De Benro Master camera filters zijn aan een bijna drie jaar durende test onderworpen. In die periode zijn de filters honderden keren gebruikt.

Onlangs schreven we een review over de Benro FH100M2 filterhouder. Wat ons betreft een topproduct. Wat onder andere opviel was de goede kwaliteit van de filterhouder en dat de filters eenvoudig te positioneren zijn. We werken inmiddels een aantal jaren met de Benro Master filters en die verdienen ook een review. Want een filterhouder zonder filters is als een….landschapsfotograaf zonder camera. De review bevat onze eerlijke en persoonlijke mening.

Samenvatting Test Benro Master Filters

De Benro Master filters zijn aan een bijna drie jaar durende test onderworpen. In die periode zijn de filters honderden keren gebruikt. Onze conclusie is dat de filters krasvast zijn en eenvoudig schoon te maken. Het HD-glas is sterk en de UCLA-coating geeft vrijwel geen kleurzweem. Voor zover wij kunnen beoordelen komen de kleuren natuurgetrouw de camera binnen. En zeker zo belangrijk is dat de filters eenvoudig te gebruiken zijn. Echt een aanrader voor als je op zoek bent naar kwaliteit!


Onze ervaring met Filters

benro statief in de praktijk

Vanaf 2010 werken we met filters. Sinds die tijd hebben we zelf met drie verschillende merken gewerkt. En tijdens onze workshops komen we nog meer merken met hun verschillende systemen en filters tegen. In 2015 zijn we overgestapt op Benro. We werken vrijwel altijd met filters omdat ons dat enorm helpt in de landschaps- en kustfotografie, op zowel technisch als creatief gebied. We kiezen altijd voor kwalitatief goed materiaal. Dat geldt niet alleen voor de filters maar ook toebehoren zoals filterhouder en dergelijke. Betere Landschapsfoto organiseert dan ook verschillende ‘Seascape: Master the Filters’ workshops per jaar. In deze workshops leer je precies wanneer en hoe je welk filter het beste kunt gebruiken. We hebben enkele sets met Benro Master filters beschikbaar die tijdens de workshops kunnen worden geleend.


Welke filters heb je nodig

Hierop is geen eenduidig antwoord te geven. Je kunt niet zeggen dat je een aantal filters hebt en die dus ook allemaal tegelijkertijd gaat gebruiken. Deze test richt zich vooral op het gebruiksgemak en kwaliteit van de Benro Master Filters.

In de test

Benro maakt een groot aantal filters. Wij hebben de filters voor het 100mm systeem getest. Dit systeem wordt wereldwijd het meeste gebruikt. Benro heeft dus een aantal filters in dit segment. Wij werken met de volgende zes filters:

– Benro Master 2 stop hard verloop
– Benro Master 4 stop ND, 6 stop ND en 10 stop ND
– Benro Master Reversed grad 2 stop
– Benro Master Polarisatiefilter


Algemene indruk Benro Filters

Elk filter wordt geleverd in een mooi doosje met daar in een stevige kunststof opbergdoos. Om de een of andere reden ziet het er stoer uit. Daarin zit weer een pouch waar het filter in zit. Je ziet dat Benro er waarde aan hecht dat de filters onbeschadigd bij de fotograaf terecht komen. Elk kunststof opbergdoosje heeft voldoende ruimte om twee filters in te bewaren. Voor onze uitleensets doen we dat ook. Na ruim twee jaar hebben we geen echte beschadigingen aan het glas of coating kunnen ontdekken.


De praktijk – Aan het werk

grijsfilter voor je camera van Benro

Zoals eerder aangegeven werken we vaak met filters. We zetten de filters naar wens in en schromen niet om tijdens een fotoshoot regelmatig van filters te wisselen. Op het reversed grad filter na, zijn ze allemaal honderden keren ingezet en zijn er vele duizenden foto’s mee gemaakt. We kunnen gerust schrijven dat we de filters door en door kennen. We zetten de belangrijkste kenmerken op een rijtje.

Meestal werken we met een combinatie van filters. Zeker aan de kust. We kunnen drie soorten filters onderscheiden: grijs verloop filters, grijs filters en polarisatiefilters. Wanneer je een bepaald filter het beste kunt inzetten lees je in ons artikel ‘Fotograferen met filters‘. In de praktijk vallen een aantal zaken op.


Echte kleuren

Een wetenschappelijke test laten we graag aan de specialisten over. We bekijken liever zelf hoe de filters in de praktijk werken. De Benro Master filters geven de kleuren vrijwel zonder kleurzweem weer. Dat betekent dat het licht vrijwel niet van kleur verandert voordat het de sensor van de camera raakt. Instellingen zoals witbalans laten we buiten beschouwing. Zo hebben we in 2016 een kleine test gedaan met het 10 stops filter van Benro en LEE, ook wel bekend als The Big Stopper. Dit was onze allereerste dag dat we met Benrofilters werkten. Je ziet hieronder drie foto’s. De linker is zonder filters gemaakt, de middelste met het LEE filter, de rechter met het Benro Master filter. De beelden spreken voor zich.


Reflecties

De glazen filters buigen natuurlijk niet. In de filterhouder worden ze dicht bij elkaar geplaatst waardoor er nauwelijks sprake is van lichtlekkage. We zien dan ook nauwelijks reflecties. Dit geldt zeker als je de FH100M2 filterhouder gebruikt. Ook hier schrijven we een dikke plus op.


Krasvast

krasvast filter van Benro

De filters zijn gemaakt van het Duitse Schott B270 HD-glas. Na drie jaar kunnen we wel stellen dat dit glas, inclusief die ULCA-coating die Benro voor de Master filters gebruikt erg krasvast is. We kunnen nog nauwelijks krasjes herkennen. In de afgelopen jaren zijn we niet altijd even netjes met de filters omgesprongen. Ze zijn natuurlijk niet goedkoop maar het is ook een middel om ons werk te doen en soms moet je nu eenmaal snel werken en snel filters kunnen wisselen. De filters lagen dus wel eens los in de fototas, soms ook (per ongeluk) in het zand of gras en vrijwel iedere keer zitten ze, in ieder geval bij Frank, in zijn jaszak. Soms met twee tegen elkaar! Zonder verdere bescherming.

Het polarisatiefilter is krasgevoeliger. Vaak ligt het los in de fototas of zit de lensdop er niet goed op. Dan vraag je zelf om krassen natuurlijk. Die krassen zien we echter niet terug in de foto’s.


Eenvoudig schoon te maken en te houden

De Benro Master filters (ND-filters) zijn gemaakt van superglad gepolijst HD-glas en hebben een ULCA-coating die weerspiegelingen vermindert en chromatische aberratie tegengaat. Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van een speciale WMC-coating die de filters beter beschermt tegen water, olie en vuil. Hierdoor is het filter ook makkelijker schoon te maken. Dat klinkt misschien technisch maar levert wel een belangrijke eigenschap op. De filters zijn ook eenvoudig schoon te maken. En aangezien we lang niet altijd met ‘mooi’ weer fotograferen is ook dat een belangrijke eigenschap.

Een mooi voorbeeld is de spray die aan de kust op je filters kan komen. Een mix van kleine waterdruppels en zout. Bij veel filtermerken krijg je de filters aan de kust met een doekje niet goed schoon. We zullen de andere merken niet noemen omdat we overtuigd zijn van de kwaliteit van Benro. De Master filters van Benro veeg je af aan je jas en eventueel nog even een doekje er over heen. Je hebt direct weer een schoon filter en dus een helder beeld. Natuurlijk spoel je de filters thuis nog even met lauw water onder de kraan af.


Alle kenmerken op een rijtje

De voordelen

  • De filters zijn krasvast. Een zes stops ND filter is al bijna drie jaar in gebruik en wordt vrijwel iedere keer dat we fotograferen gebruikt. Er zitten enkele krassen aan de randen. Dus daar waar het filter in de wat oudere FH100 filterhouder ging. Deze krasjes zijn overigens niet zichtbaar voor de sensor. Verder is er geen kras te bekennen.
  • De filters zijn zeer eenvoudig schoon te maken.
  • De Benro Master filters laten vrijwel geen kleurzweem zien. We hebben het niet gemeten, maar wel getest door met andere filtermerken te vergelijken.
  • De filters verbuigen niet.

Zijn er dan geen nadelen?

Natuurlijk zijn er niet alleen maar voordelen. Nu is er een verschil tussen een ‘nadeel’ waardoor je net iets minder prettig werkt en nadelen die zo ernstig zijn dat je niet meer met de apparatuur wil werken. In die laatste categorie hebben we niets gevonden. We vertellen je onze bevindingen in de praktijk:

  • Het polarisatiefilter is iets krasgevoeliger. Dat los je echter eenvoudig op door het na gebruik steeds netjes op te bergen. Als je het in je tas laat slingeren maak je vanzelf wel een keer krassen.
  • Laat de filters niet vallen. We hebben zelf een aantal sets aangeschaft die deelnemers in onze workshops kunnen testen. Ze vallen nogal eens op de grond. Op zand kan nog wel, op steen niet.

Voorbeeldfoto’s gemaakt met Benro Master Filters

Wil je voorbeeldfoto’s zien? Op onze website zijn veel alle landschap- en kustfoto’s met één of meerdere Benrofilters gemaakt.


Conclusie Benro Master Filters

Benro Master filters zijn pure kwaliteit. De filters zijn ten opzichte van een aantal andere filterfabrikanten premium geprijsd maar je krijgt er dan ook een premium product voor. De filters zijn van een duurzame kwaliteit en dat zie je terug, of eigenlijk juist niet terug, in de foto’s. We kunnen ons voorstellen dat als je nu met een ander merk werkt niet direct overstapt. Maar je kunt beginnen met het vervangen van één filter. Je zult als snel overtuigd zijn van de kwaliteit. Samen met de FH100M2 filterhouder levert Benro een topproduct.

Wil je ook met Benrofilters gaan werken? Neem dan contact met ons op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *