Fotograferen met een lange sluitertijd is een populaire techniek. In onze workshops en naar aanleiding van onze blogs krijgen we hier vaak vragen over. We hebben de vijf meest gestelde vragen verzameld en geven bruikbare antwoorden en tips waar je echt iets aan hebt.

Fotograferen met lange sluitertijden is populair

Fotograferen met lange sluitertijden is populair. We hebben er al diverse blogs en een e-book over geschreven. Elk jaar geven we verschillende workshops waarin je leert hoe je met filters en lange sluitertijden fotografeert.

We begrijpen goed waarom fotograferen met een lange sluitertijd zo populair is. Zelfs met weinig ervaring zul je zien dat het een grote impact op je foto’s heeft, waardoor je het verschil kunt maken.

Wekelijks beantwoorden we vragen over fotograferen met lange sluitertijden. We hebben de vijf meest gestelde vragen verzameld en geven je hier de antwoorden.

Vraag 1: Kan ik foto’s met lange sluitertijden maken zonder filters?

Ja, dat is geen probleem. Je kunt foto’s met lange sluitertijden maken zonder filters te gebruiken.

Normaal gesproken gebruik je filters om de hoeveelheid licht die de sensor van je camera bereikt te verminderen, waardoor je de sluitertijd moet verlengen om een goed belichte foto te krijgen.

Je kunt dus ook zonder filters foto’s maken met een lange sluitertijd. Dat doe je als volgt:

  • Fotografeer met een zo klein mogelijk diafragma. Vaak zal dat f22 zijn.
  • Gebruik de laagst mogelijke ISO-waarde.

De sluitertijden zullen langer worden. Maar verwacht er niet te veel van. Sluitertijden zullen nog steeds relatief kort zijn. Zeker als je op een dag met veel licht fotografeert.

Een mogelijke oplossing is dan om rondom de zonsopkomst en zonsondergang te fotograferen. Er is dan minder licht. En omdat je je foto’s netjes wilt belichten, wordt de sluitertijd vanzelf langer. Op deze manier kan afhankelijk de instellingen op de camera en de hoeveelheid omgevingslicht een sluitertijd van enkele seconden worden bereikt.

Maar…als je zonder filters fotografeert zul je tegen beperkingen aanlopen. Zeker als je overdag fotografeert.

AAF9109 2 Betere Landschapsfoto
Deze foto is gemaakt zonder filters. Er was precies genoeg bewolking om het contrast te beperken. Er zijn geen uitgebeten hooglichten en er zit kleur en details in de schaduwrijke delen. De benodigde sluitertijd was te lang om de foto uit de hand te maken. Daarom is een statief gebruikt. Omdat het bijna niet waaide en de foto op een afstandje van de zee is gemaakt, is het effect van de lange sluitertijd een beetje zichtbaar.

Vraag 2: Heb ik een afstandsbediening nodig voor fotografie met lange belichtingstijd?

Nee, je hebt geen afstandsbediening nodig, tenzij je met een zeer lange sluitertijd wilt fotograferen die de bulb-modus vereist. Bij de meeste camera’s gebruik je de bulb-modus voor sluitertijden langer dan 30 seconden.

Zelf gebruiken we al minstens 10 jaar geen afstandsbediening meer vanwege technische problemen, zoals niet werkende functies of lege batterijen.

In de praktijk gebruiken wek – indien nodig – de belichtingsvertraging op de camera, meestal ingesteld op 2 seconden. Nadat de ontspanknop is ingedrukt, wordt de foto 2 seconden later gemaakt. Dit werkt goed bij lange sluitertijden waarbij het exacte moment van de opname niet cruciaal is.

Als je echter bijvoorbeeld een brekende golf wilt vastleggen met een kortere sluitertijd, is het moment van de opname wel essentieel. In dat geval wordt de foto direct na het indrukken van de ontspanknop gemaakt.

AAG1020 2 Betere Landschapsfoto
Het moment waarop de foto wordt gemaakt is cruciaal. Je wacht immers het moment af waarop de golf om de rotsen beweegt.
DSC2265 2 Betere Landschapsfoto
Het moment waarop de foto wordt gemaakt is niet cruciaal. Het water komt in een constante snelheid en hoeveelheid naar je toe.

Vraag 3: Hoe weet ik de juiste sluitertijd met ND-filters?

Als je nog niet veel ervaring hebt met het gebruik van grijsfilters, kan het best lastig zijn om de juiste sluitertijd te bepalen. Met wat meer ervaring zul je sneller de gewenste sluitertijd vinden.

We houden het simpel en baseren ons op de sterkte van het filter, niet op de gewenste sluitertijd. Voor het bepalen van de ideale sluitertijd op basis van het filter heb je meer ervaring nodig. Met die ervaring kun je de instellingen van je camera zo aanpassen dat je altijd de gewenste sluitertijd bereikt.

Toen je begon met fotografie, heb je ongetwijfeld de basisprincipes van sluitertijd, diafragma en ISO-waarde geleerd. Deze drie elementen vormen samen de belichtingsdriehoek. Je hebt ook geleerd dat een verdubbeling of halvering van de sluitertijd gelijkstaat aan 1 stop.

Het kennen van de stops is nu echt nuttig voor je. Als je ze nog niet goed onthouden hebt, zorg dan dat je ze uit je hoofd leert. Vind je dit moeilijk, installeer dan een app op je smartphone die helpt bij het berekenen van lange sluitertijden.

Hier een voorbeeld: stel je voor dat je een landschap fotografeert met een bepaalde compositie. Je hebt het diafragma en de ISO-waarde al ingesteld. Je hebt nog geen grijsfilter geplaatst, en de sluitertijd zonder filter is 1/60 seconde.

Als je een grijsfilter hebt van 6 stops, kun je de sluitertijd met 6 stops verlengen. In de app kun je de nieuwe sluitertijd aflezen, of je kunt het zelf berekenen. Het rijtje van sluitertijden ziet er dan als volgt uit:

1/60e-1/30e-1/15e-1/8e-1/4e-1/2e-1 seconde. De sluitertijd bedraagt dan 1 seconde. Je weet dan dat de sluitertijd – nadat je het filter hebt geplaatst – 1 seconde bedraagt.

We kunnen ons goed voorstellen dat je dit lastig vind om te doorgronden. Lees het gerust nog eens door. Wil je meer weten over het fotograferen met lange sluitertijden en filters? Kies dan voor het e-book.

E Book Fotograferen Met Lange Sluitertijden 8 Betere Landschapsfoto

Vraag 4: Is er een juiste sluitertijd voor fotografie met een lange belichtingstijd?

Nee. Er is geen juiste sluitertijd voor fotografie met lange belichtingstijd. De ideale sluitertijd is afhankelijk van het onderwerp dat je fotografeert en hoe je dat wilt vastleggen.

Als je al met lange sluitertijden fotografeert, zul je wellicht al een voorkeur hebben. In het begin lieten we de sluitertijd uitsluitend bepalen door de sterkte van het grijsfilter in combinatie met de hoeveelheid licht. Aan de hoeveelheid licht die op een bepaald moment beschikbaar is, kunnen we niets doen. Maar door het meest geschikte filter én de meest geschikte instellingen te kiezen, zijn we veel flexibeler in het fotograferen met een lange sluitertijd.

De sluitertijd waarmee je fotografeert moet nu eenmaal passen bij de omstandigheden en het landschap dat je fotografeert. Dat is zeker zo belangrijk voor de sfeer die je wilt weergeven.

Dus: experimenteer. Ontdek welke sluitertijden voor jou goed werken. En ben tegelijkertijd zo flexibel dat je hiervan afwijkt als dat de foto ten goede komt.

Het zal een tijdje duren voordat je merkt wat je echt aanspreekt en hoe je met de sluitertijd kunt variëren. Dat maakt het fotograferen met een lange sluitertijd extra leuk vinden we.

Brirstol Channel tijdens een fotoreis
De lange sluitertijd is creatief ingezet. De sluitertijd bedraagt 5 minuten. Een abstract beeld is ontstaan.

Vraag 5: Waarom zijn mijn afbeeldingen onscherp bij het gebruik van filters?

Onscherpte in je foto’s kan verschillende oorzaken hebben. Als je met een grijs filter fotografeert houdt dit veel licht tegen. Als er dan weinig contrast is, kan de autofocus van de camera niet altijd goed werken. Je krijgt dan een onscherpte foto. Of de camera weigert helemaal om de foto te maken.

In dat geval is er een hele simpele oplossing. Ga als volgt te werk:

  • Verwijder het filter van je objectief.
  • Stel scherp op de plek waar je wilt scherpstellen.
  • Zet de autofocus uit. Hiermee vergrendel je de scherpstelling.
  • Plaats het filter terug.
  • Pas de sluitertijd aan en maak de foto. Merk hierbij op dat je het diafragma en de ISO-waarde niet meer mag aanpassen.

Een andere optie is dat je handmatig scherpstelt. Dat doen we bijna altijd.

Je kunt ook nog last hebben van bewegingsonscherpte. Deze veel voorkomende oorzaak wordt niet door filters veroorzaakt, maar wil je wel voorkomen.

AAF7311 Betere Landschapsfoto
Op het eerste oog leek deze foto achter op de camera de beste foto van de avond. Bij thuiskomst bleek dat de foto niet scherp was. Er is onscherpte ontstaan doordat het water rondom te statiefpoten ervoor zorgde dat het statief een klein beetje wegzakte.

Meer lezen over lange sluitertijd fotografie

Wil je meer lezen over hoe je foto’s met lange sluitertijden maakt? Lees dan de volgende blogs eens:

Conclusie

Fotograferen met lange sluitertijden biedt fantastische mogelijkheden om je creativiteit te uiten en indrukwekkende beelden te maken. Ons blog beantwoordt vijf veelgestelde vragen en biedt waardevolle tips en voorbeelden om je techniek te verbeteren. Gebruik deze inzichten om te experimenteren met lange sluitertijden, ontdek welke instellingen het beste voor jou werken, en bewonder de prachtige resultaten die je kunt behalen. Vergeet niet te leren van eventuele fouten en vooral te genieten van het proces. Blijf oefenen, blijf ontdekken, en laat je verrassen door de magie van lange sluitertijden.

workshops

Krijg nieuwe inspiratie in de praktijk en kom naar 1 van onze praktische workshops. Je krijgt 1-op-1 begeleiding en er zijn maximaal 6 deelnemers per begeleidende fotograaf. Voor de workshop krijg je een gids met praktische informatie in het thema van de workshop. En tijdens de workshop krijg je tips, feedback op je foto’s en maken we samen dé foto. Zo krijgt je écht de aandacht die je verdient.

Yvonne en Frank hebben samen al ruim 24 jaar praktijkervaring in het geven van workshops en trainingen in natuurfotografie. We maken er altijd een leuke en leerzame workshop van. Bovendien krijg je na de workshop nog eens 2 uitdagende opdrachten in het thema van de workshop.

Samengevat:

✅ Persoonlijke 1-op-1 begeleiding op locatie
✅ Veel praktische tips en adviezen tijdens de workshop
✅ Feedback op je foto’s tijdens de workshop
✅ Samen dé foto maken
✅ Gratis koffie of thee bij aankomst
✅ Een handige gids in het thema van de workshop
✅Twee uitdagende opdrachten voor na de workshop

Of bekijk hier de workshops die al in de loop van de komende weken plaatsvinden.

e book betere fotos in 7 stappen 1 Betere Landschapsfoto

OVER BETERE LANDSCHAPSFOTO

Wij zijn Betere Landschapsfoto, hoe kunnen we jou helpen aan mooiere en betere fotografie

Wij zijn Frank en Yvonne en samen zijn wij Betere Landschapsfoto. Met passie en enthousiasme bieden wij begeleiding aan zowel beginnende als gevorderde fotografen, waarbij we alles verkennen wat er te ontdekken valt op het gebied van macrofotografie, landschapsfotografie en kustfotografie.

We organiseren een breed scala aan workshops, cursussen, coachingstrajecten en inspirerende lezingen in Nederland, België en Noord-Frankrijk.

Zowel grote als kleine landschappen oefenen een sterke aantrekkingskracht op ons uit. Met de juiste – creatieve – technieken zoeken we naar prachtige locaties om sfeervolle beelden vast te leggen. We delen graag onze kennis en ervaring met jou om je te ondersteunen in je fotografische reis. Het geeft ons energie om jou als natuurfotograaf te zien groeien met onze begeleiding.

Heb je nog vragen over dit artikel? Stel ze in de reacties zodat we je kunnen helpen.

Heb je nog vragen over onze workshops? Stel ze via deze pagina.

Download hier ons gratis e-book “Betere foto’s in 9 simpele stappen“.

Of schrijf je hier in voor onze tweewekelijkse mail met tips, inspiratie en aanbiedingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *