NiSi bracht onlangs het True Color ND-VARIO filter uit. Dit is een variabel grijsfilter, waarmee je de sluitertijd met 1 tot 5 stops verlengt. Het filter is verkrijgbaar in diameters van 40,5mm tot en met 95mm. NiSi claimt natuurlijke kleuren. Én dat je op de maximale sterkte geen ‘X’ in beeld krijgt. Dat wilden we zelf vaststellen. We onderwierpen het filter aan een stevige test en waren positief verrast over de resultaten.

Kort samengevat

Dit filter is van een zeer goede kwaliteit optisch glas en doet wat het belooft. De kleuren komen natuurgetrouw over. Er is nauwelijks sprake van kleurzweem. Details blijven ook behouden. Dit kun je overigens bij alle NiSi filters verwachten.

Én op de maximale sterkte zie je inderdaad geen X, terwijl dat bij andere A-merken vaak nog steeds het geval is. Wel is op een wijde hoek, tot zo’n 22mm op full frame op twee plaatsen een lichte schaduw zichtbaar. De schaduw is in nabewerking eenvoudig te verwijderen. Dit is nu eenmaal een neveneffect van een variabel ND-filter. Verder is het filter eenvoudig te plaatsen en eenvoudig af te stellen. De sterkte wordt op de rand van het filter met markeringen aangegeven. De aangeven sterktes behalen we in de praktijk. De prijs-kwaliteitverhouding is zeker ten opzichte van andere ND-VARIO filters gunstig te noemen. Echt een aanrader voor als je op zoek bent naar een variabel ND filter waar je in de praktijk graag gebruik van maakt!

NiSi ND Vario True Color 3 klein Betere Landschapsfoto

Onze ervaring met filters

Vanaf 2010 fotograferen we met filters. Sindsdien hebben we zelf met 3 verschillende A-merken gewerkt. We fotograferen altijd met filters omdat ons dat enorm helpt in de fotografie, op zowel technisch als creatief gebied. We kiezen altijd voor de beste kwaliteit materiaal. Dat geldt niet alleen voor de filters, maar ook voor toebehoren zoals filterhouder en dergelijke. Sinds 2019 zijn we ambassadeur en dealer van NiSi. Deze review bevat onze persoonlijke mening.

In de test: Nisi true color ND-Vario filter

NISI maakt een groot aantal filters. In deze test maakten we gebruik van het NiSi True Color ND-VARIO filter.

Het filter is met name getest op de volgende onderdelen:

 • Vignettering op wijde hoek
 • Behalen van de aangegeven sterktes en dus lichtreductie. In dit geval 1-5 stops
 • Kleurzweem, aangezien dit een True Color filter is
 • Kruis of vlekken op maximale sterkte. Een belangrijke indicator voor de praktische bruikbaarheid van dit filter

Algemene indruk

Elk NiSi filter wordt geleverd in een mooie verpakking met daarin een stevig opberghoesje. In dit opberghoesje past weer een plastic doosje. Dit doosje is verzegeld. Je ziet dat NiSi er waarde aan hecht dat de filters onbeschadigd bij de fotograaf terecht komen en dat je ze ook netjes in je cameratas kunt vervoeren. Je kunt ervoor kiezen om het filter in het opberghoesje of in het plastic doosje te bewaren. De keuze is aan jou.

NiSi werkt met een eigen coating die NiSi Nano coating heet. De filters zijn van optisch glas gemaakt en hebben een waterproofing. Het True Color ND-VARIO filter bestaat feitelijk uit 2 NiSi True Color polarisatiefilters. Het voorste filter kun je draaien, daarmee stel je de lichtreductie in. Het filter ziet er verder degelijk uit en voelt kwalitatief goed. De rand van het filter is van aluminium gemaakt.

Het filter is zeer eenvoudig op het objectief te schroeven. En er zit een handige knop aan de rand van het filter, zodat je de sterkte traploos en zonder vlekken op het filter te maken, kunt afstellen.

Testlocatie: Franse Opaalkust

We hebben het filter aan de Franse Opaalkust getest. Aangezien dit variabel ND-filter uit twee True Color polarisatiefilters bestaat is de test tot een tweetal dagen op twee locaties beperkt gebleven. We fotograferen immers al geruime tijd met het NiSi True Color polarisatiefilter. Dat filter kennen we goed.

De test van dit nieuwe filter was relatief kort. We kennen de NiSi filters door en door. Een bevestiging is dan ook voldoende, een ‘ontdekkingsreis’ naar de kwaliteiten is niet nodig. Dit nieuwe True Color ND-VARIO filter bestaat uit twee gecombineerde True Color polarisatiefilters waarmee we zelf al geruime tijd fotograferen.

eerst een check

Het filter werd op een Nikon D850 met 16-35mm f4 objectief getest. Voordat we naar de Opaalkust gingen deden we eerst een test tegen een egale achtergrond. Door een lichte achtergrond te fotograferen konden we op 16mm eenvoudig vaststellen hoe sterk de ‘schaduw’ is die dit filter produceert. Ook was het eenvoudig om vast te stellen op welke brandpuntafstand er geen vignettering meer is.

Hieronder zie je een kleine serie foto’s. De foto’s zijn gemaakt op een brandpuntafstand van 16mm. Als je naar rechts gaat, komt er steeds één stop lichtreductie bij. Je ziet wel enige schaduwvorming in beeld. Maar dit is gewoon een super filter. Zeker als je het met de resultaten van andere merken vergelijkt. En je ziet enige vignettering in de hoeken.

Als je op de foto’s klikt verschijnen ze groot in beeld.

De foto’s hieronder zijn op een brandpuntafstand van 22mm gemaakt. Er is dan geen vignettering meer. Je ziet ook dat de schaduwen in de hoeken van de foto nog kleiner zijn. Al met al een super resultaat. De foto links is met één stop lichtreductie gemaakt, de foto rechts met vijf stops lichtreductie.

Op nog langere brandpuntafstanden zal de vignettering helemaal te verwaarlozen zijn.

De resultaten van het nisi true color ND-Vario filter

Aan de Opaalkust waren de omstandigheden op het winterse af. Er stond veel wind, af en toe regende het en de gevoelstemperatuur lag onder het vriespunt. Toch hadden we het niet koud en konden we met het filter fotograferen.

De foto’s hieronder zijn tijdens de zonsondergang gemaakt op een brandpuntafstand van 16mm met een lichtreductie van 1 stop, 3 stops en 5 stops. Merk op dat het contrast in deze beelden heel groot is. Daarom is een NiSi reverse grad filter gebruikt om het contrast binnen het dynamisch bereik van de camera te houden. Omdat we bij ronde filters zonder filterhouder moeten werken, is dit filter in de hand vast gehouden.

De dag erna maakten we nog enkele foto’s tijdens een flinke regenbui. Links zie je de foto die op 1 stop is gemaakt. Rechts de foto met 5 stops lichtreductie. Deze foto’s zijn op een brandpuntafstand van 26mm gemaakt. Je ziet met name in de foto rechts de maximale werking van het polarisatiefilter. De reflectie is nagenoeg weg.

Echte kleuren

De NiSi filters geven de kleuren vrijwel zonder kleurzweem weer. Dat betekent dat het licht vrijwel niet van kleur verandert op het moment dat het door het filter heen gaat. Als we de NiSi filters vergelijken met de filters van andere A-merken zien we dus bijna geen kleurzweem. NiSi is hierin net iets beter. Fotografeer je met dit filter tegen het licht in, dan zie je iets meer kleurzweem.

Geen kruis in beeld te zien

Er is geen kruis in beeld te zien. Niet op een groothoekobjectief, niet op een klein diafragma en niet op de maximale sterkte van het filter. Dat is een groot pluspunt en een belofte die NiSi nakomt.

Wel vlekken, maar die zijn te verwijderen

De vlekken zijn met name in de buurt en op de maximale sterkte in combinatie met een flinke groothoek zichtbaar. Zoom je wat verder in, bijvoorbeeld van 16mm naar 26mm, dan zijn de vlekken al nagenoeg niet te zien. Daarnaast zul je niet altijd op de maximale sterkte en op de kortste brandpuntafstand fotograferen, waardoor je de vlekken niet of nagenoeg niet ziet. Weet je van jezelf dat je veel op de maximale sterkte zult fotograferen, kies dan voor een grijsfilter met 1 vaste sterkte. Je kunt voor de ronde filters kiezen maar ook voor een filtersysteem met inschuiffilters.

In de praktijk zijn de donkere vlekken het grootste nadeel van een variabel grijsfilter. Maar bedenk ook dat je juist flexibel bent met zo’n filter.

De sluitertijden kloppen

Dit filter bereikt de maximaal opgegeven sterkte. De cijfers op de rand van het filter geven je een indicatie van de sterkte die je instelt. Ons advies is om op de A(v) stand te fotograferen en eerst voor de maximale sterkte te kiezen. Je kunt de sluitertijd dan aflezen. Als je weet met welke sluitertijd je wilt fotograferen stel je het filter zo af dat je die sluitertijd kunt aflezen. Lekker makkelijk en geen gedoe op de M-stand. 

Ook geschikt voor video

Het NiSi True Color ND-VARIO filter is ook heel geschikt om mee te filmen. Tijdens het filmen ligt de sluitertijd vast en mag tijdens de opname niet veranderen. Ook de ISO blijft tijdens het filmen gelijk. Tenzij je met een objectief filmt waarvan je het diafragma traploos kunt instellen, is het variabel ND-filter heel geschikt. Immers, de helderheid van je opname kun je constant houden door indien nodig de sterkte van het variabel filter aan te passen.

Dit is gewoon een heel goed variabel grijsfilter

Overall zijn de helderheid, details, scherpte en kleuren van uitstekende kwaliteit. Er is sprake van een lichte kleurzweem die eenvoudig is te verwijderen. Echter, hier hebben alle variabele ND-filters last van. De reden hiervoor is dat de camera het effect van twee elkaar overlappende polarisatiefilters probeert te corrigeren.

Eenvoudig schoon te maken en houden

De NiSi filters zijn gemaakt van super glad gepolijst HD-glas en hebben een Nano coating die weerspiegelingen vermindert en chromatische aberratie tegen gaat.

De coating beschermt de filters ook goed tegen water, olie en vuil. Hierdoor is het filter namelijk makkelijker schoon te maken. Dat klinkt misschien technisch maar levert wel een belangrijke eigenschap op. Aangezien we lang niet altijd met ‘mooi’ weer fotograferen is ook dat een belangrijke eigenschap.

Een mooi voorbeeld is de spray die aan de kust op je filters kan komen. Een mix van kleine waterdruppels en zout. Bij veel filter merken krijg je de filters aan de kust met een doekje niet goed schoon. De NiSi filters van veeg je af aan je jas en eventueel ga je nog even met een doekje er overheen. Je hebt direct weer een schoon filter en dus een helder beeld. Natuurlijk spoel je de filters thuis nog even met lauw water onder de kraan af.

De voordelen op een rijtje

We zetten de voordelen nog eens kort op een rijtje:

 • Superhandig variabel grijsfilter
 • Behaalt de aangegeven lichtreductie van 1-5 stops
 • Geen ‘X’ in beeld op de maximale sterkte
 • True Color kleuren: de kleuren worden natuurlijk weergegeven
 • Fijne details blijven behouden
 • Het filter is zeer eenvoudig schoon te maken
NiSi ND Vario True Color 2 klein Betere Landschapsfoto

Zijn er dan geen nadelen?

Natuurlijk zijn er niet alleen maar voordelen. Nu is er een verschil tussen een ‘nadeel’ waardoor je net iets minder prettig werkt en nadelen die zo ernstig zijn dat je niet meer met de apparatuur wil werken. In die laatste categorie hebben we niets gevonden. We vertellen je onze bevindingen in de praktijk:

 • Vignettering tot 22mm op full frame
 • Als je het palletje aan de zijkant van het filter bevestigt, past de meegeleverde lenskap niet meer. Op zich geen groot probleem, aangezien je het filter in zowel het plastic doosje als de meegeleverde opberghoes veilig kunt bewaren

Conclusie

Het NiSi True Color ND-VARIO filter is zeer geschikt als ‘combinatiefilter’. Als je niet zo vaak met filters en dus lange sluitertijden fotografeert en de investering in een kwalitatief goede set met inschuiffilters niet wilt doen, is dit een perfect alternatief.

Dit filter is van een zeer goede kwaliteit en doet wat het belooft. Het behaalt de maximale sterkte, kleurzweem is minimaal, de kleuren worden natuurlijk weergegeven en ook kleine details blijven behouden. Dit kun je overigens bij alle NiSi filters verwachten. Bij veel A-merken zie je dat hun variabele ND filter in de buurt van of op de maximale sterkte een kruis in beeld heeft. Dit filter heeft daar geen last van, al zien we wel enkele ‘vlekken’ die achteraf eenvoudig zijn te verwijderen. Dit is nu eenmaal een neveneffect van een variabel ND-filter. Verder is het filter eenvoudig te plaatsen en eenvoudig af te stellen. De prijs-kwaliteitverhouding is zeker ten opzichte van andere ND-VARIO filters gunstig te noemen.

NiSi filters zijn pure kwaliteit. De filters zijn ten opzichte van een aantal andere filterfabrikanten premium geprijsd maar je krijgt er dan ook een premium product voor. De NiSi filters zijn van een duurzame kwaliteit en dat zie je terug, of eigenlijk juist niet terug.

NiSi True color ND-VARIO filter bestellen

Wil je dit NiSi True Color ND-VARIO filter bestellen? Er zijn verschillende maten van 40.5mm tot en met 95mm, afhankelijk van de diameter van je objectief. Kijk maar eens in onze shop.

Workshops waarin je met filters werkt

Wil je ontdekken hoe het fotograferen met filters is? Niet alleen met lange sluitertijden fotograferen, maar ook belichtingsproblemen met grote contrasten verminderen? Wij hebben praktische workshops voor jou. Je kunt de NiSi filters testen en we hebben maar liefst 6 complete sets van NiSi ter beschikking. Dit zijn sets met een filterhouder en inschuiffilters, dus geen variabel ND-filter. Je ontdekt precies hoe de filters werken en wat je er technisch en creatief gebied mee kunt doen.

hoe maak je foto's met lange sluitertijden

Vind je het leuk om met ons in de gebieden te fotograferen waar we dit filter hebben getest? In groepen van maximaal 10 deelnemers en met 2 professionele fotografen die jou begeleiden ga je op pad.

DSC6716 Betere Landschapsfoto
AAA9184 bewerkt Betere Landschapsfoto
Fotoreis Opaalkust Beterelandschapsfoto Frankrijk Escalles Betere Landschapsfoto

Wil je meer weten over het fotograferen met lange sluitertijden? Eerder schreven we een artikel voor onze website.

e book betere fotos in 7 stappen 1 Betere Landschapsfoto

OVER BETERE LANDSCHAPSFOTO

Wij zijn Betere Landschapsfoto, hoe kunnen we jou helpen aan mooiere en betere fotografie

Wij zijn Frank en Yvonne en samen zijn wij Betere Landschapsfoto. Vol passie en enthousiasme begeleiden we beginnende tot gevorderde fotografen bij alles wat je kunt ontdekken over macrofotografie, landschapsfotografie of kustfotografie. We organiseren een breed scala aan workshops, cursussen, coachingstrajecten en inspirerende lezingen.

Alle grote en kleine landschappen hebben een grote aantrekkingskracht op ons. Met de juiste techniek gaan we op zoek mooie plekken om sfeervolle beelden vast te leggen. En dat delen we graag met andere fotografen. Om ze verder te helpen in hun fotografie. Zien dat andere fotografen zich ontwikkelen met onze hulp, daar krijgen wij energie van!

Betere Landschapsfoto is officieel dealer van Leofoto, NiSi, Lensbaby, Kenko en Think Tank.

Heb je nog vragen over dit artikel? Stel ze in de reacties zodat we je kunnen helpen.

Heb je nog vragen over onze workshops? Stel ze via deze pagina. Of download hier ons gratis e-book “Betere foto’s in 9 simpele stappen“.

2 Comments for “Review NiSi True Color ND-VARIO filter

 1. Hoi Farnk en Yvonne, In de paragraaf ‘Eerst een check’ zie ik de foto’s met betrekking tot de koelkast niet. Ook niet als ik erop klik om te vergroten. De overige foto’s verder in het blok zie ik uitstekend. 🤔

  • Hoi Paul,

   Je kunt de foto’s nu vergroten (dankjewel voor de tip). We hebben een egale achtergrond gefotografeerd. Waar het om gaat is dat je bij een sterkere lichtreductie – dus richting 5 stops – ziet dat er meer ‘schaduw’ in de hoeken zichtbaar is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *