Je hebt er misschien wel eens van gehoord: Lensbaby. Maar wat zijn Lensbaby objectieven? En wat kun je er mee?

Lensbaby is een fabrikant van verschillende objectieven waarmee je hele creatieve foto’s kunt maken. Maar welke effecten kun je allemaal maken en hoe werkt het? Wij leggen het je uit.

Wat is Lensbaby

De objectieven van Lensbaby werken bijna allemaal hetzelfde. Ze werken met een verschuiving van het perspectief. Het gedeelte dat scherp is, heet de sweet spot. Je kunt de sweet spot vergroten en het effect verminderen door het diafragma te verkleinen. Rondom de sweet spot heb je onscherpte.

Lensbaby maakt nieuwe objectieven, het zijn dus geen vintage lenzen zoals je ze tegenwoordig veel ziet. Maar het idee achter Lensbaby lijkt er wel op. De objectieven passen op de meeste grote spiegelreflex- en systeemcamera’s zoals Nikon F en Z, Canon EF en R, Sony E, Fuji X en Micro 4/3.

1 Betere Landschapsfoto

Lensbaby Composer Pro II met Edge 35 optic.

Waar komt Lensbaby vandaan

Lensbaby is een Amerikaans merk dat zoals het zelf zegt, de dingen graag anders ziet. In 2004 was er een fotograaf die even klaar was met alle objectieven die met een grote scherpte en scherptediepte werkten. Hij wilde iets anders. Nu maakt Lensbaby objectieven die ons als fotograaf enorm veel creatieve vrijheid bieden en emotie in onze foto’s laten leggen.

Welke objectieven zijn er

Er is een complete range met verschillende objectieven. Sommige objectieven hebben een vaste lens. Andere objectieven hebben een verwisselbare lens. Ze hebben allemaal hun eigen kenmerken en creatieve karakter. Wil je weten welke objectieven er zijn en welk effect ze hebben? Kijk dan eens naar ons artikel ‘Creatieve foto’s met Lensbaby‘.

Wat kun je met lensbaby objectieven

Lensbaby vindt perfectie saai. Met hun objectieven open je je eigen ogen en creativiteit en kun je helemaal opgaan in het moment. Je komt letterlijk los uit je comfortzone en routine.

In het begin kunnen de resultaten tegenvallen, maar zet vooral door. Experimenteer en fantaseer. Dat zal je fotografie veranderen. Dus: wat kun je met deze objectieven? Hele mooie creatieve foto’s maken! En dat is precies wat je wilt.

Een voorbeeldfoto gemaakt met de Lensbaby Composer Pro II

Een voorbeeld gemaakt met de Lensbaby Composer Pro II met 35 Sweet optic.

Hoe werkt het

De objectieven van Lensbaby hebben allemaal een ander effect, maar ze werken bijna allemaal op dezelfde manier.

Met een groot diafragma is het effect van een Lensbaby het sterkst. Als je met een kleiner diafragma werkt, zal het effect minder zijn. Bij een groter diafragma heb je dus een kleinere sweet spot en dus minder scherptediepte. Bij een kleiner diafragma lijkt het resultaat steeds meer op dat van een gewoon objectief. De sweet spot wordt groter en je hebt meer scherptediepte.

Een aantal objectieven kun je gedeeltelijk kantelen waardoor het beeld niet parallel op de sensor wordt weergegeven. Een goed voorbeeld hiervan is de Composer Pro II.

Fotograferen met Lensbaby vergt enige oefening. Je moet even door hebben hoe een objectief werkt en hoe je het effect in beeld brengt. Daarbij is het heel belangrijk dat je de sweet spot perfect plaatst, want dat is het scherpe deel van je compositie. Zoals gezegd, oefening baart kunst. Ook wij ontdekken nog steeds nieuwe mogelijkheden.

Lensbaby Optic Swap Systeem, wat kun je er mee

Het Optic Swap Systeem staat aan de basis van Lensbaby en het maken van creatieve foto’s. Het betekent dat het systeem uit onderling verwisselbare objectieven, lenzen en accessoires bestaat. Daarmee is het mogelijk dat je de lens die in jouw Lensbaby zit, verwisselt met een andere lens. Dat geeft je andere opties: het creatieve effect en de brandpuntafstand veranderen.

Bekijk hier de lensbaby objectieven.

Veel mogelijkheden

Zo zijn er 12 verschillende combinaties met 1 objectiefbody. De Composer Pro II, Twist 60 lens body, Composer Pro, Composer, Muse, Spark 2.0, Scout, en Control Freak zijn allemaal objectief bodies waarvan je de lens kunt verwisselen.

Je kunt de objectieven ook heel goed gebruiken voor video opnamen met een digitale camera.

Lensbaby objectieven ook geschikt voor macrofotografie en landschapsfotografie

Deze objectieven kennen bijna geen beperkingen en creatief gezien zijn die er al helemaal niet. Wij gebruiken onze Lensbabies in de macrofotografie, kustfotografie en landschapsfotografie.

Natuurlijk werkt het ene effect beter in een bepaalde situatie dan het andere. Dat is volledige gebaseerd op je persoonlijke voorkeur. We geven je hieronder 4 willekeurige voorbeelden:

foto gemaakt met de Lensbaby Composer Pro II met Sweet 35

Deze foto is gemaakt met met de Lensbaby Composer Pro II met sweet 35.

De Velvet 86 of 56 van Lensbaby doen het ook goed aan de kust

De Lensbaby Velvet 56mm is hier ingezet.

Lensbaby Burnside 35 in het vroege voorjaar

En deze foto is gemaakt met de Burnside 35mm.

Lensbaby Velvet 28 11 Betere Landschapsfoto
Voor deze foto gebruikten we de Velvet 28mm.

Je ziet dat je heel verschillende foto’s maakt met de verschillende objectieven. We vinden het leuk om er onder verschillende omstandigheden en op verschillende locaties mee te experimenteren.

Handmatig scherp stellen

Lensbabies stel je handmatig scherp. Dat komt omdat ze geen data doorgeven aan de camera. Het gebruikte diafragma en gebruikte brandpuntafstand zul je dan ook niet terug zien in de EXIF-gegevens. Omdat de data niet wordt doorgegeven kan de camera geen exacte berekening maken van de sluitertijd. Foto’s willen dan ook nogal eens onderbelicht of overbelicht zijn. Je zult dus zelf een correctie moeten doen.

Maar nog even terug naar het handmatig scherp stellen. In het begin moet je er even aan wennen, zelfs al heb je veel ervaring met handmatig scherp stellen. Dat komt door het effect van de objectieven. Maar het maakt je fotografie zo veel leuker en uitdagender. Terwijl je scherp stelt en de sweet spot op de door jouw gewenste plek legt, ben je ook intensief bezig met het samenstellen van de compositie. Zorg er in ieder geval voor dat je oculair goed is afgesteld.

Populaire objectieven

Lensbaby heeft verschillende objectieven met lenzen in het assortiment. De Lensbaby Composer Pro II met Sweet en Edge, Lensbaby Velvet 28mm, 56mm en 85mm zijn het populairst. We begrijpen wel waarom, want ze zijn het meest flexibel in het gebruik.

Wil je meer over deze Lensbaby objectieven weten? Lees dan ons artikel Creatieve foto’s met Lensbaby’.

OMNI creatief filter systeem van Lensbaby

OMNI is een simpel en innovatief alternatief voor de situaties waarin je door voorwerpen die je in je hand houdt fotografeert. Tijdens de workshops heb je vast al eens van ons gehoord dat je ‘door de begroeiing’ heen kunt fotograferen. Dit werkt hetzelfde maar dan met een filtersysteem. OMNI is een creatief hulpmiddel dat je gebruikt met je bestaande objectieven en je de mogelijkheid geven om ‘in camera’ steeds het resultaat te herhalen. Met voorwerpen die je met de hand vast houdt lukt dat niet.

OMNI werkt heel gemakkelijk

Het OMNI systeem werkt heel handig. Je plaatst een metalen adapterring op je objectief. Deze adapterring is magnetisch. Vervolgens bevestig je 1 van de bijgeleverde prisma’s en draai je deze in de gewenste positie. Er zijn verschillende packs te bestellen te bestellen die je nog meer artistieke vrijheid geven.

Door de adapterring is het OMNI systeem ook op andere objectieven die niet van Lensbaby zijn te plaatsen. Er zijn adapterringen van 49mm tot en met 82mm beschikbaar.

De belangrijkste kenmerken van Lensbaby

We zetten de belangrijkste kenmerken nog eens op een rijtje. Lensbaby is:

  • Oneindig creatief
  • Heeft verwisselbare lenzen
  • Vraagt om handmatig scherp stellen
  • Heeft het OMNI creatief filter systeem voor nog meer creatieve effecten

Workshop waarin de Lensbaby objectieven centraal staan

Wil je meer weten over deze creatieve objectieven en in de praktijk ontdekken hoe je creatieve foto’s met Lensbaby maakt? Dan hebben we een interessante workshop voor jou waarin je veel nieuwe dingen ontdekt. De workshops zijn praktisch opgezet en we werken met maximaal 10 deelnemers. Er zijn dus maximaal 5 deelnemers per fotograaf. We hebben verschillende Lensbaby objectieven voor Nikon F, Fuji X, Sony E en Canon EF beschikbaar die je tijdens de workshop kunt lenen en testen.

De volgende objectieven zijn beschikbaar:

Nikon F: Velvet 56, Composer Pro II
Nikon Z: Composer Pro II
Canon EF: Velvet 85, Composer Pro II
Sony E: Composer Pro II
Fuji X: Composer Pro II 

Voor alle Composer Pro II zijn de volgende optics te leen: Edge 35, Sweet 50, Sweet 80, Soft focus II 50, Double Glass II 50.

High en low key

20210526 G8A5965 klein Betere Landschapsfoto

abstractie

AAD2687 Betere Landschapsfoto

Creatieve bokeh

Workshop Macrofotografie Creatieve Technieken 12 Betere Landschapsfoto

Je kunt de Lensbaby objectieven ook in de masterclass macrofotografie lenen.

Lensbaby bestellen

Ben je er al uit en wil je een Lensbaby bestellen? Kijk dan in onze webshop voor de beste deals.

e book betere fotos in 7 stappen 1 Betere Landschapsfoto

OVER BETERE LANDSCHAPSFOTO

Wij zijn Betere Landschapsfoto, hoe kunnen we jou helpen aan mooiere en betere fotografie

Wij zijn Frank en Yvonne en samen zijn wij Betere Landschapsfoto. Vol passie en enthousiasme begeleiden we beginnende tot gevorderde fotografen bij alles wat je kunt ontdekken over macrofotografie, landschapsfotografie of kustfotografie. We organiseren een breed scala aan workshops, cursussen, coachingstrajecten en inspirerende lezingen.

Alle grote en kleine landschappen hebben een grote aantrekkingskracht op ons. Met de juiste techniek gaan we op zoek mooie plekken om sfeervolle beelden vast te leggen. En dat delen we graag met andere fotografen. Om ze verder te helpen in hun fotografie. Zien dat andere fotografen zich ontwikkelen met onze hulp, daar krijgen wij energie van!

Betere Landschapsfoto is officieel dealer van Leofoto, NiSi, Lensbaby, Kenko en Think Tank.

Heb je nog vragen over dit artikel? Stel ze in de reacties zodat we je kunnen helpen.

Heb je nog vragen over onze workshops? Stel ze via deze pagina. Of download hier ons gratis e-book “Betere foto’s in 9 simpele stappen“.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *