Onlangs introduceerde NiSi de opvolger: de NiSi V7 filterhouder met true color polarisatiefilter. We zijn één van de eerste fotografen die deze nieuwe combinatie in Nederland en België in de praktijk kon testen. Bekijk hier onze review van de NiSi V7 filterhouder kit.

Samenvatting van de test

Omdat we al zo vaak met de V6 filterhouder hebben gefotografeerd, was het voor ons vrij eenvoudig om met de NiSi V7 filterhouder te fotograferen en deze te testen. We konden de focus op de aanpassingen leggen en daadwerkelijk vaststellen dat het verbeteringen zijn:

 • De filterhouder zelf is nog eenvoudiger op de objectieven te plaatsen
 • Het nieuwe True Color polarisatiefilter is zeer eenvoudig in de filterhouder te plaatsen. En het True Color polarisatie is nóg iets beter dan het al bestaande landscape polarisatiefilter van NiSi. Het geeft de kleuren inderdaad natuurgetrouw weer

Alles tezamen is de nieuwe V7 filterhouder kit weer een stap vooruit. NiSi weet ons iedere keer weer te verrassen. De houder is van hoogwaardig aluminium gemaakt. De filterhouder zelf en filters zijn eenvoudig te plaatsen en de filters passen perfect in de filter slots. Ben je op zoek naar een nieuwe filterhouder met een écht goed polarisatiefilter? Dan is de NiSi V7 een zeer goede optie.

NiSi V7 Filter Pouch Tas Klein Betere Landschapsfoto

Heb je geen zin om dit artikel te lezen? Bekijk dan de video met de review over de V7 filterhouder met True Color polarisatiefilter.

Onze ervaring met filters en filterhouders

Sinds  2010 fotograferen we met filters. Sinds toen hebben we zelf met drie verschillende A-merken gewerkt. Wij fotograferen bijna altijd met filters. Niet alleen om met lange sluitertijden te fotograferen. Maar juist ook om met het polarisatiefilter schitteringen te verminderen en om met het grijs verloopfilter contrasten te verkleinen. We zetten de filters zowel technisch als creatief in.

Over het fotograferen met filters schreven we eerder ‘Fotograferen met lange sluitertijden en filters’. Sinds 2019 zijn we ambassadeur en dealer van NiSi. Deze review bevat onze persoonlijke mening.

In de test: NiSi filterhouder V7 met true color polarisatiefilter

We testen voor jou de NiSi V7 filterhouder met polarisatiefilter. Deze volledige review is ontstaan na een uitgebreide test van 4 dagen aan de Nederlandse kust. Ook fotografeerden we in de Ardennen met deze nieuwe combinatie.

NiSi V7 Filterhouder Kit Compleet Klein Betere Landschapsfoto
Inhoud van de NiSi V7 filterhouder kit. De pouch waarin je alles gemakkelijk en veilig opbergt, is niet afgebeeld.

De verpakking ziet er mooi en degelijk uit. Aan de voorkant van de doos zie je al direct uit welke onderdelen de NiSi V7 filterhouder kit bestaat. We sommen alle onderdelen voor je op:

 • V7 filterhouder
 • True color polarisatiefilter met beschermkap
 • 82mm main adapter. Hier past het polarisatiefilter in
 • Adapterringen van 77mm, 72mm en 67mm
 • Stevige en praktische beschermhoes voor de gehele filter houder kit

Wat is nieuw aan de V7 filterhouder van NiSi

Je vraagt je misschien af of een nieuwe filterhouder nodig is. De V6 is echt wel goed. Wij hebben er, nadat we er allebei honderden keren mee hebben gefotografeerd, geen klachten over. Maar NiSi heeft toch nog een aantal verbeteringen weten aan te brengen:

 • De filterhouder is nog eenvoudiger te plaatsen en met één schroef vast te zetten. Hier vroegen we al drie jaar geleden om toen we de V6 filterhouder testten Mooi dat NiSi dit signaal dat meerdere gebruikers gaven heeft opgepakt
 • Het true color polarisatiefilter is zeer eenvoudig te plaatsen
 • Het true color polarisatiefilter werkt nóg beter: vermindert reflecties en geeft de kleuren echt weer
DSC1002 Betere Landschapsfoto
NiSi V7 filterhouder met true color polarisatiefilter.

De NiSi V7 filterhouder in de praktijk

We hebben de V7 filterhouder in Nederland op het strand en in de Ardennen getest. We hebben daarvoor gekozen omdat we dan letterlijk en figuurlijk veel water met veel reflecties konden fotograferen. Zo konden we ook het true color polarisatiefilter aan een stevige test onderwerpen.

Aangezien de nieuwe V7 filterhouder van NiSi van hetzelfde materiaal is gemaakt als de V6 durven we te stellen dat deze niet zal roesten. Dat baseren we op het 3-jarig gebruik van de V6 filterhouder van NiSi. Mogelijk kunnen de tandwieltjes waarmee je het polarisatiefilter in de juiste stand draait minder soepel gaan lopen. Spoel dan de main adapterring van 82mm onder de kraan af en laat die goed drogen. Dat zal het probleem verhelpen.

Filters zijn eenvoudig te plaatsen

De filterhouder is eenvoudig op de adapterring op het objectief te plaatsen. Met het nieuwe schroefje zet je de V7 filterhouder vast. Je kunt het schroefje ook iets losser laten, daardoor is de filterhouder onder een hoek te draaien. Dat is vooral handig als de horizon niet horizontaal is.

DSC1006 Betere Landschapsfoto
Eén schroef om de filterhouder te plaatsen en te bevestigen.

De filters glijden erg makkelijk in de filterhouder. Je zou bijna denken dat de filters er aan de onderkant weer uitvallen, maar dat zal niet gebeuren. Gedurende onze test hebben we met een afwisselend aantal filters in de filterhouder gewerkt en die ook steeds op de omstandigheden afgesteld. Het werkt gewoon perfect.

Weinig tot geen lichtlekkage

Het true color polarisatiefilter past precies in de filterhouder waardoor de voorkant vlak is. De grijs filters en grijsverloopfilter kunnen dicht bij elkaar worden geplaatst. Met de afdichtingsring achter op de grijsfilters is er zelfs geen lichtlekkage. Nu hebben we dat laatste niet wetenschappelijk getest maar het zes stops filter verlengde de sluitertijd met zes stops en het 10 stops filter met 10 stops. De filters doen dus ook waarvoor ze zijn gemaakt. Je kunt in totaal 3 grijs filters en/of grijs verloopfilters in de NiSi V7 filterhouder plaatsen.

Filters gecombineerd 2 Betere Landschapsfoto

Ook 100mm filters van andere merken passen perfect in de filterhouder. Zo lang ze maar 2mm dik zijn.

True color polarisatiefilter in de praktijk

NiSi maakt al verschillende polarisatiefilters. We vroegen ons dan ook af of een nieuw polarisatiefilter wel van toegevoegde waarde zou zijn.

Plaatsen true color polarisatiefilter

Het nieuwe true color polarisatiefilter is erg eenvoudig te plaatsen. Op de main adapterring staan 3 kleine streepjes. Je legt het true color polarisatiefilter er op en draait het filter ongeveer één centimeter met de klok mee. Het filter zit dan vast. Losdraaien doe je in de tegengestelde richting. Dit is echt een grote verbetering.

Effect van het NiSi true color polarisatiefilter

We gaan verder met de review van de NiSi V7 filterhouder kit en het True Color polarisatiefilter. Een polarisatiefilter moet doen wat het belooft: reflecties verminderen. Veel polarisatiefilters zijn te zwak als je er mee in natuurlijk licht fotografeert. Ze hebben een beperkt effect of laten zelfs strepen in beeld zien. Zelfs als meer wordt ingezoomd.

Dat zijn effecten die je als – natuur- fotograaf niet wilt. Dit true color polarisatiefilter heeft daar, zoals we dat al verwachtten, totaal geen last van. Het effect van het filter is duidelijk zichtbaar. Ook als we op een grijze dag met relatief weinig licht fotograferen.

Op dagen met meer licht zie je het verschil beter. We laten je hieronder enkele voorbeelden zien. Deze foto’s zijn met het true color polarisatiefilter gemaakt.

Vergelijking tussen het true color polarisatiefilter en landscape polarisatiefilter

Op de eerste dag dat we beide filters testten, hebben we bewust niet genoteerd welke foto met welk filter werd gemaakt. We zagen – op deze grijze dag – het verschil in eerste instantie niet. Door de foto’s aandachtiger te bekijken, werd het verschil minimaal zichtbaar. Gezien het omgevingslicht is dat logisch.

Op dagen met meer licht wordt het verschil iets groter en beter zichtbaar. We zien het verschil niet zozeer in het effect maar in het volgende. Het true color polarisatiefilter van NiSi:

 • Geeft de kleuren natuurlijk weer
 • De donkere vlek die je bij een korte brandpuntafstand op de plek waar je de reflectie vermindert ziet, is kleiner dan bij andere polarisatiefilters

De minimale kleurzweem die het landscape polarisatiefilter heeft is weg. En er is nog een tweede voordeel. Het landscape polarisatiefilter is op de plek waar de reflectie wordt verminderd iets donkerder. Het true color polarisatiefilter heeft daar geen last van. Hieronder zie je een voorbeeld. Beide foto’s zijn onbewerkt en met een automatische witbalans gemaakt.

De voordelen van de NiSi V7 filterhouder kit op een rijtje

Alle voordelen van de NiSi V7 filterhouder kit nog eens op een rijtje:

 • Integratie van de schroefjes tot één schroef waarmee je de filterhouder plaatst en vastzet
 • Toch is de filterhouder heel eenvoudig onder een hoek te plaatsen
 • Alle filters zijn zeer eenvoudig te plaatsen
 • De filters zijn zeer nauwkeurig af te stellen
 • Geen vignettering tot op 15mm brandpuntafstand op een full frame camera
 • Ook het true color polarisatiefilter kan eenvoudig worden geplaatst en verwijderd
 • Adapterringen van 82-77-72 en 67mm worden standaard meegeleverd
 • Past op objectieven met een diameter van 49mm tot en met 82mm
 • Wordt inclusief stevige opbergtas geleverd
 • 100mm brede filters van andere merken passen ook in de V7 filterhouder van NiSi

Zijn er dan geen nadelen?

Natuurlijk zijn er niet alleen maar voordelen. Nu is er een verschil tussen een ‘nadeel’ waardoor je net iets minder prettig werkt en nadelen die zo ernstig zijn dat je niet meer met de apparatuur wilt werken. In die laatste categorie hebben we niets gevonden. Wel hebben we twee andere puntjes:

 • Het true color polarisatiefilter past alleen in de V7 filterhouder, niet in de voorgaande modellen. Op zich is dat logisch, want dit ontwerp heeft geen schroefdraad en is eenvoudiger te plaatsen
 • In de opbergtas passen geen filters. Daarvoor heb je een grotere tas nodig. Zelf gebruiken we daarvoor de Filter Hive van Mindshift

Conclusie NiSi V7 filterhouder kit

Met de V7 filterhouder levert NiSi topkwaliteit. De filterhouder is van goede kwaliteit en is eenvoudig te bevestigen op de adapterring. Nog belangrijker is dat de filters erg eenvoudig te positioneren zijn zonder dat ze uit de filterhouder vallen.

Het gebruiksgemak en veiligheid is toegenomen omdat je de filterhouder eenvoudig kunt vastzetten met één schroef wat vallen voorkomt. En dat zonder dat je functionaliteit verliest. Ten opzichte van filterhouders van andere merken is dat een voordeel. Als je al een filterhouder van een ander merk hebt kunnen we ons voorstellen dat je niet direct overstapt.

Ook het true color polarisatiefilter is een aanwinst. De kleuren zijn – zoals de naam al aangeeft – echt. En het filter is sterk genoeg om in natuurlijk licht mee te fotograferen. Ben je op zoek naar een nieuwe houder of filters kijk dan zeker naar NiSi.

Bestellen van de NiSi V7 filterhouder met true color polarisatiefilter

Je kunt de V7 filterhouder met polarisatiefilter bij ons bestellen in een zogenaamde filterhouderkit.

Hierin zit de V7 filterhouder, het true color polarisatiefilter, maar liefst 4 adapterringen van 82, 77, 72 en 67mm, een beschermkap voor het polarisatiefilter en de opbergtas. Deze filterhouderkit is ideaal als je later losse filters wilt kopen of met grijsfilters of grijsverloopfilters van een ander merk wilt werken. Zo lang de filters 100mm breed en 2mm dik zijn kan dat.

In onze eigen filterkits van NiSi wordt de V7 filterhouder kit vanaf heden standaard meegeleverd. Het gaat om de volgende drie filterkits:

 • Betere Landschapsfoto Start
 • Betere Landschapsfoto Creatief
 • Betere Landschapsfoto Compleet
 • Betere Landschapsfoto Ultimate

Deze kits zijn alleen bij ons verkrijgbaar.

Ook in de andere filterkits van NiSi zal de V7 filterhouder met true color polarisatiefilter snel worden opgenomen.

True color filters zonder filterhouder

Je kunt True Color filters ook zonder filterhouder gebruiken. Er is een True Color polarisatiefilter beschikbaar en een variabel grijsfilter dat van deze mooie techniek gebruik maakt.

Polarisatie
filter

NiSi True Color CPL Polarisatie Filter 2 Betere Landschapsfoto

Variabel grijsfilter

NiSi ND Vario True Color 1 klein Betere Landschapsfoto

Workshops waarin je met filters fotografeert

Wij organiseren het hele jaar door workshops waarin je met filters van NiSi en lange sluitertijden fotografeert. We hebben maar liefst 6 professionele NiSi filterkits die we tijdens de workshops kunnen uitlenen. Er zijn maximaal 10 deelnemers en je krijgt begeleiding van 2 professionele fotografen – Frank en Yvonne – die zelf ook met NiSi fotograferen. Zij kennen de filters door en door.

Filters aan de kust

lange sluitertijden Betere Landschapsfoto

Filters in landschap

Workshop Filters In Landschapsfotografie 1 Betere Landschapsfoto

Masterclass
aan de kust

Zonsopkomst tijdens de privé masterclass kustfotografie met lange sluitertijden

E-book ‘Fotograferen met lange sluitertijden en filters’

Wil je alles ontdekken over het fotograferen met camerafilters? ‘Fotograferen met lange sluitertijden en filters’ is dan echt een must have voor jou.

In dit e-book van meer dan 80 pagina’s ontdek je precies hoe de filters werken en hoe je ze nauwkeurig afstelt. Je krijgt tientallen praktische voorbeelden, inclusief gedetailleerde instellingen, filtergebruik en foto’s zodat je exact weet hoe wij onze foto’s maken. Verder krijg je

 • Heldere uitleg die werkt in de praktijk
 • Concreet inzicht in onze workflow
 • Kaart met sluitertijden
 • Stappenplan van set-up naar foto met lange sluitertijden

Welke sterkte kies je: keuzehulp bij camerafilters

Welke sterke je kiest is afhankelijk van de situatie ter plaatse en wat jij mooi vindt. Als er buiten minder licht is, zal de sluitertijd al vanzelf toenemen. En de ene fotograaf vindt meer dynamiek in bijvoorbeeld water en wolken mooi. Terwijl een andere fotograaf juist van een vlak wateroppervlak houdt.

Je kunt dus niet zomaar zeggen dat je één specifieke sterkte nodig hebt. Toch is dat wat vaak gebeurt. Onlangs zagen we in de workshops dat deelnemers met filters naar de workshop kwamen die totaal ongeschikt waren voor wat de deelnemer zelf wilde.

Ook wij hebben de wijsheid niet in pacht. Maar we proberen je met onze keuzehulpen zo goed mogelijk te helpen:

e book betere fotos in 7 stappen 1 Betere Landschapsfoto

OVER BETERE LANDSCHAPSFOTO

Wij zijn Betere Landschapsfoto, hoe kunnen we jou helpen aan mooiere en betere fotografie

Wij zijn Frank en Yvonne en samen zijn wij Betere Landschapsfoto. Vol passie en enthousiasme begeleiden we beginnende tot gevorderde fotografen bij alles wat je kunt ontdekken over macrofotografie, landschapsfotografie of kustfotografie. We organiseren een breed scala aan workshops, cursussen, coachingstrajecten en inspirerende lezingen.

Alle grote en kleine landschappen hebben een grote aantrekkingskracht op ons. Met de juiste techniek gaan we op zoek mooie plekken om sfeervolle beelden vast te leggen. En dat delen we graag met andere fotografen. Om ze verder te helpen in hun fotografie. Zien dat andere fotografen zich ontwikkelen met onze hulp, daar krijgen wij energie van!

Betere Landschapsfoto is officieel dealer van Leofoto, NiSi, Lensbaby, Kenko en Think Tank.

Heb je nog vragen over dit artikel? Stel ze in de reacties zodat we je kunnen helpen.

Heb je nog vragen over onze workshops? Stel ze via deze pagina. Of download hier ons gratis e-book “Betere foto’s in 9 simpele stappen“.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *