NiSi heeft verschillende filter systemen. Welk systeem je kiest, is afhankelijk van de diameter van je objectieven. Onlangs testten we het NiSi M75 filter systeem in de praktijk. Het NiSi M75 systeem is geschikt voor objectieven met een diameter van 39 mm tot en met 67mm. Ontdek hier hoe goed het filter systeem in de praktijk is.

Kort samengevat: NiSi M75 filter systeem

We fotograferen alweer enkele jaren met NiSi filters en de filterhouder van het 100mm systeem. Daar zijn we erg tevreden over. We verwachten daarom ook topprestaties van het NiSi M75 filter systeem. En die prestaties worden ook geleverd stellen we na een uitgebreide test vast.

De M75 filterhouder is van hoogwaardig materiaal en is eenvoudig te plaatsen. Door de ‘afgeronde’ hoeken zijn de filters ook nauwkeurig te plaatsen. En over de filters zelf hebben we niets dan lof. Ze zijn van hetzelfde glas gemaakt als de filters voor het 100mm, 150mm en 180mm systeem van NiSi. De filters voor het 100mm systeem hebben we al een paar jaar – zonder problemen – in gebruik. Je mag ervan uitgaan dat de filters voor het NiSi M75 systeem ook jarenlang goed blijven.

Past het NiSi M75 filter systeem op jouw objectieven? Dan hoef je niet te twijfelen. Dit is een aanrader.

AAF6510 Betere Landschapsfoto
NiSi M75 filterhouder met een 3 stops grijs verloopfilter.

In de test: NiSi M75 filter systeem

We testen voor jouw het NiSi M75 filter systeem. Deze volledige review is ontstaan na een uitgebreide test van ongeveer 10 dagen aan de Nederlandse kust. Die is altijd ideaal voor een producttest omdat zand en zoutaanslag de werking van een product kunnen beïnvloeden. Tekortkomingen komen zo snel naar voren.

NiSi M75 filtersysteem: wat zit in de doos

De verpakking ziet er mooi en ziet er degelijk uit. Er zijn verschillende filterkits beschikbaar. In de test gebruikten we de M75 Starter kit. Net als alle andere kits bestaat deze uit:

 • Een filterhouder
 • Het landscape polarisatiefilter
 • Een grijs verloopfilter
 • En minimaal 1 (egaal) grijsfilter, ook wel ND filter genoemd.

Het aantal filters dat je krijgt is afhankelijk van het de filter kit die je bestelt. De andere kits zijn uitgebreider dan de M75 Starter Kit.

Het NiSi m75 filtersysteem is compact

De filter houder en filters worden geleverd in een handige opbergtas. Wat direct opvalt is de compactheid van het NiSi M75 filter systeem. Door de geringe afmetingen van de filters en filterhouder is de opbergtas ook van bescheiden afmetingen. De complete kit neemt dan ook niet veel ruimte in je cameratas in.

Onze ervaring met filters en filterhouders

Vanaf 2010 fotograferen we met filters. We kiezen altijd voor kwalitatief goed materiaal. Dat geldt niet alleen voor de filters maar ook toebehoren zoals filterhouder en dergelijke. Sinds 2019 zijn we ambassadeur en dealer van NiSi. Meestal fotograferen wij met een polarisatiefilter, grijs verloopfilter en grijsfilter. Deze review bevat onze persoonlijke mening.

AAF6589 Betere Landschapsfoto
Maasvlakte, gemaakt met NiSi M75 filterhouder, polarisatiefilter en 3 stop grijsfilter.

De NiSi M75 filterhouder in de praktijk

De filterhouder werd door ons voornamelijk op enkele stranden aan de Zeeuwse kust getest. Regen, wind tegen en sneeuw was ons deel. Dat is ‘ideaal’ weer voor een test. De reden hiervoor is dat water, zand en zout de soepele werking van menig filterhouder aantasten. We kunnen je vertellen dat we daar geen last van hebben gehad. Mocht je er een keer tegen aan lopen spoel de filterhouder dan gewoon onder kraan met water en een druppeltje afwasmiddel af. Laat de houder daarna goed drogen.

Naast het polarisatiefilter passen nog 2 schuiffilters in de filterhouder. Laten we de filters een bekijken.

Geteste filters

Naast de filterhouder hebben we de volgende filters getest:

 • Circulair polarisatiefilter
 • 3 stop medium verloop grijsfilter
 • 6 en 10 stops grijsfilter

Algemene indruk van de filters

Elk filter wordt geleverd in een mooi doosje met daar in een stevig kunststof hoesje. Je ziet dat NiSi er waarde aan hecht dat de filters onbeschadigd bij de fotograaf terecht komen en dat je ze ook netjes in je fototas kunt vervoeren.

NiSi werkt met een eigen coating die NiSi Nano coating heet. De filters zijn van optisch glas gemaakt en hebben aan beide kanten een water proofing.

4 Betere Landschapsfoto

De belangrijkste kernmerken van NiSi filters

De belangrijkste voordelen van de NiSi filters zijn:

 • True to Life kleuren. De kleuren worden natuurlijk weergegeven. Als er al een kleurzweem is is die bijna niet te herkennen.
 • Hoge definitie: elk filter bestaat uit een aantal laagjes en toch zie je enorm veel details in de foto’s terug. Details gaan dus bijna niet verloren. Deze filters zijn dan ook uitermate geschikt op de moderne camera’s die veel megapixels hebben.
 • Weinig reflectie. Door de constructie en coating zie je vrijwel geen reflectie als je tegen de zon in fotografeert
 • Geen vignettering door de filters

Makkelijk plaatsen van filters

De filterhouder is eenvoudig op de adapterring en daarmee op het objectief te plaatsen. Met een schroefje zet je de M75 filterhouder vast. Je kunt het schroefje ook iets losser laten staan. Daardoor is de filterhouder onder een hoek te draaien. Dat is vooral handig als de horizon niet horizontaal is.

NiSi M75 Filterhouder Met Lock Betere Landschapsfoto
Detail van de NiSi M75 filter houder.

De filters glijden erg makkelijk in de filterhouder. Je zou bijna denken dat de filters er aan de onderkant weer uitvallen. Gedurende onze test hebben we met een afwisselend aantal filters in de filterhouder gewerkt en die ook steeds op de omstandigheden afgesteld. Dat deden we tientallen zo niet honderden keren. Het werkt gewoon perfect, de filters vielen er niet uit. Dat gebeurt overigens ook niet bij het 100mm systeem. Een ‘simpele’ filterhouder werkt nog steeds het beste.

Weinig tot geen lichtlekkage

Het polarisatiefilter past precies in de filterhouder waardoor de voorkant vlak is. De grijsfilters en grijsverloopfilter kunnen dicht bij elkaar worden geplaatst. Met de afdichtingsring achter op de grijsfilters is er zelfs geen lichtlekkage. Nu hebben we dat laatste niet wetenschappelijk getest maar het zes stops filter verlengde de sluitertijd met zes stops en het 10 stops filter met 10 stops. De filters doen dus ook waarvoor ze zijn gemaakt.

De praktijk – Aan het werk

In de landschapsfotografie en kustfotografie fotograferen wij bijna altijd met filters. We zetten ze naar wens in en schromen niet om tijdens een fotoshoot regelmatig van filters te wisselen. De filters zijn allemaal tientallen keren ingezet en zijn er veel foto’s mee gemaakt. We kunnen gerust schrijven dat we de filters door en door kennen.

Het mooie is dat de filters van het NiSi M75 filter systeem van hetzelfde glas zijn gemaakt als de 100mm NiSi filters. En daar fotograferen we enkele keren per week zelf mee. Los van deze test hebben we dus meer dan voldoende positieve ervaringen met de NiSi filters. We zetten de belangrijkste kenmerken op een rijtje.

AAF6512 Betere Landschapsfoto
Het 3 stops medium grijs verloopfilter.

Echte kleuren

Een wetenschappelijke test laten we graag aan de specialisten over. We bekijken liever zelf hoe de filters in de praktijk werken. De NiSi filters geven de kleuren vrijwel zonder kleurzweem weer. Dat betekent dat het licht vrijwel niet van kleur verandert op het moment dat het door het filter heen gaat. Als we de NiSi filters vergelijken met de filters van andere A-merken zien we dus bijna geen kleurzweem. NiSi is hierin net iets beter.

Weinig reflecties

De glazen filters buigen natuurlijk niet. In de filterhouder worden ze dicht bij elkaar geplaatst waardoor er nauwelijks of zelfs geen sprake is van lichtlekkage. We zien dan ook nauwelijks reflecties. Ook hier schrijven we een dikke plus op.

AAF6766 Betere Landschapsfoto
Dynamiek blijft behouden met het 3 stops grijsfilter.

Krasvast

De filters zijn gemaakt van het Duitse Schott B270 HD-glas. Dit glas – inclusief de coating – is erg krasvast. We zijn in enkele gevallen niet zo heel netjes met de filters omgegaan om de claim van NiSi te testen. We hebben er zand over gewreven en de filters los in de fototas vervoerd. Bij Frank zitten ze ook wel eens los in zijn jaszak. En toch waren er geen beschadigingen te zien. Waar je na veelvuldig gebruik wat ‘krasjes’ gaat zien is aan de randen van de filters waar ze in de filterhouder schuiven. Dat is nooit zichtbaar in de foto’s en alle merken hebben hier ‘last’ van.

Eenvoudig schoon te maken en houden

De NiSi filters zijn gemaakt van super glad gepolijst HD-glas en hebben een Nano coating die weerspiegelingen vermindert en chromatische aberratie tegen gaat.

De coating beschermt de filters ook goed tegen water, olie en vuil. Dat klinkt misschien technisch, maar levert wel een belangrijke eigenschap op. De filters zijn eenvoudig schoon te maken. En aangezien we lang niet altijd met ‘mooi’ weer fotograferen is ook dat een belangrijke eigenschap.

Een mooi voorbeeld is de spray die aan de kust op je filters kan komen. Een mix van kleine waterdruppels en zout. Bij veel filtermerken krijg je de filters aan de kust met een doekje niet goed schoon. De NiSi filters van veeg je af aan je jas en eventueel ga je er nog even met een doekje er over heen. Je hebt direct weer een schoon filter en dus een helder beeld. Natuurlijk spoel je de filters thuis nog even met lauw water onder de kraan af.

De voordelen op een rijtje

We zetten de voordelen nog eens kort op een rijtje:

 • Degelijke filterhouder van aluminium
 • Het polarisatiefilter is eenvoudig af te stellen
 • Details blijven behouden
 • True to Life kleuren: de kleuren worden natuurlijk weergegeven
 • De filters zijn krasvast
 • De filters zijn zeer eenvoudig schoon te maken
 • De NiSi filters laten vrijwel geen kleurzweem zien. We hebben het niet gemeten, maar wel getest door met andere filtermerken te vergelijken
 • De filters verbuigen niet
NiSi M75 Lensbag 2 Betere Landschapsfoto

Zijn er dan geen nadelen?

Natuurlijk zijn er niet alleen maar voordelen. Nu is er een verschil tussen een ‘nadeel’ waardoor je net iets minder prettig werkt en nadelen die zo ernstig zijn dat je niet meer met de apparatuur wilt werken. In die laatste categorie hebben we niets gevonden. We vertellen je onze bevindingen in de praktijk:

 • Het polarisatiefilter is iets kras gevoeliger. Dat los je echter eenvoudig op door het na gebruik steeds netjes op te bergen. Als je het in je tas laat slingeren maak je vanzelf wel een keer krassen.
 • De filters zijn van glas en kunnen kapot gaan als ze vallen. Dit risico weegt niet op tegen het kwaliteitsverschil ten opzichte van kunststof filters. Mocht een filter op zand of gras vallen, dan heb je grote kans dat het filter onbeschadigd is.

Conclusie

Het NiSi M75 filter systeem is van topkwaliteit. De M75 filterhouder is van hoogwaardig materiaal en is eenvoudig te plaatsen. De filters plaats je eenvoudig in de filterhouder en ze vallen er niet uit.

De glazen filters zijn ten opzichte van een aantal andere filterfabrikanten premium geprijsd maar je krijgt er dan ook een premium product voor. De NiSi filters zijn van een duurzame kwaliteit en dat zie je terug, of eigenlijk juist niet terug. De details in de foto blijven behouden en de kleuren zijn zoals NiSi dat zelf noemt True To Life. Het polarisatiefilter zit in de filterhouder en laat zich eenvoudig afstellen.

Heb je objectieven met een diameter van 39mm tot maximaal 67mm? Dan is dit een goede zeer keuze waar je geen spijt van krijgt.

Welke filters heb je nodig

Er zijn veel soorten filters verkrijgbaar. Weet je niet precies was je nodig hebt? In de keuzehulp begeleiden wij je naar de het juiste systeem. En weet je nog niet welke filters je nodig hebt? Neem dan de keuzehulp voor het M75 systeem eens door.

Filters direct bestellen

Wil je deze NiSi filterhouder of filters bestellen? Kijk dan in onze webshop. Waarschijnlijk heb je nog adapterringen nodig om de filterhouder op je objectief te plaatsen. Alleen als je objectieven allemaal een diameter van 67mm hebben, is dat niet nodig.

M75 Betere Landschapsfoto kit

Met de importeur van NiSi stelden wij voor het M75 systeem een filterkit samen met onze favoriete filters. Weet je waarom ze favoriet zijn? Omdat we meer dan 90% van onze foto’s met deze filters maken. Deze filterkit is nergens anders verkrijgbaar. De NiSi M75 Betere Landschapsfoto Compleet kit bestaat uit:

 • M75 filterhouder
 • Landcape polarisatiefilter
 • 2 Stops hard verloop filter
 • 3 Stops grijsfilter
 • 6 Stops grijsfilter
 • Extra M75 filter pouch voor filters en geheugenkaartjes

Normaal betaal je voor deze combinatie € 312 euro. Bij ons is de Betere Landschapsfoto Compleet kit verkrijgbaar voor 279 euro. Je betaalt geen verzendkosten.

Dia1 Betere Landschapsfoto

Je kunt ook nog voor de Betere Landschapsfoto Ultimate kit kiezen. Je krijgt dan de volgende filters extra:

 • 10 stops grijs filter
 • 3 stops reverse grad filter

Voor de kit betaal je dan geen € 441, maar 399 euro.

Dia2 Betere Landschapsfoto

Praktisch e-book over het fotograferen met lange sluitertijden en filters

In het e-book ‘Fotograferen met lange sluitertijden en filters’ leggen we in detail uit hoe filters werken, wanneer je ze gebruikt en hoe je de filters nauwkeurig plaatst. En nog belangrijker, aan de hand van verschillende voorbeelden krijg je duidelijke uitleg over het fotograferen met lange sluitertijden.

E Book Fotograferen Met Lange Sluitertijden 8 Betere Landschapsfoto

Workshops waarin je met filters fotografeert

Wil je meer weten en in de praktijk ervaren hoe je met lange sluitertijden fotografeert en filters correct toepast? Wil je een kustlandschap in beweging leren lezen, en mogelijkheden voor een dynamische kustfoto leren zien? Of ontdekken hoe je met een sluitertijd van meer dan 30 seconden werkt, zónder dat je de bulbstand gebruikt en zonder dat je met een afstandsbediening werkt? Kom dan naar onze workshops. De workshops zijn praktisch opgezet en er zijn maximaal 10 deelnemers. We hebben samen meer dan 20 jaar ervaring in het fotograferen met camerafilters.

In de workshop ‘Kustfotografie Fotograferen met lange sluitertijden‘ ontdek je hoe je de filters voor jou kunt laten werken.

AAE0374 Betere Landschapsfoto

Je kunt ook voor één van de andere workshops aan de kust kiezen. Deze workshops richten zich niet specifiek op het gebruik van de filters omdat de workshops een ander thema hebben. Maar je kunt nog steeds een NiSi filterkit testen en we geven je een goed advies.

Wil je meer weten over het fotograferen met lange sluitertijden? Daarover schreven we onlangs een artikel voor onze website.

e book betere fotos in 7 stappen 1 Betere Landschapsfoto

OVER BETERE LANDSCHAPSFOTO

Wij zijn Betere Landschapsfoto, hoe kunnen we jou helpen aan mooiere en betere fotografie

Wij zijn Frank en Yvonne en samen zijn wij Betere Landschapsfoto. Vol passie en enthousiasme begeleiden we beginnende tot gevorderde fotografen bij alles wat je kunt ontdekken over macrofotografie, landschapsfotografie of kustfotografie. We organiseren een breed scala aan workshops, cursussen, coachingstrajecten en inspirerende lezingen.

Alle grote en kleine landschappen hebben een grote aantrekkingskracht op ons. Met de juiste techniek gaan we op zoek mooie plekken om sfeervolle beelden vast te leggen. En dat delen we graag met andere fotografen. Om ze verder te helpen in hun fotografie. Zien dat andere fotografen zich ontwikkelen met onze hulp, daar krijgen wij energie van!

Betere Landschapsfoto is officieel dealer van Leofoto, NiSi, Lensbaby, Kenko en Think Tank.

Heb je nog vragen over dit artikel? Stel ze in de reacties zodat we je kunnen helpen.

Heb je nog vragen over onze workshops? Stel ze via deze pagina. Of download hier ons gratis e-book “Betere foto’s in 9 simpele stappen“.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *