealer van Leofoto, NiSi, Lensbaby, Kenko en Think Tank.
Heb je nog vragen over dit artikel? Stel ze in de reacties zodat we je kunnen helpen.
Heb je nog vragen over onze workshops? Stel ze via deze pagina. Of download hier ons gratis e-book “Betere foto’s in 9 simpele stappen“.
Geef een reactie