Eens in de zoveel tijd is je cameratas aan vervanging toe, of is je cameratas die je hebt te klein geworden voor je foto-apparatuur. We hebben de nodige tassen bekeken, gekocht en gebruikt. De ideale cameratas bestaat niet maar het ziet er naar uit dat deze Mindshift Gear Backlight Elite 45L cameratas dicht in de buurt komt. We onderwierpen deze cameratas dan ook aan een zware praktijktest en schreven daarover deze review. Ben je op zoek naar een nieuwe cameratas? Lees dan zeker deze review…

De Mindshift Gear Backlight Elite 45L fototas is onlangs geïntroduceerd. We waren aan een nieuwe cameratas toe en zagen de cameratas tijdens 1 van onze workshops en waren onder de indruk. We besloten de stap te wagen.

Mindshift-Gear-Backlight-Elite-45L

De cameratas in het kort

De tas heeft vrijwel alle weersomstandigheden meegemaakt en glansrijk doorstaan. De Backlight Elite 45L laat zich comfortabel dragen, ook al neem je een kilo of 12 mee en loop je er een paar uur mee door het landschap. Deze cameratas heeft naast het grote opbergvak voor je foto-apparatuur een aantal handige opbergvakken, voor bijvoorbeeld je accessoires, eten en drinken of een jack, muts of sjaal.

Het grote vak voor je apparatuur is flexibel in te delen en het is handig dat je zowel van boven als van de achterkant bij je spullen kunt. Verder ziet de cameratas er stevig en stoer uit, al is dat bijzaak. De gebruikte materialen zijn van zeer goede kwaliteit.

De Mindshift Backlight Elite 45 L is een zeer geschikte tas voor de natuurfotograaf die een kwaliteitsproduct zoekt om veel foto-apparatuur te beschermen én comfortabel mee te nemen.

In de test: Mindshift Gear Backlight Elite 45L

Dit is een echte praktijktest van de Backlight Elite. We hebben niet bij een dealer even een tasje op onze rug gedaan en snel een keuze gemaakt. De tas is gedurende een periode van enkele maanden getest in Nederland, de Belgische Ardennen, aan de Franse Opaalkust én in het Engelse Lake District.

De tas heeft verschillende weersomstandigheden meegemaakt: zon, windkracht 6-7, veel regen, heel veel regen, zoute spray op het strand en een beetje vorst. Ok, sneeuw ontbreekt, maar de afgelopen maanden kregen we al veel voor onze kiezen.

De Mndshift Gear Backlight Elite 45L aan het strand
De Mndshift Gear Backlight Elite 45L aan het strand

Tijdens deze periode gebruikten we de tas steeds zonder regencover en legden we de tas direct op de plaats neer waar we wilden fotograferen. Nat en zout zand, een laagje water, rotsen met scherpe randjes, het maakte ons niet uit. En de cameratas ook niet.

We namen steeds veel materiaal en dus gewicht mee omdat we op de locaties alle apparatuur voor handen wilden hebben.

Onze tests zijn altijd praktijkgericht want ook een cameratas hoort zich in de praktijk te bewijzen. Voor een technische review met veel data moet je niet bij ons zijn. De test over deze Backlight elite 45L bevat onze persoonlijke mening. Sinds 2019 zijn wij ambassadeur en dealer voor verschillende merken die Transcontinenta, importeur van Mindshift Gear, voert.

Onze ervaring met cameratassen

We hebben cameratassen van veel verschillende merken gehad: Crumpler, Kata, Manfrotto, F-stop, Lowepro en nu dus Mindshift Gear. Allemaal merken die, soms afhankelijk van het model, goede kwaliteit en comfort leveren. Deze tassen werden vervangen, omdat ze te klein werden of omdat ze kwalitatief tekort schoten. Een goede combinatie van kwaliteit en comfort vonden we niet. Meestal kwam het erop neer dat de buitenste laag erg snel sleet, ondanks de beloofde kwaliteit en soms levenslange garantie. In andere gevallen was het draagcomfort minder. Mindshift Gear steekt er bovenuit.

We beloven je alvast dat de resultaten goed zijn.

De belangrijkste kenmerken van de Mindshift Gear Backlight Elite 45L

We zetten de belangrijkste kenmerken van deze cameratas op een rijtje:

 • Een stormbestendige constructie, waterproof en zeer stevig Sailcloth
 • Stevige padding aan achterzijde, heupriem en schouderriemen voor maximaal draagcomfort
 • Een sneldrogend rugpaneel
 • De foto apparatuur is via de achterkant en bovenkant bereikbaar. Dit voorkomt dat het harnas nat of vies wordt als je de tas op de grond legt
 • Groot vak voor je foto-apparatuur
 • Een apart vak voor accessoires
 • Naast de apparatuur kan er een 17 inch laptop én 10 inch tablet in
 • Is bij veel luchtvaartmaatschappijen als handbagage toegestaan, tenzij je heel goedkoop vliegt
 • Inclusief regenhoes
 • Inclusief grote ICU (binnentas waarin je je apparatuur opbergt)
 • De heupriem is verwijderbaar

Afmetingen van de mindshift Gear Backlight Elite 45L

We zetten de belangrijkste afmetingen van de cameratas op een rijtje:

Buitenkant: 33*60*20 cm
Camera compartiment: 29*49*17 cm
Laptop pocket: 28*41*2.5 cm
Tabletpocket: 27*26*1.5 cm
Volume: 45 liter
Gewicht 1.8-3.2 kilogram, afhankelijk van de accessoires en binnentas (ICU)

De achterkant van de Mindshift Backlight Elite 45L cameratas

Inclusief ICU

Het mooie van deze tas is dat ze inclusief een grote ICU wordt geleverd. De tas is dus meteen compleet en klaar voor gebruik. Als je niet de volledige ruimte van de ICU voor je apparatuur wilt gebruiken kun je 1 zijkant verstellen. Zo blijft er meer ruimte over voor andere dingen die je wilt meenemen.

Wat kan er echt in deze cameratas?

Het antwoord is veel, heel veel. Tijdens de trip naar het Lake District ging bijvoorbeeld het volgende mee:

 • Nikon D850
 • Nikon Z7
 • Nikkor 24-70mm f2.8
 • Nikkor 70-200mm f2.8
 • Zeiss Batis 40mm f2.0
 • Adapter voor Nikon Z
 • Adapter voor Sony (zo past het Zeiss objectief op je Nikon Z)
 • Lensbaby Composer Pro II met Edge 50
 • Lensbaby Velvet 56mm
 • Maar liefst 11 verschillende NiSi filters met filterhouder en Mindshift filter hive
 • Adapterringen om de filterhouder op de verschillende objectieven te schroeven
 • NiSi Close-up-lens
 • Poetsdoekjes
 • Microfoon
 • 5 Accu’s
 • 17 inch laptop
 • Twee flesjes water en enkele sandwiches
 • Zaklampje, fluitje, pen en papier

We hebben niet het exacte gewicht maar komen uit op ongeveer 13,5 kilo. Als je de tas nog slimmer inpakt kun je nog meer meenemen.

Onze indeling van de Mindshift Backlight Elite 45L cameratas

Voor wie is deze cameratas van Mindshift Gear geschikt

Er zijn enorm veel verschillende types cameratassen te koop. Sommige ontwerpen zijn gericht op de stadsfotograaf, andere op de natuurfotograaf en sommige ontwerpen richten zich op iedereen die een fotocamera heeft.

Geschikt voor de natuurfotograaf

Als natuurfotograaf zoek je een cameratas die duurzaam en comfortabel is en waar je al je apparatuur veilig in kunt vervoeren. De Mindshift Backlight Elite 45L combineert deze eigenschappen en meer. Als je een cameratas wilt waar 2 of 3 camerabodies in kunnen met een lens of 4-5, inclusief een grote telelens en filters, dan zit je goed. En er is zelfs nog ruimte voor meer.

We hebben de cameratas Op verschillende locaties getest

De Backlight 45L is de afgelopen maanden uitgebreid getest. De tas ging mee op alle workshops en fotoreizen van de afgelopen maanden. En we gingen er niet altijd even netjes mee om.

Franse Opaalkust

Alles bij elkaar verbleven we er ruim tien dagen. De tas lag steeds op het strand, op de rotsen en in het natte zand. Ook regende het twee dagen flink zonder dat de regenhoes werd gebruikt.

Mindshift Backlight Opaalkust Betere Landschapsfoto

Engelse Lake District

De tas zat boordevol met apparatuur toen we op pad gingen. KLM deed niet moeilijk over de afmetingen en over de 14 kilo aan handbagage. Tijdens onze 15-daagse trip waren we maar liefst 12 dagen met een bijna volle tas op pad. Alleen de laptop ging er uit. Wat gewicht betreft werd die vervangen door een liter water en sandwiches. Op sommige dagen liepen we maar kleine stukken en op de laatste dag gingen we helemaal los. Met volle tas overwonnen we in anderhalf uur bijna 400 meter hoogteverschil op een pad met losse stenen. Een pittige klim maar het werd niet vervelend om de tas te dragen.

De Mindshift Backlight Elite 45L cameratas bij Wast Water in het Lake District

Belgische Ardennen

In de Ardennen waren we maar kort. Tijdens een regenachtige dag viel bijna 20 millimeter. De regenhoes werd niet gebruikt. Het voorste vak werd aan de binnenkant vochtig. Alle apparatuur bleef perfect droog.

Mindshift Backlight Elite 45L in de regen

Nederlandse kust

Verschillende keren waren we aan de Nederlandse kust. De tas lag in de regen en vaak met de voorkant op het natte zand. Ook hier werd de regenhoes niet gebruikt.

De cameratas is enkele keren onder de douche afgespoeld. Perfect schoon wordt ze er niet van maar dat hoeft ook niet vinden we. Zand en zout mag er af en toe wel van af worden gespoeld.

Belangrijke eigenschappen van de mindshift Gear Backlight Elite 45L

Tijdens de test letten we op:

 • De duurzaamheid van materiaal
 • Het gebruiksgemak en snelle toegankelijkheid
 • Het draagcomfort
 • Of de tas flexibel in te delen is
 • Praktische bruikbaarheid

Duurzaamheid van het materiaal

De buitenkant, vanaf de bodem, de zijkanten en het bovenste compartiment, zijn gemaakt van een veel steviger materiaal dan de meeste cameratassen en draait mee in de topklasse.

Over de padding is goed nagedacht. Die zit in de juiste hoeveelheid op de juiste plaatsen. Of het uniek is weten we niet maar er zijn weinig tassen die zo duurzaam en zo comfortabel in 1 zijn. En de padding op de rug, schouderriemen en buikriem is eenvoudig weg de beste die wij tot nu toe zijn tegengekomen.

Deze Backlight Elite 45L bereikt wat ons betreft een heel nieuw niveau van bijna onverwoestbaar. We weten nu dat de Mindshift cameratassen daar tegen kunnen. In de toekomst zullen we zien hoe deze cameratas zich houdt.

Materiaal

Nog even iets over het gebruikte materiaal. De buitenkant van de cameratas is gemaakt van Sailcloth met X-pac technologie. Dat is een hele mond vol en je hebt er nog wat aan ook. Het materiaal bestaat uit vier lagen. De buitenste laag is abrasion resistant en DWR coated. Het materiaal zelf is van nylon gemaakt. Daaronder zit een X-ply laag. Dat materiaal is bestand tegen scheuren en zorgt voor stabiliteit. De laag die daar onder zit is de waterdichte laag. De binnenste laag is van geweven polyester en zorgt vooral voor stabiliteit.

Het buitenmateriaal van deze tas kan tegen een stootje. Ongeveer iedere dag lag de tas op het strand, op stenen, rotsen en in het bos op de grond. De tas is ontelbare keren nat en vies geworden. De foto’s zeggen genoeg denken we.

Gebruiksgemak en toegankelijkheid

Makkelijk toegankelijk

De Backlight Elite is eenvoudig toegankelijk. Het grote vak waar de ICU achter zit is het belangrijkste. De stevige achterflap wordt met 1 of 2 ritsen geopend. Vervolgens kun je bij al je spullen. Dat is handig want je kijkt van boven in je cameratas. Omdat het vak zo groot is, is de achterflap ook groot. Daar moet je misschien even aan wennen. De grootte van de achterflap is het enige nadeel waarvan we vinden dat Mindshift er iets aan moet doen. De flap komt namelijk op de grond en je kunt water en modder mee naar binnen scheppen. Nu hebben bijna alle cameratassen met een achterflap hier last van. Maar als je het eenmaal weet en er een beetje rekening mee houdt, is er niets aan de hand.

Draagcomfort

Het draagcomfort is naast de inhoud van de tas heel belangrijk voor ons. Tijdens workshops en fotoreizen staan we vaak langdurig op een locatie met de tas op de rug en tijdens een reis willen we nog wel eens een heuvel of berg beklimmen. We zijn dan soms wel twee uur onderweg met een kilo of 10-12.

Een van de nadelen van een cameratas die duurzaam is, is dat zo’n tas vaak niet comfortabel is te dragen. Deze Mindshift tas heeft daar geen last van. En dat is voor ons misschien wel het grootste pluspunt van de cameratas. Alles bij elkaar liepen en stonden we de afgelopen maanden tientallen uren met de cameratas op de rug. Het werd nooit vervelend.

Deze cameratas laat zich comfortabel dragen. De draagriemen kun je op allerlei manieren afstellen. Let er op dat je het hele gewicht niet alleen met je schouderriemen draagt maar ook met je buikriem als je meer gewicht meeneemt en/of langer op pad gaat. Dat is nu eenmaal beter voor je schouders en rug.

Mindshift Gear Backlight Elite 45L Binnenkant Betere Landschapsfoto

Flexibiliteit van de mindshift Gear Backlight Elite 45L

De Mindshift Backlight Elite 45L is een cameratas die het allemaal in zicht heeft. Zo is de tas voorzien van een laptopcompartiment én tabletcompartiment. Het is belangrijk dat je ook deze apparatuur veilig kunt vervoeren. De cameratas beschikt ook standaard over een grote ICU (Internal Camera Unit). Dat is een grote plus ten opzichte van andere merken. De ICU is makkelijk in te delen. Hoe bepaal je helemaal zelf. De tussenschotjes zijn van stevig materiaal gemaakt en we verwachten dat ze lang hun vorm zullen behouden. De Backlite Elite is daarmee een flexibele cameratas die je iedere dag kunt gebruiken zonder dat je veel aanpassingen hoeft te doen.

De indeling van de ICU kun je aanpassen zoals je wilt. Het bijzondere is dat als je minder foto-apparatuur wil meenemen en meer andere dingen, je de wand van de ICU kunt opschuiven waardoor er meer ruimte over blijft. Deze Backlight Elita 45L heeft op dit moment de grootste ICU die Mindshift levert.

Bovenste opbergvak kan volledig worden verwijderd

De tas heeft naast het grote opbergvak voor je apparatuur nog een volledig te verwijderen opbergvak aan de bovenkant. Ondanks dat je het opbergvak helemaal kunt verwijderen, blijft het goed op z’n plek zitten. Ook als je er langdurig mee loopt. Het is een groot vak en bij ons paste er het volgende in: twee flesjes water van een halve liter, muts, sjaal, handschoenen en nog een paar sandwiches. Dan zit het wel behoorlijk vol.

Reisvriendelijk

We vinden de Backlight erg prettig in het gebruik. De tas ging dan ook mee op reis. In de auto is er altijd wel plek voor. Tijdens het vliegen kon de tas gewoon als handbagage mee, al zal dat niet bij iedere luchtvaartmaatschappij lukken.

De nice to haves

Het mooie is dat deze cameratas de nice to haves ook al heeft. Zo is er een watercompartiment, statiefsupport en laptopcompartiment. Erg handig voor het geval je ze nodig hebt.

Praktische bruikbaarheid

Deze cameratas biedt je veel mogelijkheden. Het zal niet lang duren voordat je je favoriete indeling hebt gevonden.

Alle voordelen van de Mindshift Gear Backlight Elite 45L cameratas

We zetten de voordelen nog eens op een rijtje:

 • Stevige constructie en duurzaam materiaal
 • De tas blijft gewoon rechtop staan en valt niet om
 • Ook met veel gewicht is de tas prettig om te dragen
 • De cameratas is snel toegankelijk
 • De tas is flexibel in te delen

Zijn er dan geen nadelen?

Natuurlijk zijn er niet alleen maar voordelen. Nu is er een verschil tussen een ‘nadeel’ waardoor je cameratas net iets minder prettig is en nadelen die zo ernstig zijn dat je spijt hebt van je aanschaf. In die laatste categorie hebben we niets gevonden. We vertellen je onze bevindingen in de praktijk. We hebben 2 punten gevonden.

Het grote compartiment is via de achterkant bereikbaar. Omdat het compartiment zo groot is, is de achterflap dat ook. De flap komt aan de grond als je de tas opent. Vooral als de ondergrond nat en vies is moet je goed opletten dat je geen viezigheid in je tas schept. Een achterflap die als een boek open klapt is eenvoudiger in het gebruik.

En het laptopvak is wat krap voor onze 17 inch laptop. Dat komt mede doordat we zo veel andere apparatuur en accessoires meenamen.

Alternatieven

We kijken naar andere Mindshift tassen in de Backlight serie. Wellicht vind je een cameratas van 45 liter te groot en kun je met een kleinere tas net zo goed uit de voeten. Kijk dan eens naar de andere cameratassen zoals de Mindshift Backlight 36L en Mindshift Firstlight 40L. Deze cameratassen zijn wat kleiner en daardoor ook handzamer.

Je kunt natuurlijk ook voor 1 van de andere Mindshift Gear cameratassen kiezen.

Conclusie Mindshift Backlight Elite 45L cameratas

Als je een grote, flexibele, zeer robuuste en comfortabele cameratas wil, is de Mindshift Backlight Elite 45L een zeer goede optie.

De tas heeft vrijwel alle weersomstandigheden meegemaakt en glansrijk doorstaan. De Backlight Comfortabel Elite 45L laat zich comfortabel dragen, ook al neem je een kilo of 12 mee en loop je er een paar uur mee door het landschap. Deze cameratas heeft naast het grote opbergvak voor je foto-apparatuur een aantal handige opbergvakken, voor bijvoorbeeld je accessoires, eten en drinken of een jack, muts of sjaal.

Het grote vak voor je apparatuur is flexibel in te delen en het is handig dat je zowel van boven als van de achterkant bij je spullen kunt. Verder ziet de cameratas er stevig en stoer uit, al is dat bijzaak. De gebruikte materialen zijn van zeer goede kwaliteit.

De Mindshift Backlight Elite 45L is een zeer geschikte tas voor de natuurfotograaf die een kwaliteitsproduct zoekt om veel foto-apparatuur te beschermen én comfortabel mee te nemen.

Op het moment waarop we deze review schrijven kun je de Backlight cameratas van Mindshift voor 399 euro in onze webshop bestellen. Er zijn goedkopere cameratassen te koop maar die beschermen je apparatuur minder goed, zijn kleiner, minder duurzaam of hebben minder draagcomfort. Als je een grote en zeer goede cameratas zoekt, heb je die wat ons betreft gevonden. Deze tas is zeer competitief geprijsd, zeker ten opzichte van merken zoals F-stop, Shimoda en Lowepro.

Deze cameratas van Mindshift is zeer geschikt voor natuurfotografen.

Ben je er al uit en wil je een Mindshift Gear fototas bestellen? Ga dan naar de webshop.

Wij zijn Betere Landschapsfoto, hoe kunnen we jou helpen aan mooiere en betere fotografie

Wij zijn Frank en Yvonne en samen zijn wij Betere Landschapsfoto. Vol passie en enthousiasme begeleiden we beginnende tot gevorderde fotografen bij alles wat je kunt ontdekken over macrofotografie, landschapsfotografie of kustfotografie. We organiseren een breed scala aan workshops, unieke fotoreizen, cursussen, coachingstrajecten en inspirerende lezingen.

We trotseren sneeuwlandschappen om de mooiste grafische landschappen vast te leggen. Of staan aan de waterlijn met een zee vol woelige golven voor ons, om de dynamiek van het water te fotograferen. Maar je kan ons ook op een mooie lentedag liggend op de grond aantreffen tussen de vrolijke voorjaarsbloeiers.

Alle grote en kleine landschappen hebben een grote aantrekkingskracht op ons. Met de juiste techniek gaan we op zoek mooie plekken om sfeervolle beelden vast te leggen. En dat delen we graag met andere fotografen. Om ze verder te helpen in hun fotografie. Zien dat andere fotografen zich ontwikkelen met onze hulp, daar krijgen wij energie van!

Betere Landschapsfoto is officieel dealer van Mindshift, NiSi, Lensbaby.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *