Vaak fotograferen we rondom de zonsopkomst of zonsondergang. Als we tegen het directe zonlicht in fotograferen, doen we dat vaak met het NiSi reverse grad filter. We testten dit filter uitgebreid in de praktijk. Ontdek onze bevindingen.

Fotograferen in het gouden uurtje is populair

Als je tegen het directe zonlicht in fotografeert, gebruik je al snel een grijs verloopfilter om het contrast te verkleinen. Heb je ook nog eens weinig of geen wolken rondom de zon, dan is een reverse grad filter het aanbevolen filter. Niets is perfect, maar een reverse grad filter helpt je enorm bij het verkleinen van het contrast. Dat maakt het makkelijker om het dynamisch bereik van je camera goed te benutten.

AAA7620 Betere Landschapsfoto

Reverse grad filters zijn in verschillende sterktes beschikbaar. Zelf fotograferen we met het 3 stop reverse grad filter van NiSi. En dat filter gebruikten we in deze praktijktest.

Wil je eerst meer weten over wat een reverse grad filter is en hoe het werkt? We schreven al eerder een artikel over wat een reverse grad filter is en ‘hoe je het reverse grad filter’ gebruikt.

Kort samengevat

Het Reverse grad filter van NiSi doet wat het belooft. Het verkleint het contrast en zorgt ervoor dat je veel meer details en kleur in de donkere delen van je foto ziet. We hebben het filter inmiddels tientallen keren gebruikt en hebben geen last meer van de grote contrasten die vrijwel altijd tot dichtgelopen schaduwen leiden.

3 Stop reverse grijs verloopfilter Betere Landschapsfoto

Onze ervaring met filters

Vanaf 2010 fotograferen we met filters. Sinds toen hebben we zelf met drie verschillende A-merken gewerkt. We fotograferen altijd met filters omdat ons dat enorm helpt in de fotografie, op zowel technisch als creatief gebied. We kiezen altijd voor kwalitatief goed materiaal. Sinds 2019 zijn we ambassadeur en dealer van NiSi. Deze review bevat onze persoonlijke mening.

We schreven al eerder diverse artikelen over het fotograferen met filters in de natuurfotografie, waaronder ‘De belangrijkste filters voor landschapsfotografie’ en ‘Welk NiSi filtersysteem is geschikt voor mij’.

In de test: NiSi reverse grad filter

We testen voor jou het 3 stops reverse grad filter van NiSi. Dit filter is speciaal voor zonsopkomsten en zonsondergangen met weinig tot geen wolken rondom de zon ontwikkeld.

We schreven de review nadat we het reverse grad filter enkele tientallen keren hebben gebruikt. Het is een echte praktijktest.

AAF1893 Betere Landschapsfoto

Deze foto is in gemaakt met het NiSi reverse grad filter.

Hoe werkt het NiSi reverse grad filter

Een reverse grad filter is een speciale variant van een grijs verloopfilter. Het reverse grad filter is ook aan de bovenzijde gecoat. En aan de onderzijde niet. Het sterkste deel van de coating zit vlak boven het midden van het filter. Naar boven toe neemt de sterkte van de coating af. Je plaatst het filter zo dat de zon achter het sterkste deel van de coating komt te staan.

Wanneer gebruik je het NiSi Reverse grad filter het beste

Het reverse grad filter gebruik je zoals gezegd het beste als er geen of weinig wolken rondom de zon zijn. Het filter is te sterk als die wolken er wel zijn. Je legt dan als het ware een schaduw boven de horizon. Dat geeft een onnatuurlijk effect.

Kenmerken van het reverse grad filter van NiSi

De belangrijkste kenmerken zijn:

 • Zeer geschikt voor het fotograferen van zonsopkomsten en zonsondergangen in landschapsfotografie en kustfotografie
 • Er gaan ondanks de coating bijna geen details verloren
 • True to Life kleuren: de kleuren worden natuurlijk weergegeven
 • Het filter is krasvast
 • Het filter is zeer eenvoudig schoon te maken
 • De NiSi filters laten vrijwel geen kleurzweem zien. We hebben het niet gemeten, maar wel getest door met andere filtermerken te vergelijken. En we zien het in de praktijk
 • Het filter verbuigt niet
 • Dubbelzijdige en meerlaagse coating
 • Waterbestendige en oliebestendige Nanocoating
 • Ultra lage reflectie
 • Het lichtverlies bedraagt ongeveer 1 stop
 • In verschillende afmetingen en sterktes verkrijgbaar

Het NiSi reverse grad filter in de praktijk

We vertellen je over onze bevindingen in de praktijk. En net als bij de gewone grijs verloopfilters van NiSi, zijn we zeer tevreden over de werking van dit filter.

Het reverse grad filter is eenvoudig te bevestigen

Het NiSi reverse grad filter is eenvoudig te bevestigen. Werk je met een filtersysteem met een filterhouder, dan plaats je het reverse grad filter in de filterhouder en stelt het netjes af op de horizon. Daarna kun je direct starten met fotograferen.

1 Stop lichtverlies

Als je met het NiSi reverse grad filter fotografeert, verlies je ongeveer 1 stop licht. Vergeet niet hier een correctie voor toe te passen. Let wel, in de praktijk komen we ongeveer op deze waarde uit. De helderheid van de zon en andere omstandigheden zijn van grote invloed op dit lichtverlies.

De resultaten

De resultaten spreken voor zich. We laten je een kleine serie foto’s zien. Deze serie maakten we in Westkapelle op het asfaltstrand. Daar is het strand en dus de voorgrond erg donker. En daardoor kun je de werking van het reverse grad filter beter zien.

De resultaten spreken voor zich.

Links de foto zonder grijs verloopfilter en rechts de foto met het reverse grad filter.

Prijs en kwaliteit

Het reverse grad filter van NiSi is net als de andere filters van dit merk niet het goedkoopste op de markt. Maar de resultaten spreken voor zich. Omdat we regelmatig de zonsopkomst of zonsondergang fotograferen, is het filter de investering meer dan waard. En net als iedereen maken we graag ‘in het veld’ een foto die zo dicht mogelijk bij het gewenste eindresultaat ligt. Met dit reverse grad filter van NiSi is dat mogelijk.

De voordelen op een rijtje

We zetten alle voordelen nog eens op een rijtje:

 • Zeer geschikt voor het fotograferen van zonsopkomsten en zonsondergangen in landschapsfotografie en kustfotografie
 • Er gaan ondanks de coating bijna geen details verloren
 • True to Life kleuren: de kleuren worden natuurlijk weergegeven
 • Het filter is krasvast
 • Het filter is zeer eenvoudig schoon te maken
 • De NiSi filters laten vrijwel geen kleurzweem zien
 • Het  filter verbuigt niet
 • Waterbestendige en oliebestendige Nanocoating
 • Ultra lage reflectie

Zijn er dan geen nadelen?

We vinden dat er een verschil is tussen een ‘nadeel’ waardoor je net iets minder prettig werkt of de resultaten iets minder zijn en nadelen die zo ernstig zijn dat je niet meer met de apparatuur wilt werken. In beide categorieën hebben we niets kunnen vinden.

Conclusie

Dit reverse grad filter van NiSi is van topkwaliteit. We zijn tevreden over de resultaten, scherpte blijft behouden, en kleuren worden natuurlijk weergegeven. En nog belangrijker is dat we het contrast voldoende kunnen verkleinen zodat we ook tijdens een zonsopkomst of zonsondergang met voldoende kleur en details direct tegen de zon in kunnen fotograferen.

Het filter is verder eenvoudig te bevestigen en jekunt , nadat je het op de horizon hebt afgesteld,  direct starten met fotograferen.

NiSi reverse grad filter bestellen

Je kunt een reverse grad filter bij ons bestellen. We hebben ze in verschillende sterktes beschikbaar:

Alles wat je over het fotograferen met lange sluitertijden en filters  wilt weten

In het e-book ‘Fotograferen met lange sluitertijden en filters’ leggen we in detail uit hoe filters werken, wanneer je ze gebruikt en hoe je de filters nauwkeurig plaatst. En nog belangrijker, aan de hand van verschillende voorbeelden krijg je duidelijke uitleg over het fotograferen met lange sluitertijden.

E Book Lange Sluitertijden Met Filters 3 Betere Landschapsfoto

Meer ontdekken over NiSi filters

Wij fotograferen alweer een hele tijd met NiSi filters. We schreven al een aantal artikelen met veel voorbeeldfoto’s. We hebben ze allemaal voor je verzameld in dit artikel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *