NiSi is geen onbekende als het om camerafilters gaat. Onlangs introduceerde NiSi haar eerste objectief: het NiSi MF 15mm f4.0 ASPH objectief. Dit objectief met een beeldhoek van maar liefst 112 graden is van hoge kwaliteit en geschikt voor de hedendaagse hoge resolutie full frame systeemcamera’s. We onderwierpen het objectief aan een praktijktest.
Kort samengevat
Het NiSi MF 15mm f4.0 ASPH objectief werd door ons getest op een Nikon Z7. Het is een hoogwaardig objectief. Dat geldt voor de bouwkwaliteit en het glas. Met dit objectief leg je de kleinste details moeiteloos vast. De vertekening is zeer acceptabel en ook de kleuren komen natuurgetrouw over.
Je stelt dit groothoek objectief handmatig scherp. Met de focus peaking functie waarover de huidige systeemcamera’s beschikken, is dat geen enkel probleem. Een groot voordeel van dit objectief is dat je met ‘gewone’ 100mm filters kunt fotograferen en geen vignettering van de filterhouder ziet.

Een mooie bijkomstigheid is dat je dankzij de rechte diafragmabladen al vanaf f4 zogenaamde sunstars kunt fotograferen.
Onze tests zijn altijd praktijkgericht, want een objectief hoort zich in de praktijk te bewijzen en niet in een testopstelling. Voor een technische review met veel data moet je niet bij ons zijn. De test over het NiSi groothoek objectief bevat onze persoonlijke mening. Sinds 2019 zijn wij ambassadeur en dealer van NiSi.
In de test: NiSi MF 15mm f4.0 ASPH groothoek objectief
Dit is een echte praktijktest. We hebben dus niet bij een dealer even met het objectief gespeeld. We zijn echt een aantal dagen op pad geweest en hebben het NiSi MF 15mm f4.0 ASPH objectief onder verschillende lichtomstandigheden en op verschillende locaties getest.
Onze ervaring met objectieven
We werken zelf met objectieven van Nikon, Canon, Sigma, Lensbaby en Tamron. Nu testen we voor het eerst een professioneel NiSi objectief. En om eerlijk te zijn, we blijven er mee fotograferen. We beloven je alvast dat de resultaten er mogen zijn.
Het eerste objectief van NiSi
NiSi staat bekend om zijn zeer goede kwaliteit camerafilters. Het bedrijf timmert flink aan de weg. Een tijdje geleden is daar de close up lens kit en macrorails aan toegevoegd. Een volgende logische stap is dit eerste 15mm groothoek objectief dat NiSi op de markt brengt.
De belangrijkste kenmerken van het NiSi MF 15mm f4.0 ASPH groothoek objectief
- Beschikbaar met lensvattingen voor Nikon Z, Sony E, Canon RF en Fuji X.
- Geschikt voor full frame camera’s met zeer hoge resolutiesensoren
- Een vaste brandpuntafstand van 15mm. De beeldhoek is 112 graden (behorend bij een 14,5mm objectief) en 78 graden beeldhoek bij APS-C
- Het grootste diafragma is f4, het kleinste f22
- Minimale scherpstelafstand 20cm
- De vergrotingsfactor is 0.13x
- Een 10-bladig diafragma maakt het mogelijk om bij ieder diafragma van f4 tot en met f22 een ‘sun star’ weer te geven
- Zeer nauwkeurige en soepel lopende handmatige scherpstelling
- Afstandsschaal met scherptediepte indicatie
- Hoogwaardige lenselementen van optisch glas, waaronder 2x ED en 1x dubbel asferisch
- Volledig metalen behuizing en metalen vatting
- 72mm schroefdraad voor gebruik van schroeffilters en 100mm filterhouder
- Afmetingen 75,6mm x 80,5mm
- Gewicht slechts 470 gram
- Een losse metalen zonnekap
- Ook de lensdop is van metaal
- Wordt geleverd met een zachte opbergtas
Voor wie is dit objectief geschikt
Het NiSi MF 15mm f4 objectief is een groothoek objectief dat geschikt is voor systeemcamera’s van Nikon, Sony, Fuji en Canon. De grote beeldhoek is vooral geschikt voor:
- Architectuurfotografie, waaronder ook interieurfotografie
- Landschapsfotografie
- Kustfotografie
Eerste indruk van het NiSi MF 15mm f4.0 ASPH objectief
De eerste indruk is goed. Het objectief wordt in een stevige kartonnen doos geleverd met een boekje en lensdop. Het objectief zit in zachte opbergtas. De eerste indruk van het objectief zelf is ook goed. Het NiSi groothoekobjectief is van metaal en voelt stevig aan. Het objectief wordt geleverd met een losse metalen zonnekap en een stevige metalen lensdop. Wat opvalt is dat dit NiSi objectief, ondanks de grote beeldhoek, een vlak frontelement heeft.
De metalen scherpstelring draait soepel en maakt het mogelijk om zeer nauwkeurig scherp te stellen. Dat kan vanaf minimaal 20 centimeter. Het diafragma stel je ook in door middel van een metalen ring. Samen met de kwalitatief hoogwaardige glaselementen in het objectief merk je dat je kwaliteit in handen hebt. Dit is een compleet objectief waar je veel plezier van zult hebben.
NiSi MF 15mm f4.0 APSH groothoek objectief in de praktijk
We hebben het objectief op verschillende momenten, in verschillende weersomstandigheden en met verschillende onderwerpen getest. We fotografeerden bij -10 graden in de sneeuw. En een week later gingen we naar de kust bij een temperatuur rondom het vriespunt en bezochten we Rotterdam. Het objectief is niet in regen getest.
Het NiSi MF 15mm F4.0 objectief is op de Nikon Z7 getest. Deze camera heeft een 45,7 megapixel sensor. Het objectief presteert echt goed. We zetten een aantal aspecten op een rijtje.

Grootste diafragma is f4
Het grootste diafragma van dit NiSi objectief is f4.0. Er zijn objectieven met een groter diafragma te koop, maar de vraag is of je daar in de praktijk iets mee opschiet. Bij landschapsfotografie en architectuurfotografie, fotografeer je meestal met een wat kleiner diafragma omdat je een wat grotere scherptediepte wilt. Voor nachtfotografie wordt meestal een groter diafragma aanbevolen. Nu hebben we dit objectief nog niet in het donker getest, maar ons andere 16-35mm objectief heeft ook een diafragma van f4 en in de praktijk kunnen we in het donker nog steeds alle foto’s maken die we willen.
Vignettering
Bij grotere diafragma’s treedt vignettering op maar dat is niet storend. In de nabewerking kun je de vignettering verwijderen. En zodra Adobe Camera RAW is aangepast kun je de vignettering al direct tijdens het importeren verwijderen. Ook hier scoort het NiSi objectief wat ons betreft een plus.
Bijna geen vervorming in de hoeken
Het objectief geeft enige vertekening in de hoeken. Je kunt stellen dat dit normaal is gezien de wijde beeldhoek. Wij vinden het in ieder geval niet storend. De horizon is recht en we zien geen ‘dip’ in het midden van het beeld. Wel zien we bij architectuur fotografie enige vervorming. Maar ook hiervoor geldt dat op het moment dat Camera RAW het lensprofiel beschikbaar heeft, het ‘probleem’ is opgelost.
Handmatig scherpstellen met het NiSi MF 15mm f4.0 ASPH objectief
Het NiSi objectief heeft geen autofocus functie. In sommige reviews wordt dit als een nadeel gezien. We begrijpen echt niet waarom. Als je tot nu toe alleen maar met autofocus werkt, zul je er wel even aan moeten wennen, maar het werkt perfect. Het objectief is alleen voor systeemcamera’s en die beschikken vrijwel allemaal over focus peaking. Het handmatig scherpstellen is dan erg eenvoudig.

Scherpte van het NiSi MF 15mm f4.0 ASPH groothoek objectief
De lens is vooral in het midden van het beeld erg scherp. De scherpte aan de randen en in de hoeken blijft ook heel goed. Zelfs met 4 (!) NiSi filters voor het objectief was scherpstellen geen probleem en blijven details behouden. Daarover lees je zo meteen meer.
Als je meer over scherpte en scherptediepte wilt weten lees dan ons artikel over dit onderwerp.
Chromatische abberatie
We zien enige groen/cyaan gekleurde randen. Maar vink je in Lightroom ‘Kleurafwijking verwijderen’ aan, dan heb je daar geen last van. Ook hier presteert het objectief zoals je mag verwachten.
Kleur
Op het gebied van kleur zijn we aangenaam verrast. Wat ons betreft worden de kleuren natuurgetrouw weergegeven.
Gewone filters passen!
Eén van de grote pluspunten van het NiSi MF 15m f4.0 ASPH objectief is dat het frontelement vlak is. Dat betekent dat je geen speciale adapter en geen extra grote filters nodig hebt. De diameter van dit objectief is 72mm. Dat betekent dat je gewone schroeffilters met een diameter van 72mm kunt gebruiken. Ook het NiSi 100mm filtersysteem past er op. Dat is een groot voordeel.
Sunstar vanaf diafragma f4.0
Door de 10 rechte diafragmabladen is het mogelijk om met een groot diafragma al een sunstar te laten zien. Door de rechte diafragmabladen is het erg eenvoudig om sunstars te fotograferen. Zelfs bij een diafragma van f4.0 kun je de zon al stervormig weergeven. Dit geldt natuurlijk ook voor kunstlicht van bijvoorbeeld straatlantaarns of autolampen. Let er wel op dat de lichtbron niet wordt afgeschermd door bijvoorbeeld wolken. Dan gaat het effect direct verloren.

NiSi MF 15mm f4.0 ASPH Op verschillende locaties getest
Het 15mm NiSi objectief is op verschillende dagen onder verschillende omstandigheden getest. We geven je aan de hand van een aantal foto’s een impressie.
Landschap
Groothoekobjectieven worden vaak in de landschapsfotografie gebruikt. Ook dit 15mm NiSi objectief past in die lijn. Het objectief komt zeer sterk voor de dag als het om diepte met invoerende lijnen gaat. Dat komt door de extreem wijde hoek. Je wordt als het ware de foto ingetrokken. Als je onderwerp wat verder weg staat, wordt het relatief klein in beeld weergegeven. Dat is inherent aan het werken met een groothoekobjectief.
Wil je dat niet, zorg er dan voor dat je onderwerp relatief dicht bij je staat. Het wordt dan groter in beeld weergegeven. Het instellen van het diafragma en de scherpstelafstand ging probleemloos. De schaalverdeling is eenvoudig af te lezen.

Bij een aantal foto’s fotografeerden we direct tegen het licht in. Dit deden we om de ongewenste flare te creëren. Het objectief lijkt daar wat meer last van te hebben dan andere objectieven. Hieronder zie je een voorbeeld.

En we wilden met een aantal NiSi filters fotograferen. Hoe goed die ook zijn, je zult altijd iets aan kwaliteit inleveren. Denk aan detaillering en kleur. Bij de onderstaande foto gebruiken we tegelijkertijd een landscape polarisatiefilter + 3 stops medium verloop filter + 3 stops zacht verloop filter + 10 stops ND/grijsfilter. De grijs verloopfilters waren nodig om de lichte lucht en zon binnen het dynamisch bereik van de camera te brengen.
De details blijven goed zichtbaar. Ook worden de kleuren nog natuurgetrouw weergegeven, al is een correctie nodig. De foto oogt wat blauw omdat de blauwe lucht in de sneeuw reflecteert. Dit effect wordt dus niet door de NiSi filters veroorzaakt.

Kust
Ook aan de kust werkt dit objectief heel goed. Palenrijen doen het altijd goed. In deze foto zie je ook dat kleur en details goed worden weergegeven. In dit beeld is op ruim 50 centimeter scherpgesteld, terwijl de voorgrond nog dichterbij is. Door het scherptediepteverloop ontbreekt logischerwijs de echte scherpte in de voorgrond. Met dit groothoek objectief kun je vanaf 20 centimeter scherpstellen.

Architectuur
De korte brandpuntafstand maakt dit objectief ook zeer geschikt voor architectuurfotografie. Door de wijde hoek is het mogelijk om een aanzienlijk deel van een cityscape in beeld op te nemen. Je bent van ons gewend om foto’s met een langere sluitertijd te zien. Dit bekende beeld in Rotterdam is vastgelegd met een sluitertijd van 15 seconden en diafragma van f8. De vignettering die het objectief van nature heeft werkt in dit geval goed.

Alle voordelen van het NiSi 15mm f4.0 ASPH objectief
De kenmerken las je net al. We zetten de voor ons belangrijkste voordelen nog eens op een rijtje:
- Metalen behuizing en kwalitatief goed glas
- De handmatige focus werkt erg prettig en soepel zonder goedkoop aan te voelen
- De vertekening in de hoeken is minimaal, je ziet slechts een kleine vervorming
- Scherp en kleurecht
- Zeer goede aberratiecorrectie voor hoge detaillering en helderheid
Zijn er dan geen nadelen?
Natuurlijk zijn er niet alleen maar voordelen. Nu is er een verschil tussen een ‘nadeel’ waardoor je net iets minder prettig werkt en nadelen die zo ernstig zijn dat je het objectief niet zou moeten aanschaffen. In die laatste categorie hebben we niets gevonden. We hebben 1 punt gevonden waar dit objectief wat minder presteert. Als je direct tegen de lichtbron in fotografeert heb je een wat grotere kans op lensflare. Die flare kan op een lastige plek in de foto terecht komen. Als je dit storend vindt, maak je nog een 2e foto waarbij je een vinger voor de flare plaatst. Achteraf voeg je de foto’s samen.
Verder zal wellicht voor een aantal fotografen de vignettering bij grotere diafragma’s een nadeel zijn. Maar dat is eenvoudig met een lensprofiel op te lossen. Al met al is dit een heel fijn objectief dat in onze cameratas blijft en met ons mee op pad gaat om te fotograferen.
Conclusie NiSi MF 15mm f4.0 ASPH groothoek objectief
Als je een groothoek objectief zoekt, dan is dit NiSi 15mm objectief een hele goede optie. De scherpte is supergoed, kleuren worden natuurgetrouw weergegeven en het objectief is eenvoudig in het gebruik. Scherpstellen werkt handmatig, maar de hedendaagse camera’s hebben voldoende hulpmiddelen, zoals focus peaking, aan boord om je daarbij te ondersteunen. Vrijwel alle systeemcamera’s beschikken over focus peaking waardoor je geen missers meer zult maken. Hierdoor is het handmatig scherpstellen erg simpel.
In de praktijk moet je wellicht even aan de grote beeldhoek wennen. Zeker in landschappen zul je wat dichter naar je onderwerp toe gaan om een aantrekkelijke compositie te maken. Dit objectief is uitermate geschikt voor landschaps-, interieur- en architectuurfotografie.
Een bijkomend voordeel is dat je met standaard 72mm filters kunt fotograferen. Het 100mm systeem van NiSi past op dit objectief.
Door de rechte diafragmabladen kun je bij een diafragma van f4.0 een mooie sunstar in je beeld opnemen.
Met een prijs van 479 euro op het moment van schrijven is dit objectief zeer competitief geprijsd, en een aanrader ten opzichte van andere merken. Gecombineerd met de beeldhoek en prestaties is dit objectief een zeer goede optie.
OVER BETERE LANDSCHAPSFOTO

Wij zijn Frank en Yvonne en samen zijn wij Betere Landschapsfoto. Vol passie en enthousiasme begeleiden we beginnende tot gevorderde fotografen bij alles wat je kunt ontdekken over macrofotografie, landschapsfotografie of kustfotografie. We organiseren een breed scala aan workshops, cursussen, coachingstrajecten en inspirerende lezingen.
Alle grote en kleine landschappen hebben een grote aantrekkingskracht op ons. Met de juiste techniek gaan we op zoek mooie plekken om sfeervolle beelden vast te leggen. En dat delen we graag met andere fotografen. Om ze verder te helpen in hun fotografie. Zien dat andere fotografen zich ontwikkelen met onze hulp, daar krijgen wij energie van!
Betere Landschapsfoto is officieel dealer van Leofoto, NiSi, Lensbaby, Kenko en Think Tank.
Heb je nog vragen over dit artikel? Stel ze in de reacties zodat we je kunnen helpen.
Heb je nog vragen over onze workshops? Stel ze via deze pagina. Of download hier ons gratis e-book “Betere foto’s in 9 simpele stappen“.
Geef een reactie