Leofoto is een bekend merk in de fotografiewereld. Ze zijn onder andere bekend van de camerastatieven die sinds enkele jaren op de markt worden gebracht. We onderwierpen het Leofoto Summit LM-363C statief onder andere tijdens windkracht 6 aan een stevige praktijktest. We wilden weten hoe stabiel dit statief echt is en of we zelfs bij lange sluitertijden bewegingsonscherpte konden voorkomen. Ontdek hier onze bevindingen.
Kort samengevat
Het moderne design en degelijke afwerking viel direct op. Ook na ruim 1 jaar intensief gebruik functioneert het statief als nieuw. Hetzelfde geldt voor het Leofoto LH-55 balhoofd. Na de uitgebreide test zijn we overtuigd. Dit statief van Leofoto is echt goed. We zijn positief verrast door de stabiliteit en flexibiliteit van de Summit LM-363C. Ook is het statief perfect afgewerkt en is het eenvoudig schoon te maken.

Het LH-55 balhoofd is van topkwaliteit. Met de grote bal van 55mm en frictieknop is dit balhoofd perfect af te stellen. Het maximale draagvermogen is 25 kilogram.
Dit statief bevelen we dan ook van harte aan, aan de natuurfotograaf die met wat zwaardere apparatuur in ruiger weer wilt fotograferen. We zijn zelfs zo van de kwaliteiten van dit Leofoto statief overtuigd dat we het zelf in gebruik hebben genomen en in gebruik houden.

Onze ervaring met statieven
Vanaf het begin fotograferen we met een statief. We zijn begonnen met varianten van aluminium. Toen we in zwaardere omstandigheden gingen fotograferen en ook de apparatuur in gewicht toenam kwam de switch naar carbon statieven. De afgelopen jaren kwamen en gingen verschillende merken. Met name in de statiefkoppen waren we teleurgesteld. Modellen tot 400 euro deden niet wat ze beloofden, al kwamen die mankementen meestal pas na zo’n jaar aan het licht. We kiezen altijd voor kwalitatief goed materiaal. Sinds december 2019 zijn we ambassadeur en dealer van Leofoto. Deze review bevat onze persoonlijke mening.
Waar voor ons een statief aan moet voldoen beschreven we eerder in het artikel ‘Een goed statief’.
In de test: Leofoto Summit LM-363C statief met LH-55 balhoofd
Dit Leofoto LM-363C statief met LH-55 balhoofd is geschikt zijn voor het zware werk. Zwaar betekent voor ons dat het statief bij stevige wind en staand in het water doet waarvoor het is gemaakt: trillingvrije stabiliteit leveren. Als resultaat kun je dan met lange sluitertijden fotograferen zonder dat je bewegingsonscherpte in de foto’s ziet. Als we aan het balhoofd denken, willen we een full frame camera met 70-200mm telelens onder iedere hoek kunnen positioneren zonder dat de combinatie verzakt en we bewegingsonscherpte in de foto’s zien.
Deze review is ontstaan nadat we de genoemde combinatie ruim 1 jaar hebben gebruikt. Voor ons gaat het er om dat een product doet wat het belooft. We kijken daarbij naar de resultaten die wij er zelf mee behalen.

Kenmerken van het Leofoto Summit LM-363C statief
De belangrijkste kenmerken zijn:
- Zeer stabiel
- Flexibel in gebruik
- Maximale hoogte: 135cm zonder kop, ongeveer 150cm met balhoofd en camera
- Minimale hoogte: 9,5 cm zonder kop
- Aantal secties: 3
- Gewicht statief zonder statiefkop: 1,85 kilogram, met statiefkop: 2,72 kilogram
- Maximaal draagvermogen: 35 kilogram
- 10 Laags carbon
- 10 Jaar garantie
- Eenvoudig te onderhouden
- Inclusief opbergtas, spikes en multitool
- Na ruim 1 jaar intensief gebruik functioneert het statief met balhoofd als nieuw
Kenmerken van het Leofoto LH-55 balhoofd
- Hoogte: 98mm
- Diameter balhoofd 55mm
- Gewicht: 867 gram
- Aparte frictieknop
- De grote knop om het balhoofd vast te zetten werkt soepel
- Voorzien van waterpas
- Inclusief QP-70 snelkoppelingsplaatje, Arca-Swiss compatible
Het Leofoto Summit LM-363C statief in de praktijk
Het statief wordt zonder balhoofd in een stevige kartonnen doos geleverd. Daarin zit de opbergtas met multitool en spikes. Wat direct opvalt is het lage gewicht van dit statief. Met net geen 2 kilo, zonder balhoofd, is het een lichtgewicht onder de statieven met een buisdiameter van 36mm.
Daarentegen reikt het zonder statiefkop tot 1,35 meter hoog. Er zijn grotere statieven, maar voor ons is dit in de praktijk genoeg gebleken. De situaties waarin een hoger statief handig was geweest komen nauwelijks voor. Als je voor een iets ander standpunt kiest kun je meestal de foto die je wilt gewoon maken. En bedenk dat er nog een balhoofd en camera op het statief worden geplaatst, waardoor je rond 1,50 meter uit komt.
Gebruik in de praktijk
Alle Leofoto statieven zijn eenvoudig in gebruik. En dat geldt ook voor de LM-363M. De poten bestaan uit 3 secties. De twist-locks werken soepel en laten zich met 1 hand eenvoudig los en vast draaien. Eenmaal vastgedraaid zakken de poten niet meer in. Het mooie is dat je de poten van dit statief helemaal vlak kunt zetten waardoor je kunt fotograferen vanaf een hoogte van 16,5 centimeter. Daarbij is het balhoofd meegerekend.

Ook op een ongelijke ondergrond kun je de poten eenvoudig op de gewenste lengte aanpassen. Dit is gewoon een statief zoals het hoort te zijn. Gemakkelijk in gebruik, flexibel, en stabiel.
Stabiliteit in windkracht 6 tot 8
Aan de Zuid-Hollandse kust testten we de stabiliteit in windkracht 6-8. De omstandigheden waren minder aangenaam, maar wel zeer geschikt om het statief eens echt te testen. We wilden weten hoe stabiel het zou zijn en of we zelfs bij lange sluitertijden bewegingsonscherpte konden voorkomen. In de middag werden windsnelheiden van 45 kilometer per uur tot en met 67 kilometer per uur voorspeld. Dit is een stevige windkracht 6 met uitschieters tot windkracht 8. De Tweede Maasvlakte leek ons dan ook een geschikte locatie.
Het werd een stevige test. In het begin leek die mis te gaan. Boven op het duin waaide het statief om. Op zich niet gek, want het statief stond niet vlak en de wind kreeg vat op het oppervlak van de poten. Ieder statief was hier omgewaaid. Gelukkig stond er nog geen camera op.
Beneden op het strand leek het nog harder te waaien. We drukten het statief maar een klein beetje in het zand. Omdat het water terug trok zat er nog veel water tussen het zand en bij de eerste golf zakte het statief een klein beetje dieper maar dat is normaal.

Vervolgens fotografeerden we met een full frame camera met 24-70mm f2.8 zoomlens en filters. Daarbij lieten we de statiefpoten in de meest rechte stand staan.
De resultaten
Je zult bij dit soort windsnelheden merken dat de statiefpoten een klein beetje trillen, maar we werden aangenaam verrast. Zelfs bij lange sluitertijden zien we geen bewegingsonscherpte in de gemaakte foto’s. De resultaten spreken voor zich.



Op een bepaald moment maakten we een video en vergaten de camera uit te zetten. Zelfs in bijna 5 minuten video is geen bewegingsonscherpte te zien. Het Leofoto Summit LM-363C statief bleef zelfs in deze harde wind stabiel staan. Gelukkig maar, want er stond nog een camera met objectief op.
Zet je de statiefpoten in de schuinere stand onder een hoek van 45 graden, dan zal het statief niet omwaaien en kun je nog steeds trillingvrij fotograferen.
Ook als je de poten vlak legt is het statief stabiel. Bij andere A-merken wil je nog wel eens zien dat de poten een beetje flexibel zijn. Op zich is dat niet gek want carbon heeft nu eenmaal z’n sterkte in de lengterichting. We gaan er van uit dat deze Leofoto er minder last van heeft omdat met 10 laags carbon wordt gewerkt. Ook met vlakke poten heb je geen last van bewegingsonscherpte.
Onderhoud
Het statief is makkelijk schoon te maken. Dat is zeker nodig als je in de buurt van zout water bent geweest. Al regent het niet, de zoute spray tast je materiaal vanzelf aan. Je kunt de twist-locks eenvoudig los draaien en de poten onder de douche schoonspoelen. Water en vuil loopt er makkelijk uit. Wat een extra voordeel is, is dat de plaatjes in de statiefpoten zijn verlijmd en dus niet zoek kunnen raken. Het in elkaar zetten van het statief is dan ook een fluitje van een cent.

Prijs en kwaliteit
Wellicht heeft Leofoto de beste prijs-/kwaliteitverhouding van alle A-merken. Dit statief is niet het goedkoopste in de markt, maar gezien de stabiliteit en flexibiliteit is de prijs goed te noemen. De prestaties zijn zelfs zeer goed.
Leofoto Summit LM-363C: Geschikt voor de natuurfotograaf
Dit Leofoto Summit LM-363C statief is voor de serieuze natuurfotograaf die ook in zwaardere omstandigheden fotografeert en/of met zware telelenzen aan het werk is. Wellicht is als statiefkop een gimball een betere keuze als je wild life fotografeert. Je bent dan meer flexibel.

Leofoto LH-55 balhoofd
Het Leofoto LH-55 balhoofd deed precies wat het beloofde. Het is zeker niet het goedkoopste balhoofd maar wel 1 van de beste die we ooit hebben gebruikt. En daar waren dure modellen bij die het al snel lieten afweten.
Meestal bereikt een balhoofd in deze prijsklasse na ongeveer 1 jaar het einde van z’n levensduur bij ons. Ok, we gebruiken ons materiaal intensief en vaak aan de kust, maar om de een of andere reden hebben we bij andere merken last van vastlopers. Ook als we de apparatuur regelmatig schoon maken. Het balhoofd laat zich bijna niet meer bewegen en dat is erg vervelend. We hopen dat dit balhoofd er geen last van heeft.
Wil je meer weten over de andere statieven van Leofoto? Kijk dan eens naar het artikel ‘Keuzehulp Leofoto statieven’.

De voordelen op een rijtje
We zetten alle voordelen nog eens op een rijtje:
- Zeer stabiel, dit model is door ons getest in een dikke windkracht 6 en meer
- Flexibel in gebruik
- Zeer licht van gewicht
- Uitstekende afwerking
- 10-laags carbon
- 10 jaar garantie
- Betaalbaar in zijn klasse
- Compleet geleverd met tas en spikes
- Gemakkelijk schoon te maken
Dit statief is geschikt voor
- Natuurfotografie, waaronder landschapsfotografie en kustfotografie
- Macrofotografie
- Architectuur fotografie
- Wildlife fotografie
Is dit statief te zwaar voor jou? Kijk dan eens naar het Leofoto EF-324C statief.
Zijn er dan geen nadelen?
We vinden dat er een verschil is tussen een ‘nadeel’ waardoor je net iets minder prettig werkt of de resultaten iets minder zijn en nadelen die zo ernstig zijn dat je niet meer met de apparatuur wilt werken. We ondervonden geen grote nadelen.
Voor de verbetering van dit statief hebben we nog een tip. Aan de onderkant zit een haak om je fototas aan op te hangen. Deze haak is echter zo klein dat onze tassen niet passen.
Conclusie
Dit statief is absoluut een aanrader. In deze uitvoering is het Leofoto Summit LM-363M statief zeer geschikt voor natuurfotografie, ook als de omstandigheden zwaarder worden. Zelfs in de eerder genoemde windkracht 6. Het statief is eenvoudig op te zetten en te onderhouden. De poten laten zich eenvoudig in en uitschuiven. Ook op ongelijke en zachte ondergronden staat dit statief stabiel.
De Summit LM-363M laat zich makkelijk plaatsen. Ook als bijvoorbeeld twee poten ten dele worden uitgeschoven en 1 poot vrijwel vlak wordt geplaatst, staat het statief stabiel.
Het statief kan een beetje wegzakken op een zachte ondergrond van zandstrand of sneeuw. Druk je statief een beetje aan en potentiële bewegingsonscherpte wordt voorkomen. De statiefpoten kunnen volledig vlak worden gelegd waardoor je ook vanaf een laag standpunt kunt fotograferen.
Bij dit Leofoto statief krijg je een handige opbergtas met multitool, en spikes, net als bij vrijwel alle andere statieven van Leofoto overigens.
Het Leofoto LH-55 balhoofd is zeer stabiel. Onder alle hoeken kun je met een gerust hart een full frame camera met zware telelens bevestigen. Zelfs bij lange sluitertijden zul je geen bewegingsonscherpte zien.

Een Leofoto statief bestellen
We hebben de verschillende Leofotostatieven in onze webshop. Levering vindt in ongeveer 2 werkdagen plaats. Mocht een statief niet op voorraad zijn, dan kunnen wij dat razendsnel bij de importeur voor jou bestellen.
Geen verzendkosten
Bij aanschaf van een Leofoto statief betaal je geen verzendkosten.
OVER BETERE LANDSCHAPSFOTO

Wij zijn Frank en Yvonne en samen zijn wij Betere Landschapsfoto. Met passie en enthousiasme bieden wij begeleiding aan zowel beginnende als gevorderde fotografen, waarbij we alles verkennen wat er te ontdekken valt op het gebied van macrofotografie, landschapsfotografie en kustfotografie.
We organiseren een breed scala aan workshops, cursussen, coachingstrajecten en inspirerende lezingen in Nederland, België en Noord-Frankrijk.
Zowel grote als kleine landschappen oefenen een sterke aantrekkingskracht op ons uit. Met de juiste – creatieve – technieken zoeken we naar prachtige locaties om sfeervolle beelden vast te leggen. We delen graag onze kennis en ervaring met jou om je te ondersteunen in je fotografische reis. Het geeft ons energie om jou als natuurfotograaf te zien groeien met onze begeleiding.
Heb je nog vragen over dit artikel? Stel ze in de reacties zodat we je kunnen helpen.
Heb je nog vragen over onze workshops? Stel ze via deze pagina.
Download hier ons gratis e-book “Betere foto’s in 9 simpele stappen“.
Of schrijf je hier in voor onze tweewekelijkse mail met tips, inspiratie en aanbiedingen.
Geef een reactie