NiSi heeft verschillende polarisatiefilters. Ze zijn er niet alleen in verschillende maten maar ook in verschillende uitvoeringen. Zo is er naast het ‘gewone’ camera polarisatiefilter ook een landscape polarisatiefilter. Voor natuurfotografen is dat filter een uitkomst. We hebben het NiSi Landscape CPL filter zoals het ook wel wordt genoemd uitgebreid getest. Is de kwaliteit goed? We deden een praktijktest zodat je weet waar je op moet letten bij de aanschaf van een polarisatiefilter. Ontdek hier onze bevindingen.

Het Nisi Landscape CPL Filter Kort samengevat

Na de test is onze eerste indruk bevestigd. Dit is een kwaliteitsproduct van NiSi. We zijn positief verrast door werking van het polarisatiefilter. Reflecties worden sterk verminderd, de scherpte en detaillering in de foto’s blijft goed en kleuren worden natuurlijk weergegeven.

Het NiSi landscape CPL polarisatiefilter is geschikt voor de NiSI filterhouder

Onze ervaring met camera filters

Vanaf 2010 werken we met filters. Sinds toen hebben we zelf met drie verschillende A-merken gewerkt. En tijdens de workshops komen we nog meer merken tegen. We werken altijd met filters omdat ons dat enorm helpt in de fotografie, op zowel technisch als creatief gebied. We kiezen altijd voor kwalitatief goed materiaal. Sinds 2019 zijn we ambassadeur en dealer van NiSi. Deze review bevat onze persoonlijke mening.

We schreven al eerder diverse artikelen over het fotograferen met filters in de natuurfotografie, waaronder ‘De belangrijkste filters voor landschapsfotografie’.

In de test: NiSi Landscape CPL filter

We testen voor jouw het NiSi CPL landscape filter. Dit polarisatiefilter is speciaal voor de landschapsfotografie ontwikkeld. Het filter heeft alle eigenschappen van de ‘gewone’ polarisatiefilters van NiSi en als extra dat de natuurlijke kleuren nog iets meer worden versterkt.

Deze review is ontstaan nadat we het landscape polarisatiefilter tientallen keren hebben gebruikt.  Het betreft een praktijktest. We fotografeerden met hard en zacht licht, recht tegen de zon in, tijdens mooie zonsondergangen, met regen en vlakke, grijze luchten. Voor ons gaat het er om dat een product doet wat het belooft. We kijken daarbij naar de resultaten die wij er zelf mee behalen.

Gemaakt met het NiSi Landscape CPL filter aan de Opaalkust

Deze foto is gemaakt aan de Opaalkust met het NiSi Landscape CPL polarisatiefilter.

Kenmerken van het Landscape Polarisatiefilter van NiSi

De belangrijkste kenmerken van dit Nisi filter zijn:

 • Vermindert reflecties
 • Versterkt de natuurlijke kleuren in het landschap
 • Eenvoudig in de filterhouder te plaatsen en verstellen
 • Het roterende filter dat in de V6 filterhouder past verandert de richting van polarisatie, wat tot andere beelden leidt
 • Verlengt de sluitertijd met iets meer dan 1 stop en dat is minder dan bij de meeste andere A-merken

Dit vernieuwde NiSi Landscape CPL filter heeft een hoger polariserend vermogen dan standaard polarisatiefilters en kan een bijna volledige polarisatie bereiken van 99.95%. Dit is mogelijk door het gebruik van een Nitto polariserende laag. Hierdoor is de kleurverzadiging en het contrast hoger bij natuurfotografie.

Het filter werkt perfect bij reflecties in water, metaal, glas en bijvoorbeeld in een nat geregend bos. De meeste filters zijn niet geschikt voor het werken met wijde groothoeken. Vaak zie je dat het polariserende deel van het filter niet de hele sensor afdekt waardoor je nare vlekken in je foto vastlegt. We hebben dit NiSi filter ook op de Zeiss Batis 18mm gebruikt en daar vrijwel geen nadelige effecten van ondervonden. Dat komt met name doordat de coating op het filter egaler is en verder doorloopt waardoor de sensor wordt afgedekt.

Polarisatiefilter = meer details + meer kleur

Het NiSi landscape CPL polarisatiefilter lost een belangrijk probleem voor je op. Het gebruik van dit polarisatiefilter vermindert schitteringen van oppervlaktes die je fotografeert. Je zult meer details zien en kleuren worden meer verzadigd weergegeven. Je kunt als het ware ‘door de schittering’ kijken. Je creatieve mogelijkheden nemen toe, want je kunt zelf bepalen in welke mate je de schittering nog wilt laten zien. Dat doe je door aan het filter te draaien.

De mate waarin je het effect van een polarisatiefilter waarneemt is afhankelijk van een paar factoren:

 • De stand van het filter ten opzichte van de zon of andere lichtbron
 • De stand van het polarisatiefilter

Hoe je precies met een polarisatiefilter werkt legden we eerder uit in het artikel ‘Fotograferen van reflecties aan de kust’. Je ziet in dit artikel onder andere een serie foto’s waarvan de eerste zonder polarisatiefilter is gemaakt. Op de daarop volgende foto’s is het polarisatiefilter wel gebruikt en is het polariserende deel steeds meer voor het onderste deel van de foto gedraaid. Je ziet de verzadiging en details toenemen.

Het NiSi Landscape polarisatiefilter in de praktijk

Zoals je net al kon lezen is het filter al tientallen keren door ons gebruikt. We gebruiken het polarisatiefilter vrijwel altijd. Wat ons betreft zijn er nauwelijks situaties te bedenken waarin je het polarisatiefilter niet gebruikt. Zelfs als je denkt dat er geen reflecties zijn, kun je het filter gebruiken. Denk maar eens aan een regenachtige dag in het bos of een zwaar bewolkte dag aan de kust. Zelfs in een droge zomer heeft het landscape CPL filter z’n effect. Maak maar eens een foto van droog gras zonder en mét dit polarisatiefilter en je zult verbaasd zijn over het verschil.

Het NiSi CPL landscape polarisatiefilter is eenvoudig te bevestigen

Je plaatst het CPL landscape polarisatiefilter van NiSi eenvoudig in de adapterring. Het filter ‘valt’ hier als het ware in, zie de foto hieronder.

Het NiSi polarisatiefilter plaats je gemakkelijk in de filterhouder

Als je vervolgens de filterhouder plaatst heb je nog steeds ruimte voor maar liefst 3 grijsfilters of grijsverloopfilters.

Gebruik in de praktijk

Zit het filter eenmaal in de adapterring, dan kun je het filter eenvoudig afstellen door aan 1 of aan beide wieltjes op de adapterring te draaien.

We merken in onze workshops en fotoreizen dat fotografen het wel eens lastig vinden om een polarisatiefilter goed af te stellen. Met goed afstellen bedoelen we dat het filter zijn werking doet waar je wilt. Los van de stand ten opzichte van de zon kun je er voor kiezen om het filter zo af te stellen dat het z’n maximale werking heeft waar jij wilt. Ten opzichte van andere merken is dit polarisatiefilter eenvoudiger af te stellen, omdat de kleuren en details beter worden weergegeven.

De resultaten van de test

De resultaten spreken voor zich. Je ziet hieronder 3 voorbeelden waarin we het Landscape CPL polarisatiefilter hebben gebruikt. We komen keer op keer met minder fletse foto’s thuis, waardoor er minder tijd voor de nabewerking nodig is.

Een foto gemaakt aan de Opalkust met het NIsi Landscape CPL polarisatiefilter

Opaalkust eens een keer anders.

Ook in deze foto is het Landscape CPL polarisatiefilter gebruikt

Lake District in de herfst.

Ook in ons eigen land fotograferen we bijna altijd met het NiSi Landscape CPL filter

Nederlandse kust in Zeeland.

We schreven eerder een artikel over het ‘Fotograferen van reflecties aan de kust’. In dat artikel kun je lezen hoe je in de praktijk met het polarisatiefilter werkt.

Prijs en kwaliteit

Bij aanschaf van een complete filterkit of filterhouder kit wordt het polarisatiefilter meegeleverd. Een los filter is alleen voor het 100mm systeem verkrijgbaar en kost op het moment van schrijven zo’n 90 euro. In combinatie met de filterhouder kost de set voor het 100mm systeem op het moment van schrijven 225 euro en voor het M75 systeem 120 euro.

Wil je meer weten over de andere filters van NiSi? Kijk dan eens naar de ‘Review NiSi filters’ die we eerder schreven.

De voordelen op een rijtje

We zetten alle voordelen nog eens op een rijtje:

 • Vermindert reflecties tot ruim 99%
 • Versterkt de natuurlijke kleuren in het landschap
 • Geen kleurzweem en behoud van details
 • Eenvoudig in de filterhouder te plaatsen en verstellen
 • Het roterende filter dat in de V6 filter houder past verandert de richting van polarisatie, wat tot andere beelden leidt
 • Verlengt de sluitertijd met iets meer dan 1 stop. Bij andere A-merken kan het lichtverlies oplopen tot ruim 2 stops

Naast de hierboven genoemde voordelen valt het Frank vooral op dat hij nog steeds geen krassen op het polarisatiefilter heeft. Daar had hij bij andere A-merken binnen enkele maanden last van.

Zijn er dan geen nadelen?

We vinden dat er een verschil is tussen een ‘nadeel’ waardoor je net iets minder prettig werkt of de resultaten iets minder zijn en nadelen die zo ernstig zijn dat je niet meer met de apparatuur wil werken. In beide categorieën hebben we niets kunnen vinden.

Wel zouden we het slim vinden als NiSi ook voor het M75 systeem een los landscape polarisatiefilter op de markt brengt. Dat geldt ook voor de andere pro Nano HUC CPL filters. Die zijn erg goed, maar de natuurfotograaf kan nog iets beter worden geholpen. Zo’n los filter is heel geschikt voor als je geen complete filterset wilt aanschaffen of bijvoorbeeld op je telelens of macrolens wilt plaatsen.

Conclusie

Dit Landscape CPL polarisatiefilter van NiSi is van topkwaliteit. We zijn positief verrast door de scherpte, en kleuren worden natuurlijk weergegeven. Omdat het werkende deel van het polarisatie ook de hoeken van de sensor bereikt en dus het beeld afdekt, is het ook geschikt om op groothoekobjectieven te gebruiken.

Het filter is verder eenvoudig te bevestigen en naar wens af te stellen. Heb je eenmaal met dit polarisatiefilter gewerkt, dan wil je niet anders meer. In de praktijk zullen we vrijwel altijd met dit filter werken. Op alle locaties en onder alle omstandigheden.

Vergeet niet dat de resultaten die je met dit filter behaalt sterk afhankelijk zijn van de kwaliteit van je eigen objectief en het licht waarin je fotografeert. 

Ook in de macrofotografie kun je het Landscape CPL filter gebruiken

Ook voor deze foto is het NiSi Landscape CPL filter gebruikt.

Ontdekken hoe het polarisatie werkt

In de workshop ‘Kustfotografie met lange sluitertijden’ ontdek je hoe je met filters werkt. Naast het gebruiken van een polarisatiefilter komen het grijsfilter en grijsverloopfilter ook aan de orde. Je zult veel in de praktijk fotograferen, zodat je ervaring kunt opdoen. We hebben maar liefst 5 leensets van NiSi ter beschikking. Als je na de workshop besluit een NiSi filterkit te bestellen krijg je een cash back op de workshop.

hoe speel je met belichting in je foto

Wil je het werken met filters echt goed onder de knie krijgen, kies dan voor een heel weekend. Het weekend ‘Kustfotografie Zeeland’ is heel geschikt om langere tijd met filters te fotograferen.

NiSi filters bestellen

Weet je al hoe het werkt en wil je filters bestellen? Ook dan zit je goed bij ons. Behalve dat we NiSi ambassadeur zijn, zijn we ook officieel dealer.

Overzicht van de NiSi Filter kits V6
Dit is het NiSi Pro Nano HUC CPL filter
Wij zijn Betere Landschapsfoto, hoe kunnen we jou helpen aan mooiere en betere fotografie

Wij zijn Frank en Yvonne en samen zijn wij Betere Landschapsfoto. Vol passie en enthousiasme begeleiden we beginnende tot gevorderde fotografen bij alles wat je kunt ontdekken over macrofotografie, landschapsfotografie of kustfotografie. We organiseren een breed scala aan workshops, unieke fotoreizen, cursussen, coachingstrajecten en inspirerende lezingen.

We trotseren sneeuwlandschappen om de mooiste grafische landschappen vast te leggen. Of staan aan de waterlijn met een zee vol woelige golven voor ons, om de dynamiek van het water te fotograferen. Maar je kan ons ook op een mooie lentedag liggend op de grond aantreffen tussen de vrolijke voorjaarsbloeiers.

Alle grote en kleine landschappen hebben een grote aantrekkingskracht op ons. Met de juiste techniek gaan we op zoek mooie plekken om sfeervolle beelden vast te leggen. En dat delen we graag met andere fotografen. Om ze verder te helpen in hun fotografie. Zien dat andere fotografen zich ontwikkelen met onze hulp, daar krijgen wij energie van!

Betere Landschapsfoto is officieel dealer van Mindshift, NiSi, Lensbaby.

Heb je nog vragen over onze workshops? Stel ze via deze pagina. Of download hier ons gratis e-book “Betere foto’s in 7 simpele stappen“.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *