Kenko tussenringen. Ze zijn al een tijdje op de markt. Zelf gebruiken wij ze al een aantal jaren in de macrofotografie. Dus is het tijd voor een praktijktest van deze Kenko tussenringen. Ze zijn ideaal voor macrofotografie.

Kort samengevat

De Kenko tussenringen zijn zeer degelijk gebouwd en heel praktisch in gebruik. Afhankelijk van de lensvatting op je camera werk je met een set van 2 of 3 tussenringen. Naar wens fotografeer je met 1 van de tussenringen of met een combinatie. Er is geen sprake van kwaliteitsverlies omdat de tussenringen hol zijn. Maar er kan sprake zijn van een lichtverlies als je meerdere ringen combineert. Als je daardoor met een hogere ISO-waarde moet fotograferen, kan er wel sprake zijn van kwaliteitsverlies. Maar dat hebben alle merken. Met de Kenko tussenringen heb je volledige doorgave van lichtmeting, autofocus en TTL flits (afhankelijk van cameramodel en gebruikte lens). Kortom, Kenko tussenringen zijn een aanrader.

Een creatieve foto gemaakt tijdens de workshop macrofotografie met tussenringen

In de test: Kenko tussenringen

In deze praktische review werken we met de tussenringen van Kenko. We hebben al enkele jaren een set voor Canon EF  en een set voor Nikon F in gebruik. Beide sets bestaan uit 3 tussenringen van 12mm, 20mm en 36mm. Je kunt deze ringen apart maar ook in combinatie gebruiken.

De Kenko tussenringen
Set Kenko tussenringen voor Nikon F: 12mm, 20mm en 36mm

Onze ervaring met tussenringen

We zijn allebei al jaren actief in de macrofotografie. Daarbij maken we ook gebruik van tussenringen. Al vroeg stapten we naar Kenko over. In de macrofotografie gebruiken we deze ringen regelmatig omdat we dichterbij willen scherpstellen én een kleinere scherptediepte in onze foto’s willen laten zien.

Wat kun je met tussenringen

Een tussenring plaats je tussen je camera en objectief in. Je kunt dan:

 • Met een hogere vergrotingsfactor fotograferen
 • Dichterbij scherp stellen
 • Met een kleinere scherptediepte fotograferen
 • Niet-macro objectieven gebruiken alsof ze wel macro objectieven zijn, je kunt dichterbij scherpstellen en de scherptediepte wordt kleiner

Zo zijn vergrotingen van 1:1 of zelfs meer mogelijk. Dit is een simpele uitleg, maar meer is het niet. De resultaten spreken voor zich.

Een voorbeeldfoto gemaakt met een Kenko tussenring van 20mm op een 50mm objectief

Algemene indruk van de Kenko tussenringen

Kwaliteit

De kwaliteit van de Kenko tussenringen is goed. Ze zijn gemaakt van stevig kunststof met een metalen vatting. Zelfs na jaren werken deze vattingen nog perfect. De Kenko tussenringen geven data door. Dat betekent volledige doorgave van:

 • Lichtmeting
 • Autofocus en
 • TTL flits systeem (afhankelijk van cameramodel en gebruikte lens)

Dat zijn handige functies die het fotograferen makkelijker maken.

Kenko tussenringen voor Nikon F
Setje Kenko tussenringen voor Nikon F.

Frank maakt het zich vaak gemakkelijk en neemt de tussenringen in zijn broekzak mee. Ook is dat makkelijk als hij tussenringen wil wisselen. De Kenko tussenringen hebben daar niet onder geleden.

Eenvoudig te plaatsen

De tussenringen hebben metalen vattingen van goede kwaliteit. Je plaatst de tussenring eenvoudig tussen camera en objectief. Vervolgens ben je direct klaar om te fotograferen. Je hoeft geen instellingen aan te passen.

De praktijk – Aan het werk met kenko tussenringen

Tussenringen kun je in principe op ieder objectief gebruiken. Door het plaatsen van een tussenring, komt het objectief verder van de sensor af te staan. Daardoor kun je dichterbij scherp stellen. We laten je een paar voorbeelden zien die we eerder maakten. Dat zegt het meeste toch?

Het mooie van het fotograferen met Kenko tussenringen is dat je niet eens in de gaten hebt dat je ze gebruikt. Als je de techniek een klein beetje beheerst, heb je er geen ‘last’ van en zal het fotograferen met tussenringen alleen maar je mogelijkheden vergroten. Ze zijn ideaal voor als je geen macro objectief hebt of kunt meenemen en toch in de gelegenheid wilt zijn om macrofoto’s te maken.

We kunnen nog een lang technisch verhaal schrijven over hoe dichtbij je met een bepaalde ring kunt scherpstellen en wat de vergrotingsfactor is. Ons beste advies: leuk om te weten maar ga vooral in de praktijk aan de slag. Met een objectief met een brandpuntafstand van 50mm of meer zijn de tussenringen van Kenko een winner.

De voordelen op een rijtje

We zetten de voordelen van de Kenko tussenringen nog eens kort op een rijtje:

 • Eenvoudig te plaatsen
 • Geen lichtlekkage
 • Goede bouwkwaliteit
 • Lichtmeting en autofocus blijven gewoon werken
 • Ze geven alle data, waaronder de sluitertijd, netjes door
 • Objectieven als een macro objectief gebruiken
 • Je hebt maar 1 set tussenringen nodig. Ga je uit van voorzetlenzen, dan moet je voor iedere objectiefdiameter een andere tussenring of set hebben
Workshop Macro Beterelandschapsfoto Frank Geraedts 1 Betere Landschapsfoto

Zijn er dan geen nadelen?

Natuurlijk zijn er niet alleen maar voordelen. Nu is er een verschil tussen een ‘nadeel’ waardoor je net iets minder prettig werkt en nadelen die zo ernstig zijn dat je niet meer met de apparatuur wil werken. In die laatste categorie hebben we niets gevonden, maar we zien wel een praktische beperking.

Als je met tussenringen fotografeert is er sprake van lichtverlies. Dit verlies kan oplopen tot 2 stops. Dit geldt overigens voor alle merken tussenringen. Maar dat houdt ons tot nu toe niet tegen om met tussenringen te fotograferen. Indien nodig compenseren we een langere sluitertijd met een hogere ISO-waarde.

De tussenringen zijn niet goedkoop, maar je hebt geen macro objectief nodig. Als je het zo bekijkt, zijn ze opeens heel voordelig.

Conclusie

De Kenko tussenringen zijn zeer degelijk gebouwd en heel praktisch in gebruik. Afhankelijk van de lensvatting krijg je een set met 2 of 3 tussenringen van verschillende diktes. Hiermee kun je de vergrotingsfactor én scherpstelafstand naar wens variëren. De Kenko tussenringen zijn van kunststof gemaakt en hebben metalen tussenringen. Na jaren van gebruik werken die nog steeds perfect.

Kenko tussenringen zijn eenvoudig te plaatsen en ze geven alle data zoals diafragma en sluitertijd door. Er is geen sprake van kwaliteitsverlies. Als je meerdere ringen tegelijkertijd plaats kan lichtverlies optreden, waardoor de sluitertijd langer wordt. Indien nodig verhoog je de ISO-waarde, uiteindelijk kan dit tot een kwaliteitsverlies leiden.

Het mooie van Kenko tussenringen is dat je niet eens in de gaten hebt dat je met tussenringen fotografeert. Best een mooi compliment voor een accessoire.

Deze foto is met Kenko tussenringen gemaakt

Kenko tussenringen bestellen

De Kenko tussenringen voor Nikon F: 12mm, 20mm en 36mm

Kenko tussenringen bestel je eenvoudig en voordelig in onze webshop

Workshops macrofotografie

Wil je in de praktijk met de tussenringen aan de slag en ontdekken hoe je aansprekende macrofoto’s maakt? We hebben we een aantal interessante workshops voor jou waarin je veel nieuwe dingen ontdekt. De workshops zijn praktisch opgezet en we werken met maximaal 10 deelnemers. Er zijn dus maximaal 5 deelnemers per fotograaf. We kunnen fotografen met meer én minder ervaring in dezelfde workshop ontvangen.

Wil je eerst de techniek goed onder de knie krijgen? Kies dan voor de workshop Macrofotografie Technische vaardigheden.

Workshop macrofotografie beterelandschapsfoto Yvonne Nieuwkerk 2 Betere Landschapsfoto

Of kies voor een van de andere workshops op het gebied van macrofotografie en neem je tussenringen mee. Wil je ze eerst testen in een workshop van ons? Dat kan ook. We hebben tussenringen voor Nikon F en Canon EF te leen. Geef bij boeking aan dat je de tussenringen wilt lenen, dan nemen wij ze voor je mee.

Een overzicht van alle natuurfotografie workshops vind je op de overzichtspagina met workshops. Lees hier wat je nodig hebt om te beginnen met macrofotografie

e book betere fotos in 7 stappen 1 Betere Landschapsfoto

OVER BETERE LANDSCHAPSFOTO

Wij zijn Betere Landschapsfoto, hoe kunnen we jou helpen aan mooiere en betere fotografie

Wij zijn Frank en Yvonne en samen zijn wij Betere Landschapsfoto. Vol passie en enthousiasme begeleiden we beginnende tot gevorderde fotografen bij alles wat je kunt ontdekken over macrofotografie, landschapsfotografie of kustfotografie. We organiseren een breed scala aan workshops, cursussen, coachingstrajecten en inspirerende lezingen.

Alle grote en kleine landschappen hebben een grote aantrekkingskracht op ons. Met de juiste techniek gaan we op zoek mooie plekken om sfeervolle beelden vast te leggen. En dat delen we graag met andere fotografen. Om ze verder te helpen in hun fotografie. Zien dat andere fotografen zich ontwikkelen met onze hulp, daar krijgen wij energie van!

Betere Landschapsfoto is officieel dealer van Leofoto, NiSi, Lensbaby, Kenko en Think Tank.

Heb je nog vragen over dit artikel? Stel ze in de reacties zodat we je kunnen helpen.

Heb je nog vragen over onze workshops? Stel ze via deze pagina. Of download hier ons gratis e-book “Betere foto’s in 9 simpele stappen“.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *