Als je denkt aan het fotograferen met lange sluitertijden denk je al snel aan het fotograferen met een grijsfilter. Een vraag die vaak aan ons wordt gesteld is welke sterkte grijsfilter het beste is. Veel fotografen willen voor een 10 stops filter kiezen. Met dit filter verleng je de sluitertijd maar liefst 1000 keer. Maar is het 10 stops filter wel de slimste keuze? Je ontdekt het in de ‘Keuzehulp voor NiSi grijsfilter’.

Wat doet het grijsfilter ook alweer

Met een grijsfilter verleng je de sluitertijd. Je camera maakt een opname met een langere sluitertijd waarbij, de bewegende delen in de compositie worden uitgesmeerd. Meestal zal het om water of lucht gaan. Maar je kunt ook aan bewegend gras, bladeren of bijvoorbeeld voertuigen denken. Een grijsfilter wordt ook wel egaal grijsfilter of ND-filter genoemd.

De Engelse kust in North Yorkshire, gemaakt met een 3 stop grijsfilter.

De mate waarin de sluitertijd wordt verlengd en de bewegende delen in het beeld bewegen is afhankelijk van:

 • De hoeveelheid licht buiten
 • De snelheid waarmee bewegende elementen zoals water en lucht bewegen
 • De afstand tussen jou en de bewegende elementen
 • De sterkte van het filter
 • Je instellingen zoals diafragma en ISO-waarde, met daarbij een bepaalde sluitertijd

keuzehulp voor nisi grijsfilter: Welke soorten grijsfilters zijn er

Je hebt 2 soorten grijsfilters. Ronde filters die je direct op het objectief schroeft en vierkante filters die je in een filterhouder plaatst. We leggen het je uit.

Rond systeem, zonder filterhouder

In een systeem met ronde filters werk je zonder filterhouder. Je plaatst de filters door middel van schroefdraad rechtstreeks op het objectief en eventueel plaats je enkele filters direct op elkaar. Je hebt voor dit systeem geen filterhouder nodig.

NiSi HUC IR ND64 (6 stop) filter mét polarisatiefilter gecombineerd

Systeem met filterhouder

Dit is het meest flexibele systeem en heeft enkele grote voordelen. Je kunt je belichtingsproblemen oplossen én je creatieve ideeën makkelijk combineren. Je kunt behalve een polarisatiefilter nog 3 andere filters plaatsen. Dat is meer dan genoeg. Dit systeem gebruik je vooral als je vaak met filters zult fotograferen en je serieus wilt toeleggen op landschapsfotografie.

Een NiSi grijsfilter in de filterhouder

Meer over deze systemen lees je in het artikel ‘Keuzehulp filters in natuurfotografie’, ook de voordelen en nadelen komen aan bod.

keuzehulp voor nisi grijsfilter: Welke sterktes zijn er

Er zijn veel verschillende filters beschikbaar. We hebben ze in veel verschillende sterktes beschikbaar, van 2 stops tot maar liefst 20 stops. Je kunt niet alle filters voor alle situaties aanschaffen. Dat past niet in je cameratas en bovendien wordt het dan veel te duur.

Naast het grijs verloop filter heb je bijvoorbeeld ook nog polarisatiefilters die reflecties verminderen en de grijsfilters waarmee je de sluitertijd verlengt. We hebben de filters en verschillende systemen naast elkaar gezet in de ‘Keuzehulp filters voor natuurfotografie’.

Het gewenste effect bepaalt de sluitertijd en dus de sterkte van het egaal grijsfilter

Om te bepalen welk filter je nodig hebt, bepaal je het effect dat je in je foto wilt laten zien. Eerder noemden we het populaire 10 stops filter. Als je hiermee fotografeert kan het zo maar zijn dat je sluitertijd te kort of te lang is. En je hebt net al gelezen dat er meerdere factoren een rol spelen bij het maken van een foto met een lange sluitertijd.

Het bepalen van het effect is lastig. Er zijn meerdere factoren die ‘technisch’ gezien een rol spelen en dan ben je er zelf ook nog. Want wat vindt jij mooi? In de ene situatie kan dat een sluitertijd van 2 seconden zijn en in de andere een sluitertijd van 3 minuten.

Keuzehulp voor NiSi grijsfilter: Welke sterkte kies je?

Wij fotograferen al ruim 10 jaar met filters. De laatste jaren laten we ons leiden door wat wij mooi vinden. Daar stemmen we de sluitertijd op af en kiezen we het filter dat er het beste bij past. Zo’n 90% van alle foto’s met lange sluitertijden maken we met een 6 stops grijsfilter en 10 stops grijsfilter, en de rest met een 3 stops grijsfilter. Het 6 stops grijsfilter gebruiken wij het meeste.

We moeten genoegen nemen met wat de natuur ons aan licht geeft. Als we bedenken om met een lange sluitertijd van een paar minuten te werken en er is veel licht, dan wordt het natuurlijk lastig. Het aanpassen van instellingen zoals diafragma en ISO-waarde helpt, zeker als er juist minder licht is.

De nieuwe pier in Dorset, deze foto is gemaakt met een 6 stop grijsfilter
Sluitertijd 30 seconden, gemaakt met een 6 stop grijsfilter.

We schreven eerder al verschillende artikelen over het fotograferen met filters. In het artikel ‘De belangrijkste filters voor landschapsfotografie’ lees je wat je allemaal nodig hebt om met filters te fotograferen. We schreven verschillende reviews over de ‘NiSi filters’ en de ‘NiSi filterhouder’. En onlangs publiceerden we het e-book ‘Fotograferen met lange sluitertijden en filters’.

Foto met grijsfilter gemaakt in North Cornwall
Sluitertijd 3 minuten, gemaakt met een 10 stop filter

Onze ervaring met filters

Vanaf 2010 werken we met filters. Sinds toen hebben we zelf met 3 verschillende merken gewerkt. Tijdens onze workshops komen we nog meer merken tegen. We fotograferen altijd met filters omdat ons dat enorm helpt in de landschapsfotografie, op zowel technisch als creatief gebied. We kiezen altijd voor kwalitatief goed materiaal. Dat geldt niet alleen voor de filters maar ook toebehoren zoals filterhouder en dergelijke. Sinds 2019 zijn we ambassadeur en dealer van NiSi.

NiSi grijs filter bestellen

Wil je na het lezen van deze ‘Keuzehulp voor NiSi grijsfilter’ een NiSi grijs filter bestellen? Als je al weet welk formaat en welke sterkte je wilt hebben, ga je direct naar de webshop.

Complete filter kit met Nisi filters van Betere landschapsfoto bestellen

Wil je een complete filter kit? We hebben verschillende filter kits van NiSi voor je beschikbaar in de webshop. Sinds kort hebben we zelfs onze eigen Betere Landschapsfoto filter kits, die we samen met de importeur van NiSi hebben samengesteld.

Betere Landschapsfoto filter kit – Starter

Wij hebben deze filter kit speciaal voor jou samengesteld. In deze filterkit van NiSi zitten de essentiële filters die jou helpen bij oplossen van belichtingsproblemen met reflecties en een groot contrast. Deze NiSi filter kit bestaat uit:

 • 1 V6 filterhouder
 • 1 Polarisatiefilter Landscape
 • 1 GND4 (0.6) 2 stop hard verloop grijsfilter
 • Verder krijg je: 4 adapterringen voor objectieven met een diameter van 67, 72, 77 en 82mm.

Betere Landschapsfoto filter kit – Creatief

In deze filterkit van NiSi zitten alle essentiële filters die jou helpen bij het maken van betere, mooiere én creatievere foto’s. Ten opzichte van de Betere Landschapsfoto Start kit krijg ook je een 6 stops ND filter waarmee je de sluitertijd kunt verlengen. Verder krijg je een Mindshift Filter Hive opbergtas. Hierin kun je je filters en filterhouder bewaren. Deze opbergtas is groot genoeg om in de toekomst nog meer filters in te bewaren. Eventueel neem je er extra geheugenkaartjes of een accu in mee.

Deze NiSi filter kit bestaat uit:

 • 1 V6 filterhouder
 • 1 Polarisatiefilter Landscape
 • 1 GND4 (0.6) 2 stop hard verloop grijsfilter
 • 1 GND64 (1.8) 6 stops ND grijsfilter
 • 1 Mindshift Filter Hive, hierin passen de filters en de filterhouder
 • Verder krijg je: 4 adapterringen voor objectieven met een diameter van 67, 72, 77 en 82mm.

Betere Landschapsfoto filter kit – Compleet

In deze filterkit van NiSi zitten alle essentiële filters die wij zelf gebruiken. Ten opzichte van de Betere Landschapsfoto Creatief kit krijg je een 10 stops ND filter waarmee je de sluitertijd kunt verlengen. Natuurlijk zitten de andere filters en de Mindshift Filter Hive tas er gewoon bij.

Deze NiSi filter kit bestaat uit:

 • 1 V6 filterhouder
 • 1 Polarisatiefilter Landscape
 • 1 GND4 (0.6) 2 stop hard verloop grijsfilter
 • 1 GND64 (1.8) 6 stops ND grijsfilter
 • 1 GND1000 (3.0) 10 stops ND grijsfilter
 • 1 Mindshift Filter Hive, hierin passen de filters en de filterhouder
 • Verder krijg je: 4 adapterringen voor objectieven met een diameter van 67, 72, 77 en 82mm

Geen verzendkosten

Als je een filter of filter kit bij ons bestelt, betaal je voor verzending in Nederland en België geen verzendkosten.

Ontdekken hoe je met filters fotografeert

Wil je eerst ontdekken hoe je met filters fotografeert? Belichtingsproblemen oplossen én met lange sluitertijden fotograferen? Kom dan naar de workshop ‘Kustfotografie fotograferen met lange sluitertijden’. Als je voor, tijdens of na de workshop filters bij ons bestelt, ontvang je een cashback op de workshop.

Prachtige foto van de zee met een mooie blauwe tint

Over Betere Landschapsfoto

Frank en Yvonne

Wij zijn Frank en Yvonne en samen zijn wij Betere Landschapsfoto. Vol passie en enthousiasme begeleiden we beginnende tot gevorderde fotografen bij alles wat je kunt ontdekken over macrofotografie, landschapsfotografie of kustfotografie. We organiseren een breed scala aan workshops, unieke fotoreizen, cursussen, coachingstrajecten en inspirerende lezingen.

We trotseren sneeuwlandschappen om de mooiste grafische landschappen vast te leggen. Of staan aan de waterlijn met een zee vol woelige golven voor ons, om de dynamiek van het water te fotograferen. Maar je kan ons ook op een mooie lentedag liggend op de grond aantreffen tussen de vrolijke voorjaarsbloeiers.

Alle grote en kleine landschappen hebben een grote aantrekkingskracht op ons. Met de juiste techniek gaan we op zoek mooie plekken om sfeervolle beelden vast te leggen. En dat delen we graag met andere fotografen. Om ze verder te helpen in hun fotografie. Zien dat andere fotografen zich ontwikkelen met onze hulp, daar krijgen wij energie van!

Betere Landschapsfoto is ambassadeur en officieel dealer van NiSi, Lensbaby, Leofoto en Mindshift.

Heb je nog vragen over deze ‘Keuzehulp voor NiSi grijsfilter’? Stel ze in de reacties zodat we je kunnen helpen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *