Onlangs hebben we het Leofoto Summit LM-363C statief in een stevige windkracht 6 gebruikt. We waren erg onder de indruk. Nu is het Leofoto EF-324C statief met het Leofoto LH-40 balhoofd aan de beurt. Dit is een lichter statief en op papier zeer geschikt voor de serieuze natuurfotograaf. We gingen op pad en net als de vorige keer willen we weten hoe stabiel dit statief echt is en of we zelfs bij lange sluitertijden bewegingsonscherpte konden voorkomen.  We deden een praktijktest, die langer dan 1 jaar duurde. Ontdek het hier.

Kort samengevat

We hebben het Leofoto EF-324C statief met Leofoto LH-40 balhoofd ruim een jaar lang getest. Al die tijd bleef het Leofoto statief goed functioneren. Tot en met windkracht 4-5 kun je vrij van trillingen fotograferen. Daarmee bedoelen we dat je bij deze windkracht, zonder problemen, met lange sluitertijden kunt fotograferen. Het statief is eenvoudig te gebruiken. Met de twistlock koppelingen kun je de hoogte van de statiefpoten gemakkelijk aanpassen. Alle bewegende delen functioneren nog steeds goed. De bouwkwaliteit en afwerking van het statief zijn zeer goed. Het ziet er niet alleen degelijk uit, zo functioneert het ook.

Yvonne met het Leofoto Ranger EF-324 statief met LH-40 balhoofd

Dit Leofoto EF-324C statief is geschikt voor natuurfotografie. De poten bestaan uit 4 secties, waardoor het statief makkelijk is mee te nemen. Ook het balhoofd zorgt voor veel stabiliteit.

Het statief is behalve voor landschapsfotografie en kustfotografie ook heel geschikt als macrostatief. De poten kunnen helemaal vlak worden gelegd, waardoor je vanaf geringe hoogte kunt fotograferen.

De LH-40 statiefkop is van topkwaliteit. Met de grote bal van 40mm en frictieknop is dit balhoofd perfect af te stellen. Het maximale draagvermogen is 20 kilogram. Tijdens de test konden we de frictie steeds netjes afstellen en deed het balhoofd wat het moet doen: de camera en objectief keurig netjes op z’n plaats houden.

Dit is het Leofoto LH-40 balhoofd

Onze ervaring met statieven

Vanaf het begin fotograferen we met een statief. We zijn begonnen met varianten van aluminium. Toen we in zwaardere omstandigheden gingen fotograferen en ook de apparatuur in gewicht toenam, kwam de switch naar carbon statieven. De afgelopen jaren kwamen en gingen verschillende merken. Met name in de statiefkoppen waren we teleurgesteld. Modellen tot 400 euro deden niet wat ze beloofden, al kwamen die mankementen meestal pas na 1 jaar aan het licht. We kiezen altijd voor kwalitatief goed materiaal. Sinds december 2019 zijn we ambassadeur en dealer van Leofoto. Deze review bevat onze persoonlijke mening.

Waar voor ons een statief aan moet voldoen beschreven we eerder in het artikel ‘Een goed statief’.

Sfeerimpressie.

In de test: Leofoto EF-324C statief met LH-40 balhoofd

We testen voor jou een zeer degelijk statief met dito balhoofd. Dit Leofoto statief is flexibel en ook geschikt voor het wat zwaardere werk. Zwaar betekent voor ons dat het statief bij een vrij stevige wind, en staand in het water doet waarvoor het is gemaakt: trillingvrije stabiliteit leveren. Als we aan het balhoofd denken, willen we een full frame camera met 70-200mm telelens onder iedere hoek kunnen positioneren zonder dat de combinatie verzakt en we bewegingsonscherpte in de foto’s zien.

Deze review is ontstaan nadat we Het Leofoto EF-324C statief met LH-40 balhoofd ruim 1 jaar hebben gebruikt. Voor ons gaat het er om dat een product doet wat het belooft. We kijken daarbij naar de resultaten die wij er zelf mee behalen.

Lange sluitertijden leg je met een stabiel statief van Leofoto vast

Kenmerken van het Leofoto EF-324C statief

De belangrijkste kenmerken zijn:

 • Maximale hoogte: 140 cm zonder middenkolom
 • Maximale hoogte: 171 cm met middenkolom
 • Minimale hoogte: 17 cm
 • Aantal secties: 4
 • Gewicht statief met LH-40 statiefkop: 1,93 kilogram
 • Maximaal draagvermogen: 20 kilogram
 • 10 Laags carbon
 • 10 Jaar garantie
 • Inclusief opbergtas, spikes en multitool
 • Ook na 1 jaar zeer intensief gebruik functioneert het statief en balhoofd als nieuw

Kenmerken van het Leofoto LH-40 balhoofd

 • Hoogte: 83mm
 • Diameter balhoofd 40mm
 • Gewicht: 490 gram
 • Aparte frictieknop
 • De grote knop om het balhoofd vast te zetten werkt soepel
 • Voorzien van waterpas
 • Inclusief QP-70 snelkoppelingsplaatje, Arca-Swiss compatible
Het Leofoto EF-324C sttief met Leofoto LH-40 balhoofd

Deze combinatie van statief en balhoofd is geschikt voor natuurfotografie als je in normale tot zwaardere omstandigheden fotografeert en je apparatuur niet te zwaar is. Denk dan aan een full frame camera met een 70-200mm f 2.8 tele objectief. En zoals je kon lezen kun je ook heel goed in de macrofotografie met dit statief uit de voeten.

Het Leofoto EF-324C statief in de praktijk

Het statief wordt met het Leofoto LH-40 balhoofd in een stevige kartonnen doos geleverd. Daarin zit de opbergtas met multitool en spikes. Wat direct opvalt is het lage gewicht van dit statief. Met net geen 2 kilo is het een lichtgewicht onder de statieven met een buisdiameter van 32mm. En bij dat gewicht is het balhoofd al meegerekend. Daarentegen reikt het zonder middenkolom tot 1,40 meter hoog. Met middenkolom kom je zelfs tot 1,71 meter.

Gebruik in de praktijk

Alle Leofoto statieven zijn eenvoudig in gebruik. En dat geldt ook voor het EF-324C statief. De poten bestaan uit 4 secties. De twitst locks werken soepel en laten zich eenvoudig los en vast draaien. Eenmaal vastgedraaid zakken de poten niet meer in. Het mooie is dat je de poten van dit statief helemaal vlak kunt leggen, waardoor je kunt fotograferen vanaf een hoogte van 17 centimeter. Daarbij is het balhoofd meegerekend. Het statief is dan ook geschikt voor macrofotografie en daar gebruiken we het ook wel eens voor. Wil je een kleiner statief dat echt gericht is op macrofotografie kijk dan eens naar het Leofoto Ranger LS-253C statief.

AAE0310 Betere Landschapsfoto
Twist-Lock: werkt perfect

Ook op een ongelijke ondergrond kun je de poten eenvoudig op de gewenste lengte aanpassen. Dit is gewoon een statief zoals het hoort te zijn. Gemakkelijk in gebruik, flexibel, en stabiel.

Stabiliteit in windkracht 4-6

We hebben dit Leofoto EF-324C statief in windkracht 4-6 getest. En soms was dat in combinatie met regen. Op zich kwam dat goed uit, want als de omstandigheden wat zwaar zijn, kun je makkelijker de grenzen van de mogelijkheden van het statief opzoeken.

We testten het statief een keer in Cadzand in Zeeuws-Vlaanderen. De windsnelheden varieerden van 39 kilometer per uur tot een dikke 60 kilometer per uur. Het oppervlak van de poten is zo groot dat je bij volledige hoogte van 140 cm, waarbij de poten in de rechte stand staan, het statief moet vasthouden. Anders krijgt de wind er vat op en gaat het om.

Schermfoto 2019 12 15 om 14.31.57 Betere Landschapsfoto

Vervolgens fotografeerden we met een full frame camera met 24-70mm f2.8 zoomlens en filters.

Leofoto EF-324C statief: De resultaten

We werden wederom positief door de stabiliteit verrast. Met het Leofoto EF-324C statief kun je gewoon bij harde wind trillingvrij fotograferen. Zelfs bij lange sluitertijden zien we geen bewegingsonscherpte. De resultaten spreken voor zich.

Merk op dat je in deze harde wind het statief niet zomaar kunt loslaten. Als het zo hard waait, vangt dit lichtgewicht statief best wel wat wind en is het slim om 1 hand aan het statief te houden. Vervolgens kun je trillingvrij fotograferen, iets wat bij andere A-merken niet altijd mogelijk is. Wil je een veiligheidsmarge aanhouden, ga dan niet verder dan windkracht 5 met dit statief.

Ook als je de poten vlak legt, is het statief stabiel. Je kunt laag bij de grond werken. Dat is handig als je onderwerp op de voorgrond ligt of als je macrofotografie beoefent.

Onderhoud

Het statief is makkelijk schoon te maken. Dat is zeker nodig als je in de buurt van zout water bent geweest. Al regent het niet, de zoute spray tast je materiaal vanzelf aan. Voorkom dat door na iedere fotoshoot je statief goed af te spoelen. Je kunt de twist-locks eenvoudig los draaien en de poten schoonspoelen. Water en vuil loopt er makkelijk uit. Wat een extra voordeel is, is dat de plaatjes in de statiefpoten zijn verlijmd en dus niet zoek kunnen raken. Het in elkaar zetten van het statief is dan ook een fluitje van een cent.

DSC9083 Betere Landschapsfoto

Prijs en kwaliteit

Wellicht heeft Leofoto de beste prijs-/kwaliteitverhouding van alle A-merken. Dit Leofoto EF-324C statief is niet het goedkoopste in de markt, maar is in zijn klasse 1 van de betere statieven. Het levert meer dan voldoende stabiliteit, heeft voldoende draagvermogen en is flexibel. Voor de natuurfotograaf die niet in de zwaarste omstandigheden fotografeert, is dit een hele slimme keuze.

Het Leofoto LH-40 balhoofd doet precies waarvoor het is bedoeld. Het is 1 van de beste balhoofden die we ooit hebben gebruikt en zeker niet het duurste. Ook hier is de prijs-kwaliteitverhouding erg goed.

Yvonne aan het werk met het EF-324C statief

De voordelen op een rijtje

We zetten alle voordelen nog eens op een rijtje:

 • Erg stabiel in zijn klasse, getest in stevige wind en water
 • Groot draagvermogen
 • Uitstekende afwerking
 • Zeer licht van gewicht
 • 10-laags carbon
 • 10 jaar garantie
 • Betaalbaar in zijn klasse
 • Compleet geleverd met tas en spikes
 • Gemakkelijk schoon te maken

Overigens gelden deze voordelen voor alle Leofoto statieven.

Dit statief is geschikt voor

 • Natuurfotografie, waaronder landschapsfotografie en kustfotografie
 • Macrofotografie
 • Architectuurfotografie
DSC9081 Betere Landschapsfoto
Het Leofoto EF-324C statief (links) naast grote broer LM-363C.

Wil je de andere Leofoto statieven zien? Kijk dan eens naar het overzicht dat we eerder maakten.

Zijn er dan geen nadelen?

We vinden dat er een verschil is tussen een ‘nadeel’ waardoor je net iets minder prettig werkt of de resultaten iets minder zijn en nadelen die zo ernstig zijn dat je niet meer met de apparatuur wilt werken. In deze laatste categorie hebben we niets gevonden.

Voor het statief hebben we nog een tip. Aan de onderkant zit een haak om je fototas aan op te hangen. Deze haak is echter zo klein dat onze tassen niet passen.

Conclusie Leofoto EF-324C statief met LH-40 balhoofd

Dit statief is absoluut een aanrader. Het Leofoto EF-324C statief is geschikt voor natuurfotografie, ook als de omstandigheden zwaarder worden. Zelfs in de eerder genoemde stevige wind kun je trillingvrij fotograferen. Het statief is eenvoudig op te zetten en te onderhouden. De poten laten zich eenvoudig in- en uitschuiven.

De EF-324C laat zich makkelijk plaatsen, ook op een ongelijke ondergrond blijft het statief stabiel. Het statief kan een beetje wegzakken op een zachte ondergrond van zandstrand of sneeuw. Druk je statief een beetje aan en potentiële bewegingsonscherpte wordt voorkomen.

De statiefpoten kunnen volledig vlak worden gelegd waardoor je ook vanaf een laag standpunt kunt fotograferen. Dit is handig voor macrofotografie, al zijn de poten dan nogal lang.

Bij dit statief krijg je een handige opbergtas met multitool, en spikes, net als bij vrijwel alle andere statieven van Leofoto overigens.

Het Leofoto LH-40 balhoofd is zeer stabiel. Onder alle hoeken kun je met een gerust hart een full frame camera met zware telelens bevestigen. Zelfs bij lange sluitertijden zul je geen bewegingsonscherpte zien.

DSC9146 Betere Landschapsfoto

Leofoto statief bestellen

We hebben de verschillende Leofotostatieven, waaronder dit EF-324C statief met LH-40 balhoofd, in onze webshop. Levering vindt in ongeveer 2 werkdagen plaats. Mocht een statief niet op voorraad zijn, dan kunnen wij dat razendsnel bij de importeur voor jou bestellen.

Geen verzendkosten

Bij aanschaf van een Leofotostatief betaal je geen verzendkosten.

e book betere fotos in 7 stappen 1 Betere Landschapsfoto

OVER BETERE LANDSCHAPSFOTO

Wij zijn Betere Landschapsfoto, hoe kunnen we jou helpen aan mooiere en betere fotografie

Wij zijn Frank en Yvonne en samen zijn wij Betere Landschapsfoto. Vol passie en enthousiasme begeleiden we beginnende tot gevorderde fotografen bij alles wat je kunt ontdekken over macrofotografie, landschapsfotografie of kustfotografie. We organiseren een breed scala aan workshops, cursussen, coachingstrajecten en inspirerende lezingen.

Alle grote en kleine landschappen hebben een grote aantrekkingskracht op ons. Met de juiste techniek gaan we op zoek mooie plekken om sfeervolle beelden vast te leggen. En dat delen we graag met andere fotografen. Om ze verder te helpen in hun fotografie. Zien dat andere fotografen zich ontwikkelen met onze hulp, daar krijgen wij energie van!

Betere Landschapsfoto is officieel dealer van Leofoto, NiSi, Lensbaby, Kenko en Think Tank.

Heb je nog vragen over dit artikel? Stel ze in de reacties zodat we je kunnen helpen.

Heb je nog vragen over onze workshops? Stel ze via deze pagina. Of download hier ons gratis e-book “Betere foto’s in 9 simpele stappen“.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *