Onlangs testten we het NiSi Enhance ND Vario 1.5-5 stops filter. Dit is een variabel grijsfilter, waarmee je de sluitertijd verlengt. Het filter is verkrijgbaar in diameters van 40,5mm tot en met 95mm. NiSi geeft zelf aan dat je op de maximale sterkte geen ‘X’ in beeld krijgt. Dat wilden we zelf vaststellen. We onderwierpen het filter aan een stevige test en waren positief verrast over de resultaten.

Kort samengevat

Dit filter is van een zeer goede kwaliteit optisch glas en doet wat het belooft. Het behaalt de maximale sterkte, kleurzweem is minimaal, de kleuren worden natuurlijk weergegeven en ook kleine details blijven behouden. Dit kun je overigens bij alle NiSi filters verwachten. Bij veel A-merken zie je dat hun variabele ND filter in de buurt van of op de maximale sterkte, in combinatie met een korte brandpuntafstand, een soort donker “kruis” in beeld heeft. Dit filter heeft daar geen last van, al zien we wel enkele ‘vlekken’ die achteraf eenvoudig zijn te verwijderen. Dit is nu eenmaal een ‘bij-effect’ van een variabel ND-filter. Verder is het filter eenvoudig te plaatsen en eenvoudig af te stellen. De prijs-kwaliteitverhouding is zeker ten opzichte van andere ND-vario filters gunstig te noemen.

Het NiSi Enhance ND variofilter

Het NiSi  Enhance ND Vario 1.5-5 stops filter is aan een uitgebreide test onderworpen. Zoals je in de review zult zien, is het filter op verschillende locaties onder verschillende omstandigheden getest. Onze conclusie is dat dit NiSi filter krasvast is en eenvoudig schoon te maken. Het filter is gemakkelijk in het gebruik. Je schroeft het zonder moeite op je objectief en de variabele sterkte is eenvoudig in te stellen én te reproduceren door middel van de op de ring aangebrachte markeringen.

Echt een aanrader voor als je op zoek bent naar een variabel ND filter waar je in de praktijk graag gebruik van maakt!

We schreven ook een review over het NiSi Enhance ND Vario 5-9 stops filter. We kunnen je alvast vertellen dat de resultaten van dat filter net zo goed zijn als van het ND Vario 1.5-5 stops filter. Ben je op zoek naar een ‘premium-premium’ filter? Lees dan de review over het True Color ND-Vario1-5 stops filter.

Onze ervaring met filters

Vanaf 2010 fotograferen we met filters. Sindsdien hebben we zelf met 3 verschillende A-merken gewerkt. We fotograferen bijna altijd met filters omdat ons dat enorm helpt in de fotografie, op zowel technisch als creatief gebied. We kiezen altijd voor de beste kwaliteit materiaal. Dat geldt niet alleen voor de filters, maar ook voor toebehoren zoals filterhouder en dergelijke. Sinds 2019 zijn we ambassadeur en dealer van NiSi. Vanzelfsprekend fotograferen we zelf bijna dagelijks met NiSi-filters. Deze review bevat onze persoonlijke mening.

In de test

NISI maakt een groot aantal filters. In deze test maakten we gebruik van het NiSi Enhance ND Vario 1.5-5 stops filter.

Algemene indruk

Elk NiSi filter wordt geleverd in een kartonnen verpakking met daarin een stevig kunststof doosje. Dit doosje is verzegeld. Je ziet dat NiSi er waarde aan hecht dat de filters onbeschadigd bij de fotograaf terecht komen en dat je ze ook netjes in je fototas kunt vervoeren.

NiSi werkt met een eigen coating die NiSi Nano coating heet. De filters zijn van optisch glas gemaakt en hebben een waterproofing. Het Enhance ND Vario 1.5-5 stops filter bestaat feitelijk uit 2 NiSi CPL Pro polarisatiefilters. Het voorste filter kun je draaien, daarmee stel je de lichtreductie in. Het filter ziet er verder degelijk uit en voelt kwalitatief goed.

Het filter laat zich zeer eenvoudig op het objectief schroeven. En er zit een handige knop aan de rand van het filter zodat je de sterkte traploos en zonder vlekken op het filter te maken, kunt afstellen.

De belangrijkste kenmerken van NiSi filters

De belangrijkste voordelen van de NiSi filters zijn ook van toepassing op het Enhance ND Vario 1.5-5 stops filter:

 • True to Life kleuren. De kleuren worden natuurlijk weergegeven. De geringe kleurzweem van dit filter, die soms ontstaat, is eenvoudig achteraf te verwijderen.
 • Hoge definitie: elk filter bestaat uit een aantal laagjes optisch glas en toch zie je enorm veel details in de foto’s terug. Details gaan dus bijna niet verloren. Deze filters zijn dan ook uitermate geschikt op de moderne camera’s die veel megapixels hebben.
 • Weinig reflectie. Door de constructie en coating zie je vrijwel geen reflectie als je tegen de zon in fotografeert.

De praktijk- Aan het werk

In de landschapsfotografie en kustfotografie werken wij bijna altijd met filters. Voor deze praktijktest bezochten we 3 verschillende locaties: de Zeeuwse kust in Cadzand, de Oisterwijkse Vennen en de Hoge Venen. We werkten op een Nikon D850 met Nikkor 16-35mm en Nikkor 24-70mm f2.8 objectief. Omdat we op een full frame camera met een grote beeldhoek fotografeerden zie je de donkere ‘vlekken’ die een variabel ND filter op de donkerste instellingen veroorzaakt het beste. Met andere woorden: we laten je vooral zien wat het filter minder goed doet. En dat minder goed is nog steeds goed, zeker ten opzichte van andere variabele ND-filters.

Op de lagere sterktes werkt dit vario ND-filter zeer goed. Het instellen gaat heel eenvoudig en we zien geen vervelende vlekken in beeld.

Zeeuwse kust

Deze foto’s zijn gemaakt op 16mm. Op zo’n wijde hoek zie je sneller hoe een filter aan de randen van de foto presteert. In de linker foto werkt het filter op de lichtste stand, dus met 1.5 stops reductie. In de rechter foto zie je een lichtreductie van 5 stops, dus op de meest extreme stand.

We hebben schuin tegen de zon in gefotografeerd. Je ziet in de rechter foto boven en onder in beeld een schaduw. Deze wordt veroorzaakt door de werking van het filter dat dus uit 2 polarisatiefilters bestaat. Je ziet duidelijk dat er geen kruis is. Ten opzichte van andere filters is dat een enorm voordeel. Je kunt het filter gewoon tot op de maximale sterkte gebruiken. De foto’s zijn verder niet bewerkt.

Oisterwijkse vennen

In Oisterwijk fotografeerden we ook tegen het licht in. Het filter is hier op ongeveer 3 stops ingesteld. De brandpuntafstand is 35mm. Je ziet een lichte kleurzweem onder in het beeld.

Hoge Venen

En in de Hoge Venen maakten we een serie op 24mm. De linker foto is op 5 stops lichtreductie gemaakt. En iedere foto naar links is 1 stop ‘lichter’. In de praktijk komt het er op neer dat de sluitertijd steeds met een stop wordt verlengd. In deze serie is de ‘schaduw’ die met het filter ontstaat met een snelle actie in Lightroom Classic weggewerkt. We zijn echt tevreden over het effect van het NiSi Enhance ND Vario 1.5-5 stops filter. Klik op de foto’s om ze groter te zien.

Wellicht bekijk je ook nog de review van het ND-VARIO 5-9 stops filter. De foto’s in de hoge Venen zien er in eerste instantie identiek uit. Ze zijn weliswaar op dezelfde plek met dezelfde instellingen gemaakt, maar de sluitertijden zijn langer.

De resultaten

Echte kleuren

De NiSi filters geven de kleuren vrijwel zonder kleurzweem weer. Dat betekent dat het licht vrijwel niet van kleur verandert op het moment dat het door het filter heen gaat. Als we de NiSi filters vergelijken met de filters van andere A-merken zien we dus bijna geen kleurzweem. NiSi is hierin net iets beter. Fotografeer je met dit filter tegen het licht in, dan zie je iets meer kleurzweem.

Geen kruis in beeld te zien

Er is geen kruis in beeld te zien. Niet op een groothoekobjectief, niet op een klein diafragma en niet op de maximale sterkte van het filter. Dat is een groot pluspunt en een belofte die NiSi nakomt.

Wel vlekken, maar die zijn te verwijderen

De vlekken zijn met name in de buurt en op de maximale sterkte in combinatie met een flinke groothoek zichtbaar. Zoom je wat verder in, bijvoorbeeld van 16mm naar 30mm, dan zijn de vlekken al nagenoeg niet te zien. Daarnaast zul je niet altijd op de maximale sterkte fotograferen, waardoor je de vlekken niet of nagenoeg niet ziet. Weet je van jezelf dat je veel op de maximale sterkte zult fotograferen, kies dan voor een grijsfilter met 1 vaste sterkte. Je kunt voor de ronde filters kiezen maar ook voor een filtersysteem met inschuiffilters.

In de praktijk zijn de donkere vlekken het grootste nadeel van een variabel grijsfilter. Maar bedenk ook dat je juist flexibel bent met zo’n filter.

De sluitertijden kloppen

De puntjes op de rand van het filter geven je een indicatie van de sterkte die je instelt. Dit filter bereikt de maximaal opgegeven sterkte. Ons advies is om op de A(v) stand – dus diafragmavoorkeuze – te fotograferen en eerst voor de maximale sterkte te kiezen. Je kunt de sluitertijd dan aflezen. Als je weet met welke sluitertijd je wilt fotograferen, stel je het filter zo af dat je die sluitertijd kunt aflezen. Lekker makkelijk en geen gedoe op de M-stand. 

Ook geschikt voor video

Het NiSi Enhance ND Vario 1.5-5 stops filter is ook heel geschikt om mee te filmen. Tijdens het filmen ligt de ‘sluitertijd’ vast en mag tijdens de opname niet veranderen. Ook de ISO blijft tijdens het filmen gelijk. Tenzij je met een objectief filmt waarvan je het diafragma traploos kunt instellen, is het variabel ND-filter heel geschikt. Immers, de helderheid van je opname kun je constant houden door indien nodig de sterkte van het variabel filter aan te passen.

Dit is gewoon een heel goed variabel grijsfilter

Overall is de helderheid, details en scherpte en kleuren van uitstekende kwaliteit. Er is sprake van een lichte kleurzweem die eenvoudig is te verwijderen. Echter, hier hebben alle variabele ND-filters last van. De reden hiervoor is dat de camera het effect van twee elkaar overlappende polarisatiefilters probeert te corrigeren.

Eenvoudig schoon te maken en houden

De NiSi filters zijn gemaakt van super glad gepolijst HD-glas en hebben een Nano coating die weerspiegelingen vermindert en chromatische aberratie tegen gaat.

De coating beschermt de filters ook goed tegen water, olie en vuil. Hierdoor is het filter namelijk makkelijker schoon te maken. Dat klinkt misschien technisch, maar levert wel een belangrijke eigenschap op. Aangezien we lang niet altijd met ‘mooi’ weer fotograferen is ook dat een belangrijke eigenschap.

Een mooi voorbeeld is de spray die aan de kust op je filters kan komen. Een mix van kleine waterdruppels en zout. Bij veel filtermerken krijg je de filters aan de kust met een doekje niet goed schoon. De NiSi filters van veeg je af aan je jas en eventueel ga je nog even met een doekje er over heen. Je hebt direct weer een schoon filter en dus een helder beeld. Natuurlijk spoel je de filters thuis nog even met lauw water onder de kraan af.

De voordelen op een rijtje

We zetten de voordelen nog eens kort op een rijtje:

 • Superhandig variabel grijsfilter
 • Behaalt de aangegeven lichtreductie van 1.5-5 stops
 • Geen ‘X’ in beeld op de maximale sterkte
 • Bijna geen details verloren
 • True to Life kleuren: de kleuren worden natuurlijk weergegeven
 • Details blijven behouden
 • De filters zijn zeer eenvoudig schoon te maken
 • De NiSi filters laten vrijwel geen kleurzweem zien. We hebben het niet gemeten, maar wel getest door met andere filter merken te vergelijken

Zijn er dan geen nadelen?

Natuurlijk zijn er niet alleen maar voordelen. Nu is er een verschil tussen een ‘nadeel’ waardoor je net iets minder prettig werkt en nadelen die zo ernstig zijn dat je niet meer met de apparatuur wil werken. In die laatste categorie hebben we niets gevonden. We vertellen je onze bevindingen in de praktijk:

 • Niet afleesbaar welke sterkte je instelt. Stops worden niet aangegeven, je moet het met puntjes op de rand van het filter doen
 • Vignettering tot 19mm op full frame
 • Echt bruikbaar tot 1 stop onder de maximale sterkte. In de laatste stop zie je afhankelijk van wat je fotografeert sneller wat ‘vlekken’ in het beeld, maar deze zijn in nabewerking goed te verwijderen. Ten opzichte van de meeste andere filters – die een kruis op de maximale sterkte laten zien – is dit een pré.

Conclusie

Het NiSi Enhance ND Vario 1.5-5 stops filter is zeer geschikt als ‘combinatiefilter’. Als je niet zo vaak met filters en dus lange sluitertijden fotografeert en de investering in een kwalitatief goede set met inschuiffilters niet wilt doen, is dit een perfect alternatief.

Dit filter is van een zeer goede kwaliteit en doet wat het belooft. Het behaalt de maximale sterkte, kleurzweem is minimaal, de kleuren worden natuurlijk weergegeven en ook kleine details blijven behouden. Dit kun je overigens bij alle NiSi filters verwachten. Bij veel A-merken zie je dat hun variabele ND filter in de buurt van of op de maximale sterkte een kruis in beeld heeft. Dit filter heeft daar geen last van, al zien we wel enkele ‘vlekken’ die achteraf eenvoudig zijn te verwijderen. Dit is nu eenmaal een ‘bij-effect’ van een variabel ND-filter. Verder is het filter eenvoudig te plaatsen en eenvoudig af te stellen. De prijs-kwaliteitverhouding is zeker ten opzichte van andere ND-vario filters gunstig te noemen.

NiSi filters zijn pure kwaliteit. De filters zijn ten opzichte van een aantal andere filterfabrikanten premium geprijsd maar je krijgt er dan ook een premium product voor. De NiSi filters zijn van een duurzame kwaliteit en dat zie je terug, of eigenlijk juist niet terug. De details in de foto blijven behouden en de kleuren zijn zoals NiSi dat zelf noemt “True To Life”.

Filters kopen

Wil je dit NiSi Enhance ND Vario 1.5-5 stops bestellen? Er zijn verschillende maten van 40.5mm tot en met 95mm, afhankelijk van de diameter van je objectief. Kijk maar eens in onze webshop.

Workshops waarin je met filters werkt

Wil je ontdekken hoe het fotograferen met filters is? Niet alleen met lange sluitertijden fotograferen, maar ook belichtingsproblemen met grote contrasten verminderen? Wij hebben praktische workshops voor jou. Je kunt de NiSi filters testen en we hebben maar liefst 6 complete sets van NiSi ter beschikking. Dit zijn sets met een filterhouder en inschuiffilters, dus geen variabel ND-filter. Je ontdekt precies hoe de filters werken en wat je er technisch en creatief gebied mee kunt doen.

Vind je het leuk om met ons in de gebieden te fotograferen waar we dit filter hebben getest? In groepen van maximaal 10 deelnemers en met 2 professionele fotografen die jou begeleiden ga je op pad.

Gemaakt met het NiSi Enhanced ND-vario 1.5-5 stops filter

Wil je meer weten over het fotograferen met lange sluitertijden? Eerder schreven we een artikel voor onze website.

OVER BETERE LANDSCHAPSFOTO

Wij zijn Betere Landschapsfoto, hoe kunnen we jou helpen aan mooiere en betere fotografie

Wij zijn Frank en Yvonne en samen zijn wij Betere Landschapsfoto. Vol passie en enthousiasme begeleiden we beginnende tot gevorderde fotografen bij alles wat je kunt ontdekken over macrofotografie, landschapsfotografie of kustfotografie. We organiseren een breed scala aan workshops, cursussen, coachingstrajecten en inspirerende lezingen.

Alle grote en kleine landschappen hebben een grote aantrekkingskracht op ons. Met de juiste techniek gaan we op zoek mooie plekken om sfeervolle beelden vast te leggen. En dat delen we graag met andere fotografen. Om ze verder te helpen in hun fotografie. Zien dat andere fotografen zich ontwikkelen met onze hulp, daar krijgen wij energie van!

Betere Landschapsfoto is officieel dealer van Leofoto, NiSi, Lensbaby, Kenko en Think Tank.

Heb je nog vragen over dit artikel? Stel ze in de reacties zodat we je kunnen helpen.

Heb je nog vragen over onze workshops? Stel ze via deze pagina. Of download hier ons gratis e-book “Betere foto’s in 9 simpele stappen“.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *