Het Velvet 28mm f2.5 objectief van Lensbaby is een creatief groothoek objectief. Het past perfect in de range met de andere Velvet objectieven, die een brandpuntafstand van 56mm en 85mm hebben. We hebben het Velvet 28mm f2.5 objectief uitgebreid getest.

Review Lensbaby Velvet 28 f2.5

Lensbaby is een fabrikant die een andere weg bewandelt dan andere fabrikanten van objectieven. Ze leggen hun focus helemaal op creatieve objectieven met verschillende verrassende effecten. Optimale scherpte staat zeker niet bovenaan op het lijstje. En dat maakt Lensbaby tot een veelzijdig en creatief merk.

Lensbaby Velvet 28 Canon RF Betere Landschapsfoto

Net als de Velvet 56 en Velvet 85 is het effect van deze Lensbaby Velvet 28 een zachte, velvetachtige gloed die je het beste in de lichte delen ziet als je met een groot diafragma werkt. Verklein je het diafragma, dan neemt de gloed af en natuurlijk neemt de scherptediepte toe.

Je kunt de Velvet 28 gebruiken als een 1:2 macro objectief met een minimale scherpstelafstand van 5 centimeter, maar ook als een objectief voor bijvoorbeeld landschapsfotografie, architectuurfotografie en straatfotografie.

Kort samengevat

De Lensbaby Velvet 28 is een groothoek objectief met een vaste brandpuntafstand van 28mm. Het objectief is van metaal en voelt daarbij zeer degelijk aan.

Bij grote diafragma’s tot f4 is het soft focus effect goed zichtbaar. Verklein je het diafragma, dan neemt het effect af en de scherptediepte neemt toe. In de achtergrond blijft onscherpte zichtbaar. Dat is precies waar dit objectief voor is bedoeld, want een Lensbaby kies je nu eenmaal niet als je haarscherpe resultaten wilt behalen.

Dit objectief is heel geschikt voor iedere natuurfotograaf die met een groothoekobjectief wil fotograferen en daarbij zijn of haar creatieve mogelijkheden wil verkennen en benutten.

Onze tests zijn altijd praktijkgericht want een objectief hoort zich in de praktijk te bewijzen en niet in een testopstelling. Voor een technische review met veel data moet je niet bij ons zijn. De test over dit Lensbaby Velvet 28mm f 2.5 objectief bevat onze persoonlijke mening.

Sinds 2019 zijn wij officieel ambassadeur en dealer van Lensbaby. Dus als je deze Velvet 28 of een andere Lensbaby wilt bestellen, kijk dan even in onze webshop.

In de test: Lensbaby Velvet 28mm f. 2.5

Dit objectief is sinds april 2020 verkrijgbaar. De Velvet 28 is beschikbaar met de volgende lensvattingen:

 • Canon EF en Canon RF
 • Nikon F en Nikon Z
 • Sony E
 • Fujifilm X
 • Micro 4/3

We testten de Canon EF variant op een Canon 5D mkIV en de Nikon F variant op een Nikon Z7 met adapter.

Dit is een echte praktijktest. We hebben dus niet bij een dealer even met het objectief gespeeld. We zijn echt een aantal keren op pad geweest en hebben het Lensbaby Velvet 28 objectief onder verschillende lichtomstandigheden en op verschillende locaties getest.

Onze ervaring met Lensbaby

We fotograferen zelf al een tijdje met verschillende objectieven van Lensbaby, waaronder de Velvet 56 en Velvet 85. Die zitten vrijwel standaard in onze cameratassen. We kennen het effect van de Velvetserie goed en fotograferen er graag mee.

De belangrijkste kenmerken van de Lensbaby Velvet 28mm f2.5

 • Geschikt voor full frame camera’s en crop camera’s
 • De brandpuntsafstand is 28mm (1:2 macro)
 • Diafragma van f2.5 tot en met f22 en bonus van 1/3 stop licht via ‘+’ op de diafragmaring
 • 12 Diafragmabladen voor een mooi zacht bokeh
 • 8 Multi-coated glaselementen in 7 groepen
 • De minimale scherpstelafstand is 5 centimeter
 • De maximale scherpstelafstand is oneindig
 • De diameter van het objectief is 67mm
 • Scherpstellen doe je handmatig
 • Gewicht voor spiegelreflex is 473 gram op onze weegschaal
 • De versie voor systeemcamera’s weegt ongeveer 590 gram
 • Het objectief is 7.2 cm in doorsnee. De lengte voor een spiegelreflexcamera is 6.3cm en voor een spiegelloos systeem 8,9 cm
 • Het objectief is niet stof- en spatwaterdicht
 • Beeldstabilisatie: nee
 • Autofocus: nee
 • Dit objectief heeft geen zonnekap
 • Je kunt filters zoals een grijsfilter en polarisatiefilter plaatsen

Voor wie is dit objectief geschikt

Het Lensbaby 28mm objectief is een groothoekobjectief dat geschikt is voor full frame en cropcamera’s. De grote beeldhoek is vooral geschikt voor:

 • Architectuurfotografie, waaronder ook interieurfotografie
 • Natuurfotografie. In deze test richtten we ons specifiek op landschapsfotografie, kustfotografie en macrofotografie.
 • Je kunt het objectief ook in de straatfotografie en voor bijvoorbeeld foodfotografie gebruiken

Beter gezegd: het type fotografie is niet zo belangrijk. Als je van de zachte gloed houdt en met een wijdere beeldhoek wilt fotograferen, is dit objectief heel geschikt. Voor een kleinere beeldhoek én kleinere scherptediepte kies je één van de andere Velvets.

Eerste  indruk

De eerste indruk is goed, zeer goed zelfs. Het objectief wordt in een stevige kartonnen doos geleverd met een boekje en metalen lensdop. De eerste indruk van het objectief zelf is ook goed. Het Lensbaby Velvet 28mm objectief is van metaal en voelt stevig aan. Het objectief wordt geleverd zonder zonnekap, maar het frontelement ligt een klein stukje achter de voorste rand van het objectief.

Lensbaby Velvet 28 6 Betere Landschapsfoto

De scherpstelring draait soepel en maakt het mogelijk om zeer nauwkeurig scherp te stellen. Dat kan vanaf 5 centimeter tot oneindig.

De praktijk

We hebben het objectief op verschillende momenten, in verschillende weersomstandigheden en met verschillende onderwerpen getest. Daarbij hadden we de beschikking over 1 objectief met Canon EF vatting en 1 met Nikon F vatting.

Handmatig scherpstellen en belichten

Het Lensbaby Velvet 28 objectief stel je handmatig scherp. Dat komt omdat de objectieven niet alle data doorgeven. Scherpstellen kan een uitdaging zijn, zeker als je met een groter diafragma werkt. Zelfs een camera met focus peaking is niet altijd je redding omdat het diafragma heel groot kan zijn, net als het onscherpe deel in de foto. Er is dan te weinig contrast en detail om op scherp te stellen. We zien het handmatig scherpstellen als een extra uitdaging. Als je meer over scherpte en scherptediepte wil weten lees dan ons artikel over dit onderwerp.

De focusring kun je bijna helemaal rond draaien. Dat maakt het mogelijk om zeer nauwkeurig scherp te stellen. Omdat dit objectief niet over elektronische contacten en een autofocus motor beschikt, stel je het diafragma met de diafragmaring op het objectief in. En stel je dus ook handmatig scherp.

Ook belichten doe je handmatig. Al met al stelt dat je in het begin voor een paar uitdagingen, maar je bent heel bewust met fotografie bezig. Deze uitdaging wordt ruimschoots gecompenseerd door het creatieve effect waarmee je werkt. We laten je een paar voorbeelden zien.

Fotograferen met filters is mogelijk

Het objectief heeft aan de voorzijde schroefdraad. Dat maakt het mogelijk om 67mm filters of adapterring voor een filterhouder te gebruiken. De macrofoto’s in deze review zijn zonder filters gemaakt, de landschapsfoto’s met filters, waaronder een polarsiatiefilter en grijsverloopfilter, beide van NiSi.

Diafragma range

Het grootste diafragma lijkt f2.5 te zijn, maar ernaast staat nog een ‘+’. Deze ‘+’ maakt het mogelijk om met een nog groter diafragma van ongeveer f2 te werken. De lichtsterkte neemt dan met ongeveer 1/3e stop toe en het glow effect wordt nog groter. Op dit grootste diafragma is het hele beeld zacht. Op het kleinste diafragma van f22 is het resultaat zoals je dat van een ‘gewoon’ objectief mag verwachten.

De foto links is gemaakt met een diafragma van f2.5 en de rechter met een diafragma van f11. Je ziet in de linker foto duidelijk het effect dat je met de Lensbaby Velvet 28 bereikt.

Velvet effect

Op het grootste diafragma is het velvet effect dus het sterkst. Het lijkt wel alsof de foto in een nevel is gehuld. Aan de randen lopen kleuren in elkaar over en lijkt het alsof de foto gloeit. Je ziet dit effect het sterkst in de lichte delen van de foto.

Vanaf f2.8 komt het contrast terug in de foto en vanaf f4 neemt de scherpte zichtbaar toe. Je ziet dit vooral in het centrum van de foto. De gloed blijft aan de randen het langste zichtbaar.

Waar de sweetspot van de Velvet 28 ligt is heel persoonlijk. Smaken van fotografen verschillen en ook het onderwerp zelf is van grote invloed. Een onderwerp dat al weinig details in zich heeft, zal zachter over komen dan een beeld met veel details. Kijk maar eens naar de foto hieronder. Beide zijn gemaakt met een diafragma van 5.6. Het effect verschilt, dat komt door de afstand tot het onderwerp.

Met een kleiner diafragma neemt de scherpte toe en neemt de gloed af, zonder dat deze helemaal verdwijnt.

Diafragma van groot naar klein

Bij de Zeelandbrug maakten we een serie foto’s met dezelfde compositie. De eerste foto werd gemaakt met een diafragma van f2 (op de ‘+’ stand), de laatste met een diafragma van f22. Je ziet dat de scherpte(diepte) steeds toeneemt en dat de gloed minder wordt.

Creatief gebruik van het Velvet effect

Het velvet effect lijkt het beste zichtbaar in de lichte, bijna witte delen van de foto. Hiervoor gebruik je een groot diafragma. Er ontstaan halo’s en die kun je versterken door de foto in camera lichter te maken.

Lensbaby Velvet 28 7 Betere Landschapsfoto

De Velvet 28mm ten opzichte van de Velvet 56 en Velvet 85

Met de introductie van de Lensbaby Velvet 28 is een mooie range van 3 objectieven met het fluweel zachte effect ontstaan. Dit objectief vult de Velvet 56 en Velvet 85 aan. Als je een keuze zou moeten maken komt het vooral aan op de brandpuntafstand, dus de beeldhoek, en de scherptediepte waarmee je wilt fotograferen en minder op het soort fotografie zoals bijvoorbeeld macrofotografie, landschapsfotografie, architectuurfotografie of portretfotografie.

AAE1492 Betere Landschapsfoto
De Velvet 28 naast de Velvet 56 en Velvet 85

Daarnaast is een tijdje terug de Trio 28 geïntroduceerd (niet op de foto). Deze 3-in-1 lens geeft je de mogelijkheid om met 3 verschillende effecten te fotograferen, waaronder het Velvet effect. Wat dat betreft is de Trio 28 een heel fijn objectief om Lensbaby te ontdekken. De belangrijkste verschillen ten opzichte van de grotere broers is dat de Trio 28 met een vast diafragma werkt en je het soft focus effect niet kunt aanpassen. Verder kun je geen filters op deze 3-in-1 lens gebruiken.

Een echte voorkeur voor 1 van deze Velvets hebben we niet, het komt er echt op aan met welke brandpuntafstand je wilt fotograferen.

Lensbaby Velvet 28 11 Betere Landschapsfoto
Straatbeeld in een regenachtig Bergen op Zoom, diafragma f4.

Alle voordelen van de Lensbaby Velvet 28mm f2.5

We zetten de voordelen nog eens op een rijtje:

 • Metalen behuizing
 • Grote beeldhoek
 • De handmatige focus werkt erg prettig en soepel zonder goedkoop aan te voelen
 • Fluweel zacht Velvet effect op een diafragma van f2.5-4
 • Minimale scherpstelafstand van 5 centimeter voor macrofotografie

Al met al een geweldige aanvulling op de Velvet range van Lensbaby.

Zijn er dan geen nadelen?

Natuurlijk zijn er niet alleen maar voordelen. Nu is er een verschil tussen een ‘nadeel’ waardoor je net iets minder prettig werkt en nadelen die zo ernstig zijn dat je dit objectief niet zou moeten aanschaffen. In die laatste categorie hebben we niets gevonden. Er zijn wel 2 punten waar je misschien aan moet wennen.

We lezen en horen wel eens dat handmatig scherpstellen en de vaste brandpuntafstand als een nadeel worden ervaren. Wij zien dat anders, want dit maakt het fotograferen juist zo gaaf om te doen. Je bent heel bewust met compositie en techniek bezig. Combineer dit met de mate van effect die je wilt laten zien en je gaat helemaal op in de creatieve fotografie. Het is juist een uitdaging om af en toe door het effect en resultaat verrast te worden en vanuit je vorige foto weer een volgende creatieve stap te zetten.

Conclusie Lensbaby Velvet 28 mm f2.5

De Lensbaby Velvet 28 is een groothoek objectief met een vaste brandpuntafstand van 28mm. Het objectief is van metaal en voelt daarbij zeer degelijk aan.

Bij grote diafragma’s vanaf ongeveer f2 tot en met f4 is het soft focus effect goed zichtbaar. Verklein je het diafragma, dan neemt het effect af en de scherpte en scherptediepte toe. In de achtergrond blijft onscherpte zichtbaar. Dat is precies waar dit objectief voor is bedoeld, want een Lensbaby kies je nu eenmaal niet als je haarscherpe resultaten wilt behalen.

Dit objectief is heel geschikt voor iedere natuurfotograaf die met een groothoekobjectief wil fotograferen en daarbij zijn of haar creatieve mogelijkheden wil verkennen en benutten.

Maar dit objectief is uitermate geschikt voor landschaps-, interieur- en architectuurfotografie. Ook voor straatfotografie en bijvoorbeeld foodfotografie is het geschikt.

Voor meer informatie over de verschillende Lensbaby objectieven schreven we al eerder een artikel. Over de creatieve mogelijkheden lees je meer in hert artikel ‘Creatief fotograferen met Lensbaby‘. Wil je meer over de verschillende Lensbaby objectieven weten, kijk dan eens naar onze keuzehulp.

Wil je de Lensbaby Velvet 28 bestellen, kijk dan eens hier.

Workshops waarin je Lensbaby kunt lenen

We geven een aantal workshops waarin je Lensbaby objectieven kunt lenen.

De volgende objectieven zijn beschikbaar:

Nikon F: Velvet 56, Composer Pro II
Nikon Z: Composer Pro II
Canon EF: Velvet 85, Composer Pro II
Sony E: Composer Pro II
Fuji X: Composer Pro II 

Voor alle Composer Pro II zijn de volgende optics te leen: Edge 35, Sweet 50, Sweet 80, Soft focus II 50, Double Glass II 50.

High en low key

20210526 G8A5965 klein Betere Landschapsfoto

abstractie

AAD2687 Betere Landschapsfoto

Creatieve bokeh

Workshop Macrofotografie Creatieve Technieken 12 Betere Landschapsfoto

Je kunt de Lensbaby objectieven ook in de masterclass macrofotografie lenen.

Meer informatie over lensbaby

Wil je meer weten over Lensbaby? Bekijk de volgende blogs eens:

e book betere fotos in 7 stappen 1 Betere Landschapsfoto

OVER BETERE LANDSCHAPSFOTO

Wij zijn Betere Landschapsfoto, hoe kunnen we jou helpen aan mooiere en betere fotografie

Wij zijn Frank en Yvonne en samen zijn wij Betere Landschapsfoto. Vol passie en enthousiasme begeleiden we beginnende tot gevorderde fotografen bij alles wat je kunt ontdekken over macrofotografie, landschapsfotografie of kustfotografie. We organiseren een breed scala aan workshops, cursussen, coachingstrajecten en inspirerende lezingen.

Alle grote en kleine landschappen hebben een grote aantrekkingskracht op ons. Met de juiste techniek gaan we op zoek mooie plekken om sfeervolle beelden vast te leggen. En dat delen we graag met andere fotografen. Om ze verder te helpen in hun fotografie. Zien dat andere fotografen zich ontwikkelen met onze hulp, daar krijgen wij energie van!

Betere Landschapsfoto is officieel dealer van Leofoto, NiSi, Lensbaby, Kenko en Think Tank.

Heb je nog vragen over dit artikel? Stel ze in de reacties zodat we je kunnen helpen.

Heb je nog vragen over onze workshops? Stel ze via deze pagina. Of download hier ons gratis e-book “Betere foto’s in 9 simpele stappen“.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *