Sinds een tijdje gebruiken we in de macrofotografie het Ranger LS-253CM statief met LH-30 balhoofd van Leofoto. We zijn onder de indruk van dit lichte en handige statief en vinden het ook écht geschikt voor macrofotografie. We deden een praktijktest. Ontdek het hier.

Kort samengevat

We hebben het Leofoto Ranger LS-253CM statief met Leofoto LH-30 balhoofd aan een paar stevige tests onderworpen. Het stastief is erg handig om mee te nemen en flexibel in het gebruik.

Leostatief in opogevouwen status

De poten zijn gemakkelijk verstelbaar en je kunt ze helemaal horizontaal klappen. Daardoor kun je vanaf een geringe hoogte fotograferen, waarbij je ‘footprint’ heel beperkt blijft. Het statief blijft stabiel als je er een full frame spiegel reflex camera met 70-200mm objectief op monteert. En die stabiliteit heb je nodig omdat je met een korte scherpstelafstand en geringe scherptediepte een scherpe foto wilt kunnen maken.

Dit Leofoto Ranger LS-253CM statief is geschikt voor macrofotografie. De poten bestaan uit 3 secties, waardoor het statief makkelijk is mee te nemen. Ook het balhoofd geeft veel stabiliteit.

Het Leofoto Ranger LS-253CM statief is geschikt voor macrofotografie
Het Leofoto Ranger LS-253CM statief

Het statief is behalve voor macrofotografie ook voor reisfotografie geschikt omdat het zo compact en licht is. Ben je wel bewust van de maximale hoogte van 69 centimeter.

De LH-30 statiefkop is van topkwaliteit. Met de grote bal van 30mm en frictieknop is dit balhoofd perfect af te stellen. Het maximale draagvermogen is 12 kilogram. Tijdens de test konden we de frictie steeds netjes afstellen en deed het balhoofd wat het moet doen: de camera en objectief keurig netjes op z’n plaats houden. We kunnen je al vertellen dat we dit statief zelf ook in gebruik hebben genomen.

De Leofoto LH-30 statiefkop kan zware objectieven onder elke hoek aan
Het Leofoto LH-30 balhoofd kan zware tele objectieven onder elke hoek aan

Onze ervaring met statieven

Vanaf het begin fotograferen we met een statief. We zijn begonnen met varianten van aluminium. Toen we in zwaardere omstandigheden gingen fotograferen, en ook de apparatuur in gewicht toenam, kwam de switch naar carbon varianten. De afgelopen jaren kwamen en gingen verschillende merken. Met name in de statiefkoppen waren we teleurgesteld. Modellen tot 400 euro deden niet wat ze beloofden, al kwamen die mankementen meestal pas na zo’n jaar aan het licht. We kiezen altijd voor kwalitatief goed materiaal. Sinds 2019 zijn we ambassadeur en dealer van Leofoto. Deze review bevat onze persoonlijke mening.

Yvonne met het Leofoto Ranger EF-324 statief met LH-40 balhoofd

Waar voor ons een statief aan moet voldoen beschreven we eerder in het artikel ‘Een goed camera statief’.

In de test: Leofoto Ranger LS-253CM statief met LH-30 balhoofd

We testen voor jou een zeer degelijk statief met dito balhoofd. Dit Leofoto statief is flexibel, compact en zeer geschikt voor macrofotografie.

Voor ons gaat het er om dat een product doet wat het belooft. We kijken daarbij naar de resultaten die wij er zelf mee behalen in omstandigheden waarin wij het statief regelmatig verwachten te gebruiken. Deze review is van het Leofoto Ranger LS-253CM statief met LH-30 balhoofd is na een uitgebreide praktijktest geschreven.

DSC1402 Betere Landschapsfoto

Kenmerken van het Leofoto Ranger LS-253CM statief

De belangrijkste kenmerken zijn:

 • Maximale hoogte: 69 cm
 • Minimale hoogte: 14 cm
 • Aantal secties: 3
 • Gewicht statief met Leofoto LH-30 balhoofd: 1,03 kilogram
 • Maximaal draagvermogen: 13 kilogram
 • Het statief heeft een waterpas en is Arca Swiss compatible
 • 10 Laags carbon
 • 10 Jaar garantie
 • Inclusief opbergtas

Kenmerken van het Leofoto LH-30 balhoofd

 • Hoogte: 74mm
 • Diameter balhoofd 30mm
 • Gewicht: 325 gram
 • Maximaal draagvermogen: 15 kilogram!
 • Aparte frictieknop
 • De grote knop om het balhoofd vast te zetten werkt soepel
 • Voorzien van waterpas
 • Kan 360 graden draaien en 90 graden kantelen
 • Inclusief BPL-50 snelkoppelingsplaatje, Arca-Swiss compatible
Leofoto statief voor macrofotografie met balhoofd

Het Leofoto Ranger LS-253CM statief in de praktijk

Een statief moet volgens ons een paar dingen kunnen:

 • Het is stabiel
 • Het is flexibel, de poten zijn eenvoudig af te stellen.
 • Het is stevig genoeg om een camera met groot objectief onder een hoek te dragen.

Stabiliteit

Het statief staat stevig en stabiel, ook als de poten in de meest rechte stand staan. Voor meer stabiliteit op een zachte of ongelijke achtergrond kun je de poten op verschillende lengtes afstellen en/of schuiner plaatsen.

Flexibiliteit

De poten zijn eenvoudig verstelbaar. Omdat het statief maximaal 69cm hoog is, is het een fluitje van een cent. Je kunt de poten schuin en zelfs helemaal horizontaal klappen.

Groot gewicht onder een hoek dragen

Je camera met (macro)objectief kan zomaar een kilo of 2 wegen. Een statief dat 2 kilo kan dragen, lijkt dan voldoende stevig. In de praktijk is het dat niet. Zeker niet als je je camera onder een hoek op het statief wilt plaatsen. En dat heb je nu eenmaal nodig in de praktijk. Het statief kan maximaal 13 kilo dragen en het LH-30 balhoofd maar liefst 15 kilo. Hiermee zit je ruim binnen de marges en zal je camera met tele objectief dat je onder een hoek hebt geplaatst niet wegzakken.

Gebruik in de praktijk

Alle Leofoto statieven zijn eenvoudig in gebruik. En dat geldt ook voor het Leofoto Ranger LS-253CM statief. De poten bestaan uit 3 secties. De twitst locks werken soepel en laten zich eenvoudig los en vast draaien. Eenmaal vastgedraaid zakken de poten niet meer in. Het mooie is dat je de poten van dit statief helemaal vlak kunt zetten waardoor je kunt fotograferen vanaf een hoogte van 14 centimeter. Daarbij is het balhoofd meegerekend. Het statief is dan ook geschikt voor macrofotografie en daar gebruiken we het dan ook voor.

Onderhoud

Het statief is makkelijk schoon te maken. Je kunt de twist locks eenvoudig los draaien en de poten schoonspoelen. Water en vuil loopt er makkelijk uit. Wat een extra voordeel is, is dat de plaatjes in de statiefpoten zijn verlijmd en dus niet zoek kunnen raken. Het in elkaar zetten van het statief is dan ook een fluitje van een cent.

Prijs en kwaliteit

Wellicht heeft Leofoto de beste prijs/kwaliteitverhouding van alle A-merken. Dit Leofoto Ranger LS-253CM statief is niet het goedkoopste in de markt, maar heeft een hele goede prijs-/kwaliteitverhouding. Het levert meer dan voldoende stabiliteit, heeft voldoende draagvermogen en is flexibel. Voor de macrofotograaf is dit een hele slimme keuze.

Het Leofoto LH-30 balhoofd doet precies waarvoor het is bedoeld. Het is 1 van de beste balhoofden die we ooit hebben gebruikt en zeker niet het duurste. Ook hier is de prijs-kwaliteitverhouding erg goed.

De voordelen op een rijtje

We zetten alle voordelen nog eens op een rijtje:

 • 10-laags carbon
 • 10 jaar garantie
 • Zeer licht van gewicht
 • Uitstekende afwerking
 • Erg stabiel in zijn klasse
 • Betaalbaar in zijn klasse
 • Compleet geleverd met tas
 • Gemakkelijk schoon te maken
 • Uit te breiden met diverse accessoires zoals Magic Arms

Overigens gelden deze voordelen voor alle Leofoto statieven.

Dit statief is geschikt voor

 • Macrofotografie
 • Reisfotografie als je genoegen neemt met de geringe hoogte

Zijn er dan geen nadelen?

We vinden dat er een verschil is tussen een ‘nadeel’ waardoor je net iets minder prettig werkt of de resultaten iets minder zijn en nadelen die zo ernstig zijn dat je niet meer met de apparatuur wilt werken. We hebben niet echt iets kunnen vinden. Door de hoogte van 69cm is het vooral geschikt voor macrofotografie en in mindere mate voor andere vormen van natuurfotografie, zoals landschapsfotografie en kustfotografie.

Conclusie

Dit statief is absoluut een aanrader. Het Leofoto Ranger LS-253CM statief is geschikt voor macrofotografie, ook als je met een full frame spiegel reflex camera met tele objectief werkt.

Het statief is eenvoudig op te zetten en te onderhouden. De poten laten zich eenvoudig in en uitschuiven. Ook op een ongelijke ondergrond blijft het statief stabiel. Het statief kan een beetje wegzakken op een zachte ondergrond van zandstrand of sneeuw. Druk je statief een beetje aan en potentiële bewegingsonscherpte wordt voorkomen.

De statiefpoten kunnen volledig vlak worden gelegd waardoor je ook vanaf een laag standpunt kunt fotograferen.

Het Leofoto LH-30 balhoofd is zeer stabiel. Onder alle hoeken kun je met een gerust hart een full frame camera met zware telelens bevestigen. Zelfs bij lange sluitertijden zul je geen bewegingsonscherpte zien. Vind je dit statief te compact en te klein? Kijk dan eens naar de reviews van het ‘EF-324C statief met LH-40 balhoofd’ en ‘Summit LM-363C statief met LH-55 balhoofd’.

Leofoto statief bestellen

We hebben de verschillende Leofotostatieven in onze webshop. Levering vindt in ongeveer 2 werkdagen plaats. Mocht een statief niet op voorraad zijn, dan kunnen wij dat razendsnel bij de importeur voor jou bestellen.

Geen verzendkosten

Bij aanschaf van een Leofotostatief betaal je geen verzendkosten.

Wil je eerst de andere statieven op een rijtje zien? Ook dan zit je goed bij ons. We schreven een artikel ‘Keuzehulp bij Leofoto statief’.

En als je interesse hebt in een workshop macrofotografie kun je het overzicht eens bekijken. We geven verschillende workshops waarin creatieve technieken worden gebruikt. Er zijn steeds maximaal 10 deelnemers en je krijgt begeleiding van 2 professionele fotografen.

e book betere fotos in 7 stappen 1 Betere Landschapsfoto

OVER BETERE LANDSCHAPSFOTO

Wij zijn Betere Landschapsfoto, hoe kunnen we jou helpen aan mooiere en betere fotografie

Wij zijn Frank en Yvonne en samen zijn wij Betere Landschapsfoto. Met passie en enthousiasme bieden wij begeleiding aan zowel beginnende als gevorderde fotografen, waarbij we alles verkennen wat er te ontdekken valt op het gebied van macrofotografie, landschapsfotografie en kustfotografie.

We organiseren een breed scala aan workshops, cursussen, coachingstrajecten en inspirerende lezingen in Nederland, België en Noord-Frankrijk.

Zowel grote als kleine landschappen oefenen een sterke aantrekkingskracht op ons uit. Met de juiste – creatieve – technieken zoeken we naar prachtige locaties om sfeervolle beelden vast te leggen. We delen graag onze kennis en ervaring met jou om je te ondersteunen in je fotografische reis. Het geeft ons energie om jou als natuurfotograaf te zien groeien met onze begeleiding.

Heb je nog vragen over dit artikel? Stel ze in de reacties zodat we je kunnen helpen.

Heb je nog vragen over onze workshops? Stel ze via deze pagina.

Download hier ons gratis e-book “Betere foto’s in 9 simpele stappen“.

Of schrijf je hier in voor onze tweewekelijkse mail met tips, inspiratie en aanbiedingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *