We fotograferen al een tijdje met de close up lens kit van NiSi. Deze lens geeft het resultaat alsof je met een regulier macro objectief fotografeert. Je kunt relatief dichtbij scherpstellen, de scherptediepte is klein én je kunt het onderwerp op ware grootte weergeven. Is de NiSi close up lens kit een vervanger voor een macro objectief? En is de kwaliteit goed? We deden een praktijktest. Ontdek onze bevindingen.

Kort samengevat

Na de test is onze eerste indruk bevestigd. Ook dit is een kwaliteitsproduct van NiSi. We zijn positief verrast door de scherpte, en kleuren worden natuurlijk weergegeven. Dit geldt voor het scherpe deel van de foto en voor het bokeh op de voor- en achtergrond. Er is geen lichtverlies, zoals je dat wel bij tussenringen hebt.

De lens is eenvoudig in het gebruik. We fotograferen er niet anders mee dan we met onze macro objectieven doen. Als je nog niet weet of macrofotografie echt je ding is, een macro objectief te duur vindt of niet altijd een macrolens kunt meenemen, is deze close up lens van NiSi je beste alternatief.

Merk op dat we de 77mm versie van de NiSi close up lens kit zelf gebruiken en hebben getest. De 58mm en 49mm versies van de close up lenskit zijn van dezelfde kwaliteit.

Sfeerimpressie NiSi close up lenskit.

Kenmerken van de close up lens van NiSi

De NiSi close-up Lens NC is gemaakt van dubbele optische corrigerende lensdelen, heeft een apochromatisch ontwerp en is voorzien van de NiSi Multi Nano coating. De lens is speciaal ontworpen voor tele(zoom) objectieven.

Op een brandpuntafstand van 200mm is de vergroting bijna 1:1. De werkafstand bedraagt dan 22-30 centimeter, gemeten vanaf de voorkant van het objectief. NiSi geeft aan dat deze lens het beste tot z’n recht komt bij tele objectieven in de range van 70 tot 300mm. Er wordt geadviseerd om met een diafragma van f8 tot f16 te werken om de beste scherpte weer te geven. Volgens ons staat het geadviseerde diafragma los van de close up lens en gaat het om de prestaties van het objectief in combinatie met de resultaten die jij wenst.

De belangrijkste kenmerken zijn:

 • Beschikbaar voor objectieven met een diameter van 77-72-67-62-58-52-49mm
 • Gemaakt van dubbele optische corrigerende lensdelen
 • Apochromatisch ontwerp
 • Multi nano-coating voor behoud van details en kleur
 • Bijna geen groene of paarse kleurzweem
 • Geen lichtverlies
 • Gratis opbergtasje
 • Makkelijk om mee te nemen
 • Zeer goede kwaliteit

In de test: NiSi Close-Up lens NC kit

We testen voor jouw de Nisi Close-up lens kit NC. Deze review is ontstaan nadat we de close-up lens enkele keren hadden getest. Het betreft een praktijktest. Voor ons gaat het er om dat een product doet wat het belooft. We kijken daarbij naar de resultaten die wij er zelf mee behalen.

Zo ziet de close up lens er uit.

Onze ervaring met macrofotografie

We zijn al zeker 14 jaar actief in de macrofotografie. Sinds enkele jaren verzorgen we een aantal verschillende creatieve macrofotografie workshops. Macrofotografie is dus een goede bekende van ons.

Sinds 2019 zijn we ambassadeur en dealer van NiSi. Deze review bevat onze persoonlijke mening.

De NiSi Close up lens NC in de praktijk

We hebben de close-up lens in een korte periode getest. We gebruikten de lens op een telezoom van 70-200mm zoals door NiSi wordt voorgesteld . Maar als je ons een beetje kent, weet je dat we hier graag van afwijken. Wij testten ook op de 24-70mm met grote diafragma’s van f2.8 tot f4.

De close up lens is eenvoudig te bevestigen

De close up lens met een diameter van 77mm is zeer eenvoudig op een objectief te bevestigen. Je schroeft de lens er gewoon op. Eventueel gebruik je 1 van de bijgeleverde adapterringen als je een objectief hebt met een diameter van 72mm of 67mm. Er is ook een NiSi close up lens kit met een diameter van 58mm beschikbaar. Hier worden adapterringen met een diameter van 52mm en 49mm standaard bijgeleverd. Inmiddels is ook een 49mm versie beschikbaar.

Vergeet niet dat je het glas van het objectief en de close up lens goed schoon veegt. Daarmee voorkom je dat je later vlekjes uit de foto moet verwijderen.

Korte werkafstand

Je werkafstand, zeg maar de scherpstelafstand, is klein. Daarmee simuleer je feitelijk de afstand die je met een regulier macro objectief ook hanteert. Maar de scherpstelafstand wordt in dit geval – dus met de close up lens kit – niet gemeten vanaf de sensor maar vanaf de voorkant van de close up lens.

De close up lens heeft een korte werkafstand, gemeten vanaf de voorkant van de lens.
Bron: www.nisioptics.com

Merk op dat de werkafstand van de 49mm variant 2-14 centimeter is.

Geen lichtverlies

Een prettig voordeel is dat je bij deze voorzetlens geen last hebt van lichtverlies. Dat helpt je bij het kort houden van de sluitertijd en laag houden van de ISO-waarde. Beide komen de beeldkwaliteit ten goede.

Fotograferen met de close up lens is makkelijk

Nadat je de lens op je objectief hebt geschroefd ga je aan de slag, net zoals je dat met een macro objectief zou doen. Er is dan ook sprake van een zeer korte gewenningsperiode. Wij zijn zeer tevreden met de resultaten. Voor meer stabiliteit gebruik je een statief.

Nisi Macro focusing Rails NM-180

De bevestigingsplaat van de NiSi Macro Focusing Rail NM-180 kun je 360 graden draaien

NiSi bracht ook een macro focusing rails uit. Hiermee is het mogelijk om zeer nauwkeurig scherp te stellen. Je kunt de rails over een afstand van 160mm verplaatsen. De bevestigingsplaat kan 360 graden draaien. Met 1 omwenteling van het instelwiel verplaats je de rails maar 1,25mm. Mogelijkheden genoeg en wat ons betreft een welkome aanvulling voor als we met een statief fotograferen.

De resultaten

Zoals we al schreven, gebruikten we het close-up filter op het tele objectief. Hieronder zie je 2 foto’s die gemaakt werden op 200mm. In beide gevallen werd uit de hand gefotografeerd met een Nikon D850 en Nikkor 70-200mm f2.8. Je ziet enorm veel details in de foto’s.

NiSi close up lens op 200mm
Op 200mm, f5.6, sluitertijd 1/125e seconde, ISO 125, uit de hand gefotografeerd.
De close up lens van NiSi is van goede kwaliteit
Op 200mm, f9, sluitertijd 1/200e seconde, ISO 200, uit de hand gefotografeerd.

Ook op de 24-70 f 2.8 werkt het close up filter perfect. Dat kan goed van pas komen voor als je je tele objectief niet bij je hebt.

In de macrofotografie kun je heel goed met een close up lens van NiSi fotograferen.
Op 70mm, f 2.8, sluitertijd 1/640e seconde, ISO 64, uit de hand gefotografeerd.

Prijs en kwaliteit

Deze close up lens met een diameter van 77mm bestel je op het moment van schrijven voor zo’n 140 euro, het kleinere formaat van 58mm voor zo’n 80 euro. Ten opzichte van de goedkope setjes die je online voor zo’n 20 euro koopt, is dat een een groot verschil. NiSi zet hier echter een kwaliteitsproduct neer. Als je nog niet weet of macrofotografie iets voor je is, is deze close up lens een heel goed alternatief ten opzichte van een macro objectief. Voor de prijs is dit een zogenaamde no-brainer.

Verschil tussen een echte macrolens en deze close up lens

Je weet dat we uit gaan van de resultaten. Als we zouden schrijven dat de bovenstaande foto’s met een macro objectief zouden zijn gemaakt, zou je dan zien dat dat niet zo is? De close-up lens komt z’n belofte na: je kunt dichtbij fotograferen en de resultaten zijn te vergelijken met die van een macro objectief.

De voordelen op een rijtje

 • Makkelijk en veilig mee te nemen in het opbergtasje
 • Te gebruiken voor objectieven met een diameter van 77, 72, 67, 62, 58, 52 en 49mm
 • Werkt goed op objectieven met een brandpuntafstand van 24 tot en met 300mm
 • Een relatief goedkope oplossing als je een goed macro objectief te duur vindt of nog niet weet of macrofotografie echt iets voor je is.
 • Je hoeft niet altijd een macro objectief mee te nemen
 • Kleurzweem is te verwaarlozen
 • Een echt kwaliteitsproduct van NiSi

Zijn er dan geen nadelen?

We vinden dat er een verschil is tussen een ‘nadeel’ waardoor je net iets minder prettig werkt of de resultaten iets minder zijn en nadelen die zo ernstig zijn dat je niet meer met de apparatuur wil werken. In beide categorieën hebben we niets kunnen vinden. Merk wel op dat je met een close up lens ‘vast zit’ aan een werkafstand van ongeveer 10-30 centimeter voor je objectief.

Levering van de NiSi Close up lens kit

Je krijgt de close up lens altijd geleverd in een stevig rond tasje. De NiSi close up lens kit van 77mm krijg je inclusief 2 verloopringen van 77 naar 72mm en van 77 naar 67mm geleverd. Daarmee kun je deze close up lens gebruiken op objectieven met een diameter van 77mm, 72mm en 67mm.

De NiSi close up lens kit van 58mm krijg je geleverd met 2 verloopringen van 58 naar 52mm en van 58 naar 49mm. Daarmee kun je deze close up lens gebruiken op objectieven met een diameter van 58mm, 52mm en 49mm. Verder zijn er nog losse verloopringen beschikbaar waarmee je de 58mm close up lens kit kunt gebruiken op een 62mm objectief en 67mm objectief.

Voor nog kleinere objectieven kies je de 49mm versie. Deze wordt geleverd inclusief een pouch en twee verloopringen van 49-62mm en 49-67mm schroefdraad. NiSi geeft aan dat je op een brandpuntafstand van ongeveer 110mm een vergroting van ongeveer 1:1 hebt. Op een Nikon 105mm, Canon 100mm en Sony 90mm macro objectief is de vergrotingsfactor 2. Bekijk hier de review van de 49mm variant.

Close Up Filter Betere Landschapsfoto

Lekker makkelijk om mee te nemen.

Conclusie

Ook de close up lens kit NC van NiSi is weer van topkwaliteit. We zijn positief verrast door de scherpte, en kleuren worden natuurlijk weergegeven. Dit geldt voor het scherpe deel van de foto en voor het bokeh op de voor- en achtergrond.

De lens is eenvoudig te bevestigen op het objectief. Het glas is van goede kwaliteit, je hebt geen zichtbaar verlies van details, tenzij je het beeld enorm opblaast. We hoefden niet te wennen aan het gebruik van de close up lens. Het was gewoon een kwestie van de juiste technische instellingen gebruiken en een aantrekkelijke compositie vinden. We werkten er niet anders mee dan we met onze macro objectieven doen.

Workshops macrofotografie

Er zijn maximaal 10 deelnemers en 2 begeleidende fulltime fotografen. Zo krijgt je écht de aandacht die je verdient.

Yvonne en Frank hebben samen al ruim 20 jaar ervaring in het geven van workshops en trainingen in natuurfotografie. Verwacht tijdens de workshops veel tips en adviezen, waardoor jij meer inzichten in en ervaring krijgt met natuurfotografie. En als je wilt maken we samen de foto die jij graag wilt maken.

Nisi close up filter bestellen

Ben je overtuigd en wil je de NiSi Close-up lens kit NC bestellen? Kijk dan in onze webshop. We zijn ook dealer voor de filters van NiSi.

e book betere fotos in 7 stappen 1 Betere Landschapsfoto

OVER BETERE LANDSCHAPSFOTO

Wij zijn Betere Landschapsfoto, hoe kunnen we jou helpen aan mooiere en betere fotografie

Wij zijn Frank en Yvonne en samen zijn wij Betere Landschapsfoto. Vol passie en enthousiasme begeleiden we beginnende tot gevorderde fotografen bij alles wat je kunt ontdekken over macrofotografie, landschapsfotografie of kustfotografie. We organiseren een breed scala aan workshops, cursussen, coachingstrajecten en inspirerende lezingen.

Alle grote en kleine landschappen hebben een grote aantrekkingskracht op ons. Met de juiste techniek gaan we op zoek mooie plekken om sfeervolle beelden vast te leggen. En dat delen we graag met andere fotografen. Om ze verder te helpen in hun fotografie. Zien dat andere fotografen zich ontwikkelen met onze hulp, daar krijgen wij energie van!

Betere Landschapsfoto is officieel dealer van Leofoto, NiSi, Lensbaby, Kenko en Think Tank.

Heb je nog vragen over dit artikel? Stel ze in de reacties zodat we je kunnen helpen.

Heb je nog vragen over onze workshops? Stel ze via deze pagina. Of download hier ons gratis e-book “Betere foto’s in 9 simpele stappen“.

2 Comments for “Review NiSi close up lens kit NC

  • Dankjewel voor het compliment Marcel. De brandpuntafstand van 18-55mm is aan de korte kant vinden we. Het macro effect gaat daar voor een belangrijk deel door verloren. Ons advies is om de close up lens kit vanaf 50mm te gebruiken. De 1:1 vergroting ligt op 200mm.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *