NiSi heeft kort geleden de NiSi Macro Focusing Rail NM-180 uitgebracht. Deze macrorail werkt volgens NiSi perfect samen met de eigen close up lens kit. Zoals je weet houden we van praktische tests en dus gingen we aan de slag om deze set te testen. Benieuwd naar de review, lees snel verder…

De Macro focusing rail Kort samengevat

De NiSi Macro Focusing Rail NM-180 is zeer degelijk gebouwd en heel praktisch in gebruik. De macrorail is als stand alone te gebruiken, maar ook op een Arca Swiss compatible statiefkop.

Het maximale bereik waarover de macrorail kan worden verplaatst is 160mm. Per omwenteling legt de rail maar 1,25mm af en is daarmee supernauwkeurig te plaatsen. De bevestigingsklem kan 360 graden worden gedraaid.

Met de NiSi Macro Focusing Rail aan de slag

De NiSi Macro Focusing Rail NM-180 is erg gebruiksvriendelijk en door de stevige bouw verwachten we niet dat er na verloop van tijd speling optreedt. De macrorail werkt perfect in combinatie met de NiSi close up lens kit van 58mm en 77mm.

In de test

Behalve kwalitatief goede filters voor fotografie en film maakt NiSi tegenwoordig ook een macro focusing rail die samen werkt met de close up lens kits van NiSi.

Algemene indruk

De NiSi macro focusing rail wordt geleverd in een stevige kartonnen verpakking. Daar zit behalve de focusing rail zelf een Arca compatible koppelingsplaat en opberghoesje in. De rail is gemaakt van aluminium en is hard geanodiseerd met een roestbestendige afwerking.

Het afstellen van de NiSi macro focusing rail is zeer eenvoudig én zeer nauwkeurig. Bij iedere omwenteling van de knop schuift de rail maar 1,25mm op. Daardoor is het mogelijk om op iedere gewenste plek scherp te stellen. De macrorail kan over een maximale afstand van 160mm worden verplaatst. De bevestigingsklem kan 360 graden worden gedraaid. In principe kun je de rail en daarmee je camera met objectief in oneindig vee posities afstellen. Ga je nauwkeurig te werk, dan zal de scherpte(diepte) perfect zijn.

De bevestigingsplaat van de NiSi Macro Focusing Rail NM-180 kun je 360 graden draaien

De macrorail voelt zeer solide aan. De rail is op twee verschillende manieren te gebruiken:

  • Als ‘stand alone’,  daarvoor worden de 4 verwijderbare pootjes meegeleverd
  • Op een statief, de rail is gemakkelijk te plaatsen omdat ze Arca Swiss compatible is

De praktijk- Aan het werk

Omdat de NiSi macro focusing rail Arca Swiss compatible is, is ze heel snel op een statief met een Arca Swiss compatible statiefkop te plaatsen.

In het gebruik kun je de rail en daarmee je camera en objectief in oneindig veel kleine stapjes verplaatsen. De camera en objectief wordt verplaatst door aan de (inklapbare) schroefknop te draaien.

In de praktijk gebruiken we de rail in combinatie met de NiSi close up lens. Op deze manier is het mogelijk om de scherpte precies te leggen waar we willen.

Ideaal voor focus stacking

Omdat de rail per omwenteling van de knop maar 1,25mm opschuift is het een ideaal hulpmiddel voor focus stacking. De scherpte(diepte) komt precies te liggen waar jij wilt.

In het arboretum

De praktische bruikbaarheid hebben we onlangs in het arboretum getest. Als je vanaf statief werkt, is de macrorail zeer stabiel in het gebruik en zeer nauwkeurig af te stellen. De situatie ter plaatse was niet windstil maar de bijgevoegde foto’s geven je een goede indicatie.

De NiSi Macro Focusing Rail NM-180 in de praktijk

De voordelen op een rijtje

We zetten de voordelen van de NiSi macro focusing rail nog eens kort op een rijtje:

  • Groot bereik van 160mm
  • Per omwenteling schuift de macrorail maar 1,25mm op
  • Gemaakt van aluminium
  • Vertoont geen speling
  • Arca Swiss compatible
  • De bevestigingsplaat kan 360 graden worden gedraaid
  • Zeer praktisch in gebruik

Zijn er dan geen nadelen?

Natuurlijk zijn er niet alleen maar voordelen. Nu is er een verschil tussen een ‘nadeel’ waardoor je net iets minder prettig werkt en nadelen die zo ernstig zijn dat je niet meer met de apparatuur wil werken. In die laatste categorie hebben we niets gevonden, maar we zien wel een praktische beperking.

De macrorail staat op vier pootjes. Als je zonder statief werkt, en daarbij de bevestigingsplaat draait, verplaats je het zwaartepunt en kan je camera ‘omvallen’.  Werk daarom bij voorkeur vanaf statief.

Conclusie

De NiSi Macro Focusing Rail NM-180 is zeer degelijk gebouwd en heel praktisch in gebruik. De macrorail is als stand alone te gebruiken, maar ook op een Arca Swiss compatible statiefkop.

Het maximale bereik waarover de macrorail kan worden verplaatst is 160mm. Per omwenteling legt de rail per omwenteling van de knop maar 1,25mm af en is daarmee super nauwkeurig te plaatsen. De bevestigingsklem kan 360 graden worden gedraaid.

De NiSi Macro Focusing Rail NM-180 is erg gebruiksvriendelijk en door de stevige bouw verwachten we niet dat er na verloop van tijd speling optreedt. De macrorail werkt perfect in combinatie met de NiSi close up lens kit van 58mm en 77mm. Je kunt natuurlijk ook eerst de review van de close up lens kit lezen.

NiSi Macro Focusing Rail NM-180 bestellen

Je kunt de NiSi Macro Focusing Rail NM-180, eventueel in combinatie met een NiSi close up lens kit via ons bestellen.

Workshops macrofotografie

Wil je meer weten en in de praktijk ontdekken hoe je aansprekende macrofoto’s maakt? Dan hebben we een aantal interessante workshops voor jou waarin je veel nieuwe dingen ontdekt. De workshops macrofotografie zijn praktisch opgezet en we werken met maximaal 10 deelnemers. Er zijn dus maximaal 5 deelnemers per fotograaf. We kunnen fotografen met meer én minder ervaring in dezelfde workshop ontvangen.

Over Betere Landschapsfoto

Wij zijn Betere Landschapsfoto, hoe kunnen we jou helpen aan mooiere en betere fotografie

Wij zijn Frank en Yvonne en samen zijn wij Betere Landschapsfoto. Vol passie en enthousiasme begeleiden we beginnende tot gevorderde fotografen bij alles wat je kunt ontdekken over macrofotografie, landschapsfotografie of kustfotografie. We organiseren een breed scala aan workshops, unieke fotoreizen, cursussen, coachingstrajecten en inspirerende lezingen.

We trotseren sneeuwlandschappen om de mooiste grafische landschappen vast te leggen. Of staan aan de waterlijn met een zee vol woelige golven voor ons, om de dynamiek van het water te fotograferen. Maar je kan ons ook op een mooie lentedag liggend op de grond aantreffen tussen de vrolijke voorjaarsbloeiers.

Alle grote en kleine landschappen hebben een grote aantrekkingskracht op ons. Met de juiste techniek gaan we op zoek mooie plekken om sfeervolle beelden vast te leggen. En dat delen we graag met andere fotografen. Om ze verder te helpen in hun fotografie. Zien dat andere fotografen zich ontwikkelen met onze hulp, daar krijgen wij energie van!

Betere Landschapsfoto is officieel dealer van Leofoto, NiSi, Lensbaby en Mindshift.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *