Steeds vaker fotograferen we in de avond en in de nacht. Vrijwel overal is kunstlicht en dat kan een nare zweem in je foto’s veroorzaken. Gelukkig is er het NiSi Natural Night filter dat deze kleurzweem zeer sterk vermindert. We testten dit filter uitgebreid in de praktijk. Ontdek onze bevindingen.

Avondfotografie en nachtfotografie is populair

Avond en nachtfotografie wordt steeds populairder. Veel fotografen leren de techniek om in het donker scherp te stellen en te belichten. Vaak doen ze dat in een dorp of stad. Maar ook op veel plaatsen buiten de bebouwing zie je de straling van kunstlicht.

Een NiSi Natural Night filter zal je helpen bij het zeer sterk verminderen van de kleurzweem die door kunstlicht wordt veroorzaakt.

NiSi Natural Night Filter Betere Landschapsfoto

Kort samengevat

Na de test is onze eerste indruk bevestigd. Het Natural Night filter van NiSi doet wat het belooft. Kunstlicht wordt grotendeels gefilterd, terwijl de natuurlijke gele en oranje tinten behouden blijven. Ook blijven details behouden.

Onze ervaring met filters

Vanaf 2010 werken we met filters. Sinds toen hebben we zelf met drie verschillende A-merken gewerkt. En tijdens de workshops komen we nog meer merken tegen. We werken altijd met filters omdat ons dat enorm helpt in de fotografie, op zowel technisch als creatief gebied. We kiezen altijd voor kwalitatief goed materiaal. Sinds 2019 zijn we ambassadeur en dealer van NiSi. Deze review bevat onze persoonlijke mening.

We schreven al eerder diverse artikelen over het fotograferen met filters in de natuurfotografie, waaronder ‘De belangrijkste filters voor landschapsfotografie’ en ‘Welk NiSi filtersysteem is geschikt voor mij’.

In de test: NiSi Natural Night filter

We testen voor jou het NiSi Natural Night filter. Dit filter is speciaal voor de avondfotografie en nachtfotografie bij kunstlicht ontwikkeld. Het kunstlicht veroorzaakt een nare kleurzweem die grotendeels door het filter wordt tegengehouden.

We schreven de review nadat we het filter een aantal keren hebben gebruikt.  Het is een echte praktijktest.

Maastricht door het NiSi Natural Night filter
Deze foto is in Maastricht gemaakt met het NiSi Natural Night filter

Hoe werkt het NiSi Natural Night filter

Licht bestaat uit verschillende golflengtes. Kunstlicht wordt vaak door kwiklampen, natriumlampen of lage CRI leds uitgestraald. Deze lampen werken op bepaalde golflengtes. De gelige gloed beïnvloedt de kleuren. Het filter is speciaal gemaakt om deze gloed sterk te verminderen. We schrijven bewust verminderen en niet volledig blokkeren omdat sommige lampen net op een andere golflengte kunnen werken.

Waar gebruik je het NiSi Natural Night filter het beste

Dit filter werkt het beste in of nabij steden en dorpen die in de avond en nacht met kunstlicht worden verlicht. Je kunt het Natural Night filter ook voor astrofotografie gebruiken omdat de straling van het kunstlicht in het donker ver reikt.

Deze foto is zonder het Natural Night filter gemaakt.

Een foto gemaakt in Valencia zonder het Natural Night Filter. Je ziet de gele gloed op de gebouwen in de achtergrond. Met het blote oog kon je zien dat de gebouwen minder geel waren.

Kenmerken van het Natural Night filter van NiSi

De belangrijkste kenmerken zijn:

 • Het filter houdt bepaalde golflengtes licht tegen en vermindert lichtvervuiling
 • Het is zeer goed te gebruiken bij avondfotografie en nachtfotografie
 • Zeer duidelijke en sterke werking bij nachtelijke city scapes of astrofotografie
 • Dubbelzijdige en meerlaagse coating
 • Waterbestendige en oliebestendige Nanocoating
 • Ultra lage reflectie
 • Lichtverlies van ongeveer 1 stop
 • In verschillende afmetingen verkrijgbaar, daarover lees je zo meer

Het NiSi Natural Night filter in de praktijk

Zoals je aan de foto’s kunt zien is het filter al vaak door ons gebruikt. We vertellen je over onze bevindingen in de praktijk.

Het Natural Night filter is eenvoudig te bevestigen

Het filter is eenvoudig te gebruiken. Kies je voor een schroeffilter, dan bevestig je het direct op je objectief. Werk je met een filtersysteem met een filterhouder, dan plaats je het filter in de filterhouder. Daarna kun je direct starten met fotograferen. Je hoeft het filter niet af te stellen.

1 Stop lichtverlies

Als je met het filter fotografeert, verlies je ongeveer 1 stop licht. Vergeet niet hier een correctie voor toe te passen.

De resultaten

De resultaten spreken voor zich. We starten met een voorbeeld zoals we dat afgelopen zomer op de Tweede Maasvlakte maakten. De foto’s zijn niet bewerkt.

Je ziet duidelijk dat de oranje/gele gloed sterk vermindert.

Het tweede voorbeeld is een cityscape foto, zoals we de onlangs in Maastricht maakten. Ook hier zie je links de foto zonder het filter en rechts met het Natural Night filter.

De resultaten spreken voor zich.

Prijs en kwaliteit

Het Natural Night filter van NiSi is niet het goedkoopste op de markt. Maar de resultaten spreken voor zich. Omdat we regelmatig in kunstlicht fotograferen, is het filter de investering meer dan waard. En net als iedereen maken we graag ‘in het veld’ een foto die zo dicht mogelijk bij het gewenste eindresultaat ligt. Met dit Natural Night filter is dat mogelijk.

Het aanpassen van de witbalans werkt niet goed

Je kunt bedenken dat je zonder dit filter kunt fotograferen en de witbalans aanpast. Natuurlijk kan dat. Maar het resultaat is niet hetzelfde omdat je ook het natuurlijke geel/oranje licht van bijvoorbeeld de maan of andere oppervlakken die licht weerkaatsen weg filtert. Is avondfotografie of nachtfotografie jou ding, dan is dit filter een must have.

De voordelen op een rijtje

We zetten alle voordelen nog eens op een rijtje:

 • Het filter houdt bepaalde golflengtes licht tegen en vermindert lichtvervuiling
 • Het is zeer goed te gebruiken bij avondfotografie en nachtfotografie
 • Zeer duidelijke en sterke werking bij nachtelijke city scapes of astrofotografie
 • Dubbelzijdige en meer-laagse coating
 • Waterbestendige en oliebestendige nanocoating
 • Ultra lage reflectie
 • Scherpte en details blijven behouden
 • Ongeveer 1 stop lichtverlies
 • In verschillende afmetingen verkrijgbaar

Zijn er dan geen nadelen?

We vinden dat er een verschil is tussen een ‘nadeel’ waardoor je net iets minder prettig werkt of de resultaten iets minder zijn en nadelen die zo ernstig zijn dat je niet meer met de apparatuur wil werken. In beide categorieën hebben we niets kunnen vinden.

Het enige dat we kunnen bedenken is een lichte magenta kleurzweem die door het filter wordt veroorzaakt. Deze is in de nabewerking eenvoudig te verwijderen.

Creatief gebruik van het NiSi Natural Night filter
Hier is het Natural Night filter voor Intentional Camera Movement (ICM) gebruikt.

Conclusie

Dit Natural Night filter van NiSi is van topkwaliteit. We zijn tevreden over de resultaten, scherpte blijft behouden, en kleuren worden natuurlijk weergegeven. De lichte magenta kleurzweem is eenvoudig te verwijderen.

Het filter is verder eenvoudig te bevestigen en daarna kun je direct starten met fotograferen.

Vergeet niet dat de resultaten die je met dit filter behaalt sterk afhankelijk zijn van de kwaliteit van je eigen objectief en het licht/golflengte waarin je fotografeert. 

Hier is het natural Night Filter in de hand gehouden.
Ook voor deze foto is het NiSi Natural night filter gebruikt.

NiSi Natural Night filter bestellen

Je kunt het NiSi Natural Night filter bij ons bestellen. Als je met een filterhouder werkt, kun je bij ons terecht als je het M75 en 100mm systeem hebt.

Ook voor het 150x150mm en 180x180mm Natural Night filter kun je bij ons terecht. Neem dan even contact met ons op.

Wil je het Natural Night filter liever direct op je objectief schroeven, kies dan voor 1 van de ronde filters. Ze zijn beschikbaar met diameters van 46mm tot en met 95mm.

2 Comments for “Review NiSi Natural Night filter

 1. Ik heb het natural light filter besteld bij Betere Landschapsfoto en zeer tevreden over het bestellen, leveren en afhandelen. Na de bestelling was de levering binnen 48 uur binnen. De berichtgeving daarover was prima en duidelijk. Ook de uitleg van Betere Landschapsfoto wat het filter kan doen is goed. Prima service en informatie. Nu nog het filter uittesten

  Drephotowork

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *