Bij een stabiel statief hoort een stabiele en betrouwbare statiefkop. We testten het professionele Leofoto LH-55 balhoofd voor je.

Er zijn verschillende soorten statiefkoppen. Zelf werken we met een balhoofd. Dat is lekker simpel te bedienen. Met 1 hand aan de knop op het balhoofd en de andere hand aan de camera, heb je alle bewegingsvrijheid en stel je de positie van je camera perfect af.

Samenvatting: Leofoto LH-55 balhoofd

Het Leofoto LH-55 balhoofd is geschikt voor het zware werk. Het balhoofd past op zeer stabiele statieven zoals het Leofoto Summit LS-363C statief. Het balhoofd is en blijft betrouwbaar functioneren. Draagkracht en frictie zijn meer dan voldoende voor een full frame camera met zwaar tele objectief. Ook is de statiefkop uitermate geschikt om met lange sluitertijden te fotograferen. En met 1 knop kun je je camera perfect afstellen.

AAE0241 Betere Landschapsfoto

In deze praktijktest: Leofoto LH-55 balhoofd

In deze review testten we Leofoto LH-55 balhoofd. Dat deden we niet eventjes, maar ruim 1 jaar lang. We kunnen je alvast vertellen dat het Leofoto LH-55 balhoofd nog steeds voldoet en geen problemen in het gebruik kent.

Onze ervaring met statieven en balhoofden

De afgelopen 15 jaar kwamen statiefkoppen in vele soorten en maten voorbij. Verlies van frictie of überhaupt niet de beloofde prestatie leveren en onpraktisch in het gebruik: het kwam allemaal voorbij in de prijsklasse van grofweg 100-500 euro. Zelfs als de statiefkoppen in het begin voldeden, trad slijtage al snel op. Ook fotografeerden we met verschillende soorten statiefkoppen. Het balhoofd bleek het meest betrouwbaar en het meest eenvoudig in het gebruik.

Eerste indruk

De eerste indruk is goed. Het Leofoto LH-55 balhoofd ziet er solide uit. Het is gemaakt van aluminium. Het balhoofd is eenvoudig op het statief te bevestigen. De handige knoppen zijn groot genoeg om met koud en nat weer het balhoofd eenvoudig te kunnen bedienen.

De LH-55 statiefkop is van topkwaliteit. Met de grote bal van 55mm en frictieknop is dit balhoofd perfect af te stellen. Het maximale draagvermogen is 25 kilogram.

Kenmerken van het Leofoto LH-55 balhoofd

We zetten de belangrijkste kenmerken van dit Leofoto LH-55 balhoofd op een rijtje:

  • Hoogte: 98mm
  • Diameter balhoofd 55mm
  • Gewicht: 867 gram
  • Aparte frictieknop
  • De grote knop om het balhoofd vast te zetten werkt soepel
  • Voorzien van waterpas
  • Inclusief QP-70 snelkoppelingsplaatje, Arca-Swiss compatible

Leofoto LH-55 balhoofd in de praktijk

Intussen hebben we ruim 1 jaar met dit balhoofd gefotografeerd. We fotografeerden in alle weersomstandigheden, van bijna + 40 graden tot -10. Vaak was het droog maar ook vaak genoeg stonden we in de regen. Het LH-55 balhoofd kwam ook vaak aan de kust, zelfs tot en met windkracht 8. Zout en zand kunnen zich daar goed invreten en je apparatuur in de vernieling helpen. Ook na ruim 1 jaar hebben we daar gelukkig geen last van. Er zitten wat krasjes op de bal en de buitenkant, maar het balhoofd functioneert nog steeds voor 100%.

Leofoto statiefkop afbeelding vooraanzicht

Ultieme stabiliteit met Leofoto

HeT Leofoto LH-55 balhoofd doet wat het belooft: je camera op een snelle en eenvoudige manier onder iedere gewenste hoek vastklemmen. Én vervolgens in die positie blijven staan. Ook als je met zware apparatuur in combinatie met lange sluitertijden fotografeert. We kunnen een full frame spiegelreflex camera met 70-200mm objectief onder iedere gewenste hoek afstellen.

IMG 3439 klein Betere Landschapsfoto

Frictie blijft behouden

Dit is hét zwakke punt van vrijwel alle statiefkoppen. En Leofoto heeft er door een slim design geen last van. Je kunt de frictie altijd met 1 knop aanpassen. Vervolgens draai je het balhoofd vast. Onder geen enkele omstandigheid, dus tot en met windkracht 8, hadden we last van een wegzakkende camera of bewegingsonscherpte, mede dankzij het statief natuurlijk.

Grote draagkracht

De statieven en balhoofden van Leofoto hebben een zeer grote draagkracht. Wellicht zelfs meer dan je nodig hebt. Maar dit zorgt juist voor de grote stabiliteit en betrouwbaarheid. Het Leofoto LH-55 balhoofd draagt daar ook aan bij. Het kan maar liefst 25 kilogram dragen. Dat lijkt overdreven veel. Maar in de praktijk heb je het nodig. Een balhoofd dat een paar kilo kan dragen, voldoet gewoon niet als je met wat meer wind, eventueel in combinatie met langere sluitertijden, wilt fotograferen.

Arca-Swiss compatible statiefplaatje

De balhoofden van Leofoto worden allemaal met een Arca Swiss snelkoppelingsplaatje geleverd. Daarmee bevestig je de camera snel en zeker aan het balhoofd. Je schroeft de klem los, schuift het snelkoppelingsplaatje in de houder en schroeft de klem weer vast. Simpel en oerdegelijk. Uiteraard is dit snelkoppelingsplaatje ook te wisselen met een andere universele Arca-Swiss compatible snelkoppelingsplaat.

Erg eenvoudig in het gebruik

Een balhoofd van Leofoto is zeer handig in het gebruik. In principe kun je met 1 verstelknop je camera met objectief in de gewenste positie plaatsen. Eenvoudiger kan het niet. Ook kun je je camera gemakkelijk 360 graden roteren en 90 graden kantelen.

IMG 5582 Betere Landschapsfoto

Waarom 3 knoppen

Toch zitten er 3 knoppen op het balhoofd. Met de grote knop links draai je de bal los en vast. Hoe vaster je het balhoofd draait, des te beter je camera met objectief onder een hoek blijft staan.

Met de knop rechts boven stel je de frictie in. Dat is iets dat je maar zelden hoeft te doen. Door een beetje frictie op de bal in te stellen, kun je de grote knop losdraaien zonder dat je camera plotseling in een hoek wegschiet.

En met de knop rechts onder laat je het balhoofd horizontaal ronddraaien. Die knop is handig als je het statief plaatst. Zorg ervoor dat je altijd tussen 2 poten in staat. Vervolgens draai je eenmalig de statiefkop dat de grote knop links zit. Met je rechterhand kun je dan de camera vast houden.

Stabiel tot en met windkracht 8

Het Leofoto balhoofd is in ieder geval geschikt tot en met windkracht 8. Dat hebben we zelf getest in combinatie met het Leofoto Summit LS-363C statief. Waarschijnlijk kan het balhoofd nog veel hogere windsnelheden aan, want het is oerdegelijk gebouwd.

Voor wie is het Leofoto LH-55 balhoofd geschikt

Dit balhoofd is geschikt voor fotografen die met zwaardere apparatuur in zwaardere omstandigheden en met langere sluitertijden willen fotograferen. Ze zullen ook vaak voor een wat zwaarder uitgevoerd statief kiezen. Het Leofoto LH-55 balhoofd is geschikt voor natuurfotografie, je kunt dan denken aan landschapsfotografie, kustfotografie en bijvoorbeeld ook vogelfotografie.

IMG 5220 Betere Landschapsfoto

Onderhoud van het Leofoto LH-55 balhoofd

Veel onderhoud heeft het Leofoto LH-55 balhoofd niet nodig. Als je het balhoofd af en toe onder de kraan afspoelt en laat drogen ben je klaar.

Conclusie

Het balhoofd is en blijft betrouwbaar functioneren. Het is een zware uitvoering die zware apparatuur in extremere omstandigheden aankan. Draagkracht en frictie zijn meer dan voldoende voor een full frame camera met zwaar tele objectief. Ook is de statiefkop uitermate geschikt om met lange sluitertijden te fotograferen. En met 1 knop kun je je camera perfect afstellen. Al met al een echte aanrader voor het zwaardere, serieuze werk in de natuurfotografie.

Meer reviews en keuzehulp

We schreven eerder de keuzehulp voor Leofoto balhoofden en keuzehulp voor Leofoto statieven. In deze artikelen helpen wij je een keuze te maken voor een statief met balhoofd dat bij jou past.

Leofoto LH-55 balhoofd Kopen

Wil je het Leofoto LH-55 balhoofd Kopen? Kijk dan in onze shop. Je krijgt 10 jaar fabrieksgarantie.

Leofoto statiefkop afbeelding horizontaal
e book betere fotos in 7 stappen 1 Betere Landschapsfoto

OVER BETERE LANDSCHAPSFOTO

Wij zijn Betere Landschapsfoto, hoe kunnen we jou helpen aan mooiere en betere fotografie

Wij zijn Frank en Yvonne en samen zijn wij Betere Landschapsfoto. Vol passie en enthousiasme begeleiden we beginnende tot gevorderde fotografen bij alles wat je kunt ontdekken over macrofotografie, landschapsfotografie of kustfotografie. We organiseren een breed scala aan workshops, cursussen, coachingstrajecten en inspirerende lezingen.

Alle grote en kleine landschappen hebben een grote aantrekkingskracht op ons. Met de juiste techniek gaan we op zoek mooie plekken om sfeervolle beelden vast te leggen. En dat delen we graag met andere fotografen. Om ze verder te helpen in hun fotografie. Zien dat andere fotografen zich ontwikkelen met onze hulp, daar krijgen wij energie van!

Betere Landschapsfoto is officieel dealer van Leofoto, NiSi, Lensbaby, Kenko en Think Tank.

Heb je nog vragen over dit artikel? Stel ze in de reacties zodat we je kunnen helpen.

Heb je nog vragen over onze workshops? Stel ze via deze pagina. Of download hier ons gratis e-book “Betere foto’s in 9 simpele stappen“.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *