Fotograferen met filters in natuurfotografie is populair. Niet alleen om de sluitertijd te verlengen, maar ook juist om belichtingsproblemen op te lossen. Het NiSi M75 systeem is geschikt voor objectieven met een diameter van 40,5mm tot en met 67mm. We zetten in deze alles op een rijtje in de keuzehulp NiSi M75 filtersysteem.

Wat is het Nisi M75 filtersysteem

M75 betekent simpelweg dat de inschuif filters 75mm breed zijn. Het systeem bestaat uit 1 of meerdere adapterringen die je op je objectief schroeft. Daar past de filterhouder op waar je de filters in steekt.

NiSi opbergtas voor het M75 systeem

Voor welke camera’s en objectieven is het geschikt

Welke camera je gebruikt is minder van belang. Het gaat vooral om de objectieven. Want de diameter is de belangrijkste variabele die bepaalt of een filter geschikt is voor een objectief. Immers, is het filter te smal voor het objectief, dan kan het z’n werk niet goed doen. Het NiSi M75 systeem is geschikt voor objectieven met een diameter van 40,5mm tot en met 67mm.

Filters in het NiSi M75 filtersysteem

Er zijn verschillende soorten filters voor het NiSi 75mm filtersysteem beschikbaar:

Met deze 2 filters los je belangrijke belichtingsproblemen op. De reviews schreven we overigens op basis van het 100mm systeem maar het materiaal is identiek.

Verder is beschikbaar

  • Grijsfilter in de sterkte van 3, 6, 10 en 15 stop. dit filter is specifiek ontworppen om de sluitertijd te verlengen.
  • Reversed grad filter in de sterkte van 2 en 3 stops. Dit filter is geschikt bij zonsopkomsten en zonsondergangen als er weinig wolken op de horizon zijn.
  • Natural Night filter. Met dit filter verwijder je de nare kleurzweem die kunstlicht in je foto’s kan brengen.

Wat heb ik allemaal nodig

Hoeveel filters je gaat gebruiken bepaal je zelf. Voor de natuurfotograaf die graag landschappen en de kust fotografeert, is een polarisatiefilter en grijs verloop filter een must vinden we. Kies voor een 2 stops hard verloop filter, dat zul je het meeste gebruiken. Meer over het verloop lees je in het artikel ‘Keuzehulp voor NiSi filters’.

Voor wat het egaal (ND) grijsfilter betreft, waarmee je de sluitertijd verlengt, is de keuze wat lastiger. Het ‘beste’ filter is afhankelijk van de hoeveelheid licht in je compositie en de sluitertijd die je wilt bereiken. Met het 6 stop grijsfilter ben je het meest flexibel. Meer over de verschillende grijsfilters lees je in het artikel ‘Keuzehulp voor NiSi grijsfilter’.

Alles wat je over het fotograferen met lange sluitertijden en filters  wilt weten

In het e-book ‘Fotograferen met lange sluitertijden en filters’ leggen we in detail uit hoe filters werken, wanneer je ze gebruikt en hoe je de filters nauwkeurig plaatst. En nog belangrijker, aan de hand van verschillende voorbeelden krijg je duidelijke uitleg over het fotograferen met lange sluitertijden.

E-book Fotograferen met lange sluitertijden en filters in het kort

✅Meer dan 80 pagina’s over hoe je met filters mooie foto’s met lange sluitertijden maakt
✅Hoe filters belichtingsproblemen voor je oplossen, zelfs als je niet met lange sluitertijden fotografeert
✅Ontdek de toegevoegde waarde van lange sluitertijden in je foto’s
✅Ontdek hoe je foto’s met lange sluitertijden maakt
✅Ontdek de toegevoegde waarde van een lange sluitertijd aan de compositie en sfeer in je foto’s
✅Tientallen voorbeelden met inclusief gedetailleerde instellingen en gebruikte filters zodat je exact weet hoe wij onze foto’s maken
✅Heldere uitleg die werkt in de praktijk
✅Concreet inzicht in onze workflow
✅Kaart met sluitertijden
✅Stappenplan van set-up naar foto met lange sluitertijden

Filters van het Nisi M75 filtersysteem bestellen

We zijn zowel ambassadeur als dealer van NiSi. Als je al weet welke filters je wilt bestellen, ga dan direct naar de webshop.

Filters testen en ontdekken hoe ze echt werken

Wil je de filters eerst testen? Dat kan in onze workshop ‘Kustfotografie met lange sluitertijden’. In deze workshop kun je filters van het 100mm filtersysteem lenen. Deze filters zijn van exact dezelfde materialen als het NiSi M75 filtersysteem gemaakt. Je mag natuurlijk ook je eigen filters meenemen en de fijne kneepjes van het vak leren.

fotograferen van de zonsondergang

Over Betere Landschapsfoto

Wij zijn Betere Landschapsfoto, hoe kunnen we jou helpen aan mooiere en betere fotografie

Wij zijn Frank en Yvonne en samen zijn wij Betere Landschapsfoto. Vol passie en enthousiasme begeleiden we beginnende tot gevorderde fotografen bij alles wat je kunt ontdekken over macrofotografie, landschapsfotografie of kustfotografie. We organiseren een breed scala aan workshops, unieke fotoreizen, cursussen, coachingstrajecten en inspirerende lezingen.

We trotseren sneeuwlandschappen om de mooiste grafische landschappen vast te leggen. Of staan aan de waterlijn met een zee vol woelige golven voor ons, om de dynamiek van het water te fotograferen. Maar je kan ons ook op een mooie lentedag liggend op de grond aantreffen tussen de vrolijke voorjaarsbloeiers.

Alle grote en kleine landschappen hebben een grote aantrekkingskracht op ons. Met de juiste techniek gaan we op zoek mooie plekken om sfeervolle beelden vast te leggen. En dat delen we graag met andere fotografen. Om ze verder te helpen in hun fotografie. Zien dat andere fotografen zich ontwikkelen met onze hulp, daar krijgen wij energie van!

Betere Landschapsfoto is ambassadeur en officieel dealer van NiSi, Lensbaby, Leofoto en Mindshift.

Heb je nog vragen over dit artikel? Stel ze in de reacties zodat we je kunnen helpen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *