Onlangs schreven we een review over de NiSi V7 filterhouder. Wat ons betreft een topproduct. Wat onder andere opviel was de goede kwaliteit van de filterhouder en dat de filters eenvoudig te positioneren zijn. Omdat we al een tijdje met de filters van NiSi fotograferen, verdienen die filters ook een review. Lees onze review over de NiSi filters.

Kort samengevat

De NiSi filters zijn aan een uitgebreide test onderworpen. Een test die nu al 3 jaar duurt en nog steeds niet is afgesloten. In deze periode fotografeerden we al honderden keren met de NiSi filters. Onze conclusie is dat de filters krasvast zijn en eenvoudig schoon te maken. Het optische glas is sterk en door de NiSi Nano Coating worden de kleuren natuurlijk weergegeven. Ook blijven kleine details en scherpte behouden. En zeker zo belangrijk is dat de filters eenvoudig te gebruiken zijn. Echt een aanrader voor als je op zoek bent naar kwalitatief goede filters waar je jarenlang plezier van hebt.

Een complete NiSi filter kit

Onze ervaring met filters en filterhouders

Vanaf 2010 fotograferen we met filters. Sinds toen hebben we zelf met 3 verschillende A-merken gewerkt. We werken altijd met filters omdat ons dat enorm helpt in de natuurfotografie, op zowel technisch als creatief gebied. We kiezen altijd voor kwalitatief goed materiaal. Dat geldt niet alleen voor de filters maar ook toebehoren zoals filterhouder en dergelijke. Sinds 2019 zijn we ambassadeur en dealer van NiSi. Deze review bevat onze persoonlijke mening.

In de test

NiSi maakt een groot aantal filters. Wij hebben de filters voor het 100mm systeem getest. Dit systeem wordt wereldwijd het meeste gebruikt. In de test werkten wij met 9 verschillende filters:

Dit zijn de belangrijkste filters volgens ons. Verder werkten we met het:

algemene indruk

Elk filter wordt geleverd in een mooi doosje met daar in een stevig kunststof hoesje. Je ziet dat NiSi er waarde aan hecht dat de filters onbeschadigd bij jou terecht komen en dat je ze ook netjes in je fototas kunt vervoeren.

NiSi werkt met een eigen coating die NiSi Nano coating heet. De filters zijn van optisch glas gemaakt en hebben aan beide kanten een water proofing. Daardoor zijn de filters makkelijk schoon te maken.

NiSi beschermt je filter aan twee kanten tegen water, stof en vuil

De belangrijkste kernmerken van NiSi filters

De belangrijkste voordelen van de NiSi filters zijn:

 • True to Life kleuren. De kleuren worden natuurlijk weergegeven. Als er al een kleurzweem is, is die bijna niet te herkennen
 • Hoge definitie: elk filter bestaat uit een aantal laagjes en toch zie je enorm veel details in de foto’s terug. Details gaan dus bijna niet verloren. Deze filters zijn dan ook uitermate geschikt op de moderne camera’s die veel megapixels hebben
 • Weinig reflectie. Door de constructie en coating zie je vrijwel geen relfectie als je tegen de zon in fotografeert
 • Geen vignettering door de filters
 • De filters zijn erg makkelijk in de filterhouder te plaatsen.

De praktijk – Aan het werk

In de landschapsfotografie en kustfotografie werken wij bijna altijd met filters. We zetten ze naar wens in en schromen niet om tijdens een fotoshoot regelmatig van filters te wisselen. De filters honderden keren ingezet en er zijn veel foto’s mee gemaakt. We kunnen gerust schrijven dat we de filters door en door kennen. We zetten de belangrijkste kenmerken op een rijtje.

Echte kleuren

Een wetenschappelijke test laten we graag aan de specialisten over. We bekijken liever zelf hoe de filters in de praktijk werken. De NiSi filters geven de kleuren vrijwel zonder kleurzweem weer. Dat betekent dat het licht vrijwel niet van kleur verandert op het moment dat het door het filter heen gaat. Als we de NiSi filters vergelijken met de filters van andere A-merken zien we dus bijna geen kleurzweem. NiSi is hierin net iets beter.

Details blijven behouden

Ook blijven details goed behouden. In sommige gevallen fotograferen we tegelijkertijd met een polarisatiefilter, grijsfilter en 2 grijs verloopfilters. Toch blijven de kleine details goed zichtbaar.

Weinig reflecties

De glazen filters buigen natuurlijk niet. In de filterhouder worden ze dicht bij elkaar geplaatst waardoor er nauwelijks of zelfs geen sprake is van lichtlekkage. We zien dan ook nauwelijks reflecties. Ook hier schrijven we een dikke plus op.

Geen reflecties met NiSi filters

Krasvast

De filters zijn gemaakt van het Duitse Schott-glas. Dit glas, inclusief de coating, is erg krasvast. We zijn in enkele gevallen niet zo heel netjes met de filters omgegaan om de claim van NiSi te testen. We hebben er zand over gewreven en de filters los in de fototas vervoerd. Bij Frank zitten ze ook wel eens los in zijn jaszak. Tijdens de test kwam hij er achter dat er ook nog een imbussleuteltje bij zat. En toch waren er geen beschadigingen te zien.

Eenvoudig schoon te maken en houden

De NiSi filters zijn gemaakt van super glad gepolijst optisch glas en hebben een Nano coating die weerspiegelingen vermindert en chromatische aberratie tegen gaat.

De coating beschermt de filters ook goed tegen water, zand, zout, olie en vuil. Hierdoor is het filter ook makkelijker schoon te maken. Dat klinkt misschien technisch maar is wel een belangrijke eigenschap. En aangezien we lang niet altijd met ‘mooi’ weer fotograferen, hebben we er vaak profijt van.

Een mooi voorbeeld is de spray die aan de kust op je filters kan komen. Een mix van kleine waterdruppels en zout. Bij veel filtermerken krijg je de filters aan de kust met een doekje niet goed schoon. De NiSi filters veeg je af aan je jas en eventueel ga je nog even met een doekje er over heen. Je hebt direct weer een schoon filter en dus een helder beeld. Natuurlijk spoel je de filters thuis nog even met lauw water onder de kraan af.

alle voordelen op een rijtje

We zetten de voordelen nog eens kort op een rijtje:

 • Er gaan bijna geen details verloren
 • True to Life kleuren: de kleuren worden natuurlijk weergegeven
 • De filters zijn krasvast
 • De filters zijn zeer eenvoudig schoon te maken
 • De NiSi filters laten vrijwel geen kleurzweem zien. We hebben het niet gemeten, maar wel getest door met andere filtermerken te vergelijken
 • De filters verbuigen niet
DSC1267 Betere Landschapsfoto

Zijn er dan geen nadelen?

Natuurlijk zijn er niet alleen maar voordelen. Nu is er een verschil tussen een ‘nadeel’ waardoor je net iets minder prettig werkt en nadelen die zo ernstig zijn dat je niet meer met de apparatuur wilt werken. In die laatste categorie hebben we niets gevonden. We vertellen je onze bevindingen in de praktijk:

 • Het polarisatiefilter is iets kras gevoeliger dan de andere filters. Dat los je echter eenvoudig op door het na gebruik steeds netjes op te bergen. Als je het in je tas laat slingeren maak je vanzelf wel een keer krassen
 • De filters zijn van glas en kunnen kapot gaan als ze vallen. Dit risico weegt niet op tegen het kwaliteitsverschil ten opzichte van kunststof filters. Mocht een filter op zand of gras vallen dan heb je grote kans dat het filter onbeschadigd is

Conclusie

NiSi filters zijn pure kwaliteit. De filters zijn ten opzichte van een aantal andere filterfabrikanten premium geprijsd. Je krijgt dan ook een premium product. De NiSi filters zijn van een duurzame kwaliteit en dat zie je terug, of eigenlijk juist niet terug. De details in de foto blijven behouden en de kleuren zijn zoals NiSi dat zelf noemt: True To Life.

We kunnen ons voorstellen dat als je nu met een ander merk fotografeert, niet direct overstapt. Maar je kunt beginnen met het vervangen van één filter. Je zult als snel overtuigd raken van de kwaliteit. Samen met  de V7 filterhouder levert NiSi een topproduct.

We zullen de komende tijd de filters individueel aan een uitgebreide test onderwerpen. Daarover zul je nog meer lezen in ons fotografieblog.

Alles weten over de producten van NiSi?

Bekijk dan onze artikelen:

Welke filters heb je nodig

Er zijn veel soorten filters verkrijgbaar. Inmiddels hebben we onze voorkeur. In dit artikel stellen we een aantal filters voor die wij als natuurfotograaf vaak gebruiken. Misschien zijn ze ook geschikt voor jou.

Alles wat je over het fotograferen met lange sluitertijden en filters  wilt weten

In het e-book ‘Fotograferen met lange sluitertijden en filters’ leggen we in detail uit hoe filters werken, wanneer je ze gebruikt en hoe je de filters nauwkeurig plaatst. En nog belangrijker, aan de hand van verschillende voorbeelden krijg je duidelijke uitleg over het fotograferen met lange sluitertijden.

E Book Fotograferen Met Lange Sluitertijden 8 Betere Landschapsfoto

E-book Fotograferen met lange sluitertijden en filters in het kort

✅Meer dan 80 pagina’s over hoe je met filters mooie foto’s met lange sluitertijden maakt
✅Hoe filters belichtingsproblemen voor je oplossen, zelfs als je niet met lange sluitertijden fotografeert
✅Ontdek de toegevoegde waarde van lange sluitertijden in je foto’s
✅Ontdek hoe je foto’s met lange sluitertijden maakt
✅Ontdek de toegevoegde waarde van een lange sluitertijd aan de compositie en sfeer in je foto’s
✅Tientallen voorbeelden met inclusief gedetailleerde instellingen en gebruikte filters zodat je exact weet hoe wij onze foto’s maken
✅Heldere uitleg die werkt in de praktijk
✅Concreet inzicht in onze workflow
✅Kaart met sluitertijden
✅Stappenplan van set-up naar foto met lange sluitertijden

Filters bestellen

Wil je deze NiSi filterhouder of filters bestellen. Kijk dan in onze webshop. Heb je nog vragen? Neem dan eerst met ons contact op.

workshops waarin je met filters werkt

Wij hebben praktische workshops voor jou. Er zijn maximaal 10 deelnemers. We kunnen fotografen met meer én minder ervaring in dezelfde workshop ontvangen. Want je krijgt 1-op-1 begeleiding in de workshops. Je kunt de NiSi filters testen en we hebben maar liefst 6 sets beschikbaar. Inmiddels hebben we samen meer dan 20 jaar ervaring in het fotograferen met camerafilters. Je ontdekt precies hoe de filters werken en wat je er technisch en creatief gebied mee kunt doen.

hoe maak je foto's met lange sluitertijden

Je kunt ook voor een van de andere workshops aan de kust kiezen. Deze workshops richten zich niet specifiek op het gebruik van de filters omdat de workshops een ander thema hebben. Maar je kunt nog steeds een NiSi filterkit testen en we geven je een goed advies.

fotograferen aan de kust

Wil je eerst meer weten over het fotograferen met lange sluitertijden? Daarover schreven we onlangs een artikel voor onze website.

e book betere fotos in 7 stappen 1 Betere Landschapsfoto

OVER BETERE LANDSCHAPSFOTO

Wij zijn Betere Landschapsfoto, hoe kunnen we jou helpen aan mooiere en betere fotografie

Wij zijn Frank en Yvonne en samen zijn wij Betere Landschapsfoto. Vol passie en enthousiasme begeleiden we beginnende tot gevorderde fotografen bij alles wat je kunt ontdekken over macrofotografie, landschapsfotografie of kustfotografie. We organiseren een breed scala aan workshops, cursussen, coachingstrajecten en inspirerende lezingen.

Alle grote en kleine landschappen hebben een grote aantrekkingskracht op ons. Met de juiste techniek gaan we op zoek mooie plekken om sfeervolle beelden vast te leggen. En dat delen we graag met andere fotografen. Om ze verder te helpen in hun fotografie. Zien dat andere fotografen zich ontwikkelen met onze hulp, daar krijgen wij energie van!

Betere Landschapsfoto is officieel dealer van Leofoto, NiSi, Lensbaby, Kenko en Think Tank.

Heb je nog vragen over dit artikel? Stel ze in de reacties zodat we je kunnen helpen.

Heb je nog vragen over onze workshops? Stel ze via deze pagina. Of download hier ons gratis e-book “Betere foto’s in 9 simpele stappen“.

2 Comments for “Review NiSi filters

 1. Hallo Frank

  Ik wil een een filterset gaan aanschaffen en dacht om te beginnen aan de volgende opties:

  6 en 10 stops grijsfilter
  3 stops GND soft filter
  3 stops medium GND filer

  Nu lees ik ook over de 2 stops GND hard filter.
  Wat is jouw advies.

  Mvrgr. Peter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *