Het Leofoto LH-40 balhoofd is een alleskunner. Er is ook een LH-40GR beschikbaar. Dit balhoofd beschikt over een geared panning klem. Het Leofoto LH-40GR balhoofd is geschikt voor het fotograferen van architectuur, landschappen, producten en panorama’s waarbij je de compositie met precisie wilt samenstellen. We hebben dit balhoofd voor je getest.

Naast het LH-40 en LH-55 balhoofd fotograferen we sinds een aantal maanden ook met Leofoto LH-40GR balhoofd. Dit balhoofd is gebaseerd op het Leofoto LH-40 balhoofd. Het is uitgebreid met een geared panning klem. Bijzonder is dat je met deze geared panning klem de positie van de camera in 2 richtingen met 10 graden kunt corrigeren nadat de kop is vastgezet en de camera is gepositioneerd. Hierdoor kun je je compositie nog nauwkeuriger en vooral sneller afstemmen.

Leofoto LH-40GR met geared panning klem

Samenvatting: Leofoto LH-40GR balhoofd

Het Leofoto LH-40GR balhoofd is zeer stabiel. Je kunt gerust een full frame spiegel reflex camera met zwaar tele objectief op de statiefkop plaatsen. Het afstellen van de camera met behulp van de panning klem werkt zeer snel en nauwkeurig. De LH-40GR combinatie weet zelfs in een hoek van 90 graden de positie vast te houden, ook als je met lange sluitertijden fotografeert. De frictie is dus zeer goed. Werk je niet met de panning klem, dan kun je het balhoofd snel en eenvoudig met 1 knop bedienen.

Dit Leofoto LH-40 balhoofd is met name geschikt voor fotografen die panorama’s maken maar ook als je je statief op een ondergrond plaatst die niet vlak is. In de praktijk zullen we de LH-40GR variant vaak gebruiken.

In de test: Leofoto LH-40GR balhoofd

In deze review testten we Leofoto LH-40GR balhoofd. Dit balhoofd hebben we gedurende zo’n 3 maanden getest. We zijn er nog steeds zeer tevreden over en het voldoet nog steeds perfect. We gebruikten 2 statieven in deze test: het Leofoto EF-324C statief en het Leofoto Summit LM-363C statief.

Onze ervaring met statieven en balhoofden

De afgelopen 15 jaar kwamen statiefkoppen in vele soorten en maten voorbij. Verlies van frictie of überhaupt niet de beloofde prestatie leveren en onpraktisch in het gebruik: het kwam allemaal voorbij in de prijsklasse van grofweg 100-500 euro. Zelfs als de statiefkoppen in het begin voldeden, trad slijtage al snel op. Ook fotografeerden we met verschillende soorten statiefkoppen. Het balhoofd bleek het meest betrouwbaar en het meest eenvoudig in het gebruik.

Eerste indruk

De eerste indruk is goed. Het Leofoto LH-40GR balhoofd ziet er solide uit. Het is gemaakt van aluminium. Het balhoofd is eenvoudig op het statief te bevestigen. De handige knoppen zijn groot genoeg om met koud en nat weer het balhoofd eenvoudig te kunnen bedienen.

De LH-40GR statiefkop is van topkwaliteit. Met de grote bal van 40mm en frictieknop is dit balhoofd perfect af te stellen. Het maximale draagvermogen is 20 kilogram.

Kenmerken van het Leofoto LH-40GR balhoofd

We zetten de belangrijkste kenmerken van dit Leofoto LH-40GR balhoofd op een rijtje:

  • Gewicht: 740 gram
  • Kop basis diameter: 57mm
  • Baldiameter: 40mm
  • Draagcapaciteit: 20 kilogram
  • Inclusief waterpas
  • Inclusief NP-60 snelkoppelingsplaatje, Arca-Swiss compatible

Het balhoofd is geschikt voor natuurfotografie als je in normale tot zwaardere omstandigheden fotografeert. Denk dan aan een full frame camera met een 70-200mm f 2.8 tele objectief. Daarin wijkt deze variant niet af van het ‘gewone’ LH-40 balhoofd.

Leofoto LH-40GR balhoofd in de praktijk

Ultieme stabiliteit met Leofoto

Een balhoofd moet een paar dingen doen. Het moet je apparatuur veilig vastklemmen, het liefst onder iedere denkbare hoek. Vervolgens moet het mogelijk zijn om met lange sluitertijden te fotograferen en eenvoudig een andere positie te kiezen. En dat is precies wat dit balhoofd doet.

Het in 2 richtingen corrigeren van de camerapositie met de panning klem werkt erg eenvoudig. Je draait gewoon aan de knoppen en met zeer kleine positieveranderingen, breng je je camera in de gewenste positie.

DSC5993 Betere Landschapsfoto

Frictie blijft behouden

Dit is hét zwakke punt van vrijwel alle statiefkoppen. En Leofoto heeft er door een slim design geen last van. Dit is exact de dezelfde constructie als op het Leofoto LH-40 balhoofd. Bovenaan de panning klem zit nog een palletje waarmee je de camera 360 graden kunt laten ronddraaien.

Zelfs onder een hoek van 90 graden blijft de frictie behouden. We hebben dit met een full frame spiegelreflex en diverse objectieven waaronder een 24-70mm objectief getest. Natuurlijk is het beter om een L-bracket te gebruiken. Dan zul je hier geen problemen mee hebben.

Grote draagkracht

De statieven en balhoofden van Leofoto hebben een zeer grote draagkracht. Wellicht zelfs meer dan je nodig hebt. Maar dit zorgt juist voor de grote stabiliteit en betrouwbaarheid. Het Leofoto LH-40GR balhoofd draagt daar ook aan bij. Het kan maar liefst 20 kilogram dragen. Dat lijkt overdreven veel. Maar in de praktijk heb je het nodig. Een balhoofd dat een paar kilo kan dragen, voldoet gewoon niet als je met wat meer wind, eventueel in combinatie met langere sluitertijden, wilt fotograferen.

Arca-Swiss compatible NP-60 snelkoppelingsplaatje

De balhoofden van Leofoto worden allemaal met een Arca Swiss snelkoppelingsplaatje geleverd. Daarmee bevestig je de camera snel en zeker aan het balhoofd. Je schroeft de klem los, schuift het snelkoppelingsplaatje in de houder en schroeft de klem weer vast. Simpel en oerdegelijk. Uiteraard is dit snelkoppelingsplaatje ook te wisselen met een andere universele Arca-Swiss compatible snelkoppelingsplaat.

Erg eenvoudig in het gebruik

Een balhoofd van Leofoto is zeer handig in het gebruik. In principe kun je met 1 verstelknop je camera met objectief in de gewenste positie plaatsen. Eenvoudiger kan het niet. Ook kun je je camera gemakkelijk 360 graden roteren en 90 graden kantelen.

Op de geared panning klem zitten 3 knoppen. Met 1 knop laat je de camera 360 graden roteren. Je hoeft dan niet aan de knop van het eigenlijke balhoofd te komen. Met de 2 andere knoppen kun je dus de positie van de camera finetunen. In de praktijk zul je er in het begin even aan moeten wennen. Gebruik dit balhoofd een paar keer en je zult er geen problemen mee ondervinden.

Leofoto LH 30 Balhoofd Met Snelkoppelingsplaat Betere Landschapsfoto

Voor wie is het Leofoto LH-40GR balhoofd geschikt

Dit balhoofd is vooral geschikt voor fotografen die panoramafoto’s willen maken en/of regelmatig op een ongelijke ondergrond hun statief plaatsen. Als je in die situaties je camera wilt draaien, is de geared panning klem echt een uitkomst. In fotografietermen kun je denken aan:

  • Architectuurfotografie
  • Interieurfotografie
  • Landschapsfotografie
  • Kustfotografie

Je kunt gerust zwaardere apparatuur gebruiken. We hebben het Leofoto LH-40GR balhoofd zelf getest op het het Leofoto EF-324C statief en LS-323C statief en hebben geen problemen ondervonden.

Onderhoud van het Leofoto LH-40GR balhoofd

Veel onderhoud heeft het Leofoto LH-40GR balhoofd niet nodig. Als je het balhoofd af en toe onder de kraan afspoelt en laat drogen ben je klaar. Wel zijn we benieuwd hoe dit balhoofd blijft functioneren als er zand in komt. De vraag is even of de geared panning klem op den duur kan vastlopen.  Zeer waarschijnlijk zal afspoelen voldoende zijn om problemen te voorkomen.

Conclusie

Het Leofoto LH-40GR balhoofd is en blijft betrouwbaar functioneren. Het is de op 1 na zwaarste uitvoering in de Leofoto LH-serie, die is voorzien van een geared panning klem. Die is ideaal voor panoramafotografie en het fotograferen vanaf een statief dat op ongelijke ondergrond staat.

De draagkracht en frictie zijn meer dan voldoende voor een full frame camera met zwaarder objectief.

DSC5983 Betere Landschapsfoto

Meer reviews en keuzehulp

We schreven eerder de keuzehulp voor Leofoto balhoofden en keuzehulp voor Leofoto statieven. In deze artikelen helpen wij je een keuze te maken voor een statief met balhoofd dat bij jou past.

Leofoto LH-40GR balhoofd kopen

Wil je het Leofoto LH-40GR balhoofd kopen? Kijk dan in onze shop. Je krijgt 10 jaar fabrieksgarantie.

e book betere fotos in 7 stappen 1 Betere Landschapsfoto

OVER BETERE LANDSCHAPSFOTO

Wij zijn Betere Landschapsfoto, hoe kunnen we jou helpen aan mooiere en betere fotografie

Wij zijn Frank en Yvonne en samen zijn wij Betere Landschapsfoto. Vol passie en enthousiasme begeleiden we beginnende tot gevorderde fotografen bij alles wat je kunt ontdekken over macrofotografie, landschapsfotografie of kustfotografie. We organiseren een breed scala aan workshops, cursussen, coachingstrajecten en inspirerende lezingen.

Alle grote en kleine landschappen hebben een grote aantrekkingskracht op ons. Met de juiste techniek gaan we op zoek mooie plekken om sfeervolle beelden vast te leggen. En dat delen we graag met andere fotografen. Om ze verder te helpen in hun fotografie. Zien dat andere fotografen zich ontwikkelen met onze hulp, daar krijgen wij energie van!

Betere Landschapsfoto is officieel dealer van Leofoto, NiSi, Lensbaby, Kenko en Think Tank.

Heb je nog vragen over dit artikel? Stel ze in de reacties zodat we je kunnen helpen.

Heb je nog vragen over onze workshops? Stel ze via deze pagina. Of download hier ons gratis e-book “Betere foto’s in 9 simpele stappen“.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *