NiSi heeft de NiSi V6 filterhouder uitgebracht. Dit is een upgrade ten opzichte van de vorige versie. Ontdek de verschillen en verbeteringen.

Kort samengevat

Ook na de uitgebreide test wordt onze eerste indruk bevestigd. De nieuwe NiSi V6 filterhouder is een kwalitatief hoogwaardig product dat ook nog eens erg gebruiksvriendelijk is. De filterhouder is eenvoudig op een objectief te plaatsen. En de filters passen perfect in de filterhouder. Na honderden keren gebruik blijven de filters perfect zitten en zakken ze niet weg. De NiSi V6 filterhouder is een verbetering ten opzichte van het vorige model, de V5Pro die ook al goed bekend stond. De kwaliteit van het materiaal is zeker zo goed en het gebruiksgemak is flink toegenomen. Een aanrader!

In de test: NiSi filterhouder V6

We testen voor jouw de NiSi V6 filterhouder. Deze volledige review is ontstaan na een uitgebreide test van ongeveer 10 dagen aan de Nederlandse en Franse kust én in de Hoge Venen.

De NiSi V6 filterhouder

De verpakking ziet er mooi en degelijk uit. Als je de verpakking opent valt meteen op dat je meer krijgt dan alleen de V6 filterhouder. Deze wordt met 4 adapterringen in de maten 82, 77, 72 en 67mm geleverd. Met de standaard 82mm op de houder heb je direct 4 van de meest voorkomende diameters in huis. Verder zit een 86mm polarisatiefilter en gratis opbergtas in de doos.

Merk op dat de V6 filterhouder in 2 soorten te verkrijgen is. Je hebt de V6 Pro CPL kit en de V6 Landscape NC CPL Kit. Het verschil zit in het polarisatiefilter. In de landschapsvariant worden de kleuren iets natuurlijker weergegeven. Wij adviseren deze versie aan alle natuurfotografen.

Onze ervaring met filters en filterhouders

Vanaf 2010 werken we met filters. Sinds toen hebben we zelf met drie verschillende merken gewerkt. En tijdens de workshops komen we nog meer merken tegen. We werken altijd met filters omdat ons dat enorm helpt in de fotografie, op zowel technisch als creatief gebied. We kiezen altijd voor kwalitatief goed materiaal. Dat geldt niet alleen voor de filters maar ook toebehoren zoals filterhouder en dergelijke. Sinds 2019 zijn we ambassadeur en dealer van NiSi. Deze review bevat onze persoonlijke mening.

Deze foto is gemaakt met NiSi filters

Wat is nieuw aan de V6 filterhouder van NiSi

Je vraagt je misschien af of een nieuwe filterhouder nodig is. De V5 Pro is echt wel goed. Maar NiSi heeft toch nog een aantal verbeteringen weten aan te brengen:

 • Filters zijn nog eenvoudiger te plaatsen omdat de filterslots opnieuw zijn ontworpen
 • De filterhouder valt nooit meer op de grond door de introductie van een nieuw schroefje
 • De V6 filterhouder past probleemloos op grote objectieven met een diameter van 82mm
 • Het polarisatiefilter is eenvoudig te plaatsen en te verwijderen
NiSi heeft complete filter kits

Met het onderste schroefje zet je de filterhouder vast. Draai je het schroefje iets losser, dan kun je de filterhouder onder een hoek plaatsen. Erg handig voor als de horizon niet recht is.

De NiSi V6 filterhouder in de praktijk

De NiSi V6 filterhouder werd door ons voornamelijk op de stranden in Nederland en Frankrijk getest. De reden hiervoor is dat zand en zout de soepele werking van menig filterhouder aantasten. We kunnen je vertellen dat we daar geen last van hebben gehad. Mocht je er een keer tegen aan lopen, spoel de filterhouder dan gewoon onder de kraan met water en eventueel een druppeltje afwasmiddel af. Laat de houder daarna goed drogen.

Makkelijk plaatsen van filters

De filterhouder is eenvoudig op de adapterring op het objectief te plaatsen. Met het nieuwe schroefje zet je de V6 filterhouder vast. Je kunt het schroefje ook iets losser laten, daardoor is de filterhouder onder een hoek te draaien. Dat is vooral handig als de horizon niet horizontaal in beeld staat.

De filters zijn eenvoudig te plaatsen

De filters glijden erg makkelijk in de filterhouder. Dat komt door de nieuw ontwikkelde filterslots. Je zou bijna denken dat de filters er aan de onderkant weer uitvallen. Gedurende onze test hebben we met een afwisselend aantal filters in de filterhouder gewerkt en die ook steeds op de omstandigheden afgesteld. Dat deden we tientallen, zo niet honderden keren. Het werkt gewoon perfect.

Weinig tot geen lichtlekkage

Het polarisatiefilter past precies in de filterhouder waardoor de voorkant vlak is. De grijsfilters en grijs verloopfilters kunnen dicht bij elkaar worden geplaatst. Met de afdichtingsring achter op de grijsfilters is er zelfs geen lichtlekkage. Nu hebben we dat laatste niet wetenschappelijk getest maar het zes stops filter verlengde de sluitertijd met zes stops en het 10 stops filter met 10 stops. De filters doen dus ook waarvoor ze zijn gemaakt.

Weinig tot geen lichtlekkage met NiSi filters

Ook 100mm filters van andere merken passen perfect in de V6 filterhouder. Zo lang ze maar 2mm dik zijn.

De voordelen op een rijtje

 • Door het nieuwe schroefje valt de filterhouder niet meer op de grond
 • Toch is de filterhouder heel eenvoudig onder een hoek te plaatsen
 • De nieuwe filterslots maken het mogelijk om de filters eenvoudig te plaatsen
 • Hierdoor zijn de filters ook gemakkelijk en zeer precies te positioneren
 • Geen vignettering tot op 16mm brandpuntafstand op een full frame camera
 • Het polarisatiefilter kan eenvoudig worden geplaatst en verwijderd
 • Het polarisatiefilter kan heel eenvoudig worden afgesteld
 • De grijsfilters en grijs verloopfilters zijn eenvoudig te verwijderen
 • Past op objectieven met een diameter van 49mm tot en met 82mm
 • 100mm brede filters van andere merken passen ook in de V6 filterhouder van NiSi

Zijn er dan geen nadelen?

Natuurlijk zijn er niet alleen maar voordelen. Nu is er een verschil tussen een ‘nadeel’ waardoor je net iets minder prettig werkt en nadelen die zo ernstig zijn dat je niet meer met de apparatuur wilt werken. In die laatste categorie hebben we niets gevonden. We vertellen je onze bevindingen in de praktijk:

 • De schroefjes van de filterhouder zitten dicht bij elkaar. Met het ene schroefje plaats je de filterhouder, met het andere schroefje zet je de filterhouder vast. Zeker in het begin zul je beide schroefjes uit elkaar moeten houden om te voorkomen dat je filterhouder op de grond valt. In een volgende versie zien we graag een oplossing met 1 gecombineerd schroefje. Voor het 150mm systeem is dit al beschikbaar
 • De opbergtas en lenscap zijn nog voor verbetering vatbaar. In de opbergtas passen geen filters. Daarvoor heb je een grotere tas nodig. En de lenscap past maar op 1 kant van het polarisatiefilter

Levering van de NiSi V6 filterhouder

Je kunt de V6 filterhouder los kopen in een zogenaamde filterhouder kit. Hierin zit de filterhouder, maar liefst 4 adapterringen van 82, 77, 72 en 67mm, een polarisatiefilter en de opbergtas. De filterhouder kit is in 2 varianten verkrijgbaar, in een standaard versie en de versie voor landschapsfotografie. In de versie voor landschapsfotografie zit een iets ander polarisatiefilter dat de kleuren natuurgetrouwer weergeeft.  

Deze filterhouder kit is ook ideaal als je losse filters wilt kopen of met grijsfilters of grijsverloopfilters van een ander merk wil werken. Zo lang de filters 100mm breed en 2mm dik zijn kan dat. Je kunt de filterhouder en filters bij ons bestellen. Lees daarvoor nog even verder.

De handige NiSi starterkit

Conclusie

Met de V6 filterhouder levert NiSi topkwaliteit. De houder is eenvoudig te bevestigen op de adapterring. Nog belangrijker is dat de filters erg eenvoudig te positioneren zijn zonder dat ze uit de filterhouder vallen.

Het gebruiksgemak en veiligheid is toegenomen omdat je de filterhouder eenvoudig kunt vastzetten wat vallen voorkomt. En dat zonder dat je functionaliteit verliest. Ten opzichte van filterhouders van andere merken is dat een voordeel. Als je al een filterhouder van een ander merkt hebt kunnen we ons voorstellen dat je niet direct overstapt. Ben je op zoek naar een nieuwe houder of filters kijk dan zeker naar NiSi.

filterhouder kit en filters bestellen

Wil je de filterhouder en filters bestellen, kijk dan hier even verder.

Workshop Fotograferen met Lange Sluitertijden

Wil je meer weten en in de praktijk ervaren hoe je met filters fotografeert? Kom dan naar onze workshops. De workshops zijn praktisch opgezet en we werken met maximaal 10 deelnemers. Er zijn dus maximaal 5 deelnemers per fotograaf. We kunnen fotografen met meer én minder ervaring in dezelfde workshop ontvangen.

In de workshop ‘Kustfotografie Fotograferen met lange sluitertijden‘ en ontdek hoe je de filters voor jou kunt laten werken.

20191215 G8A0615 Betere Landschapsfoto

Heb je al meer ervaring in het fotograferen met filters? Kies dan voor de ‘Masterclass kustfotografie met lange sluitertijden‘.

AAF4826 Betere Landschapsfoto

En voor het verbeteren van je compositie kies je voor ‘Landschapsfotografie Compositie en sfeer‘.

Workshop Landschapsfotografie Noord Brabant 8 Betere Landschapsfoto

Mochten de data van een groepsworkshop niet in je agenda passen, kijk dan eens naar de privéworkshops.

Wil je meer weten over het fotograferen met lange sluitertijden? Daarover schreven we onlangs een artikel voor onze website. Misschien heb je ook interesse in onze review over de NiSi filters.

e book betere fotos in 7 stappen 1 Betere Landschapsfoto

OVER BETERE LANDSCHAPSFOTO

Wij zijn Betere Landschapsfoto, hoe kunnen we jou helpen aan mooiere en betere fotografie

Wij zijn Frank en Yvonne en samen zijn wij Betere Landschapsfoto. Met passie en enthousiasme bieden wij begeleiding aan zowel beginnende als gevorderde fotografen, waarbij we alles verkennen wat er te ontdekken valt op het gebied van macrofotografie, landschapsfotografie en kustfotografie.

We organiseren een breed scala aan workshops, cursussen, coachingstrajecten en inspirerende lezingen in Nederland, België en Noord-Frankrijk.

Zowel grote als kleine landschappen oefenen een sterke aantrekkingskracht op ons uit. Met de juiste – creatieve – technieken zoeken we naar prachtige locaties om sfeervolle beelden vast te leggen. We delen graag onze kennis en ervaring met jou om je te ondersteunen in je fotografische reis. Het geeft ons energie om jou als natuurfotograaf te zien groeien met onze begeleiding.

Heb je nog vragen over dit artikel? Stel ze in de reacties zodat we je kunnen helpen.

Heb je nog vragen over onze workshops? Stel ze via deze pagina.

Download hier ons gratis e-book “Betere foto’s in 9 simpele stappen“.

Of schrijf je hier in voor onze tweewekelijkse mail met tips, inspiratie en aanbiedingen.

4 Comments for “Review NiSi filterhouder V6

  • Hoi Wim,

   We hebben de V6 filterhouder zelf op groothoeklenzen tot en met 16mm getest. Daarbij zagen we geen vignettering. Uitgaande van de DX-sensor in jouw camera zou je in theorie tot 11mm kunnen gaan. Echter, we weten niet hoe ver het schroefdraad van de diverse objectieven naar voren uitsteekt. Er zijn enorm veel verschillende groothoeklenzen te koop. Mogelijk zie je op 11-12mm toch iets van vignettering. Als je dat 100% wilt voorkomen, kun je het beste de filterhouder meenemen als je een objectief aanschaft, dan zit je zeker goed.

  • Hoi Wim. NiSi geeft geen specifieke V6 filters. Alle 100mm brede en 2mm dikke filters passen in de filterhouder. Uitgaande van de NiSi V6 filterhouder kun je heel eenvoudig de schroefjes op de filterhouder aandraaien. Dat los het op. Alvast weer veel plezier met fotograferen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *