NiSi heeft een nieuwe close up lenskit uitgebracht. Deze keer gaat het om een 49mm versie. Deze close up lens wijkt af van de andere close up lenskits. Want deze 49mm versie geeft je een 2:1 vergroting. Ontdek meer in onze praktische review.

Kort samengevat

Net zoals we dat van de 58mm en 77mm variant van deze close up lens zijn gewend, levert NiSi ook met deze 49mm variant met 2:1 vergroting uitstekende kwaliteit.

Na de test is onze eerste indruk bevestigd. Ook dit is een kwaliteitsproduct van NiSi. We zijn positief verrast door de scherpte, en kleuren worden natuurlijk weergegeven. Dit geldt voor het scherpe deel van de foto en voor het bokeh op de voor- en achtergrond.

De lens is eenvoudig in het gebruik. We werkten er niet anders mee dan we met onze macro objectieven doen. Als je nog niet weet of macrofotografie echt je ding is, een macro objectief te duur vindt of niet altijd een macrolens kunt meenemen, is deze close up lens van NiSi je beste alternatief.

Merk op dat alleen deze 49mm versie een 2:1 vergroting heeft. De 58mm en 77mm varianten kennen een 1:1 vergroting. Meer informatie over die beides versie ontdek je in deze review.

De NiSi close up lens in 1 minuut

Bekijk de video en ontdek hoe je deze lens op je objectief bevestigt. En bekijk de eerste resultaten.

Kenmerken van deze close up lens van NiSi

De NiSi close up Lens NC is gemaakt van dubbele optische corrigerende lensdelen, heeft een apochromatisch ontwerp en is voorzien van de NiSi Multi Nano coating. De lens is speciaal ontworpen voor macro objectieven. Zo heb je op de 90mm Sony, 100mm Canon en 105mm Nikon macro objectieven een 2:1 vergroting.

De werkafstand bedraagt dan 2-14 centimeter. De werkafstand verandert als je een objectief met een langere of kortere brandpuntafstand gebruikt.

NiSi Close Up Lens Kit 49mm 1 scaled Betere Landschapsfoto

De belangrijkste kenmerken zijn:

 • Met bijgeleverde adapterringen geschikt voor objectieven met een diameter van 62mm en 67mm
 • 2:1 vergroting
 • Gemaakt van dubbele optische corrigerende lensdelen
 • Apochromatisch ontwerp
 • Multi nano-coating voor behoud van details en kleur
 • Te verwaarlozen groene of paarse kleurzweem
 • Opbergtasje
 • Makkelijk om mee te nemen
 • Zeer goede kwaliteit

In de test: 49mm NiSi Close Up lens NC kit

We hebben voor jou de 49mm NiSi Close up lens kit NC getest. Deze review is ontstaan nadat we de close up lens enkele keren hadden getest.  Het betreft een praktijktest. Voor ons gaat het erom dat een product doet wat het belooft. We kijken daarbij naar de resultaten die wij er zelf mee behalen.

NiSi Close Up Lens Kit 49mm 2 scaled Betere Landschapsfoto

Onze ervaring met macrofotografie en NiSi close up lenzen

We zijn al meer 14 jaar actief in de macrofotografie. Sinds enkele jaren verzorgen we een aantal verschillende creatieve macrofotografie workshops. En sinds begin 2019 fotograferen we ook met de voorzetlenzen van NiSi. Ervaring genoeg dus.

Deze review bevat onze persoonlijke mening.

De NiSi Close up lens in de praktijk

We hebben de close up lens in een korte periode getest. We gebruikten de voorzetlens op een Nikkor 105mm macro objectief zoals door NiSi wordt voorgesteld. Maar als je ons een beetje kent, weet je dat we hier graag van afwijken. Wij gebruikten de close up lens bijvoorbeeld ook op een 50mm objectief. Natuurlijk wijken de resultaten voor wat vergrotingsfactor en scherptediepte betreft dan af. Met een kortere brandpuntafstand wordt de scherptediepte groter. Maar kwalitatief is er natuurlijk geen verschil.

De close up lens is eenvoudig te bevestigen

De close up lens is zeer eenvoudig op een objectief te bevestigen. Je schroeft de lens er gewoon op. Eventueel gebruik je 1 van de bijgeleverde adapterringen als je een objectief hebt met een diameter van 62mm of 67mm. De meeste macro objectieven hebben deze diameter.

Vergeet niet dat je het glas van het objectief en de close up lens goed schoon veegt. Daarmee voorkom je dat je later vlekjes uit de foto moet verwijderen.

Fotograferen met deze close up lens is makkelijk

Nadat je de lens op je objectief hebt geschroefd ga je aan de slag, net zoals je dat met een macro objectief zou doen. Er is dan ook sprake van een zeer korte gewenningsperiode. Wij zijn zeer tevreden met de resultaten.

Korte werkafstand

Je werkafstand, zeg maar de scherpstelafstand, is klein. De scherpstelafstand wordt in dit geval niet gemeten vanaf de sensor maar vanaf de voorkant van de close up lens. Met 2cm tot 14 cm is de scherpstelafstand echt klein. Natuurlijk kun je nu van heel dicht bij fotograferen. Maar het gevolg is ook dat de scherptediepte heel klein is. In 1 van de foto’s in deze review zie je dat heel goed. Er is op het oog van de bij scherpgesteld. Alleen aan de bovenzijde is het raster zichtbaar. De ‘echte’ scherptediepte is minder dan 1mm.

De resultaten

De kwaliteit van deze 49mm close up lens is zeer goed. Eerlijk gezegd verwachten we niet anders van NiSi. Of het nu om een voorzetlens of filters gaat, details blijven behouden en de kleuren veranderen niet of nauwelijks.

Je ziet een duidelijk verschil tussen deze NiSi close up lens en de goedkope setjes die je online voor enkele tientjes koopt. Gezien de prijzen en kwaliteit van de huidige camera’s en objectieven gun je jezelf graag deze voorzetlens van NiSi. Dan blijft de kwaliteit van je apparatuur ook zichtbaar in je foto’s. Voor de prijs van de voorzetlens is dit een no-brainer.

We laten je enkele voorbeelden zien.

DSC7962 Verbeterd NR Betere Landschapsfoto
Kleine scherptediepte, 1 beeld.
DSC7944 Verbeterd NR Betere Landschapsfoto
Bovenin op het oog scherp.

De voordelen op een rijtje

 • We zetten nog even alle voordelen op een rijtje:
 • Makkelijk en veilig mee te nemen in het opbergtasje
 • Te gebruiken voor objectieven met een diameter van 62mm en 67mm
 • Vergrotingsfactor 2:1
 • Kan ook op andere objectieven dan macro objectieven worden gebruikt
 • Kleurzweem is te verwaarlozen
 • Details blijven behouden

Dit is weer een echt kwaliteitsproduct van NiSi.

Zijn er dan geen nadelen?

We vinden dat er een verschil is tussen een ‘nadeel’ waardoor je net iets minder prettig werkt of de resultaten iets minder zijn en nadelen die zo ernstig zijn dat je niet meer met de apparatuur wilt werken. In beide categorieën hebben we niets kunnen vinden.

Kwalitatief gezien zijn er geen nadelen ten opzichte van het 2:1 macro objectief. De close up lenskit is van zeer goede kwaliteit. Er is geen lichtverlies. Details blijven behouden en de kleurzweem is te verwaarlozen. Maar we hebben toch nog iets kunnen vinden.

Door de vergroting van 2:1 is de scherptediepte erg klein en heb je wat sneller last van onderwerpen die in de wind bewegen omdat je zo dicht bij het onderwerp fotografeert. Maar dat heeft in feite erg weinig met deze close up lens te maken. In veel gevallen zal een macrorail je helpen.

NiSi close up lenskit bestellen

Je kunt de close up lenskit bij ons bestellen.

Close up lenskit

NiSi Close Up Lens Kit 49mm 1 scaled Betere Landschapsfoto

Conclusie

De NiSi 49mm Close up lenskit met 2:1 vergroting is een uitstekend product dat indruk maakt op alle fronten. De kwaliteit van de close up lens is van hoog niveau, zoals we gewend zijn van NiSi. De scherpte en kleurweergave zijn natuurlijk, zowel in het scherpe deel van de foto als in het bokeh op de voor- en achtergrond. Het gebruiksgemak van de lens is vergelijkbaar met dat van een macro-objectief, waardoor het een geweldig alternatief is als je niet altijd een macrolens kunt meenemen.

De belangrijkste kenmerken van deze close up lens zijn onder andere de 2:1 vergroting, het apochromatische ontwerp en de Multi Nano-coating, die details en kleuren behoudt zonder noemenswaardige enige kleurzweem. De lens wordt geleverd met adapterringen voor objectieven met een diameter van 62mm en 67mm, en het is mogelijk om het op andere objectieven dan macro-objectieven te gebruiken.

Hoewel er geen kwalitatieve nadelen zijn ten opzichte van een 2:1 macro-objectief, is het belangrijk om op te merken dat de scherptediepte erg klein is vanwege de hoge vergroting. Dit kan uitdagend zijn bij het fotograferen van bewegende onderwerpen, maar dit is inherent aan de aard van deze close up lens en kan worden opgelost met behulp van een macrorail.

Al met al is de NiSi 49mm Close up lenskit een no-brainer voor wie op zoek is naar een hoogwaardige close up lens met een 2:1 vergroting. Het is een waardevolle aanvulling op je fotografie-uitrusting, waardoor je de details en kleuren van je foto’s op een indrukwekkende manier vastlegt.

Workshops macrofotografie

Als je je skills op het gebied van macrofotografie wil verbeteren zit je goed bij ons. We hebben een aantal interessante workshops voor jou waarin je veel nieuwe dingen ontdekt. De workshops zijn praktisch opgezet en we werken met maximaal 10 deelnemers in een groep en maximaal 6 deelnemers per fotograaf. We kunnen fotografen met meer én minder ervaring in dezelfde workshop ontvangen.

Bekijk hieronder alle workshops macrofotografie.

e book betere fotos in 7 stappen 1 Betere Landschapsfoto

OVER BETERE LANDSCHAPSFOTO

Wij zijn Betere Landschapsfoto, hoe kunnen we jou helpen aan mooiere en betere fotografie

Wij zijn Frank en Yvonne en samen zijn wij Betere Landschapsfoto. Vol passie en enthousiasme begeleiden we beginnende tot gevorderde fotografen bij alles wat je kunt ontdekken over macrofotografie, landschapsfotografie of kustfotografie. We organiseren een breed scala aan workshops, cursussen, coachingstrajecten en inspirerende lezingen.

Alle grote en kleine landschappen hebben een grote aantrekkingskracht op ons. Met de juiste techniek gaan we op zoek mooie plekken om sfeervolle beelden vast te leggen. En dat delen we graag met andere fotografen. Om ze verder te helpen in hun fotografie. Zien dat andere fotografen zich ontwikkelen met onze hulp, daar krijgen wij energie van!

Betere Landschapsfoto is officieel dealer van Leofoto, NiSi, Lensbaby, Kenko en Think Tank.

Heb je nog vragen over dit artikel? Stel ze in de reacties zodat we je kunnen helpen.

Heb je nog vragen over onze workshops? Stel ze via deze pagina. Of download hier ons gratis e-book “Betere foto’s in 9 simpele stappen“.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *