Lensbaby brengt de Double Glass II 50mm optic voor de Lensbaby composer Pro II uit. Wat is de Double Glass II optic, hoe werkt die en wat kun je ermee? De afgelopen weken hebben we de Double Glass II uitgebreid getest. Ontdek de creatieve resultaten in dit blog.

Review van de de Lensbaby Double Glass II

Lensbaby is een fabrikant die een andere weg bewandelt dan andere fabrikanten van objectieven. Ze leggen hun focus helemaal op creatieve objectieven met verschillende verrassende effecten. Optimale scherpte staat zeker niet bovenaan op het lijstje. En dat maakt Lensbaby tot een veelzijdig en creatief merk.

Zeker in combinatie met de Composer Pro II. In dit veelzijdige ‘objectiefhuis’ kun je de lenzen – optics genaamd – verwisselen. De Double Glass II 50mm optic staat garant voor een mooie onscherpte aan de randen van de foto met een scherpe sweetspot richting het midden van het beeld. Door de Composer Pro II te draaien, verleg je het beeldvlak ten opzichte van de sensor. Het beeld vertekent en de scherpe sweetspot wordt verlegd. Mogelijkheden genoeg.

Kort samengevat

De Lensbaby Double GLass II is een optic met een brandpuntafstand van 50mm. De optic past in de Lensbaby Composer Pro. De Double Glass optic is van metaal en voelt zeer degelijk aan.

Bij grote diafragma’s van f2.5 tot f5.6 is het effect optimaal. De onscherpte aan de randen van de foto’s goed zichtbaar. Deze optic is iets scherper dan de Soft Focus II 50m optic.

Verklein je het diafragma, dan neemt het effect af en de scherptediepte neemt toe. In de achtergrond blijft onscherpte zichtbaar. Dat is precies waar dit objectief voor is bedoeld, want een Lensbaby kies je nu eenmaal niet als je haarscherpe resultaten wilt behalen.

Dit objectief is heel geschikt voor iedere fotograaf die oneindig veel creatieve mogelijkheden met een Lensbaby wil ontdekken. Want dat is het: je maakt een foto en die foto brengt je op een idee voor een volgende foto.

De Double Glass II optic is los verkrijgbaar voor als je al een Lensbaby Composer Pro II hebt. Heb je die laatste nog niet? Dan heb je ook de Composer Pro II nodig. Deze is compatible met de verschillende Lensbaby optics. De Double Glass II optic wordt geleverd met 9 metalen en magnetische inserts die je op het objectief legt voor nog meer creatieve effecten in je foto’s.

Onze tests zijn altijd praktijkgericht. Want een objectief hoort zich in de praktijk te bewijzen en niet in een testopstelling. Voor een technische review met veel data moet je niet bij ons zijn. De test over deze Lensbaby Double Glass II optic bevat onze persoonlijke mening.

In de test

De Lensbaby Double Glass II 50mm optic is een krachtig en veelzijdig objectief dat geschikt is voor de Lensbaby Composer Pro II. Met een grootste diafragma van f2.5 en kleinste diafragma van f22 biedt deze lens je een uitstekende controle over en balans tussen creatieve effecten en scherptediepte voor fotografen die op zoek zijn naar een unieke look.

Het objectief is ideaal voor portretfotografie, straatfotografie, landschapsfotografie en andere fotografische genres die een persoonlijk en creatief perspectief vereisen. Met de 50mm optic kun je de focus leggen op je onderwerp en de achtergrond vervagen tot een boeiende, dromerige sfeer. De lens biedt je oneindige mogelijkheden om hun creativiteit te uiten en unieke, meeslepende beelden te creëren.

Lensbaby’s Double Glass II is compatibel met alle Optic Swap-macro-accessoires, waaronder Lensbaby’s 46mm macrofilterkit en macroconverters.

Double Glass II is beschikbaar met de volgende lensvattingen:

 • Canon EF en Canon RF
 • Nikon F en Nikon Z
 • Sony E
 • Fujifilm X
 • Micro 4/3

We testten de Composer Pro II met Z-mount op een Nikon Z7.

Dit is alweer een echte praktijktest. We hebben dus niet bij een dealer even met het objectief gespeeld. We zijn echt een aantal keren op pad geweest en hebben het Lensbaby Double Glass II objectief onder verschillende lichtomstandigheden en op verschillende locaties getest. Bijna altijd kozen we voor diafragma’s tussen de f2.5 en f5.6. En we hebben de optic zonder de metalen en magnetische inserts getest. Want dan kun je de resultaten het beste zien.

Onze ervaring met Lensbaby

We fotograferen al een enkele jaren met verschillende objectieven van Lensbaby, waaronder de Velvet 56 en Velvet 85. Die zitten vrijwel standaard in onze cameratassen. Verder maken we veel gebruik van de Composer Pro II met verschillende optics. De Soft focus II en Edge 35 gaan vaak mee.

DSC6969 Betere Landschapsfoto
Lensbaby Double Glass II 50mm op f4 met 16mm macro converter.

De belangrijkste kenmerken van de Lensbaby Double Glass II

We zetten de belangrijkste kenmerken van deze optic op een rijtje.

 • Geschikt voor full frame camera’s en crop camera’s
 • Diafragma van f2.5 tot en met f22
 • 12 Diafragmabladen voor een mooi zacht bokeh
 • De minimale scherpstelafstand is ongeveer 35 centimeter
 • De maximale scherpstelafstand is oneindig
 • De diameter van het objectief is 46mm
 • Scherpstellen doe je handmatig
 • Gewicht inclusief Composer Pro II voor Nikon Z is 260 gram op onze weegschaal
 • De losse optic weegt 68 gram
 • Het objectief is niet stof- en spatwaterdicht
 • Beeldstabilisatie: nee
 • Autofocus: nee
 • Dit objectief heeft geen zonnekap
 • Je kunt filters zoals een grijsfilter en polarisatiefilter plaatsen

Voor wie is het objectief geschikt

De Double Glass II optic is zeer veelzijdig en in veel situaties en omstandigheden te gebruiken. We gebruikten de optic onder andere voor:

 • landschapsfotografie;
 • kustfotografie;
 • macrofotografie;
 • architectuurfotografie;
 • straatfotografie.

En dat deden we met verschillende technieken zoals high key, low key, lange sluitertijden en nachtfotografie. Je kunt er alle kanten mee op. De optic zal het ook goed doen bij modelfotografie, urbexfotografie en bijvoorbeeld food fotografie. Hieronder zie je een aantal foto’s die we met de Lensbaby Double Glass maakten.

DSC6787 Betere Landschapsfoto
Double Glass II optic getest met een sluitertijd van 3 seconden.

Eerste indruk

De eerste indruk is goed, zeer goed zelfs. Het objectief wordt in een stevige kartonnen doos geleverd met een boekje, lensdop en 9 magnetische inserts. De Lensbaby Double Glass II optic is van metaal en voelt stevig aan. Het objectief wordt geleverd zonder zonnekap, maar het frontelement ligt een klein stukje achter de voorste rand van het objectief. Een zonnekap is wat ons betreft dan ook niet nodig.

Vanaf de eerste foto die we maakten met deze optic zaken we het potentieel:

DSC6644 Betere Landschapsfoto
Diafragma f2.5. Onscherpte aan de randen, scherpte in het centrum van de foto.

De praktijk

We hebben het objectief op verschillende momenten, in verschillende weersomstandigheden en met verschillende onderwerpen getest.

DSC7161 Betere Landschapsfoto
F4, composer gedraaid. De scherpte ligt op de ingang.

Het gebruik van de Lensbaby Double Glass II 50mm optic vergt enige oefening. De lens is niet bedoeld voor het maken van traditionele foto’s, maar juist voor het creëren van unieke en creatieve beelden. Om de focus handmatig te verleggen, moet je de lens ‘buigen’ en draaien. Hierdoor kun je precies bepalen welk deel van het beeld scherp moet zijn.

De lens heeft een vaste brandpuntsafstand van 50mm. Automatisch scherpstellen kan niet met Lensbaby, wat betekent dat je altijd handmatig de focus moet bepalen. Dit vergt enige oefening, maar als je de lens eenmaal onder de knie hebt, kun je unieke en creatieve beelden creëren.

Handmatig scherpstellen en belichten

De Lensbaby Double Glass II optic stel je handmatig scherp. Dat komt doordat de objectieven van Lensbaby niet alle data doorgeven. Scherpstellen kan een uitdaging zijn, zeker als je met een groter diafragma werkt. Zelfs een camera met focus peaking is niet altijd je redding, omdat het diafragma heel groot kan zijn, net als het onscherpe deel in de foto. Er is dan te weinig contrast en detail om op scherp te stellen. We zien het handmatig scherpstellen als een extra uitdaging. Als je meer over scherpte en scherptediepte wil weten, lees dan ons blog over dit onderwerp.

Ondanks dit alles kun je zeer nauwkeurig scherp te stellen. Maar zoals je net al hebt gelezen, verwacht van Lensbaby geen superscherpe beelden. En bedenk dat de stand van de Composer en de plaats waar je scherp stelt van invloed zijn. Bekijk de volgende twee voorbeelden maar eens:

Ook belichten doe je handmatig. Al met al stelt dat je in het begin voor een paar uitdagingen, maar je bent heel bewust met fotografie bezig. Deze uitdaging wordt ruimschoots gecompenseerd door de creatieve mogelijkheden waarmee je werkt. We laten je een paar voorbeelden zien.

DSC7152 Betere Landschapsfoto
Lange sluitertijd in de avond. De foto is zonder filters gemaakt. Diafragma f4.

Diafragma range

Het grootste diafragma is f2.5. Op dit grootste diafragma is het hele beeld zacht en zie je veel onscherpte aan de randen van de foto. Op het kleinste diafragma van f22 is het resultaat zoals je dat van een ‘gewoon’ objectief mag verwachten, maar dus zonder de ‘superscherpte’ zoals je die tegenwoordig in de nieuwe mirrorless objectieven ziet.

Lensbaby Double Glass II Diafragma Open En Dicht Betere Landschapsfoto
In deze foto’s zie je duidelijk het verschil tussen een dicht en open diafragma.

Voorbeeldfoto’s met de Lensbaby Double GLass II

Hieronder zie je een aantal foto’s die we met de Double Glass II optic maakten.

Alle voordelen van de Lensbaby Double Glass II

We zetten de voordelen nog eens op een rijtje:

 • Metalen behuizing
 • ‘Normale’ brandpuntafstand van 50mm
 • De handmatige focus werkt erg prettig en soepel zonder goedkoop aan te voelen
 • Heerlijk zacht effect op een diafragma van f2.5-5.6
 • Minimale scherpstelafstand van ongeveer 35 centimeter
 • Een nog kortere brandpuntafstand met macro converters
 • Oneindig creatief

Al met al een geweldige optic die de range voor de Composer Pro II van Lensbaby aanvult.

Zijn er dan geen nadelen?

Natuurlijk zijn er niet alleen maar voordelen. Nu is er een verschil tussen een ‘nadeel’ waardoor je net iets minder prettig werkt en nadelen die zo ernstig zijn dat je dit objectief niet zou moeten aanschaffen. In die laatste categorie hebben we niets gevonden. Er zijn wel 2 punten waar je misschien aan moet wennen.

We lezen en horen wel eens dat handmatig scherpstellen en de vaste brandpuntafstand als een nadeel worden ervaren. Wij zien dat anders, want dit maakt het fotograferen juist zo gaaf om te doen. Je bent heel bewust met compositie en techniek bezig. Combineer dit met de mate van effect die je wilt laten zien en je gaat helemaal op in de creatieve fotografie. Het is juist een uitdaging om af en toe door het effect en resultaat verrast te worden en vanuit je vorige foto weer een volgende creatieve stap te zetten.

DSC6874 Betere Landschapsfoto

Conclusie Lensbaby Double Glass II 50mm

De Lensbaby Double GLass II is een optic met een brandpuntafstand van 50mm. De optic past in de Lensbaby Composer Pro. De Double Glass optic is van metaal en voelt zeer degelijk aan.

Bij grote diafragma’s van f2.5 tot f5.6 is het effect optimaal. De onscherpte aan de randen van de foto’s goed zichtbaar. Deze optic is iets scherper dan de Soft Focus II 50m optic.

Verklein je het diafragma, dan neemt het effect af en de scherptediepte neemt toe. In de achtergrond blijft onscherpte zichtbaar. Dat is precies waar dit objectief voor is bedoeld, want een Lensbaby kies je nu eenmaal niet als je haarscherpe resultaten wilt behalen.

De optic is heel geschikt voor iedere fotograaf die oneindig veel creatieve mogelijkheden met een Lensbaby wil ontdekken. Want dat is het: je maakt een foto en die foto brengt je op een idee voor een volgende foto.

De Double Glass II optic is los verkrijgbaar voor als je al een Lensbaby Composer Pro II hebt. Heb je die laatste nog niet? Dan heb je ook de Composer Pro II nodig. Deze is compatible met de verschillende Lensbaby optics. De optic wordt geleverd met 9 metalen en magnetische inserts die je op het objectief legt voor nog meer creatieve effecten in je foto’s.

Onze tests zijn altijd praktijkgericht. Want een objectief hoort zich in de praktijk te bewijzen en niet in een testopstelling. Voor een technische review met veel data moet je niet bij ons zijn. De test over deze Lensbaby Double Glass II optic bevat onze persoonlijke mening.

Voor meer informatie over de verschillende Lensbaby objectieven schreven we al eerder een artikel. Over de creatieve mogelijkheden lees je meer in hert artikel ‘Creatief fotograferen met Lensbaby‘. Wil je meer over de verschillende Lensbaby objectieven weten, kijk dan eens naar onze keuzehulp.

Ontdek meer over de veelzijdige Double Glass II optic

Lensbaby Bestellen

Wil je zelf met Lensbaby aan de slag? Behalve ambassadeur zijn we ook officieel dealer van Lensbaby.

Double Glass II 50mm optic

Lensbaby DoubleGlassII 6 Betere Landschapsfoto

DG II 50mm met composer pro II

Lensbaby DoubleGlassII 3 Betere Landschapsfoto

Alle Lensbaby objectieven

AAE1492 Betere Landschapsfoto

Double Glass optic zelf ontdekken

Wil je de Double Glass II optic eerst testen? Of heb je je oog op een andere Lensbaby laten vallen? In verschillende workshops kun je onze Lensbaby objectieven testen.

De volgende objectieven zijn beschikbaar:

Nikon F: Velvet 56, Composer Pro II
Nikon Z: Composer Pro II
Canon EF: Velvet 85, Composer Pro II
Sony E: Composer Pro II
Fuji X: Composer Pro II 

Voor alle Composer Pro II zijn de volgende optics te leen: Edge 35, Sweet 50, Sweet 80, Soft focus II 50, Double Glass II 50.

High en low key

20210526 G8A5965 klein Betere Landschapsfoto

abstractie

AAD2687 Betere Landschapsfoto

Creatieve bokeh

Workshop Macrofotografie Creatieve Technieken 12 Betere Landschapsfoto

Je kunt de Lensbaby objectieven ook in de masterclass macrofotografie lenen.

Je kunt Lensbaby ook in de masterclass macrofotografie gebruiken.

e book betere fotos in 7 stappen 1 Betere Landschapsfoto

OVER BETERE LANDSCHAPSFOTO

Wij zijn Betere Landschapsfoto, hoe kunnen we jou helpen aan mooiere en betere fotografie

Wij zijn Frank en Yvonne en samen zijn wij Betere Landschapsfoto. Vol passie en enthousiasme begeleiden we beginnende tot gevorderde fotografen bij alles wat je kunt ontdekken over macrofotografie, landschapsfotografie of kustfotografie. We organiseren een breed scala aan workshops, cursussen, coachingstrajecten en inspirerende lezingen.

Alle grote en kleine landschappen hebben een grote aantrekkingskracht op ons. Met de juiste techniek gaan we op zoek mooie plekken om sfeervolle beelden vast te leggen. En dat delen we graag met andere fotografen. Om ze verder te helpen in hun fotografie. Zien dat andere fotografen zich ontwikkelen met onze hulp, daar krijgen wij energie van!

Betere Landschapsfoto is officieel dealer van Leofoto, NiSi, Lensbaby, Kenko en Think Tank.

Heb je nog vragen over dit artikel? Stel ze in de reacties zodat we je kunnen helpen.

Heb je nog vragen over onze workshops? Stel ze via deze pagina. Of download hier ons gratis e-book “Betere foto’s in 9 simpele stappen“.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *