NiSi heeft de NiSi Macro Focusing Rail NM-180 uitgebracht. Deze macrorail werkt volgens NiSi perfect samen met de eigen close up lens kit. Zoals je weet houden we van praktische tests en dus gingen we aan de slag om deze set te testen. Benieuwd naar de review? Lees snel verder…

De Macro focusing rail Kort samengevat

De NiSi Macro Focusing Rail NM-180 is zeer degelijk gebouwd en heel praktisch in gebruik. De macrorail is als stand alone te gebruiken, maar ook op een Arca Swiss compatible statiefkop.

NiSi Macro Focusing Rail NM 180 2 Betere Landschapsfoto

Het maximale bereik waarover de macrorail kan worden verplaatst is 160mm. Per omwenteling legt de rail maar 1,25mm af en is daarmee super nauwkeurig te plaatsen. De bevestigingsklem kan 360 graden worden gedraaid, waardoor je maximaal flexibel bent.

Met de NiSi Macro Focusing Rail aan de slag

De NiSi Macro Focusing Rail NM-180 is erg gebruiksvriendelijk en door de stevige bouw verwachten we niet dat er na verloop van tijd speling optreedt. De macrorail werkt perfect in combinatie met de NiSi close up lens kit van 58mm en 77mm.

Een macro focusing rail wordt ook wel eens macroslede genoemd.

In de test

Behalve kwalitatief goede filters voor fotografie en film maakt NiSi tegenwoordig ook een macro focusing rail die samen werkt met de close up lens kits van NiSi.

Algemene indruk

De NiSi macro focusing rail wordt geleverd in een stevige kartonnen verpakking. Daar zit behalve de focusing rail zelf een Arca compatible koppelingsplaat en opberghoesje in. De rail is gemaakt van aluminium en is hard geanodiseerd met een roestbestendige afwerking.

Het afstellen van de NiSi macro focusing rail is zeer eenvoudig én zeer nauwkeurig. Bij iedere omwenteling van de knop schuift de rail maar 1,25mm op. Daardoor is het mogelijk om op iedere gewenste plek scherp te stellen. De macrorail kan over een maximale afstand van 160mm worden verplaatst. De bevestigingsklem kan 360 graden worden gedraaid. In principe kun je de rail en daarmee je camera met objectief in oneindig veel posities afstellen. Ga je nauwkeurig te werk, dan zal de scherpte(diepte) perfect zijn.

De bevestigingsplaat van de NiSi Macro Focusing Rail NM-180 kun je 360 graden draaien

De macrorail voelt zeer solide aan. De rail is op twee verschillende manieren te gebruiken:

 • Als ‘stand alone’, daarvoor worden de 4 verwijderbare pootjes meegeleverd. Afhankelijk van de hoek waaronder je de camera met objectief plaatst, zal de combinatie minder stabiel staan.
 • Op een statief, de rail is gemakkelijk te plaatsen omdat ze Arca Swiss compatible is. Met een degelijk statief is de combinatie uiterst stabiel.

Nisi Macro focusing rail NM-200S

NiSi bracht ook de NM-200S quick adjustment rail uit. Het belangrijkste kenmerk ten opzichte van de NM-180 is dat je met een knop de macroslede heel eenvoudig en supersnel over een grotere afstand kunt verplaatsen. De totale afstand waarover je de slede kunt verplaatsen is 180mm in plaats van 160mm.

Kwalitatief gezien is er geen merkbaar verschil. In principe kun je met de NM-180 goed uit de voeten. Tenzij je verwacht veel van een macro rail gebruik te maken, dan werkt de NM-200S gewoon sneller.

NiSi Quick Adjustment Macro Focusing Rail 200 S 4 Betere Landschapsfoto

De praktijk- Aan het werk

Omdat de NiSi macro focusing rail Arca Swiss compatible is, is ze heel snel op een statief met een Arca Swiss compatible statiefkop te plaatsen.

In het praktisch gebruik kun je de rail en daarmee je camera en objectief in oneindig veel kleine stapjes verplaatsen. De camera en objectief wordt verplaatst door aan de (inklapbare) schroefknop te draaien.

In de praktijk gebruiken we de rail in combinatie met de NiSi close up lens. Op deze manier is het mogelijk om de scherpte precies te leggen waar we willen.

Ideaal voor focus stacking

Omdat de rail per omwenteling van de knop maar 1,25mm opschuift, is het een ideaal hulpmiddel voor focus stacking. De scherpte(diepte) komt precies te liggen waar jij wilt.

DSC2396 Betere Landschapsfoto

In het arboretum

De praktische bruikbaarheid hebben we in het arboretum getest. Als je vanaf statief werkt, is de macrorail zeer stabiel in het gebruik en zeer nauwkeurig af te stellen. Door de Arca Swiss koppeling zit de macro focusing rail stevig vast op de statiefkop. Het verplaatsen van je camera op de rail werkt heel eenvoudig met de knop die je rechts op de foto hieronder ziet. De knop draait niet te stroef en niet te soepel. NiSi heeft een goede balans gevonden tussen gebruiksgemak en het ‘niet wegslippen’ van de rails.

De NiSi Macro Focusing Rail NM-180 in de praktijk

De voordelen op een rijtje

We zetten de voordelen van de NiSi macro focusing rail nog eens kort op een rijtje:

 • Groot bereik van 160mm
 • Per omwenteling schuift de macrorail maar 1,25mm op
 • Gemaakt van aluminium
 • Vertoont geen speling
 • Arca Swiss compatible
 • De bevestigingsplaat kan 360 graden worden gedraaid
 • Zeer praktisch in gebruik

Wanneer gebruik je de macro focusing rail

Er zijn een aantal situaties waarin je de macro focusing rail gebruikt. Je kunt denken aan macrofotografie in combinatie met:

 • Focus stacking voor grotere scherptediepte
 • Zeer nauwkeurig scherpstellen
 • Voorkomen bewegingsonscherpte
 • Verleggen focus met macro focusing rail in kleinere stappen mogelijk dan met scherpstelring van het objectief
DSC2400 Betere Landschapsfoto

Zijn er dan geen nadelen?

Natuurlijk zijn er niet alleen maar voordelen. Nu is er een verschil tussen een ‘nadeel’ waardoor je net iets minder prettig werkt en nadelen die zo ernstig zijn dat je niet meer met de apparatuur wil werken. In die laatste categorie hebben we niets gevonden, maar we zien wel een praktische beperking.

De macrorail staat op vier pootjes. Als je zonder statief werkt, en daarbij de bevestigingsplaat draait, verplaats je het zwaartepunt en kan je camera ‘omvallen’.  Werk daarom bij voorkeur vanaf statief. Je kunt dan ook de pootjes verwijderen. Het bereik neemt dan toe tot 180mm.

Conclusie

De NiSi Macro Focusing Rail NM-180 is zeer degelijk gebouwd en heel praktisch in gebruik. De macrorail is als stand alone te gebruiken, maar ook op een Arca Swiss compatible statiefkop.

Het maximale bereik waarover de macrorail kan worden verplaatst is 160mm, of 180mm zonder de ‘pootjes’. Per omwenteling van de knop legt de rail maar 1,25mm af en is daarmee super nauwkeurig te plaatsen. De bevestigingsklem kan 360 graden worden gedraaid.

De NiSi Macro Focusing Rail NM-180 is erg gebruiksvriendelijk en door de stevige bouw verwachten we niet dat er na verloop van tijd speling optreedt. We hebben deze macro focusing rail zelf in gebruik genomen. De macrorail werkt perfect in combinatie met de NiSi close up lens kit van 58mm en 77mm. Je kunt natuurlijk ook eerst de review van de close up lens kit lezen.

NiSi Macro Focusing Rail NM-180 en NM-200S bestellen

Je kunt de NiSi Macro Focusing Rail NM-180 en NM-200S, eventueel in combinatie met een NiSi close up lens kit via ons bestellen.

NiSi Macro Focusing Rail NM 180 Betere Landschapsfoto

Workshops macrofotografie

Wil je meer weten en in de praktijk ontdekken hoe je aansprekende macrofoto’s maakt? Dan hebben we een aantal interessante workshops voor jou waarin je veel nieuwe dingen ontdekt. De workshops macrofotografie zijn praktisch opgezet en we werken met maximaal 10 deelnemers. Er zijn dus maximaal 5 deelnemers per fotograaf. We kunnen fotografen met meer én minder ervaring in dezelfde workshop ontvangen.

e book betere fotos in 7 stappen 1 Betere Landschapsfoto

OVER BETERE LANDSCHAPSFOTO

Wij zijn Betere Landschapsfoto, hoe kunnen we jou helpen aan mooiere en betere fotografie

Wij zijn Frank en Yvonne en samen zijn wij Betere Landschapsfoto. Vol passie en enthousiasme begeleiden we beginnende tot gevorderde fotografen bij alles wat je kunt ontdekken over macrofotografie, landschapsfotografie of kustfotografie. We organiseren een breed scala aan workshops, cursussen, coachingstrajecten en inspirerende lezingen.

Alle grote en kleine landschappen hebben een grote aantrekkingskracht op ons. Met de juiste techniek gaan we op zoek mooie plekken om sfeervolle beelden vast te leggen. En dat delen we graag met andere fotografen. Om ze verder te helpen in hun fotografie. Zien dat andere fotografen zich ontwikkelen met onze hulp, daar krijgen wij energie van!

Betere Landschapsfoto is officieel dealer van Leofoto, NiSi, Lensbaby, Kenko en Think Tank.

Heb je nog vragen over dit artikel? Stel ze in de reacties zodat we je kunnen helpen.

Heb je nog vragen over onze workshops? Stel ze via deze pagina. Of download hier ons gratis e-book “Betere foto’s in 9 simpele stappen“.

2 Comments for “Review Nisi Macro Focusing Rail NM-180

 1. Goedemorgen. ik ben op zoek naar een slede voor op mijn Manfrotto Be Free statief. in combinatie met een Canon eos 77D camera. De slede zoals jullie die hebben ontwikkeld lijkt mij wel wat, maar ik heb nog wel wat vragen hier over, zoals:

  Is de slede te gebruiken op alle soorten van statieven?
  Wat is precies arca swiss, want ik begrijp dat het belangrijk is ivm de juiste combinatie.
  Welk gewicht kan het dragen, want behalve macro wil ik hem ook gebruiken voor andere zware lenzen.
  Kantelbaar is de slede niet, wat kan ik er het beste bij aanschaffen om ook dat te bereiken?
  Alvast dank voor reactie.

  • Hoi Tineke,

   Leuk dat je interesse hebt in de NiSi macro focusing rail. Kwalitatief gezien is dit een hele goede slede. volgens Manfrotto is het Be Free statief Arca Swiss compatible. Arca Swiss is een merk dat in de jaren 1990 een standaard ontwikkelde voor snelkoppelingen. Daarmee moet de NiSi rails ook op jouw statiefkop passen.

   Hoe zwaar de lenzen die je gaat gebruiken zijn weten we niet, maar we werken zelf met een full frame camera met 70-200mm lens en een voorzetlens. Deze combinatie weegt 2,8kg. En dat kan de macro rails makkelijk dragen. Je kunt de slede kantelen door de statiefkop te kantelen. Dan heb je niets extra’s nodig. De slede zelf kun je wel 360 graden draaien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *