Filter kits
NiSi filters van Betere Landschapsfoto

Veel foto’s worden met filters gemaakt. Wij gebruiken ze voor de meeste foto’s die wij maken. Sinds een tijdje fotograferen wij met de filters van NiSi. En dat doen we niet zonder reden. Samen met NiSi stelden we een aantal filter kits samen die alleen bij Betere Landschapsfoto verkrijgbaar zijn.

Waarom fotograferen met filters

We fotograferen niet alleen met filters om de sluitertijd te verlengen. We fotograferen juist met filters om belichtingsproblemen op te lossen. Met een polarisatiefilter verminder je reflectie en kun je vaak het contrast in een foto iets verminderen. En met een grijs verloopfilter verminder je het contrast tussen de voorgrond en lucht. Het grijsfilter gebruiken we voor het creatieve effect. De filters helpen je om – in camera – een goede en mooie foto te maken, die al dicht bij het gewenste eindresultaat ligt.

NiSi filters van betere landschapsfoto

Welke filters heb je nodig

Het is best lastig om te bepalen welke filters je echt gaat gebruiken. Dat is afhankelijk van wat je met de filters wilt bereiken en in welke omstandigheden je fotografeert. We kunnen je wel een goede indicatie geven, gebaseerd op meer dan 10 jaar ervaring.

Polarisatiefilter

Voor vrijwel alle foto’s die we maken, gebruiken we een polarisatiefilter. Met dit filter verminder je schitteringen, kun je reflecties tot hun recht laten komen en kun je in beperkte mate het contrast verkleinen. Dat is vaak gunstig omdat het dynamisch bereik van je camera relatief beperkt is. Zelf gebruiken we het True Color of Landscape polarisatiefilter.

Grijs verloopfilter

Met dit filter verklein je het contrast tussen de voorgrond en lucht. Onze ogen kunnen een veel groter contrast zien. Zo’n grijs verloopfilter lijkt dan ook niet vaak nodig. Maar in de praktijk zul je er toch vaak gebruik van maken. In de meeste gevallen fotograferen we met een 2 stops hard verloopfilter. In ruim 85% van de situaties valt onze keuze daar op. Het 3 stops medium verloop of zacht verloopfilter gebruiken we minder.

Grijsfilter

Het grijsfilter passen we toe om de sluitertijd te verlengen. Afhankelijk van onder andere het diafragma, aanwezig licht en de gewenste sluitertijd, fotograferen we meestal met het 6 stops grijsfilter. Het 10 stops grijsfilter gebruiken we minder. Dit filter gebruiken we vooral als we overdag met lange sluitertijden willen fotograferen. Rondom de zonsopkomst en zonsondergang fotograferen we met het 3 stops grijsfilter.

Keuzehulp filters

Het kan best lastig zijn om een goede keuze te maken. Welke filters ga je gebruiken? En welk filtersysteem past het beste bij jou? We zetten de belangrijkste keuzehulpen op een rijtje.

DSC1002 Betere Landschapsfoto
NiSi V7 filterhouder met True Color polarisatiefilter.

Alle voordelen van nisi filters

Kwaliteitsfilters vragen een investering. Daar zijn we eerlijk in. Maar je investeert ook in je camera en objectieven. Dan is het belangrijk dat je filters gebruikt die recht doen aan de camera-apparatuur die je gebruikt. Belangrijkste kenmerken van NiSi filters op een rijtje:

 • True to Life kleuren. De kleuren worden natuurlijk weergegeven. Als er al een kleurzweem is is die bijna niet te herkennen.
 • Hoge definitie: elk filter bestaat uit een aantal laagjes en toch zie je enorm veel details in de foto’s terug. Details gaan dus bijna niet verloren. Deze filters zijn dan ook uitermate geschikt op de moderne camera’s die veel megapixels hebben.
 • Weinig reflectie. Door de constructie en coating zie je vrijwel geen reflectie als je tegen de zon in fotografeert
 • Geen vignettering door de filters

En verder:

 • Zeer geschikt voor het fotograferen van zonsopkomsten en zonsondergangen in landschapsfotografie en kustfotografie
 • Krasvast
 • Zeer eenvoudig schoon te maken met lauw water en eventueel een beetje handzeep
 • Verbuigt niet
 • Dubbelzijdige en meerlaagse coating
 • Waterbestendige en oliebestendige nanocoating
 • Ultra lage reflectie
 • In verschillende afmetingen en sterktes verkrijgbaar

NiSi filter kits van Betere landschapsfoto

Voor het M75 systeem en 100mm systeem van NiSi hebben we met de importeur een aantal filter kits samengesteld. De kits bevatten filters waarmee wij zelf onze foto’s maken. Voor voorbeelden: zie de foto’s op deze pagina én de rest van de website. De NiSi filter kits zijn alleen via Betere Landschapsfoto verkrijgbaar.

NiSi Filter kit van betere landschapsfoto bestellen

Als je al weet welke filterkit je wilt bestellen, maak dan hieronder je keuze.

100mm systeem

4 Verschillende filterkits met professionele filters van NiSi.

M75 systeem

2 Filter kits voor het M75 systeem van topkwaliteit.

150mm systeem

Kies voor 1 van de NiSi filter kits. Vergeet niet je filter houderkit te bestellen.

Meer ontdekken over het fotograferen met filters

Wil je eerst meer weten over het fotograferen met filters? In het fotografieblog staan veel artikelen over het fotograferen met filters. Je kunt ook voor het e-book ‘Fotograferen met lange sluitertijden en filters’ kiezen:

Workshop fotograferen met filters en lange sluitertijden

Je kunt ook eerst aan een van onze workshops meedoen en ontdekken hoe het is om in de praktijk met filters te fotograferen. We hebben 6 professionele filter kits van NiSi die je tijdens de workshop kunt lenen. Je hoeft dus nog geen filters te hebben om mee te doen.

Een voorbeeld uit de masterclass fotograferen met lange sluitertijden

Ronde filters

Fotografeer je liever zonder filterhouder? En neem je liever minder apparatuur en accessoires mee als je gaat fotograferen? De ronde filters van NiSi zijn dan een goede optie. Ze zijn van dezelfde kwaliteit glas gemaakt. Je kunt reflecties verminderen en sluitertijden verlengen. Bedenk alleen dat je niet met een grijs verloopfilter kunt fotograferen. Klik op een filter om meer details te zien.

Reviews en artikelen over nisi filters

We schreven eerder al een groot aantal artikelen over NiSi filters. We zetten ze op deze pagina op een rijtje.