Veel natuurfotografen willen met filters fotograferen. We krijgen dan ook vaak de vraag welke filters ze het beste kunnen gebruiken. Omdat de lichtomstandigheden waarin je fotografeert wisselen – en smaken verschillen – stelden we een aantal NiSi filterkits met de meest gebruikte filters samen.

Waarom zou je met filters fotograferen?

In de vrije natuur fotograferen we bijna altijd filters. Of we nu aan de kust fotograferen, een macrobeeld van een bloem maken of in een bos zijn. Vrijwel altijd lenen de omstandigheden zich ervoor om met filters te fotograferen. Met bijna altijd bedoelen we dan ook minstens 95 van de 100 keer.

Belichtingsproblemen oplossen

Het oplossen van een belichtingsprobleem is niet het fotograferen met lange sluitertijden. Meestal zijn er belichtingsproblemen die eerst opgelost moeten worden. Dan kun je denken aan het verminderen van reflecties. Of het verkleinen van het contrast tussen de voorgrond en de lucht.

DSC 7312 Betere Landschapsfoto
Voor deze foto is een polarisatiefilter, grijs verloopfilter en grijsfilter gebruikt.

Filters zijn geen wondermiddelen. Maar als je het verschil ziet tussen foto’s waarin die belichtingsproblemen niet of juist wel worden aangepakt, zul je vast ook overtuigd zijn. Fotograferen met filters is zeker van toegevoegde waarde.

Dan pas creatief fotograferen met lange sluitertijden

En pas als de belichtingsproblemen zijn opgelost, stappen we over op meer creatieve technieken. Eén ervan is dus het fotograferen met lange sluitertijden.

Camerafilters van NiSi

Inmiddels fotograferen we alweer een aantal jaren met de camerafilters van NiSi. Ze zijn van glas gemaakt en behandeld met de NiSi Nano coating. Mede daardoor zijn de filters van hoge kwaliteit. We zetten de belangrijkste kenmerken op een rijtje:

  • True to Life kleuren. De kleuren worden natuurlijk weergegeven. Als er al een kleurzweem is is die bijna niet te herkennen.
  • Hoge definitie: elk filter bestaat uit een aantal laagjes en toch zie je enorm veel details in de foto’s terug. Details gaan dus bijna niet verloren. Deze filters zijn dan ook uitermate geschikt op de moderne camera’s die veel megapixels hebben.
  • Weinig reflectie. Door de constructie en coating zie je vrijwel geen reflectie als je tegen de zon in fotografeert
  • Geen vignettering door de filters tot 15mm – zelf getest op NiSi 15mm f4 objectief.

Ook de filterhouders zijn erg goed. De filterhouders zijn eenvoudig op het objectief te plaatsen. Ook kunnen de filters zeer nauwkeurig worden geplaatst en is nog nooit een filter uit de filterhouder gevallen.

NiSi V7 Filterhouder Betere Landschapsfoto
NiSi V7 filterhouder voor het 100mm systeem.

Welke filters neem je

Er zijn heel veel verschillende filters verkrijgbaar. Als je nog niet of maar weinig met filters hebt gefotografeerd, is het lastig om te bepalen welke filters je neemt. Er zijn er gewoonweg te veel om ze allemaal te kopen. En dat hoeft ook helemaal niet. In de praktijk maken wij gebruik van maar 3 soorten filters. Het is voordelig als je voor een complete NiSi filterkit kiest. We zetten ze kort op een rijtje.

Polarisatiefilter

Het polarisatiefilter zorgt ervoor dat je schitteringen vermindert. Dat zorgt ervoor dat je meer textuur en wat meer verzadiging in je foto’s ziet. NiSi heeft het True Color polarisatiefilter. Het voordeel van dit filter is dat het reflecties in sterke mate vermindert. Een ander voordeel is dat er nauwelijks sprake is van een ongewenste schaduw, die je bij andere merken ziet.

Het polarisatiefilter gebruik je dus vooral als je schitteringen wilt verminderen. Dat kan dus een situatie zijn waarbij je op een zonnige dag het contrast tussen de witte wolken en blauwe lucht wilt benadrukken. Maar wij gebruiken het filter ook op bewolkte dagen en zelfs voor én na zonsondergang.

Grijs verloopfilter

Met het grijs verloopfilter verklein je het contrast tussen de voorgrond en de lucht. Vaak heb je te maken met een relatief lichte lucht en relatief donkere voorgrond. Als je dan uitgebeten hooglichten in de lucht wilt voorkomen, zal de voorgrond donker worden weergegeven. Door met een verloopfilter te fotograferen wordt de voorgrond lichter weergegeven.

Een grijs verloopfilter heb je sneller nodig dan je denkt. Onze ogen kunnen een veel groter contrast overbruggen dan welke camera dan ook. We zien vaak nog kleur en details in zowel de donkere als lichte delen in een landschap. Fotografeer je dan zonder grijs verloopfilter, dan is of de lucht – bijna helemaal – wit. Of de voorgrond is heel donker. Met het grijs verloopfilter los je dit op. Je voordeel is dat je in één keer – en dus in één foto – een beeld maakt dat dicht bij het door jouw gewenste eindresultaat ziet.

Het polarisatiefilter en grijs verloopfilter zijn wat ons betreft de meest ondergewaardeerde filters. Terwijl je ze het vaakst nodig hebt. Meestal wil je in een foto het landschap natuurgetrouw weergeven. Onze ogen zijn op het gebied van ‘ontspiegelen’ en contrastbereik beter dan alleen een camera. Met de filters kun je dat resultaat in één keer neerzetten. Je foto in de nabewerking ‘redden’ is dan niet nodig en vaak zelfs niet mogelijk.

Wat ons betreft zijn het polarisatiefilter en grijs verloopfilter 9 van de 10 keer noodzakelijk in de natuurfotografie.

Grijsfilter

Met het grijsfilter verleng je de sluitertijd. Met andere woorden: het is een creatief filter.

Grijsfilters zijn in verschillende sterktes verkrijgbaar. Hoe donkerder – sterker – het filter is, des te langer is de sluitertijd. Maar ook de hoeveelheid licht en de mate waarin de gefotografeerde oppervlakken licht reflecteren bepalen mede de sluitertijd.

Nog een tip voor het gebruik van NiSi filterkits

Een reflectie die je wilt verminderen of een contrast dat je wilt verkleinen doet zich bijna nooit alleen voor. Vaak wil je beide problemen tegelijkertijd oplossen. En vervolgens wil je ook nog een foto met lange sluitertijden maken. Met NiSi filterkits is het geen enkel probleem om de filters te combineren. Naast het polarisatiefilter passen nog drie andere filters in de filterhouder. En zelfs als je door vier laagjes glas met coating fotografeert, blijven kleuren behouden en verlies je vrijwel geen details.

En over combineren gesproken. De NiSi grijs verloopfilters en grijsfilters passen in bijna alle filterhouders van andere merken. En de grijs verloopfilters en grijsfilters van bijna alle andere merken passen in de filterhouder van NiSi. Zo kom je al snel tot een complete NiSi filterkit.

Welke filters gebruik je het meeste?

Nu weet je welke filters je vaak in de natuurfotografie zult gebruiken. Maar welke sterkte neem je dan? Op voorhand weet je nooit precies wat je gaat fotograferen en onder welke lichtomstandigheden dat zal zijn. Maar onze ervaring leert dat wij een polarisatiefilter, 2 stops hard verloopfilter en 6 stops grijsfilter in zo’n 80-85% van alle gevallen gebruiken. Filters met andere sterktes of andere verlopen gebruiken we minder.

Wat het meeste opvalt is het 2 stops hard verloopfilter. Dat gebruiken we zowel aan de kust als in bosrijke omgevingen. Dan komt het voor dat er een schaduw over een element ligt dat boven de horizon uitsteekt. Dat lossen we later in de nabewerking weer op.

NiSi filterkits van Betere Landschapsfoto

We hebben het gemakkelijk voor je gemaakt. Samen met NiSi stelden we een aantal filterkits samen. De inhoud van de kits is gebaseerd op de filters die wij het meeste in de praktijk gebruiken.

100mm systeem

Voor objectieven met een diameter van 49mm tot en met 82mm gebruik je het 100mm systeem. Dit systeem wordt standaard met de V7 filterhouder en een true color polarisatiefilter geleverd.

Er zijn 4 verschillende kits. Met de starterkit los je belichtingsproblemen op, want daar zit de filterhouder, polarisatiefilter en grijs verloopfilter in. De andere kits zijn uitgebreider. Daar zitten ook één of meerdere grijsfilters in en één of meerdere grijs verloopfilters.

M75 systeem

Het M75 systeem gebruik je als je objectieven hebt met een diameter tussen 40,5mm en 67mm. De kwaliteit van de filters is identiek. Alleen zijn ze een maatje kleiner.

Ik wil eerst meer weten

We kunnen ons goed voorstellen dat je eerst nog meer wilt weten. Ook daarmee kunnen wij je helpen. We schreven al tientallen blogs over het fotograferen met filters. We zetten er een aantal op een rijtje:

Keuzehulp NiSi filters

En we schreven een keuzehulp. Als je voor jezelf de vragen in de keuzehulp doorneemt, kom je vanzelf bij het juiste filtersysteem en filters uit. Want misschien heb je wel een heel andere kijk op wat je in je foto’s wilt laten zien. En daarvoor heb je misschien ook wel andere filters nodig.

E-book ‘Fotograferen met lange sluitertijden en filters’

Of kies voor het e-book ‘Fotograferen met lange sluitertijden en filters.

E Book Lange Sluitertijden Met Filters 2 Betere Landschapsfoto

Workshops waarin je NiSi filterkits kunt testen

Voor nog meer praktische begeleiding kies je voor één van onze workshops. Je krijgt begeleiding van Frank en Yvonne. 2 Ervaren, fulltime fotografen. Yvonne en Frank hebben zeer ruime ervaring in de natuurfotografie. Je krijgt 1-op-1 begeleiding op locatie met veel tips en advies. En als je wilt gaan we samen op zoek naar de foto die jij wilt maken.

In deze workshops kun je een NiSi filterkit testen:

lange sluitertijden aan de kust

Fotograferen met lange sluitertijden in Westkapelle

Filters in landschapsfotografie

Workshop Filters In Landschapsfotografie 6 Betere Landschapsfoto

2-daagse workshop Zeeuwse kust

AAF7317 Betere Landschapsfoto

Of kijk hier naar alle workshops.

e book betere fotos in 7 stappen 1 Betere Landschapsfoto

OVER BETERE LANDSCHAPSFOTO

Wij zijn Betere Landschapsfoto, hoe kunnen we jou helpen aan mooiere en betere fotografie

Wij zijn Frank en Yvonne en samen zijn wij Betere Landschapsfoto. Vol passie en enthousiasme begeleiden we beginnende tot gevorderde fotografen bij alles wat je kunt ontdekken over macrofotografie, landschapsfotografie of kustfotografie. We organiseren een breed scala aan workshops, cursussen, coachingstrajecten en inspirerende lezingen.

Alle grote en kleine landschappen hebben een grote aantrekkingskracht op ons. Met de juiste techniek gaan we op zoek mooie plekken om sfeervolle beelden vast te leggen. En dat delen we graag met andere fotografen. Om ze verder te helpen in hun fotografie. Zien dat andere fotografen zich ontwikkelen met onze hulp, daar krijgen wij energie van!

Betere Landschapsfoto is officieel dealer van Leofoto, NiSi, Lensbaby, Kenko en Think Tank.

Heb je nog vragen over dit artikel? Stel ze in de reacties zodat we je kunnen helpen.

Heb je nog vragen over onze workshops? Stel ze via deze pagina. Of download hier ons gratis e-book “Betere foto’s in 9 simpele stappen“.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *