Als je denkt aan het fotograferen met lange sluitertijden denk je al snel aan het fotograferen met een grijsfilter. Een vraag die vaak aan ons wordt gesteld is welke sterkte grijsfilter het beste is. Veel fotografen willen voor een 10 stops filter kiezen. Met dit filter verleng je de sluitertijd maar liefst 1000 keer. Maar is het 10 stops filter wel de slimste keuze? Je ontdekt het in de ‘Keuzehulp voor NiSi grijsfilter’.

Wat doet het grijsfilter ook alweer

Met een grijsfilter verleng je de sluitertijd. Je camera maakt een opname met een langere sluitertijd waarbij de bewegende delen in de compositie worden uitgesmeerd. Meestal zal het om water of wolken in de lucht gaan. Maar je kunt ook aan bewegend gras, bladeren of bijvoorbeeld voertuigen en mensen denken. Een grijsfilter wordt ook wel egaal grijsfilter of ND-filter genoemd.

AAE7417 Betere Landschapsfoto
De Engelse kust in North Yorkshire, gemaakt met een 3 stop grijsfilter.

De mate waarin de sluitertijd wordt verlengd en de bewegende delen in het beeld bewegen is afhankelijk van:

 • De hoeveelheid licht buiten
 • De snelheid waarmee bewegende elementen zoals water en wolken in de lucht bewegen
 • De afstand tussen jou en de bewegende elementen
 • De sterkte van het filter
 • Je instellingen zoals diafragma en ISO-waarde, met daarbij een bepaalde sluitertijd

keuzehulp voor nisi grijsfilter: Welke soorten grijsfilters zijn er

Je hebt 2 soorten grijsfilters. Ronde filters die je direct op het objectief schroeft en vierkante filters die je in een filterhouder plaatst. We leggen het je uit.

Rond systeem, zonder filterhouder

In een systeem met ronde filters werk je zonder filterhouder. Je plaatst de filters rechtstreeks op het objectief. Je kunt meerdere filters op elkaar plaatsen. Zo kun je het grijsfilter met een polarisatiefilter combineren. Je hebt voor dit systeem geen filterhouder nodig.

NiSi ND Vario True Color 7 klein Betere Landschapsfoto
NiSi True Color 1-5 stops variabel grijsfilter mét polarisatiefilter gecombineerd

Systeem met filterhouder

Dit is het meest flexibele systeem en heeft enkele grote voordelen. De filters plaats je in de filterhouder. Je kunt belichtingsproblemen oplossen én je creatieve ideeën met lange sluitertijden gemakkelijk combineren. Je kunt behalve een polarisatiefilter nog 3 andere filters plaatsen. Dat is meer dan genoeg. Dit systeem gebruik je vooral als je vaak met filters zult fotograferen en je serieus wilt toeleggen op landschapsfotografie.

Een NiSi grijsfilter in de filterhouder

Meer over deze systemen lees je in het artikel ‘Keuzehulp filters in natuurfotografie’. Ook de voordelen en nadelen komen aan bod.

keuzehulp voor nisi grijsfilter: Welke sterktes zijn er

Er zijn veel verschillende filters beschikbaar. We hebben ze in veel verschillende sterktes beschikbaar, van 2 stops tot maar liefst 20 stops. Je kunt niet alle filters voor alle situaties aanschaffen. Dat past niet in je cameratas en bovendien wordt het dan veel te duur.

Naast het grijsfilter heb je bijvoorbeeld ook nog polarisatiefilters die reflecties verminderen en de grijs verloopfilters waarmee je de sluitertijd verlengt.

Het gewenste effect bepaalt de sluitertijd en dus de sterkte van het egaal grijsfilter

Om te bepalen welk filter je nodig hebt, bepaal je het effect dat je in je foto wilt laten zien. We gaan dus zeker niet alleen uit van de sterkte van het grijsfilter. We gaan je uit van het effect – de lengte van de sluitertijd – die we willen bereiken.

Het bepalen van het effect kan lastig zijn. Zeker als je nog niet zoveel ervaring hebt. Naast de ‘technische factoren’ ben je er zelf ook nog. Want wat vindt jij mooi? In de ene situatie kan dat een sluitertijd van 2 seconden zijn en in de andere een sluitertijd van 3 minuten. En daarbij zoek je een grijsfilter met een bepaalde sterkte.

Keuzehulp voor NiSi grijsfilter: Welke sterkte kies je?

Wij fotograferen al sinds 2010 met filters. De laatste jaren laten we ons alleen nog maar leiden door wat wij mooi vinden. Daar stemmen we de sluitertijd op af en kiezen we het filter dat er het beste bij past. Zo’n 90% van alle foto’s met lange sluitertijden maken we met een 6 stops grijsfilter, 3 stops grijsfilter en 10 stops grijsfilter. De sterktes zijn bewust in deze volgorde geplaatst. Het 6 stops grijsfilter gebruiken wij het meeste.

De nieuwe pier in Dorset, deze foto is gemaakt met een 6 stop grijsfilter
Sluitertijd 30 seconden, gemaakt met een 6 stop grijsfilter.

Check ook eens de keuzehulp voor grijs verloopfilters.

We schreven eerder al verschillende artikelen over het fotograferen met filters. In het artikel ‘De belangrijkste filters voor landschapsfotografie’ lees je wat je allemaal nodig hebt om met filters te fotograferen. We schreven verschillende reviews over de ‘NiSi filters’ en de ‘NiSi filterhouder’. En we publiceerden we het e-book ‘Fotograferen met lange sluitertijden en filters’.

Foto met grijsfilter gemaakt in North Cornwall
Sluitertijd 3 minuten, gemaakt met een 10 stop filter

Onze ervaring met filters

Vanaf 2010 fotograferen we met filters. Sinds toen hebben we zelf met 3 verschillende A-merken gewerkt. We fotograferen altijd met filters omdat ons dat enorm helpt in de landschapsfotografie, op zowel technisch als creatief gebied. We kiezen altijd voor kwalitatief goed materiaal. Dat geldt niet alleen voor de filters maar ook toebehoren zoals filterhouder en dergelijke. Sinds 2019 zijn we ambassadeur en dealer van NiSi.

NiSi grijsfilter kopen

Wil je na het lezen van deze ‘Keuzehulp voor NiSi grijsfilter’ een NiSi grijs filter bestellen? Als je al weet welk formaat en welke sterkte je wilt hebben, ga je hieronder verder. Neem anders eerst de keuzehulp voor het juiste filtersysteem door.

Complete filter kit met Nisi filters van Betere landschapsfoto bestellen

Wil je een complete filter kit? We hebben verschillende filter kits van NiSi voor je beschikbaar. We hebben zelfs onze eigen Betere Landschapsfoto filter kits, die we samen met de importeur van NiSi hebben samengesteld.

Overige filterkits van nisi

Bekijk hier de andere filterkits van NiSi

Geen verzendkosten

Als je een filter of filter kit bij ons bestelt, betaal je voor verzending in Nederland en België geen verzendkosten.

Ontdekken hoe je met filters fotografeert

Wil je eerst ontdekken hoe je met filters fotografeert? Belichtingsproblemen oplossen én met lange sluitertijden fotograferen? Kom dan naar de workshop ‘Kustfotografie fotograferen met lange sluitertijden’. Je krijgt veel 1-op-1 begeleiding. Er zijn maximaal 10 deelnemers en wij begeleiden je samen. Samen hebben we al meer dan 20 jaar ervaring in het geven van trainingen in natuurfotografie. We hebben professionele filters die je tijdens de workshop kunt lenen.

Prachtige foto van de zee met een mooie blauwe tint

Heb je al ervaring in het fotograferen met filters? En wil je de puntjes op de i zetten? Kom dan naar de Masterclass.

Zonsopkomst tijdens de privé masterclass kustfotografie met lange sluitertijden

Meer lezen over het fotograferen met filters en lange sluitertijden

Ontdek het in het complete fotografie e-book over het fotograferen van lange sluitertijden met filters:

 • Meer dan 80 pagina’s over hoe je met filters mooie foto’s met lange sluitertijden maakt
 • Hoe filters belichtingsproblemen voor je oplossen, zelfs als je niet met lange sluitertijden fotografeert
 • Ontdek hoe je foto’s met lange sluitertijden maakt
 • Ontdek de toegevoegde waarde van een lange sluitertijd aan de compositie en sfeer in je foto’s
 • Tientallen voorbeelden, inclusief gedetailleerde instellingen, filtergebruik en foto’s zodat je exact weet hoe wij onze foto’s maken
 • Heldere uitleg die werkt in de praktijk
 • Concreet inzicht in onze workflow
 • Kaart met sluitertijden
 • Stappenplan van set-up naar foto met lange sluitertijden
E Book Fotograferen Met Lange Sluitertijden 5 Betere Landschapsfoto

3 Maanden coaching

Je vindt natuurfotografie erg leuk om te doen. En foto’s die met lange sluitertijden zijn gemaakt, vind je mooi om te bekijken. Meestal zijn daarvoor filters gebruikt. Maar welke filters heb je nodig? In welke situaties gebruik je ze? En welke invloed hebben ze op de technische instellingen en sfeer in je foto’s? In dit natuurfotografie coaching traject leg je een stevige basis. Je ontdekt hoe je filters gebruikt en hoe je de filters inzet om spannende foto’s met lange sluitertijden te maken.

Coaching Lange Sluitertijden 1 Betere Landschapsfoto
e book betere fotos in 7 stappen 1 Betere Landschapsfoto

OVER BETERE LANDSCHAPSFOTO

Wij zijn Betere Landschapsfoto, hoe kunnen we jou helpen aan mooiere en betere fotografie

Wij zijn Frank en Yvonne en samen zijn wij Betere Landschapsfoto. Vol passie en enthousiasme begeleiden we beginnende tot gevorderde fotografen bij alles wat je kunt ontdekken over macrofotografie, landschapsfotografie of kustfotografie. We organiseren een breed scala aan workshops, cursussen, coachingstrajecten en inspirerende lezingen.

Alle grote en kleine landschappen hebben een grote aantrekkingskracht op ons. Met de juiste techniek gaan we op zoek mooie plekken om sfeervolle beelden vast te leggen. En dat delen we graag met andere fotografen. Om ze verder te helpen in hun fotografie. Zien dat andere fotografen zich ontwikkelen met onze hulp, daar krijgen wij energie van!

Betere Landschapsfoto is officieel dealer van Leofoto, NiSi, Lensbaby, Kenko en Think Tank.

Heb je nog vragen over dit artikel? Stel ze in de reacties zodat we je kunnen helpen.

Heb je nog vragen over onze workshops? Stel ze via deze pagina. Of download hier ons gratis e-book “Betere foto’s in 9 simpele stappen“.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *